Méhlegelő

• 2961 válasz
  • 1242519 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2925 Dátum: 2025. Május 09. 06:23 »
Nem fogalmazol világosan!
Az az mellébeszélsz!
Mi az, hogy magyarázkodok?
Az én csillagaim még nem hullottak le, mindent megteszek, hogy sikeresen vegyem az akadályokat.
Az egyetlen tényező az időjárás amivel nem tudok mit kezdeni.
Lehet neked sikerül azt is befolyásolnod?
Aki mellébeszél az pont te vagy.
A levegő szennyezettségét mindenki megszenvedi, ember, állat együttesen, de ez hogy jön ide?
Szerinted ez 2025-ben kezdődött?
Én arról írtam, hogy véleményem szerint a JÓ akácvirágok nagy része kibírta ezt az időjárási ciklust.
Ahol fagyott, azzal nincs mit tenni.
Vagy vándorol a méhész kolléga, vagy behúzza az ikszet, hogy egy körből kimarad.
Én nem szeretek semmiből kimaradni, emiatt inkább vándorolok.
Van saját járművem, és hozzá rakodó brigádom.
Ha úgy látom, hogy érdemes menni, nem alszik meg a tej a számban.
Sajnos sok méhész azt sem tudja mit kell nézni egy akácfán, mely erdőről várható eredmény.
Aztán jönnek a csacskaságok, hogy talán a "sarjúvirágról" gyűjtenek.
Ha valami kiakaszt, ez biztosan az.
Ahol most virágzik az erdő az JÓ virág!
 A sarj 3 hét egy hónap múlva lehet, annak méhészeti jelentősége nincs.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2926 Dátum: 2025. Május 09. 07:30 »
Így így, menni kell, estére pakolunk.
Pár napja végigszaladtunk a "hegyek alatt". Nyírségtől gödöllőig, nagyon sok helyen totál lefagyott, de talán mégtöbb helyen nem, jók a virágok nem sarjú semmi köze hozzá. Azt majd kehet látni itt ott párhét mulva ahol teljesen fagyott erdők vannak, aki kíváncsi rá az megnézheti.
A hűvös idő fogja a virágot, nem kell betojni, jó részük még babos, várjuk a jövő hetet.
Üdv:robi

« Válasz #2927 Dátum: 2025. Május 09. 20:19 »
Ma kezdtem a klasszikus tisztító pergetést.
Néhány kiló galagonya mézem lesz csupán családonként, de ennek is nagyon örvendek.
A vásárlók is keresik, pedig 5.000 Ft/kilós áron adom.
Tavaly engedtem le az árat 500 Ft-al, mert a konkurencia ennek a feléért adja.
Délután beindultak a családok, pedig csak 19 fok volt.
Mérni nem tudtam mert a mérlegest is pergettem, de szép hordás volt.
Semmi kutatás, egy méhecske sem szimatolt a pergetett rajládák körül.
Hajrá 2025-ös akác, még semmi sincs elveszve!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2928 Dátum: 2025. Május 09. 20:39 »
Szinte hihetetlen, de ebben a hűvös időben 2,9 kg volt az emelkedés. Jövő hét csütörtökig sajnos ehhez hasonló időt mutatnak. Vajon meddig tart ki a virág?

« Válasz #2929 Dátum: 2025. Május 12. 07:20 »
Sokszor mondtuk már a méhészettel kapcsolatos dolgokra, hogy .....ilyen még nem volt, meg rendkívüli.
Az idei akácszezon is ebbe a képbe illik bele.
Több oknál fogva is érdekes, mivel eddig az akácvirágzás alatt végig 20 fok alatti hőmérsékletek voltak.
Ennek ellenére tegnap már mi is elkezdtünk mérni.
Nem túl sokat, de amilyen az erdő ahhoz képest szépeket.
A hidegfront előtt Jenő már méregetett, de mi "hátrább vagyunk" a virágzásban.
Tehát még mindig nem temetem el ott az akácot ahol kitart a virág.
Sajnos a legkorábbi részektől már nagy durranás nem várható.
A folyamatos É-i, ÉK-i szél megtette a hatását.
Most is nagyon hideg van, csupán 9-10 fok.
Én a méheket jelenleg is felülről erősen takarom, különösen a szűk fészket, és a kijárók is a téli állapotnak megfelelőek.
Nappal lehet jobb lenne ha teljesen ki lennének nyitva, de ilyenkor meg jól jön a családoknak.
Ha odatesszük a kezünket a röpnyíláshoz, akkor érezhetjük igazán, hogy milyen meleg van bent.
Sajnos még egy bő hétig erre  a ramaty időjárásra kell számítani.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #2930 Dátum: 2025. Május 12. 08:57 »
Tegnap estig 14,40.
Tegnap 2,90.
Karádon 3.00.
Gyalázatos. Viszont jövőre lesznek eladó méheim, mert a állatjóli feletti állomány szépen gyarapszik, pedig nem is csinálok műrajokat, csak szedegetem be a fáról.
Az egyik haveromnak a 36-ból már 29 megrajzott. Ha nálam nem lett volna ilyen, el sem hiszem neki. Mennek nyílt bölcsővel.
A Főninek igaza lett:

« Válasz #2931 Dátum: 2025. Május 12. 21:02 »
Ezt írja Koki, az-az Kivancsi111:
"Mennek nyílt bölcsővel is."
Igen, egy rossz technológiának ez az ára!
Ezért is szükséges az anyát korlátozni, akkor ilyen nem történhet meg.
Az nem anyakorlátozás, hogy a Hunor 12-re, vagy a Hunor 10 fészkére dobunk egy anyarácsot, a kijáró meg alul marad.
Persze, hogy mennek.
Ha nem ott lenne a kijáró, sehova se mennének, vagy egy kör a méhesben és sipirc haza, mert az anya nem tud velük menni.
Ha annyira lefogy, hogy átfér az anyarácson ......akkor kapufa.
Vagy ha a fészken kívül kikel a bölcső.
Ekkor még az is előfordulhat, hogy nem rajzik meg, hanem a méztérben (fészken kívül) bepárzik és két anya lesz egy kaptárban.
Többször találkoztam ilyennel.
Nálam nem lesz raj, padig mostanra bombák a családok.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #2932 Dátum: 2025. Május 12. 22:56 »
650 anyát korlátozni? Azokat megkeresni néhány nap alatt. Azután pergetéskor meg szabadon engedni. Az emberpróbáló. Közben másodszor kitördelni az építtető kereteket, és éjszaka kifőzni... Még elmondani is sok.
Valamikor próbáltam fél NB-ben. / kétanyarácsos/ Semmit nem hordtak, az összes rajzani akar az egy fiókon.
Inkább rajozzon 200, de hordjon 400. Viszont az egy jó technológia, amikor az összeröptetett raj (5-7 kg) három nap alatt hoz 35kg elvehetőt. Ezzel valamennyire kompenzálható a lerajzott néhány kg elvehetője.
Ma: 1,70.

« Válasz #2933 Dátum: 2025. Május 13. 06:56 »
Ezt kérdezi tőlem Koki:
"650 anyát korlátozni? Azokat megkeresni néhány nap alatt. Azután pergetéskor meg szabadon engedni. Az emberpróbáló."
Tökéletesen igazad van Jenő!
Teljesen megértem, sőt egyet értek.
Emiatt van nekem csak 180 családom!!!!!!!!!!
Az anyakorlátozás volt a szűk keresztmetszet, magyarul a tűrőképességem határa.
Amikor a 320 Hunort korlátoztam akkor éreztem igazán, hogy baromi kemény meló.
Ma ott tartok, hogy minden anyát fehérre festek (természetesen beírom az évjáratot, ha új anya lesz az kopasz) így ordít a méhek között.
Ha anyanevelőtől hozom, azokat is átmeszelem.
Ha nekem is 650 lenne biztosan nem korlátoznám őket.
A másik, hogy egyelőre nekem a megélhetésünkhöz ennyi is elég, de ehhez üvegben kell értékesítenem a mézem nagy részét.
Tegnap nálunk du. fél egykor indultak a méhek, és 5-kor már álltak.
0.5 Kg volt a gyarapodás.
Vannak még erdőrészek amelyektől lehet várni, és a családok is szenzációsan szépek.
A 2. akácra vándorlás kérdéses, mivel csúnya fagyot kapott, és eléggé összeér az itteni erdővel.
A Bakony nagy része is kapufa.
Mit kívánhatnék Molnár Jenőnek, alias Kokinak?
Két csapon engedje idén is az akácmézet!
Nekem egy is elég lesz, erre még van remény.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2934 Dátum: 2025. Május 13. 07:29 »
Attila, ismét megkérdezem. Ha bezárom a kijárót és a fészken lévő rács fölött nyitok egyet, a sok száz, ezer here vajon hol fog kimenni a fészekből? Tudom, most majd az a válasz jön, hogy építtető keret, azt meg tegyem föl oda. Nem csak az építtető keretben lesznek herék! Én ezt az "okosságot" egyszer kipróbáltam, utána szét kellett szednem a kaptárat, kivenni a rácsot, és kitakarítani onnan a rengeteg rácsba beszorult és ott elpusztult herét! Nem volt szép látvány, annyi volt, hogy szinte teljesen eltömték az anyarácsot.
A másik majd az lesz, hogy likat kell fúrni, ott majd ki tudnak menni a herék. Ja, amelyik kitalál ott, a többi ugyanúgy a rácsba szorul. Meg ha a here ott kitalál, akkor kitalál az anya is...

