Méhlegelő

• 2962 válasz
  • 1242643 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2895 Dátum: 2024. Július 02. 05:48 »
Lassan elérkezünk a napraforgó virágzás közepéhez.
Vannak akik már most pergetnek, és vannak akik nem is fognak annyira kevés a nektár.
Általában (ahol szépek a méhcsaládok) közepes, vagy jó eredmény ígérkezik.
Aki már most perget nem tudom ellenőrizte e méz víztartalmát, de akikkel tartom a kapcsolatot mind azt mondta, hogy nem lehet a keretet félre fordítani, annyira csepeg, folyik.
Véleményem szerint ehhez nem kell refraktométer.
Olvastam más hírportálokon, hogy arról panaszkornak, ismét "elvitte a méheket a szotyi".
Én és baráti köröm nem tapasztaltunk ilyent.
Ha egy dolgot lehet kiemelni az utóbbi évek napraforgó virágzásából, akkor ez az.
Szenvedtünk eleget a "néma gyilkostól", a csávázó szerektől.
Azt viszont sosem gondoltam, hogy vannak az OMME-ban a mai napig olyan "szakemberek", akik ezt végig hülyeségnek tartották.
Én az első pillanattól kezdve küzdöttem ellene, és most hála az égnek nem kell orrfacsaró bűzben kiszállnom az autóból.
Ne feledjük, az óriási siker!
Vannak még további méh és rovargyilkos készítmények, de szűkül a kör.
Pergetés?
Majd ha leáll a hordás, és megfelelő lesz a méz víztartalma.
Megjósolni is nehéz az időpontját, mert sok apró parcella most nyiladozik.
Szerintem olyan 2 hét múlva,de a mérleg irányít ilyenkor.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2896 Dátum: 2024. Július 02. 13:51 »
10 es hunor fészek rajta két feles méztér szépen megrakva 20-30 kiló családonként, virágzás jóindulattal a felénél, de van még pár tiszta zöld tábla is (méhek jók).
Ma kora reggeltől kezdtem elvenni tőlük, ilyenkor a jó, egy cseppenés sincs az előző napit is besűrűsítették.
Ha egésznap megy a pergetés jó hordásba naprán abból könnye lóhúgy van
 Oda kell figyelni.
10 kor elkezdett itt esni hiányzik így aratáskor mint szar a zsebből, na de mindegy......"az eső meg a gyerek akkor jó
 amikor gyün"😂😂😂.
Üdv:robi

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2897 Dátum: 2024. Július 02. 13:53 »
Lemaradt

« Válasz #2898 Dátum: 2024. Július 04. 20:51 »
Na tehát.
Akkor most sok vagy kevés az idei termés?
Úgy is fogalmazhatnék, hogy a méhészek "Szegény-gazdagok?"
Az idei méztermésre ugyanis sokunknak nem lehet panasza, de mivel szinte áll az egész mézpiac, és a kis kiszerelésben értékesítésben is komoly problémák vannak, egyelőre a méz egy holt tőke.
A piacozók, otthon értékesítők a szó szoros értelmében kinyírják egymást.
Akcióznak, már 1.400 Ft-os virágméz, és 2.400 Ft-os akácméz árról is tudok, természetesen üvegben.
Én pont fél kilót adok ennyiért, de a vevők sem hülyék, tudják, hogy akadozik a felvásárlás, és ezt ki is használják.
Mi méhészek meg gyakorlatilag saját magunk árazzuk be (le) a termékünket.
A kiváló, extra minőségű zselici hársmézet hordóban kínálják 1.100 Ft-ért.
Nooormááális?
Nem tudom minek kell bekövetkeznie, hogy megváltozzék a jelenlegi helyzet.
Egy biztos, végre oda kéne csapni az asztalra, de k@rva nagyot!
Én azt is megmondom hova, amit eddig is tudtunk, de nincs senkiben kurázsi, hogy ezt megtegye.
Pedig hamarosan eljő az idő, amikor már nincs hova visszatolatni.
Minek méhészkedünk, ha eladhatatlan, vagy az önköltségünket sem fedezi ez az arcátlan felvásárlási ár?
Sokan nem pergetnek, mert minek?
Itt valami gigantikus nagy durranásnak kell bekövetkeznie uniós szinten, hogy ismét szebbnek lássuk a jövőt!
Nagyernyei Attila

