Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362600 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #90 Dátum: 2015. Május 03. 08:43 »
Sziasztok!
Ha anyát szeretnék nevelni lépszalagos módszerrel. Azt olvastam, hogy anyátlan családhoz kell beadni a tenyészkeretre felragasztott lépszalagot. Kérdésem, hogy olyan család nem kezdené el az anyanevelést, ahol van anya? Mert ugye rajbölcsőt is húznak, és akkor is ott az anya. Köszi
Zoli

*

ata67

• 525
« Válasz #91 Dátum: 2015. Május 03. 09:14 »
Szia W. Zoli!
Ha olyan anyátlan kiscsaládnak adod be a napos petét, amit 3 napja lerekesztettél a törzscsaládból, és nincs nyitott fiasa, ott a legnagyobb az elfogadás. Külön kijáró nyitás... Nekem 20 körüli bölcsőt húztak a lépszalagra. Elfogadás után kiveszed az elválasztást (egyesítés a törzscsaláddal), majd a bölcsők befedése után újra szétválasztod őket fóliával, vagy választólappal.
Ajánlatos anyaráccsal védeni a törzscsalád kijáróját, és a bölcsők befedéséig serkenteni.
Ez a módszer a kombinált dajkás anyanevelés. Egyesíti a starter család elfogadó hajlamát a törzscsalád bőséges pempőtermelő, és dajkáló képességével.
Ha küldesz privát egy e-mail címet, átküldöm Neked Zsidei B.: Méhanynevelés idevonatkozó részét.
Udv: Ata67
« Utoljára szerkesztve: 2015. Május 03. 09:17 írta ata67 »

« Válasz #92 Dátum: 2015. Május 03. 10:49 »
Szia Ata67!
Köszönöm a választ. Így első nekifutásra elég bonyolultnak tűnik amit írtál, legalábbis valami könnyebbre számítottam :)
Zsidei B. könyv fent van neten, ott meg tudom nézi, de köszönöm a felajánlást.

« Válasz #93 Dátum: 2015. Május 03. 21:24 »
Lehet egyszerűbben is. Kiválasztol egy erős családot, minden bőlcsőt és kezdeményezést eltávolítol, megszorítod őket. és már mehet is a tenyészkeret befele. Mivel az anya maradt, ügyelni kell hogy fedés után rögtön szedjük el a bölcsőket mert lerágják.
Ha az anyát levesszük, én egy nappal az indítás előtt szoktam. A levett anyával kiscsaládot képezek. A lebölcsőzés szintén fontos, a tenyészet beadása előtt. Fedés után szintén megy a keltetőbe, a bölcsőket hűtőtáskában szállítom melegvizes palackokkal tartom a megfelelő hőmérsékletet a szállítás alatt. A következő indítás előtt már erősítek kelő fias keretekkel, majd végül a kiskeresetes  pároztatók feltöltésére használom a dajka népét fel. Helyére egy új kölyök családot készítek, érett bölcsővel, vagy párzatlan anyával.
Ez korántsem tökéletes, az előnye a gyorsaságában rejlik.
Gyakorlatilag az előző napon az anyát kell levenni, másnap már mehet az álcázás, kis gyakorlattal az álcák kora szemre megállapítható, ezzel megint időt lehet spórolni. 6 napot plusz az előkészület. Viszont a pároztatók betelepítése után a "pincézés" minimum 3 nap legyen.

*

zümi

• 1382
« Válasz #94 Dátum: 2015. Május 05. 06:48 »
Mentett bölcsőkből már négy párzatlan anyám van :) kíváncsi leszek az idei anyák teljesítményével!
Az állományom 1/3 már költözne a fára...
Nektek is vontatottan építették ki a családok a műlépet?
Még nincs műlépes fedett fiasom, csak petés és álcás.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #95 Dátum: 2015. Május 05. 09:42 »
zümi: nekem 2-3 nap alatt építenek ki műlépet, az anya egyből be is petézi, van fedett műlépesem elég sok. Egyéves anyák.