Nem is a rajzás maga a gond, hanem már a bölcsők húzása. Nem tudom másnál hogy van, de itt a rajzás fő oka a repce. Az elmúlt 30 évben 2 olyan évem volt amikor szinte nem volt repcém, mert olyan messze volt és annyira kis táblák. Azokban az években rajom is alig volt, talán 5 vagy 6 összesen.
A másik gond, hogy vannak családok amikkel akármit csinálsz, bölcsőt fognak húzni. Ha egyben hagyod a fészket fejlődni akkor azért, ha széthúzod a fészket akkor meg azért. Ahogy távolabb kerül egy nyílt fias keret a fészektől (pl. tűzdelés okán), azonnal bölcsőt húznak rá, mert nem érzik ott úgy az anyát, azt hiszik valami gond van vele. Nálam már az is segíteni szokott ha hideg van, nem tudnak kimenni, esetleg csak vízért az itatóra, mert addig szépen fejlődik a család, de amint elkezd betódulni a repce, hiába van felettük még egy üres fiók, a fészek kikelt sejtjeibe is elkezdik behordani. Olyan lesz a repcehordás mintha az lenne nekik a főhordás.
Aztán ezen még azzal is rontunk, hogy akkor a sok bölcsőből mentsünk meg párat pároztatókban, mert nagy eséllyel majd ezek a családok is rajzósabbak lesznek.

Soha ennyi rajom nem volt még mint idén, annak ellenére, hogy repce közepén az összes át lett nézve és ami bölcsőzött le lettek bölcsőzve, készültek kölyök családok stb.

És soha ilyen sz@r nem volt még itt az akác mint idén. Roskadásig a fák virággal, nem is csak csökevények hanem szép nagy fürtök, de tök üres, nincs benne nektár, illata is alig van, hideg van, stb. Itt 7 kilónál tartunk eddig, úgy, hogy 4.-én éreztem először illatot, ma már 13.-a van, szerintem még 3-4 nap és vége, amúgy is, mert péntekre hidegfrontot jósolnak.
Tegnap megnéztem egy hatalmas, öreg fát, szinte a földig lógnak az ágai, vannak rajta olyan fürtök amik frissen nyíltak ki, hófehérek, ha megrázom az ágat azok a virágok is hullanak le róla. Na az idei akác tényleg nem lesz nagy betűkkel a füzetbe írva. Az egyetlen vigaszom, hogy az eladottak üres kaptárai mostanra újra tele vannak, meg már petézik pár új anya amik biztosan kellenek majd a napraforgó alatt/után eltűnt anyák helyére.

