Szóval abban a 2000-es évben fagynak nyoma sem volt, csak porszáraz idő. Amilyennek az idei év is tűnik. Jósol 60 mm esőt, és lesz belőle 3. De ahogy a mai minimum térképet nézem, hát kapott az akác fagyot rendesen az egész országban. Azt én pl. nem állítom, hogy ettől a zöld virág, ha kinyílik, akkor megfázott volna. Én azt állítom, hogy a kinyílt virág tud megfázni. Az tényleg potyog rendesen, megrázni sem kell. Az ilyen nem szokott mézelni. De, ami néhány nppal később virágzik, az már igen. Mert az még zöld volt a fagy idején. Ennek ellenére azt is mondom, hogy elég a mínusz fél fok is, ahhoz, hogy a zöld elfagyjon. Ha nem fagyott el, hanem kivirágzik, akkor ott, abban a magasságban nem volt mínusz. A kinyílt virág ennél érzékenyebb. Az egy-két fok esetén sem mézel. Ekkor fog potyogni már a virágzás kezdetén. Ezt a romhányi eseted sem cáfolja, amikor lenn deres volt a fű, fenn a tetőn lehetett 4 fok is. Ebből a szempontból az alacsony fák rázogatása megtévesztő lehet. Ha kicsi fa virága potyog, attól a magas fa még simán onthatja a nektárt. Gond akor van, ha a magas fák alja tele van virággal virágzás kezdetén.
Ami a birsalmát illeti. Egyszer évekkel ezelőtt zsolti odaát azt írta, hogy nem is érti, miért hasonlítják néhányan más növényhez az akác virágzásának kezdetét. Én a galagonyához szoktam. Azért, mert az akác már annyiszor becsapott. Nálam a szabály első galagonya után az első akác virág 7 nap múlva, arra 7 napra az első hordási nap. Az elmúlt 25 év alatt a leghosszabb eltérés 7 nap volt. Idén 22-én láttam az első galagonyát kinyílni. Tegnap megnéztem a jelzőfámat. Se híre se hamva annak, hogy nyílni akarna. Na mondom az idei év lesz a rekord, ami a szabálytól való eltérést mutatja. Gakorlatilag 3cm-es virágok. Aztán arrébb megyek 5 km-t, és virágzó erdősáv. Mondjuk inkább, hogy fehér. Hát a szabály nem dőlt meg.
Még annyit, hogy azt is szoktam nézni, hogy az első akác virág és az utolsó között mennyi idő telik el. A sarjú miatt ez becsapó tud lenni. Ezért az első virág és az utolsó napi hordás közötti érték a mérvadó: 23 nap. Az eltérés plusz-minusz 5 nap. Tehát ha már kinyílt az első virág, akkor nyilván én is az akáccal számolok. Ez nyilván nem országos érvényű, mert nálunk van egészen korai és késői akác is. Azt azonban tudom mindenkinek javasolni, hogy irogassa minden évben ezeket a kulcs dátumokat. Jó eligazodást tud nyújtani.