Méhlegelő

• 2978 válasz
  • 1435000 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2970 Dátum: 2025. Augusztus 01. 18:45 »
Szépen indul az aranyvessző (szolidágó) mézelése.
A fészkeket megtűztem, a lépek széleiben friss méz, a többi fias.
Így kell ezt.
Ha kapna még egy kis esőt is akkor pedig akár lehet elvehető méz is róla.
A pergető már elmosva, de üsse kő ha újra össze kell mézezni.
Pont akkora hordás van ami  a nagykönyvben le van írva.
Nem szorítják ki az anyát, a mézkészlet pedig gyarapodik.
Lassan újra 70 kilós a mérleges.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2971 Dátum: 2025. Augusztus 07. 06:23 »
Továbbra is szép hordás van az aranyvesszőről.
A fészkeket ilyenkor tűzni nagy odafigyelést igényel.
Szűz léppel csak az idei anyás családokat lehet, vagy inkább azokat sem.
Napraforgó pergetés az utolsó időszak amikor szűz léppel lehet operálni.
Most a szép zsemle színű, és a hibátlan sejtű sötétebb lépeké a fő szerep.
Ha jó helyre tesszük, szinte azonnal bepetézik az anyák, és ez nagyon jókor jön, mivel a telelő nép most alakul ki.
Melyik az a jó hely?
A nyílt fiasok közé, a fedettek között, vagy a szélső lép mellé téve, virágpor és nektár kerül bele, szerencsés esetben petézi csak újra az anya.
A családok erősségét most minősítem, és a kiugróan jóktól veszek el fedett fiast, ezt a lemaradókhoz teszem.
A csorgatás második körét a hétvégén kezdem, itt nincs kompromisszum.
Aki most nem védekezik, nem lesznek normális, szép családjai.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2972 Dátum: 2025. Szeptember 07. 09:55 »
Gondolom azt sok méhész tudja, hogy az aranyvesszőnek (szolidágónak) több fajtája van.
Én minimum háromról tudok, és a "kinézetükre" is látszik a különbség.
A Balaton melletti vizes élőhelyeken 15-20 centis virágfürtök, és vagy 1.5 méter magas a növény.
De ezt tapasztaltam Szlovéniában is, és legalább két héttel később virágzik.
Felénk sokkal kisebbek a virágok, és a növény is vagy fél méterrel alacsonyabb.
Ez nem csak a csapadékhiány miatt van így, hanem más fajta.
Ezt csak érdekességként közöltem veletek.
Vannak olyan méhésztársak közöttünk akik tudják is fajtánként ezeknek az aranyvesszőknek a neveit?
Állítólag van kanadai, közönséges, és "Big".
Nagyernyei Attila

« Válasz #2973 Dátum: 2026. Április 27. 08:21 »
A tegnapi viharos erejű szélben szenvedtek a méhcsaládok a repcén is.
Olyan időjárás volt ami nem kíméli a méheket.
A repcéről egyébként is (néhány kivételt leszámítva) nagyon rossz hírek jönnek, sokan etetnek.
Az én méhészetem kivételes helyen van, ilyenkor érzem igazán, hogy jó választás volt állandó telephelynek.
É-ról, ÉNY-ról szinte teljesen védve vagyok, látom, hogy a hegy tetején csavargatja a szél a fákat, de ez a méhészetem szintjén minimális.
A méhek szinte kúszva közlekednek, de messze nem volt olyan hordás mint szombaton, a 26 fokban.
A galagonya mézel, és nagyon szépen tudják a családok rendezni a fészket is.
Talán ma jobb lesz, mert leáll a szél.
Az újabb hidegfrontnak köszönhetően eddig is úgy láttam, és most is, hogy a 2026-os legkorábbi akácosokról május 10 előtt nem lesz hordás.
Emiatt még nem korlátoztam az anyákat, de van aki már végzett.
Nem vagyunk egyformák, mindenki úgy csinálj ahogy jónak látja.
Mondjuk ha valaki taktikai okból a szűk fészekbe több petézésre alkalmas keretet is tett be, azt jónak tartom.
De most még teljesen "lefogni" az anyákat, nem szerencsés.
Majd kiderül a vallatásnál.
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 205
« Válasz #2974 Dátum: 2026. Április 29. 00:24 »
A tegnapi viharos erejű szélben szenvedtek a méhcsaládok a repcén is.
Olyan időjárás volt ami nem kíméli a méheket.
A repcéről egyébként is (néhány kivételt leszámítva) nagyon rossz hírek jönnek, sokan etetnek.
Az én méhészetem kivételes helyen van, ilyenkor érzem igazán, hogy jó választás volt állandó telephelynek.
É-ról, ÉNY-ról szinte teljesen védve vagyok, látom, hogy a hegy tetején csavargatja a szél a fákat, de ez a méhészetem szintjén minimális.
A méhek szinte kúszva közlekednek, de messze nem volt olyan hordás mint szombaton, a 26 fokban.
A galagonya mézel, és nagyon szépen tudják a családok rendezni a fészket is.
Talán ma jobb lesz, mert leáll a szél.
Az újabb hidegfrontnak köszönhetően eddig is úgy láttam, és most is, hogy a 2026-os legkorábbi akácosokról május 10 előtt nem lesz hordás.
Emiatt még nem korlátoztam az anyákat, de van aki már végzett.
Nem vagyunk egyformák, mindenki úgy csinálj ahogy jónak látja.
Mondjuk ha valaki taktikai okból a szűk fészekbe több petézésre alkalmas keretet is tett be, azt jónak tartom.
De most még teljesen "lefogni" az anyákat, nem szerencsés.
Majd kiderül a vallatásnál.
Nagyernyei Attila