Robotur: köszönöm az anyaneveléssel kapcsolatos választ
Zoli

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #96 Dátum: 2015. Május 05. 10:45 »
Mentett bölcsőkből már négy párzatlan anyám van :) kíváncsi leszek az idei anyák teljesítményével!
Az állományom 1/3 már költözne a fára...
Nektek is vontatottan építették ki a családok a műlépet?
Még nincs műlépes fedett fiasom, csak petés és álcás.
Szép dolog, hogy erősek a méhcsaládjaid, de könnyebb lett volna a dolgod, ha a bölcsők bepetézésekor megosztod a családokat úgy, hogy akár az akácon újra tud egyesíteni. Ugyanis ebben az esetben jelentős méztöbbleted lehetett volna.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #97 Dátum: 2015. Május 07. 16:05 »
Lebölcsőzés közben három anyát kiengedtem a kaptárvassal időnap előtt! Még lehet, hogy csak 13-14-15 napos korban voltak!
Népével külön kaptárba tettem a szűz anyákat! Megmaradnak ezek az anyák? Érdemes volt meghagyni őket?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Dozer

• *
  • 32
« Válasz #98 Dátum: 2015. Május 07. 19:14 »
Nálunk megmaradtak egyszer ilyen "korán kiengedett anyák", és meg kell mondjam nem is lettek rosszak.
(szükségből lettek meghagyva)

« Válasz #99 Dátum: 2015. Június 07. 08:32 »
Az anyák viselkedése néha meglepő, nállam elősször fordult elő, hogy egy már több hete stabilan petéző anya elrepüljön, illetve próbáljon, mert elkaptam. Sajnos közben  megsérült, így el kellett nyomnom. Nagyon sajnáltam, persze meg bántott a bénázásom. Majd később, rájöttem hogy ezért az anyáért nem igazán volt kár, mert ha nem most, akkor talán később hagy cserben.
 Előéletéről semmit nem tudok, mert "találtam" igazi meglepetés volt. Az egyik félretett, kaptáramba még akác előtt kiszedett öreglépes mézes keretek voltak. Belesűrüsödött téli eleséggel,  így ezeket nem vihettem a műlépeshez cserélni, de gondoltam jók lesznek majd az új családokhoz azok, majd a később beálló viszonylag hordástalan időszakra. Ebbe a kaptárba költözött egy szép raj, mint utólag kiderült nem jól zárt már a kijáró, így már 6-7 keretet lakott a kis csapat. Táblás fedett fiasok is bőven. Ezért csodálkoztam, a keretekről felrepülő anyán.
 Volt már ideges lemászós anyám, kiváló extrém népes családja volt. Ezért is, ezt választottam dajkának, sajnos mert csak három nap múlva találtam meg az anyát, a kaptár falán. Sok új petéző anyát engedtem már be szabadon az új családjához, ( spricceléses módszerrel) de mind szépen mászott lefele a lépekre.

« Válasz #100 Dátum: 2015. Június 07. 18:32 »
Sziasztok!
Robotur, bocs, hogy még nem kaptál választ és én is felteszem az enyémet :)

Az egyik családomnál lelépett az anya egy kisebb rajjal. Kihasználva az alkalmat, hogy anyátlan, leszedtem a bölcsőket, és a legjobb családomtól vettem el álcákat. Ezeket az álcákat közvetlenül a peték mellől vettem, és felraktam tenyészkeretre (lépszalagos módszer).

Van ahol már majdnem befedték a bölcsőt, viszont van ahol még az odébb van, kb a bölcső fele van készen. Ahol már majdnem befedték, abból lehet jó anya, vagy ott már öregebb volt az álca a kelleténél, és inkább ne tartsam meg? Szép bölcsők lennének amúgy. Köszi a válaszokat előre is
Zoli

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #101 Dátum: 2015. Június 08. 07:41 »
Ha lépszalagos módszert választod, akkor mindig és csak és kizárólag petés lépszakaszból vágsz szalagot, SOHA NEM álcásból.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #102 Dátum: 2015. Június 08. 10:54 »
Köszönöm. Amiket olvastam abban az állt, hogy a peték melletti álcákat kell választani. Ezek szerint akkor petéből is nevelnek anyát?
Zoli

« Válasz #103 Dátum: 2015. Június 08. 12:33 »
Lenne még egy kérdésem. Lépszalagosnál miért petét kell felhasználni? Itt miért nem álcát? Milyen következménye lesz az új anya milyenségére nézve, ha álcából nevelődik?
Zoli

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #104 Dátum: 2015. Június 08. 23:11 »
A méhek bármilyen korú álcából tudnak anyát nevelni.
De
Minél öregebb álcából indul, annál kevesebb a petecsöve, annál gyengébb teljesítményű lesz az anya. Ráadásul ő kel ki legelőbb és pont a jobb minőségűeket még báb állapotban leöldösi.