« Válasz #2935 Dátum: 2025. Május 13. 08:14 »
Látod wr azért lassan Te is színt vallasz!
Én 27 évig nyomtam a Hunort, soha az-az soha nem volt gond a here lefulladásokkal.
Miért?
Hát most következik az amin Te és sokan csak csodálkoztok!
Akkor elmondom miért nincs raj, és miért nem lesz gond a herék bezárása.
Ha találok régi képet felteszem.
Tehát, én a Hunort is korlátoztam a fészekben.
Egy függőleges anyaráccsal, és egy 5 keretre mm pontosan legyártott vízszintes pálcás anyaráccsal.
Az 5 keretes rész egy szivaccsal volt bedugva, a fészek másik oldalán szabadon járhattak a méhek, nem volt nekik fizikai akadály!
Te ezt meg sem tudod csinálni, mert az nem anyakorlátozás amit végzel, hanem egy valami olyan ami arra jó, hogy rengeteg rajod és gondod legye, ahogy le is írtad!
Hetente egyszer néhány tíz percre kihúztam az anyás résnél a szivacsot, a herék tódultak kifelé.
Az egész művelet állomány szinten ki és visszazárás max fél óra.
Vándorlás előtt (aznap) pedig végig kihúzva a szivacs.
Fekvőnél is ez van, csak ott két kijáróm van, tehát az anyás résznél is.
Nekem nem kell az egész fészket túrnom, csak egyetlen keretet kiemelnem!!!!!!!!!!
Ez pedig az "ÉK" vagy más néven az Építtető Keret!
És felül kell építtetni, emiatt ki sem kell vennem csak megemelnem!!!!!
Ha szépen kiépítették, és nincs rajta bölcső akkor OK.
Ha van rajta bölcső, megjelölöm és a végén az átnézem.
Ugye milyen egyszerű?
Te ezt nem tudod megcsinálni, és a rajokkal bíbelődsz, és pedig közben termelek.
Lehet itt a klubon sok okosságot írni, de a valóság teljesen más.
Te most ebből adtál egy kis ízelítőt, én pedig örülök, hogy mindent jól csinálok.
Azt nem állítom, hogy soha nem volt és nem lesz rajom!
A fészken kívül ha benézek egy bölcsőt, vagy az anya annyira lefogy, hogy átfér az anyarácson, előfordulhat.
A másik.
Sosem vándorolok úgy, hogy a szűk fészekbe ne nézzek bele, akkor meg ki tudnak jönni a herék.
Ha ilyen technológiám lett volna biztosan más szórakozást választottam volna a méhészkedés helyett.
És most jön majd, hogy ti azért nem korlátozzátok az anyát mert szaporítani akartok, ha nem elegek a rajok.
A szűk fészekben olyan táblás fiasok vannak, hogy az elképesztő.
NB kereten általában 4,5 full fias.
A szélső lépekben méz, és virágpor, de annak is a fele fias.
Végre egy kedvenc témámat feszegetitek.
Én azt javaslom mindazoknak akik egy fiókra korlátozzák az anyákat próbálják ki úgy ahogy fent írtam.
És még valami.
2. akácon a rakodóknál a méztérre röptettem.
1. akácon macerás, mert az alsó fiókra tájoltak.
Akinek csak a fenékdeszkán van a  kijárója, az sóvároghat mert amiről írtam neki csak álom marad.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2025. Május 13. 08:18 írta Nagyernyei Attila »

*

wr

• 1013
« Válasz #2936 Dátum: 2025. Május 13. 10:02 »
Azért bármit is írsz, a lényeget valahogy mindig elfelejted odaírni. A hunor fiókot is korlátoztad felében. Igen. És mekkora fészked volt? Ha összesen van 6 keret fiasod mint ahogy azt írni szoktad, akkor ez nem nehéz. Csakhogy, itt ilyenkor már nem 6 keret fiasok vannak ám, hanem néha 11 meg 12! De 8-9 az alap csapoláskor. Azt áttúrni meg korlátozni? Meg minek? Azért (is) 3 fiókos a kaptár, hogy a teljes térfogat 1/3-ára lehessen zárni az anyát, attól jobban korlátozni azt nem kell, ha akarják úgyis korlátozzák, mert a kelő fias helyére virágport meg nektárt raknak. 1/3-ad rész fészek, 2/3-ad rész méztér, nehogy azt mondd nekem, hogy ez nem jó. A fekvőkben pont ugyanígy csinálják, az NB18-ban 6 keretre zárt fészek, 12 keret méztér, már ha nem vesz el valamelyikből 1 keretnyi helyet az anyarács.
Meg majd én engedem ki a heréket mint a paraszt a tyúkokat reggelente. Hát persze. A here az pont olyan, hogy akkor akar épp kimenni, mindig megvárja míg kiengedem. Azt hülyítsd ezzel aki elhiszi. A here minden délután ki akar(na) menni, nem pedig heti 10 percben mint írod! És előtte a 6 napban vajon mit csinál? Hát beleszorul az anyarácsba ahogy írtam...

Ez pont olyan mint amikor a söprögetéssel hülyítenek, aztán mutogatnak hozzá olyan méztéri kereteket amin bóklászik 1-2 marék méh. Nézd meg a képeket amiket tavaly tettem fel, ott a fedett méztéri kereteken nem annyi méh van. Azt nem söprögeted le mert megőrülsz, meg a méhek is.

Akác. Tegnap megrázogattam egy egy ágat, egymás mellett van képen a két állapot, rázás előtt meg után. Durván hullik a virág, a fiatal is.