*

linen

• 123
« Válasz #2899 Dátum: 2024. Július 04. 21:18 »
A függöny bezárult, ez már a végjáték.
A robbanás is már megvolt az okosok szerint, ős robbanásnak nevezték el.
Itt már csak arról szól a történet, ki tud tovább főni a saját levében.
Aki látja a fától az erdőt az befejezte már a méhészetet és megpróbál megélni abból amihez ért, vagy amihez van lehetősége, hozzáférése.
Sajnálja az ember a nehezen felépített méhészetét, a temérdek munkát és szaktudást amit belefektetett, de ha etetni kell a családot akkor be kell látni, hogy ez nem működik tovább.
Még mindíg nem arról szól a történet EU szinten, hogy megálljt parancsoljanak a kínai szirupnak mert fontosabb pár korrupt ember jóléte mint a tisztességes munkás ember megélhetése.
Lehet várni és reménykedni, de abból nem igazán lehet bevásárolni a boltban.
Szép lassan tönkremegy az ágazat, ezek az utolsó rúgások aztán szép csendben elhallgat.
De te tudod Attila, a remény hal meg utoljára.

« Válasz #2900 Dátum: 2024. Július 05. 08:55 »
Sziasztok,

Mi másra lehetett számítani? Sokan "fejvesztve" próbálnak menekülni, megszabadulni a mézüktől. Lehet azt mondani, hogy húú, ne adjátok oda annyiért, leertékelitek a munkátokat, másokkal is kib...tok stb. Hát persze... Ehhez jön még az is, hogy a pénz (a forint) nem ér semmit. Mindenki (mindenki?) tudta, hogy mi fog történni. A méhcsalád ingyen sem kell már senkinek sem. Szóval ez most itt a méhészet Waterlooja. Lehet nyilvánosan  siránkozni, hogy 'mer ha tunnák, hogy a méhész mennyit dógozik. Nagy melegben beöltözöve, füstben meg éjjel emelgeti a fiókokat meg kaptárakat és nem becsülik meg a munkáját. Ezt lehet. Csak nem kéne ... Mert a fogyasztót (meg senkit sem) ez bizony nem érdekli. Aki meg valamennyire hallja a siránkozást az meg azt mondja, hogy fulladnának bele a mézükbe... Olvasgatva más felületeken írásokat, háát...  Tényleg azt gondolják a legtöbben, hogy majd valaki sajnál minket? Hát nem... Vagyunk itt páran akik magunkban gondolhatjuk, mérleget vonhatunk, hogy tragédia, hogy ráment az életünk de rajtunk kívül ez a kutyát nem érdekli... Tetszettünk volna inkább seprűt kötni, vagy kosarat fonni.
Ha esetleg fiatalabbak is olvassák az oldalt akik még csak kacérkodnak a méhészkedés gondolatával azoknak csak azt tudom írni, hogy ne ábrándozzanak. Ne is gondoljanak erre. És másra sem. A legjobb, ha nem csinálnak semmit. Ha van módjuk, lehetőségük akkor jobb ha menekülnek. Sajnos.

