Méhlegelő

• 2964 válasz
  • 1244692 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:Méhlegelő
« Válasz #375 Dátum: 2014. Augusztus 20. 23:07 »
QUQURIQ!

A magas Szolidágó a hét elején indult. Virágport is és nektárt is gyűjtenek a méhek róla. Szépen látni a pergetett keretek friss méz koszorúit. Ez az eső is jól jött. Most már csak a meleg hiányzik.
Egy méhész barátom mondta, hogy a 4 főút mellett a Berceli domboknál nagy tábla napraforgó indul a jövő hét elején.
Vajon vándorolnak rá a méhészek?
Vagy éppen méhész vetette?

Kiskakas

« Válasz #376 Dátum: 2014. Augusztus 30. 08:14 »
Sziasztok!
Tegnapi hajókirándulásunk alkalmával, a Hvar szigeten több méhészetet is láttam.
Olyan helyen voltak a kaptárak, ami a magyar méhészeknek elképzelhetetlen.
Sehol egy út, megközelíthetetlen a terep. Nem tudtam megfejteni mit gyűjthetnek ilyen körülmények között a méhek.
Mindenhol szikla, és oliva bogyó fák, alacsony fenyvesek. A méhészetek vándoroltatása kizárt, már azt is művészetnek tartottam, ahol vannak. Hogy védekeznek atka ellen, hogy teletetik be őket?
Semmit nem tudok.
Vettem két kis üveg levendula mézet.
A tengerparton, és a szigeteken is teljes "levendula őrölet" van. Illatosítók, szappanaok, olajak, parfümök, méz, krém, szárított, őrölt formában, csodálatos kiszerelésben.
Van mit tanulnuk, hogy kell egy terméket gusztusosan becsomagolni, és magas áron értékesíteni.
Egy méhészeti termék boltba bettoppanva, olyan érzésem támadt mintha patikában lennék.
Tisztaság, rend, parádés kiszerelések, és kedvesség.
A citrom is megterem ezen a vidéken, és mégis mindenki mosolyog.
Nálunk nincs citrom csak a boltokban, de sok emberre nézve az az érzésem, hogy citrom van a szájában.
Már a háburú idején is voltunk nyaralni az Adrián.
Ami itt lezajlott az maga a csoda! Tisztaság ( a túristák által sűrűn látogatott részeken) és hatalmas összefogás.
Egy zene sem hallatszik angol nyelven. Itt mindenki nacionalista.
Imádják hazájukat a horvátok.
Nem folytatom, mert holnap indulunk haza a magyar valóságba.
Mindenki barna (a naptól) és mégis kint merik hagyni a járműveket, a milliónyi  robogót, de nem kell tartani a lopástól.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Augusztus 30. 08:20 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #377 Dátum: 2014. Augusztus 31. 12:05 »
Valóban nem repce,hanem mustár,már ami még megmaradt belőle.Töménytelen mennyiségű fénybogár és repcedarázs álhernyó lakmározik rajta.
Viszont kérnék egy kis segítséget,csatolok 2 képet.Én  az egyiket sédkendernek gondolom a másik talán az orvosi ziliz,de mivel az imént már leszerepeltem növényismeretből,ezért már ebben sem vagyok biztos. :-[
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #378 Dátum: 2014. Augusztus 31. 21:35 »
Lindzzy!

Dehogy is szerepelt le növényismeretből!
Mindkét növény meghatározása tökéletes. Mindkettő a méhek számára vonzó, sajnos az Eupatorium cannabinum már lassacskán abbahagyja a virágzást, az Althea officinalis általában kitart szeptemberben is. Nedvességgel jól ellátott területek növénye mindkettő.

