Az anyák viselkedése néha meglepő, nállam elősször fordult elő, hogy egy már több hete stabilan petéző anya elrepüljön, illetve próbáljon, mert elkaptam. Sajnos közben megsérült, így el kellett nyomnom. Nagyon sajnáltam, persze meg bántott a bénázásom. Majd később, rájöttem hogy ezért az anyáért nem igazán volt kár, mert ha nem most, akkor talán később hagy cserben.
Előéletéről semmit nem tudok, mert "találtam" igazi meglepetés volt. Az egyik félretett, kaptáramba még akác előtt kiszedett öreglépes mézes keretek voltak. Belesűrüsödött téli eleséggel, így ezeket nem vihettem a műlépeshez cserélni, de gondoltam jók lesznek majd az új családokhoz azok, majd a később beálló viszonylag hordástalan időszakra. Ebbe a kaptárba költözött egy szép raj, mint utólag kiderült nem jól zárt már a kijáró, így már 6-7 keretet lakott a kis csapat. Táblás fedett fiasok is bőven. Ezért csodálkoztam, a keretekről felrepülő anyán.
Volt már ideges lemászós anyám, kiváló extrém népes családja volt. Ezért is, ezt választottam dajkának, sajnos mert csak három nap múlva találtam meg az anyát, a kaptár falán. Sok új petéző anyát engedtem már be szabadon az új családjához, ( spricceléses módszerrel) de mind szépen mászott lefele a lépekre.