« Válasz #2901 Dátum: 2024. Július 05. 20:28 »
A szolidágó (aranyvessző) komoly méhlegelőnek számít ahol sok van belőle.
A 41. szezonomat kellet megvárnom, hogy a napraforgóval együtt virágozzon.
No az aranyvessző kb. 1 hónapig virágzik, de mi lesz utána?
Nehéz időszakot tudhatunk magunknak.
Súlyt az időjárás, a felvásárlási (?) katasztrofális ár, az óriási költségnövekedés.
Gyakorlatilag minden ellenünk van.
Még tanácsot adni is csak óvatosan lehet, mert annyira megváltozott minden, hogy egyetlen célunk maradt a TÚLÉLÉS.
Én bízok abban, hogy ez a mélyrepülés nem sokáig fog tartani.
Amit viszont nem látok, az a gödör alja.
Ha lent vagyunk a fenekén, és jön a feltápászkodás, akkor hurrá.
Ha tovább zuhanunk, akkor....már nem is folytatom.
Mi méhészek lehajtott fejjel, 40 fokban túrjuk a kaptárakat, de valójában a vegyes méz árát beletankoljunk az autónkba.
Milyen világ az ahol 4 szem barack felér 1 kiló méz árával, egy gombóc fagyival, 1 liter üzemanyaggal?
A sort folytathatnám.
Egy lángos (sima) 1.000-1.200 Ft.
A pohár sör 600.
Egy lakkfilc (anyajelölő) 1.500 Ft.
Egy liter szekszárdi vörösbor 800 Ft (kimérve).
Katasztrófa az egész.
No de a napraforgó szépen mézel, az anyák a mézes lépen bóklásznak, lesz melónk megint bőven, mire gatyába rázzuk az állományt, hogy szépen menjenek a télbe(?).
Amik olyan telek, hogy lassan  púpútévekkel fogunk itthon találkozni.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #2902 Dátum: 2024. Július 06. 08:08 »
Ha már Attila is óvatos akkor tényleg baj van,hiába van méz pénz nem lesz belőle,így tönkre tenni egy ágazatot?-ehhez már tudás kell,most mehetünk hátra!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2903 Dátum: 2024. Július 06. 11:02 »
Én abban bízok hogy örökké semmi se tart, ennek is vége lessz. A "vantól" meg sose szabad megijedni, ez csúnya lessz de most kedvére válogathat az ember....rendszerekben, olyat veszel amilyet akarsz tokkal vonóval 5 fiókon tele kerettel.
Bagóért, ezért az árért nemrég még 10 keretet kaptál bogárral és bazdmeg, vehettél hozzá 100 ezerért kaptárat....na ez se volt normális.

« Válasz #2904 Dátum: 2024. Július 08. 14:56 »
Tegnap unokáztam, és az utam során több helyen nagy területen láttam olyan napraforgó táblákat amelyek még a kánikula ellenére sem fognak ezen a héten virágozni.
Azok a táblák fognak "normális" időben nyílni.
Jelenleg Tolna megyében (ne haragudjatok rám ez a vármegye f@szságra nem áll rá az ujjam), a virágzás az utolsó harmadában tart.
Bár vannak olyan táblák itt is amelyek még javában sárgulnak, de elmondható, hogy ez a hét azokat is kivégzi.
A gyarapodásra nem lehet panasz, az anyák a mézes lépeken "bóklásznak", de annyira fröcsögnek még a keretek, hogy esély sincs a pergetésre, meg jelenleg nálunk 38.2 fokot mutat a hőmérő.
Így inkább egy hideg sör mellett döntöttem.
A pergetést úgy tervezem ahogy eddig is, 7 lép a méheké, majd a kipergetett lépek visszarakásakor (este) 2 szép léppel fogom megtűzni a fészket.
Összesen 10-11 keretre hagyom a fészket, így elkezdődik a mérsékelt szűkítés.
Az aranyvessző is elindult, simán elkések róla.
Ilyen még úgysem volt.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2905 Dátum: 2024. Július 09. 14:11 »
Az , hogy ide jutott az ágazat húsz év eredménye ! Erről mi méheszek is tehetünk , szépen hátra dőlve néztük/ nem érdekelt senkit / hogyan fűrészelik el a fa ágát alattunk !

