Méhlegelő

• 3048 válasz
  • 1464028 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #3045 Dátum: 2026. Június 08. 08:47 »
Többen úgy gondoljátok, hogy Kokival mi rosszban vagyunk.
Ez nem így van!
Gyakorlatilag minden témát máshogy közelítünk meg, az egész élethez való felfogásunk eltér.
Nekem nem kell veteményes, meg több hektár dió ültetvény, panziók és sorolhatnám, a tisztességes megélhetéshez.
Ez egy mókus kerék, egy pénzhajhászás.
Nem célzásként, és nem Kokinak szánom, de egyszer mindenki fölött másfél méter Föld lesz, vagy bele teszik egy szép kerámia edénybe a maradványainkat.
Akkor meg hova ez a bődületes hajtás?
Én inkább több időt kívánok eltölteni a gyönyörű unokáimmal, rendszeresen járunk koncertekre, retro discoba, és a motorozni is szoktam.
A 200 körüli méhcsalád nekem bőven elegendő a boldogulásunkhoz.
A mézem nem híg, különösen a fenti lett jó sűrű.
Kokié azért ilyen, mert tökölődik.
Azért közel 1.000 méhcsaládot lesepregetni emberfeletti munka, és ő mondja nekem, hogy sokat dolgozok.
Nálunk a pergetés a kijárók erős szűkítésével kezdődik, ami azt jelenti, hogy a téli szűkítő dugók kerülnek ilyenkor a kijárókba.
Nem érdekel, hogy a meleg miatt "lógnak a szakállak", de a családok szépen tudnak védekezni, és a kutatás-rablás kizárt.
Ha napokon belül nem lesz minimum egyenleg, akkor nincs mese etetni-serkenteni fogok.
Én is hagytam náluk bőven mézet, mivel a fészek összes lépje nem kerülhet a pergetőbe, pedig a szélsők szinte talpig mézesek voltak.
Az a méheké, mert megérdemlik.
A napraforgó napról napra nagyobb, ismét be fog kavarni a hársnak.
Pedig most úgy gondolom, hogy a hárs jó lehet, mert kapott esőt, és pár nap múlva újra ázik.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3046 Dátum: 2026. Június 08. 16:20 »
Az élet felfogásoddal nagyon egyetértek Attila, bár én jóval fiatalabb vagyok tőletek, de gyorsan telik az idő. Tudatosan lassítok, próbálom megélni a pillanatot élményeket “gyűjteni” világot látni tapasztalni tanulni új dolgokat. Lenne időm és erőm is ettől 2x ennyit dolgozni de csinálja akinek 6 anyja van.

« Válasz #3047 Dátum: 2026. Június 11. 19:34 »
Lassan rá sem merek nézni a napraforgó táblákra.
Az éjszakai-hajnali esőnek köszönhetően 1nap alatt akkorát nőtt a "szotyi", hogy az bámulatos.
Nem tudom ki, hogy van ezzel de minden méhészeti munkával el vagyok maradva, és veszélyben van a hárs kihasználása.
Többször írtam már évekkel ezelőtt ebben a rovatban, hogy a nyolcvanas években július közepe után kezdődött a napraforgó virágzása, és egészen augusztus közepéig kitartott.
Akkor még az NSH25-26-os (Novi Sadi) fajták voltak a menők, karnyi vastagságú szára, lapulevél nagyságú levelei alapján tudtuk, hogy ez egy biztos mézelő.
Ma már annyi fajta van, hogy elég számon tartani, de mind elég megbízható mézelők.
Az idén jóval többet vetettek belőle, de jó lenne a kereskedők is valami méltó árat találnának ki, mert egyelőre a felvásárlási árak a szégyen kategóriáját simán kimerítik.
Valamelyik európai áruházban 20-30%-al kevesebb lett az üveges méz ára?
Nem!
Akkor próbálgatják a méhészek tűrőképességét, vagy mi ez a heccelés?
Véleményem szerint  a virágmézek ára olyan 1.000-1.100 Ft körül lenne elfogadható, az akácé meg 2.000-2.200 körül.
És még ekkor is bőven megérné a kereskedőknek.
Szekszárdon 1 gombóc fagyi 600-650 Ft.
Pécsen a Király utcában 750-800.
Vagy egy sima presszókávé ára a benzinkúton 1 kiló vegyes méz áráért?
Vicc.
De erről a méhészek is tehetnek, ha odaadják ennyiért.
Ha egy kicsit mi is kitámasztunk, akkor várható elmozdulás az árakban.
Senkit nem kívánok megsérteni, de lassan a "csóró" méhészek kikopnak közülünk, akik ezt az ősi szakmát egy nagy bulinak hitték.
A fiatalos lendülettel méhészkedők, akik vállalták a vándorlásokkal való kockázatot, szerintem ezen az áron a középső ujjukat fogják nyújtani.
30-40.000 egy segéd napi bére, mennyit kell ehhez pergetni?
Remélem a méhésztársadalom belátja, hogy a nyomott árak ellen csak közösen tudunk fellépni.
Ennyiért nem eladó, keressenek más bohócot.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3048 Dátum: 2026. Június 11. 21:32 »
kijöttek az árak vegyes 750 akác 1500... mézvilág. Érdekvédelmi vezetőnk remélem mihamarabb habzószájjal veri majd az asztalt.....