Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362716 megtekintés
*

gewi

• **
  • 78
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #120 Dátum: 2015. Június 26. 20:52 »
Szép estét mindenkinek!

Két héttel ezelőtt (pontosan 13 napja) egy anyátlan családnak betettem egy érett bölcsőt. Ma ellenőriztem, hogy bepárzott-e az anya.
Kicsit meglepődtem amit náluk találtam. Az anyát megtaláltam, van náluk két tenyérnyi fedett fias, kevés nyílt fias, és rengeteg fedett anyabölcső. A lép közepén, a  fedett fiasítás szélén szinte körben, 15-20 bölcső. Az anya szép kövér egészséges anya. Nem értem miért akarják leváltani, és ehhez miért húztak ennyi bölcsőt?
Azt is kicsit furcsának találtam, hogy már fedett fias van, Kikelt, bepárzott 3-4 nap alatt?
Vagy valamit elnéztem két hete, és nem is voltak anyátlanok?
Nagy Zoltán

« Válasz #121 Dátum: 2015. Június 27. 06:32 »
Szia gewi ! Ennyi anya bőlcső mint írod,  nem anya váltásról  fog szólni . Váltásnál 2-3 bőlcső  szokott lenni , de javítsatok ki ha tévednék .  Nemszorúlt  meg a család , éneket hallasz a kaptárból ?  Idén  volt nekem is egy család amiben nem voltam bíztos hogy van  anya . Találtam egy bőlcsőt ,és betettem nekik . 2 nap mulva eltúntették .   Űdv . Antal

« Válasz #122 Dátum: 2015. Június 27. 13:05 »
Ja én is jártam így idén. Betettem a bölcsőket és lerágták. Pedig előtte többször is átnéztem a kereteket, nem láttam anyát. Lehet, hogy éppen kint volt bepározni, de olyan is lehet állítólag, hogy raj becuccol a kaptárba, ha nincsen bent anya, és épp arra tévednek. Nem nagy az esélye, de lehet. Vagy én is benéztem. Igazából ez a legvalószínűbb :) Nehéz az anyát megtalálni ha nincsen jelölve. Néha még úgy is, ha van. A lényeg, hogy van aki petézik :)

Meg végre sikerült 5 bölcsőt összehozni a legjobb családomtól. Lépszalagos  módszerrel. Két napig starter családnál volt, aztán anyás dajkákhoz raktam. Nagyjából ennyit szerettem volna neveltetni, így a tenyészkeretet nem pakoltam teli. Remélem jó anyák lesznek

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #123 Dátum: 2015. Június 27. 13:31 »
Sziasztok!
Ez a család tavasszal megrajzott. Most 6-7 keretet takarnak. Elméletileg idei anya van náluk. Tudom, hogy ez nem garancia arra, hogy ne ismét rajzásra készülődjenek.  A rajzás után három héttel sem volt fiasításuk ezért jutottam arra a következtetésre, hogy anyátlanok. Ekkor kaptak egy érett bőlcsőt, ez volt két hete. Az összes bőlcső a lép közepén van, egy keret két oldalán, és még nehány egy melette lévő kereten. Tanácstalan vagyok, hogy mit csináljak velük? Leromboljam a bőlcsőket, vagy ne akarjak okosabb lenni náluk?
Nagy Zoltán

*

méz

• *
  • 13
« Válasz #124 Dátum: 2015. Június 27. 20:19 »
Bölcsöre már nem várnék kizárólag petéző anya.

« Válasz #125 Dátum: 2015. Június 28. 06:03 »
Gewi ! Nem tudod a bőlcsőket felhasználni ?

« Válasz #126 Dátum: 2015. Június 28. 11:17 »
Sziasztok!

Tudja valaki közületek, hogy mitől van az, hogy néhány anyabölcső csúcsa bebarnult? Szűzlépre lettek építve. így az egész bölcső világos, de egy-két bölcsőnél csak a csúcsa bebarnult, és olyan ez a barna rész, mintha kicsit szöszös lenne. A többi az egységesen világos színű. Ez normális?
Köszi
Zoli

« Válasz #127 Dátum: 2015. Június 28. 12:43 »
Szia Zoli!
Nem probléma.Érett bölcső,kelés előtt. ;)

« Válasz #128 Dátum: 2015. Június 28. 12:46 »
Jaa!
Ha más családba szánod ideje átrakni,ha pároztatóba megy a szűz anya zárkázni a bölcsőt. ;)

« Válasz #129 Dátum: 2015. Június 28. 13:04 »
Köszi szépen!
Akkor minden rendben. Már tegnap szétosztottam a családokhoz a bölcsőket, és úgy tűnik ezek szerint, hogy minden rendben. Megnyugtattál, mert nem volt egyszerű ezeket a bölcsőket megalkotni. Harmadik próbálkozásra sikeredett csak :) De mentségemre legyen, hogy idén próbáltam életemben előszőr.
Köszi a segítséget
Zoli

« Válasz #130 Dátum: 2015. Június 28. 13:18 »
És még hányszor fogod csinálni Zoli !  Most tűrelem , és etetés .  Nekem is szép anyáim keltek ki , és petéznek rendessen . Oda figyelj mit csinálnak ,  élelemre figyelj !

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #131 Dátum: 2015. Június 28. 13:33 »
Szia Antal!

Gondolkoztam rajta, hogy csinálok belőlük pár böngészett rajt tartaléknak.
Nagy Zoltán

« Válasz #132 Dátum: 2015. Június 28. 14:54 »
Idénre 10 családot terveztem, azt most elértem. Kipergetek virágmézet, aztán atkairtás. Felénk nagyon sok virág van, így simán betelelnek, de ha mégsem, akkor etetek is. Tavaly nem volt gond az élelemmel, még több is lett. De inkább több legyen. Már csak figyelgetem őket, meg kiegyenlítem stb. Nagyon sokat tanultam itt tőletek, amiről majd írok is egy rövid összefoglalót. Első nekifutásra anyanevelésnél teljesen rossz irányba mentem, hiába olvastam sokat a témáról, a gyakorlat azért más. Ha itt nem kapok segítséget, akkor nem lenne az egészből semmi.
Zoli

« Válasz #133 Dátum: 2015. Június 28. 15:40 »
Szia Gewi ! Nem tudom , de nekem sosem sikerűlt a bőngészet raj  . Igaz csak egyszer próbáltam , utána már nem csináltam . Sok sikert hozzá ! Ha valami nem tiszta , bátran kérdez !  Űdv .  Antal.

« Válasz #134 Dátum: 2015. Június 28. 15:49 »
Zoli ! Az erősekel most ne foglalkoz , mert az már dolgozik . A szaporitást kell most erősítened !  Mire eljőn a betelelés már azoknak is erősnek kell lenni . De mint mondod sok nálatok a virág , az jó .  Segítek én is , de szerintem mindenki  .  Űdv .  Antal