« Válasz #2906 Dátum: 2024. Július 14. 06:29 »
Sokan már kipergették(?) a napraforgót, van ahol még most is tart, van aki megvárja a kánikula végét, és sokan nem törődve a 40 fokkal, pergetnek.
Én is közéjük tartozom, de nem gyenge történet.
Hajnalban elvesszük azokat a lépeket amelyek a telelő készlet fölött vannak, sötétedés előtt meg vissza.
Ezt már évtizedek óta így csinálom, de az extrém meleg igazán embert próbáló.
Több kollégával is tartom a kapcsolatot, van ahol egészen jó eredmények születtek, de nagy a szélsőség.
Most úgy látszik, hogy nem lesz rekord év napraforgóból, különösen azért mert a méhészek zömét ez a pofátlanul alacsony ár nem inspirálja a pergetésre.
Tökéletesen meg tudom érteni, én is így döntöttem.
Már csak a kérdések garmada marad vissza.
Mi a fészkes fenének méhészkedünk?
Felére estek a az egész világon a bolti üveges mézek árai?
Mindenki tudja a választ, de ez a tehetetlenség már kiakasztó.
Akik az édesítő szereket beengedik a kiskereskedelmi forgalomba mind bűnözők!
Ez egy sima élelmiszer hamisítás,amely bűncselekmény.
Természetesen azok is tudják akik kiadják a forgalomba hozatali engedélyt ezekre a szutykokra, de a pénz erősebben motiválja őket mint a méhészek kínja.
Mikor fog ez megváltozni?
Ha leszünk olyan tökösek, és nemzetközi összefogással eltakarítjuk ezt a piszkos bandát.
Addig semmi jóra ne számítsatok, mert a fogók az EU-n belül keresendők.
Nekem mindig is ez volt a véleményem.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2907 Dátum: 2024. Augusztus 15. 20:57 »
Ez ma készült, mellette egy normál időben lement napra. Ő egy kései vetés lapítva vártam már, de van még rajta kívül is, a végét szabadszemmel nehezen látni.
Méhek jók, mennek rendesen, az anyag loccsan, hátha dob még 1 fiókkal és jól is van.

« Válasz #2908 Dátum: 2025. Április 19. 19:45 »
Azért nem vagyok már annyira biztos a 2025-ös akácvirágzás (mézelés) kezdetében, hogy május 15 után indul.
Ha nézem a vadgesztenye fákat, virágos kőrist, vagy a galagonyát......hát, egy 5 nappal előrébb hoznám a legkorábbi akácerdők mézelésének indulását.
Az más tészta, hogy sokkal nagyobb fagykárt szenvedtek idén az akácosok, mint tavaly, de vannak épen maradt, jó erdők.
Ott most,1,5-2 centisek a bimbók, a legkorábbi fákon.
Az egyedül álló fiatal fákon, amelyet a nap is szinte körbejár, ott még ettől is nagyobbak.
A JÓ erdőben olyan 1 centisnek láttam ma  a "tömeget adó" virágokat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2909 Dátum: 2025. Április 27. 07:36 »
Nahát!
A sok eső hatására, és a párás meleg miatt az akácvirágok sem "alszanak".
Micsodaaaaaaaaa?
A Dél-Dunántúli dombvidék, Déli fekvésű löszfaloldaliban már BABOS az akác.
Ezt nem poénnak, meg ugratásnak írom, ez a mai helyzet.
Azért nem kell megijedni, a korai erdők jó egy hét múlva lesznek csak ilyenek.
Ez azt jelenti, hogy május 3 körül.
Rá egy hétre időjárástól függően akár már teljes virágba borulhatnak az akácosok.
Van egy tippem, de a tévedés vastagon benne van.
Azt jósolom, hogy a legkorábbi erdőkről az első mérhető hordás május 12-én lesz.
Ez egy játék, de inkább attól több.
42 éve figyelem a mézelés kezdetét, sokszor eltaláltam a napját, de volt egy extrém melléfogásom is.
Anno, valamikor 35 évvel ezelőtt, a Bakonyba vándoroltam, mert Tengelicről azt elértem.
Vándorlás előtt felmentünk megnézni, hogy áll a virág.
Elkönyveltük, hogy...áh, még ráérünk, csak "farkasfogas", és babos.
Egyet benéztünk, hogy másnap kánikula lett, 35-37 fokkal, éjjel meg 25.
Gyakorlatilag pár nap alatt dandár lett.
Kicsit késtünk, de így is szenzációsan jó eredményem lett.
Jó volt egy kicsit nosztalgiázni.
Nagyernyei Attila