Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 365946 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #225 Dátum: 2015. November 29. 21:19 »
QUQURIQ !!!

Kárpátit már nagyon nehéz megtalálni!
Sötét színű, nekem volt pár évig. Akkorák voltak mint a "lótetű" Aggtelek környékén keresgéljél, ott ahol nagy völgyek vannak, és nem valami jó a méhlegelő.
Azért mert oda kevés vándor méhész teszi be a lábát...
Így aztán még leget vonalakt találni.
Vagy egyszerűbb a Cseh Dolly intézettel felvenni a kapcsolatot, Nekik van "ehte" eredeti 3 db. (ez kb 6 évvel ezelőtt volt)
Régen jártam Náluk.
Ezek még nincsenek túltenyésztve...

Kiskakas!

« Válasz #226 Dátum: 2015. November 29. 21:23 »
Úgy látom Te is jártad ezt az irányt és jónak ítéled. A tenyésztést  nem lehetne pályázati úton megcélozni? Csak jó kezekbe jusson és hasznos legyen!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #227 Dátum: 2015. November 29. 21:32 »
QUQURIQ !!!

Én annak örülnék, ha mindenki megcélozná, mint az atka irtást!

Kiskakas!

« Válasz #228 Dátum: 2015. November 30. 01:01 »
Egy kicsit túlzás lenne, ha mindenki, megcélozna egy célzott tenyésztést.
A legelső családjaim között lett egy, vélhetőleg a  sötét kárpátihoz hasonlatos anya, amelynek utódai is hatalmas és sötét színűek voltak. Egy idős méhész kért meg egy eszköz készétésére, amiért cserébe egy rajt ígért. Elégedett volt a munkámmal, és egy valódi befogott eröteljes rajjal lepett meg. Első látásra is feltűnöen hatalmas jószágok voltak ezek, sajnos mire tudatosabb anyanevelésig jutottam addigra már nem volt az utódaikból sem. Akkoriban, még főleg a  tenyésztőtől vásárolt anyákkal oldottam meg a szükséglelet. Pedig a vásárolt anyák ehez képest kicsik voltak, bár egyébként jók voltak.
Én az anyanevelésbe azért kezdtem magamnak, mert a következőképpen jártam. Május végén beszéltem a tenyésztövel, ígérte junisra, aztán persze, most éppen nincs de hívjál július első hetében, akkor meg már " Kiskomám hova gondolsz má ilyenkor" Na azt inkább nem írom le, hogy miket gondoltam hirtelen. De akkor elhatároztam hogy  hozzáfogok magam, velem ne járassa senki a bolondját. Igaz kicsit későn volt már de azért sikerült lépszalagosan nevelni anyát. Ez volt a kezdet.

« Válasz #229 Dátum: 2015. November 30. 18:08 »
Lehet anyásan is indítani, de pontosabb időpontozást igényel

Ezt kifejtenéd nekem ha megkérlek?

« Válasz #230 Dátum: 2015. November 30. 18:38 »
Sziasztok!

Az álca áthelyezés műanyagbölcsőbe történetnél, ez a műanyagbölcső megfelelő?
http://www.meheszbolt-tamasi.hu/anyaneveles/mubolcso-tobb-szinben

« Válasz #232 Dátum: 2015. November 30. 19:25 »
Az álcázótűvel helyezek át álcát akkor nekem csak egy műanyag-bölcsőkezdetre van szükségem?
Szerintem nem kell tűzősejt és hasonlók.

*

ata67

• 526
« Válasz #233 Dátum: 2015. November 30. 20:11 »
Lehet anyásan is indítani, de pontosabb időpontozást igényel

Ezt kifejtenéd nekem ha megkérlek?
Jokeweb!
Nézd meg ezt a linket!
http://meheszklub.hu/index.php/topic,34.msg13528.html#msg13528
Kombinált dajkás anyanevelés, rakodó kaptárban fólia elválasztással megcsinálhatod.
Attila

*

barger

• 173
« Válasz #234 Dátum: 2015. November 30. 22:26 »
Sziasztok!