Én a repcére nem panaszkodom, az elején volt 2-3 jó nap, mostanában szerencsés napokon is csak kilózgat. Nekem ennyi elég. Én már zártam az anyákat, más választásom nagyon nem volt, de kaptak a helyet az anyák petézésre. Akácon a korosztály összetétel a fontos és kb 1akácra számíthatunk, az északi necces, azaz az első akácon lesz olyan korosztályom mint ami eddig a másodikon volt. A művészet most az, hogy ne a méhész , hanem a család rombolja le az esetleges bölcsőket a túlfejlődött családoknál és a főhordásig ne rajozzanak meg a családok. Én  nem szeretek bölcsőzni én ezt nem tartom megoldásnak. A nyitott higi aljra tett ezáltal hűtött,korlátozott de petézésre is alkalmas lépeket tartalmazó fészek ebben sokat segít.

« Válasz #2975 Dátum: 2026. Április 30. 07:31 »
Ahogy közeledünk a 2026-os akácszezon kezdetéhez, most is úgy látom, hogy május 10 előtt nem lesz érdemi hordás, de még talán "nyalakodás" sem.
Hűvösek a hajnalok, ma több felé fagyott is.
Hideg a Föld, az egész környezet, gyakorlatilag hibernálódott a virág.
Én is láttam már zöld, és fehér-babos virágfürtöket, de ezek jelző fák, és 44 év tapasztalata alapján merem ezt mondani, hogy május 10 előtt nem lesz egy kiló sem.
Ha tévedek, vállalom.
A korai erdők virágainak zöme (ami a dandárt adja) 3-4 centisek, még nem is dőltek oldalra.
Ha oldalra dőlnek akkor van vissza 1 hét.
De mihez képest?
Mindig ez a nagy kérdés.
Az első kiló begyűjtéséig, a virágzás kezdetéig, a dandárig?
Mivel a virágzás kezdete, (amikor már fehéredik az erdő) nem keverendő a hordás kezdetével, emiatt is gondolom, hogy inkább május 15 körül indul majd el igazán a hordás.
1-2 nap eltérés előfordulhat, de több nem.
Kíváncsian várom mások véleményét.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2976 Dátum: 2026. Április 30. 08:05 »
Ez is egy ritka szar év eddig, egész hónapban fújt a szél ha jól számolom 6nap volt mikor nem fújt nálunk. Porzik minden az akácos aljnövényzete szárad kifele, ha nem lesz érdemi csapadék akkor mindegy mennyi virág van a fákon mert alig fog adni valamit. A nagy erdők tetején maradtak ép virágok, ezek valamikor a hónap közepe fele adhatnak valamit, ami lefagyott az pedig most 1-2cm hajtás konkrétan feketék a fagyott erdők. Szinte biztos, hogy sok lesz a raj idén is, 15. is még két hét addig annyi méh kell ki, hogy aki nem szaporít az bölcsőzhet.

« Válasz #2977 Dátum: 2026. Április 30. 08:14 »
Szia turalyon!
Nem kívánok veled szembeszállni, de erről más a véleményem.
A szél az valóban nem hiányzik, nagyon sok kijáró méh elveszik a repce hordás közben.
Én az akác miatt viszont nem aggódok.
Aki már ásott ki komoly akácfát, az tudja, hogy az akác gyökerei nagyon mélyen vannak, de valóban kéne csapadék, ez nem kérdés.
Szerintem akár rekord év is lehet, ahol nem fagyott el.
Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni.
Ahol elfagyott ott nincs miről beszélni.
Aki pedig kiszáradt, lomb nélküli akácerdőben próbálkozik, semmi esélye. (Most nem turalyonra gondolok!)
Meg kell keresni a JÓ erdőket, nem csak a kaptárt kell bújni.
A méhlegelő ismerete elengedhetetlen a sikertől.
Voltam már olyan 2. akácon, hogy 5 méter magasságig egy virág sem volt a fákon, mégis pályafutásom egyik legjobb eredménye lett, 11 kilós dandárral.
Ne temessük a 2026-os akácot, ha passzolna hozzá az időjárás még szép eredmények is lehetnek.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1026
« Válasz #2978 Dátum: 2026. Április 30. 13:34 »
Nekem a 2000-es év jut eszembe. Gyönyörűen kivirágzott az erdő, és 10 napon keresztül meg sem moccant a mérleg. Aztán jött egy zivatar, és dőlt befelé a méz. Nagyon száraz időjárás volt. Aztán, hogy csak a virág volt kemény,és az esőre megpuhult, vagy  az esőig a levegő relatív páratartalom volt olyan alacsony, hogy nem képződött nektár, nem tudom. Az mindenesetre érdekes, hogy az első napokban jó akácillatot lehetett érezni, amit pár nap után nem. Ez amellett szól, hogy eső nélkül méz sem lett volna. Nálunk  most is ilyen idő van. Porzik minden, ha nem lesz eső, akkor félek, hogy méz sem.