Egy kicsit túlzás lenne, ha mindenki, megcélozna egy célzott tenyésztést.
A legelső családjaim között lett egy, vélhetőleg a sötét kárpátihoz hasonlatos anya, amelynek utódai is hatalmas és sötét színűek voltak. Egy idős méhész kért meg egy eszköz készétésére, amiért cserébe egy rajt ígért. Elégedett volt a munkámmal, és egy valódi befogott eröteljes rajjal lepett meg. Első látásra is feltűnöen hatalmas jószágok voltak ezek, sajnos mire tudatosabb anyanevelésig jutottam addigra már nem volt az utódaikból sem. Akkoriban, még főleg a tenyésztőtől vásárolt anyákkal oldottam meg a szükséglelet. Pedig a vásárolt anyák ehez képest kicsik voltak, bár egyébként jók voltak.
Én az anyanevelésbe azért kezdtem magamnak, mert a következőképpen jártam. Május végén beszéltem a tenyésztövel, ígérte junisra, aztán persze, most éppen nincs de hívjál július első hetében, akkor meg már " Kiskomám hova gondolsz má ilyenkor" Na azt inkább nem írom le, hogy miket gondoltam hirtelen. De akkor elhatároztam hogy hozzáfogok magam, velem ne járassa senki a bolondját. Igaz kicsit későn volt már de azért sikerült lépszalagosan nevelni anyát. Ez volt a kezdet.