Attila, ismét megkérdezem. Ha bezárom a kijárót és a fészken lévő rács fölött nyitok egyet, a sok száz, ezer here vajon hol fog kimenni a fészekből? Tudom, most majd az a válasz jön, hogy építtető keret, azt meg tegyem föl oda. Nem csak az építtető keretben lesznek herék! Én ezt az "okosságot" egyszer kipróbáltam, utána szét kellett szednem a kaptárat, kivenni a rácsot, és kitakarítani onnan a rengeteg rácsba beszorult és ott elpusztult herét! Nem volt szép látvány, annyi volt, hogy szinte teljesen eltömték az anyarácsot.
A másik majd az lesz, hogy likat kell fúrni, ott majd ki tudnak menni a herék. Ja, amelyik kitalál ott, a többi ugyanúgy a rácsba szorul. Meg ha a here ott kitalál, akkor kitalál az anya is...
Nem is a rajzás maga a gond, hanem már a bölcsők húzása. Nem tudom másnál hogy van, de itt a rajzás fő oka a repce. Az elmúlt 30 évben 2 olyan évem volt amikor szinte nem volt repcém, mert olyan messze volt és annyira kis táblák. Azokban az években rajom is alig volt, talán 5 vagy 6 összesen.
A másik gond, hogy vannak családok amikkel akármit csinálsz, bölcsőt fognak húzni. Ha egyben hagyod a fészket fejlődni akkor azért, ha széthúzod a fészket akkor meg azért. Ahogy távolabb kerül egy nyílt fias keret a fészektől (pl. tűzdelés okán), azonnal bölcsőt húznak rá, mert nem érzik ott úgy az anyát, azt hiszik valami gond van vele. Nálam már az is segíteni szokott ha hideg van, nem tudnak kimenni, esetleg csak vízért az itatóra, mert addig szépen fejlődik a család, de amint elkezd betódulni a repce, hiába van felettük még egy üres fiók, a fészek kikelt sejtjeibe is elkezdik behordani. Olyan lesz a repcehordás mintha az lenne nekik a főhordás.
Aztán ezen még azzal is rontunk, hogy akkor a sok bölcsőből mentsünk meg párat pároztatókban, mert nagy eséllyel majd ezek a családok is rajzósabbak lesznek.
Soha ennyi rajom nem volt még mint idén, annak ellenére, hogy repce közepén az összes át lett nézve és ami bölcsőzött le lettek bölcsőzve, készültek kölyök családok stb.
És soha ilyen sz@r nem volt még itt az akác mint idén. Roskadásig a fák virággal, nem is csak csökevények hanem szép nagy fürtök, de tök üres, nincs benne nektár, illata is alig van, hideg van, stb. Itt 7 kilónál tartunk eddig, úgy, hogy 4.-én éreztem először illatot, ma már 13.-a van, szerintem még 3-4 nap és vége, amúgy is, mert péntekre hidegfrontot jósolnak.
Tegnap megnéztem egy hatalmas, öreg fát, szinte a földig lógnak az ágai, vannak rajta olyan fürtök amik frissen nyíltak ki, hófehérek, ha megrázom az ágat azok a virágok is hullanak le róla. Na az idei akác tényleg nem lesz nagy betűkkel a füzetbe írva. Az egyetlen vigaszom, hogy az eladottak üres kaptárai mostanra újra tele vannak, meg már petézik pár új anya amik biztosan kellenek majd a napraforgó alatt/után eltűnt anyák helyére.