Ami a repce-mustár kérdést illeti, nem nehéz összekeverni őket messziről (ráadásul a Sinapis alba, a fehér vagy "angol mustár" a Brassica nigra, a fekete vagy francia mustár és a hibrid eredetű Brassica juncea megkülönböztetése még inkább bonyolíthatja a helyzetet). Közelebb menvén már könnyen megkülönböztethetők. Egyszer a "Ződön" volt egy parázs vitánk egy "távszakértett" kései virágzású növény kapcsán, mely ráadásul éppen egy vetett repcetábla egy részén virágzott. Még a sajtó is " decemberben virágzó káposztarepce-tábláról" írt, míg ki nem derült, hogy a repcének vélt növény egy gyakori keresztesvirágú gyom volt, a Sinapis arvensis, a "vadrepce" (a nevezéktanról meg annyit, hogy a Sinapis nemzetség a mustár nemzetség, a repce a Brassica nemzetségbe tartozik...) No, de nem szeretném még jobban összekeverni a káposzta- és mustárfélék tárgyában, a lényeg, hogy az őszi vetésű káposztarepce csak tavasszal virágzik (létezik persze tavaszi repce is, mely természetesen a nyár folyamán virágzik, akár ősz táján is, de annak termesztése nálunk nem terjedt el). S hogy még bonyolultabb legyen méhészeti szempontból e növénycsoport, azt is érdemes megjegyezni, hogy a jelenleg termesztett őszi vetésű olajrepce fajták és hibridek nem is igénylik a rovarmegporzást, míg a mustárfélék és az olajretek kizárólag rovarmegporzással teremnek...   

Szóval ne bizonytalanodjék el, a növényismeret is csak sok terepmunkával sajátítható el, s tartható frissen...   

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #379 Dátum: 2014. Szeptember 01. 08:54 »
QUQURIQ!

Üdv. Mindenkinek!

Magas aranyvessző már egy hete meg indult. kb most tart az 1/4 virágzásban. az árnyékosabb területeken meg még csak zöld.
Idáig átlagosan 4 kg gyarapodást mértem. Most ez a nagy eső is rásegít neki, már csak a meleg és a napfény hiányzik. Az erdő alja meg tele van Őzláb gombával, már régen ettünk ennyit.

Kiskakas

*

Kitin

• 934
« Válasz #380 Dátum: 2014. Szeptember 01. 21:07 »
Attila!
A jó kis Horvát méhészetekről nem csináltál fotókat?

*

Kitin

• 934
« Válasz #381 Dátum: 2014. Szeptember 06. 21:51 »
Pedig nagyon kíváncsi lettem volna rájuk....

« Válasz #382 Dátum: 2014. Szeptember 06. 21:56 »
Sajnos nem tudtam feltenni ide, de próbálkozom rajta.
Valamit elcseszek, mert nem engedi csatolni.
Túl nagy a felbontás.
Kis türelmet, és megoldom.

*

ata67

• 525
« Válasz #383 Dátum: 2014. Szeptember 07. 08:41 »
Attila!
- Microsoft Picture Manager-rel nyisd meg a képet. (A kép ikonján jobb egérgomb katt, megnyitás másként, majd kiválasztod a programot.)
- Az ablak jobb oldalán, vagy fent találsz egy "átméretezés" parancsot. Kattints az "átméretezés" parancsra!
Ott %-os méret megadásával akár 10 %-os méretre tudod csökkenteni a képet.
Üdv: Ata

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #384 Dátum: 2014. Szeptember 13. 10:19 »
Tegnapelőtt a Maros partján 27 C fokos melegben a méhek felhőben repülve gyűjtöttek valamiről. De miről?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #385 Dátum: 2014. Szeptember 13. 14:43 »
Lehet, hogy másik kaptárból.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #386 Dátum: 2014. Szeptember 13. 16:42 »
Először én is erre gondoltam, de nem volt a közelben méhállomány. Viszont a Maros ártere tele lehetett virággal. Azért írom, hogy lehetett, mert én nem mentem le oda, de a helyiek állították, hogy virágos volt.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #387 Dátum: 2014. Szeptember 21. 13:11 »
Hol vagy pontosan? Estére pakolok és megyek oda.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #388 Dátum: 2014. Szeptember 21. 18:21 »
Nyugi! Kár rohanni. Igaz, hogy két hét késéssel, de mostmár ott is eljött az igazi ősz.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #389 Dátum: 2014. Szeptember 22. 10:25 »
Látod milyen vagy Csuja bácsi, egyszer pakolna melléd egy jó haverod. Elbeszélgetnénk a neonikotinokról, meg az omme-ról.