*

neo

• 1000
« Válasz #2937 Dátum: 2025. Május 13. 11:39 »
650 anyát korlátozni? Azokat megkeresni néhány nap alatt.
Jenő!
Amikor szaporítasz, akkor Te nem keresed meg az anyát? Én mintha úgy emlékeznék, hogy áprilisban műrajokat készítesz (ideje lesz újból megnézni a a hosszú videó(i)dat. De most nem is ez a lényeg. hanem az, hogy az eredeti kaptárban az anya kap üres kereteket, amit be tud petézni. Tehát itt nem fészekre dobott méztérről van szó. legalábbis én erre a következtetésre jutottam, de lehet, hogy nem így van, akkor javíts ki kérlek! Aztán amikor ezt is bepetézte, akkor fog jönni a fáraóóó. De hát Attilánál ennek sokkal korábban be kell következnie. Vagy Attila, Te kiszedegetsz fias kereteket az anya mellől, és visszarázod a népet, hogy ne legyen rajta az anya?  Nálam az működik kb. 95 százalékban,  hogy amíg az anya tud hová petézni, addig nem lesz rajbölcső. De ha berakom az anyarácsot, akkor varázsütésre a teljes méhészetben megjelennek a bölcsők. Így viszont 4 fél NB fiókon szokott fiasítás lenni. Erre a legjobb módszer elvinni akár 3 fiókkal is. Ha ezt akác elején csinálom, akkor gyakorlatilag az összes méh visszaszáll, sokszor azon csodálkozom, hogy ki tud kelni a műrajban a fias, olyan kevés marad ott. Így már nem rajzik meg a törzscsalád. De volt olyan, hogy az összes fiast elvittem, mert minden fiókon volt már bölcső, az anya fias nélkül maradt ott, elkezdett újból petézni, és milliónyi bölcsőt húzott a család arra a néhány álcára. Aztán persze a nagy akáchordás hatására le is szívták. Nálam csak az a módszer működik, hogy az anyának mindig biztosítok helyet a petézésre.  Illetve a több kilós hordások esetén nincs a megszorult anya fészkében bölcső. A szűkített fészekben Nálad ilyen gyatra hordásban nem húznak bölcsőt, amikor megtelt fiassal a fészek?

*

Koki

• 222
« Válasz #2938 Dátum: 2025. Május 13. 20:32 »

Jenő!
Amikor szaporítasz, akkor Te nem keresed meg az anyát?

Akkor megkeresem az anyát, de az idén valamiért erre nincs időm.
Viszont jövőre lesznek eladó méheim, mert a állatjóli feletti állomány szépen gyarapszik, pedig nem is csinálok műrajokat, csak szedegetem be a fáról.

Az idén áprilisban még álmodni sem mertem volna ekkora családokról.

Ma 15be raktam össze a rajokat. Amelyik ilyen összerakott egy hete készült, annál van 20 kg a méztérben. Ma hétkor saccoltuk a fiammal. (Ő visz-hoz, mert bedöglött az autóm, a többiek is mind használatba vannak...)
Vannak családok, amelyek a harmadik rajt dobják, már lézengenek a fészekben a maradékok az idiótáknál. Bolondokháza. Ekkora rajzási bolondériát még nem láttam. Átlagosan 15 kiló az elvehető a normálisoknál. A lerajzottakról rakom a mézteret az össze szállt rajokra. Pár nap és sem kaptáram sem lépem. Van méh 120 átalakított mézterem levehető aljjal, és külön tetővel, és kb. 1500 műlépem, aztán............................
Ma: 1,80. Össz: 17,90. ( Karádon 2,20.)

« Válasz #2939 Dátum: 2025. Május 14. 07:52 »
Ezt írja wr:
"Meg majd én engedem ki a heréket mint a paraszt a tyúkokat reggelente."
Nem kell!
Megadtad te magadnak a választ!
Mennek azok maguktól, mivel két hozzászólásoddal ezelőtt ezt írtad.
"Soha ennyi rajom nem volt még mint idén,....."
Én nem mondom, hogy nekem van a világon a legjobb technológiám, de a rajokkal nekem nem kell küzdenem.
Az egy átok a termelési időszakban.
Ha elmennek, konkrét veszteség, és a lerajzott családok töredékét fogják hozni a nyugton lévő társaiknál.
De ha neked ez tetszik, üsse kő.
Én inkább kicsit többet dolgozok velük, de nyugodtan termelek.
Az 1. akác már sokfelé lemenőben van, gyenge eredményekről hallani.
Ugye amennyit mérünk nem annyi kerül a hordóba.
2. akácnál más a helyzet.
Amennyit mérünk, dekára annyit pergetünk!
Nagyernyei Attila