Kezdő vagyok. Valaki világosítson fel. Az anya minőségét illetően van különbség a lépszalagos és a pótbölcsős anya között? Mert így ahogy utánanéztem tulajdonképpen ugyanarról van szó. Annyi különbséggel, hogy itt mi választjuk ki hogy honnan vágjuk a lépet és abban pete és fiatal álca van. A pótbölcsőnél meg a méhek döntik el hogy mire húznak bölcsőt. Végeredményt tekintve mind a két módszernél utólag is lehet még válogatni meg kitörni az idősebb álcából húzott hamarabb befedett bölcsőket. Sokan írták már hogy a méhek bizonyos dolgokat jobban tudnak, "ők tudják mit csinálnak". Annyi lenne a különbség, hogy lépszalagos módszernél "irányítottabban" megy a dolog? Örösi könyvében még nem olvastam ezt a fejezetet. Lehet azzal kellett volna kezdenem :)
De biztos tudtok azért azon kívül is újat mondani.
Baranyi Gergely

« Válasz #235 Dátum: 2015. November 30. 23:53 »
Nagy különbség van, a pótbölcsők és a lépszalagos nevelés között. Az első az hogy a nevelés az irányított, tehát a méhész gondoskodik, az ideális feltételekről. Az erős, népes sok fiatal jól pempőző egyedekből álló dajkacsaládról, a jó tulajdonságú tenyészanyagról, a  nevelést intenzív időszakban, hordásban, és etetéssel serkenti.

*

barger

• 173
« Válasz #236 Dátum: 2015. December 01. 01:55 »
Szia!

Köszönöm a választ. Nem kötözködésképpen, csak szeretném megérteni. Az én értelmezésemben az irányított dologtól eltekintve az összes többi feltétel ugyanúgy teljesíthető. Én a különbséget abban látom hogy egy petés/álcás keretet adunk be úgy ahogy van, vagy fel van darabolva a lép. A lépszalagosnál nyilván jobban tudunk szelektálni, hogy honnan vágjuk ki, de ez a pótbölcsőnél is elvileg ugyanúgy szelektálható ha a korán fedett bölcsőket kitördeljük.
Baranyi Gergely

« Válasz #237 Dátum: 2015. December 01. 08:48 »
Erősen kétlem hogy sok pótbölcső közül ki tudod később választani ami neked megfelelő.  A pótbölcsők egy részét nem megfelelőnek ítéled, néhány kiesik. Aztán a lépről való kivágáskor nyomod te magad össze cirka felét, meg egy része össze lesz építve a szomszédbölcsővel. Itt újra mínusz. Vagy ha a családban kelteted hogy véded meg? Szerintem termelő méhészetben ennek nincs helye. Bár az ellenkezőjére is van példa, pont itt a klubbon írta valamelyik nagy méhész hogy hogyan használja fel a pótbölcsős anyákat - ha jól emlékszem, de szerintem ez már jóval nagyobb szakértelmet kíván meg mint az álcaáthelyezéses anyanevelés.
 Lépszalagosnál szerencsés esetben az összes álca egykorú. Tenyészkereten van, nem a lépen elszórva esetleg csoportosan ez a felhasználásnál nagy előny. De nekem ennél meggyűlt a bajom a bölcsők megvédésével, nem tudtam rá stabil bölcsővédőt készíteni.
Én a magam részéről az álcaáthelyezést favorizálom, de ez csak a Kamikaze véleménye.

*

barger

• 173
« Válasz #238 Dátum: 2015. December 01. 09:27 »
Meggyőztél :)
Baranyi Gergely

« Válasz #239 Dátum: 2015. December 01. 11:26 »
Kisigényű, és csak néhány anya előállítására alkalmas, bizonytalan kelési idő, jellemzően gyenge miniatűr anyák. Ha már létrehoztunk egy kellő minőségű dajkát, akkor miért ne lehetne azt a kislépést is megtenni hogy lépszalagosan, vagy álca áthelyezéssel, stb rétegyük az i-re a pontot. Egyébként nem is feltétlen helytálló még ebben az esetben is "pótbölcsőnek" nevezni.
Nézzük meg miért is szoktak  "pótbölcsőt" húzni a méhek? Miért is lesznek hirtelen anyátlanok? Szinte kivétel nélkül emberi beavatkozás hatására. Kezeléskor leszóródik, megnyomódik. Így a család egy természetellenes állapotba kerül. Ezt igyekszik helyreállítani mindenáron anyához jutni. Ennek sikeressége, illetve az új anya minősége a család éppen aktuális állapotától összetételétől függ, és a rendelkezésükre álló fiasítás korától. Akkut anyátlanságban szenvedő családok, még a virágporra is húznák a bölcsőket.
Viszont mivel természetes számukra az anyaváltás folyamata, ezek kiváló tulajdonságú anyák lehetnek feltéve ha jó volt az öreg anya is. Néhány jó anyához lehet az öreg anya csonkolásával jutni,magam ezt soha nem alkalmaztam.
Ha rajzási készülődés idején van némelyik családnál váltó, vagy pótbölcső olykor előfordul hogy a méhész ezt is rutinból eltávolítja, és ebből akár  álanyság is létrejöhet.