Méhlegelő

• 2972 válasz
  • 1288843 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2835 Dátum: 2024. Május 23. 09:42 »
Ha mindez igaz vóóna , az én mesém is tovább tartott vóna .

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2836 Dátum: 2024. Május 23. 10:19 »
Aztamindenitvannakmégcsodááák!!   :) :) :) :)

30 ÉV UTÁN, és sok évnyi kínlódás után ez most "bejött"! Már kezdtem elhinni  : Fonák Tamás "szívből jövő gratulációját! :) Csak,hát a nicknevén elgondolkodva....  FONÁK Visszája, kifordítva! (ez esetben ellenkezője).

Tudod az öndicséret büdös szokták mondani! ;) Még a végén azt is megérjük, hogy márciusban bővítgeted a családjaidat? :D

Eddig arról "papoltál" , ne dicsekedjen senki mert lenyomja az árakat!
Vagy a főnököd kért meg ennek a kis "szösszenetnek" a megírására?

Ahoz meg külön gratulálok,hogy már 30 kg-ot sikerült eladnod ebből az "évszázad" terméséből!  Hiába na! a marketin az csak marketing!    Megkínlódtál érte.

Rólam meg csak annyit: Egyedül majd csak végzek a pörgetéssel napraforgóig! :)

*

wr

• 1030
« Válasz #2837 Dátum: 2024. Május 23. 15:13 »
Na igen.
Idézet
A hír hallatán azonnal nekiálltunk pergetni, és estére már a teherautón is voltak a családok.
Ez valóban álomba illő, bár nem írtad, hogy 10-et vagy 100-at sikerült kipörgetni és felpakolni ennyi idő alatt. Nálam minimum 6 nap egy pörgetés, mert nem sok segítségem van, szóval ez a "hír hallatánra" azonnal pergetek (előtte szöktetni se ártana) az nekem mondjuk pár családdal menne csak.
Idézet
majd a virágzás közepén 10 napig a méhek bent csücsültek
Ez (legalábbis felénk) biztosan nem így volt. Úgy volt, hogy kijöttek a legkorábbi virágok, ekkor bejött a hideg, ami úgy sakkban tartotta a virágzást is hogy ilyet még életemben nem láttam, aztán el is nyújtotta. Felénk 12 nap általában az akácvirágzás, most úgy volt, hogy kinyílt, 10 nap hideg és pihi, majd 14 nap olyan virágzás, amikor hordtak is. Az elnyúlt virágzásnak volt köszönhető az is, hogy a népesebbek már akkor fedtek amikor még javában hordás volt, így ki kellett tőlük venni 3-4 lépet a felső fiókból, és helyette amit kaptak üres kereteket azokat is meghordták, lefedni már nem tudták mert vége lett a hordásnak. Ilyen általában csak napraforgón szokott lenni, mert ugye ott hosszabb a virágzás azaz a hordási idő.
Idézet
Szerintem az országban nincs olyan ember aki ezek után reálisan meg tudja saccolni a termést.
Dehogy nincs, a felvásárlók pontosan tudják, mert már körbe telefonáltak hogy kinél mennyi van, meg kinél mennyi tavalyi meg tavalyelőtti van. Ezért (is) van nagyon sok idén is. Na meg voltak itt ott olyan helyek is amik nem sérültek, meg a méhek sem, ott hozták ugyanúgy a 22-es átlagot. Ott nyilván nem, ahol a méheket meg lehetett számolni darabra a méztérben.
Idézet
16-os víztartalmút meg 4.500-ért fogom.
Akkor nekem is valahol 4000 körül kéne adnom a délit, mert ez sem sokkal hígabb, a harmadik fiókokból 16,5-ös jött ki, a középsőkből ami mindig hígabb azokból meg 17,4-es.
Az árral meg majd itt is úgy lesz mint a családárakkal tavasszal, hogy elvittek 2 utánfutóval 37-ért nagy nehezen, majd szólt a delikvens, hogy kéne még utánfutóval de azokért csak max. 35-öt adna, mert van huszonnyócé is csak messzebb köll érte menni. Mondom kizárt hogy annyiért legyen. Felhívtam az illetőt, és tényleg volt nála 28-ért eladó család, ráadásul nem is rosszak.
Idézet
Rólam meg csak annyit: Egyedül majd csak végzek a pörgetéssel napraforgóig!
És akkor mikor kezdesz atkát irtani? A lerajzottaknál most lenne a legjobb.

A kölyökcsaládoknál a párzás az idén tökéletes volt, 2 kivételével már mindnek fedett fiasa van. Ez is csodaszámba megy, mert volt olyan év, hogy minden második anyátlan lett.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2838 Dátum: 2024. Május 23. 17:10 »
"És akkor mikor kezdesz atkát irtani? A lerajzottaknál most lenne a legjobb."

Lerajzott csak 3, az az három volt! Kettőnél majd az írt atkát aki befogja. :D   Kölyökcsaládot meg nem csináltunk!  Termelőt azt igen. A 3500-as párzott anyával. Ezeknél meg már kikelt egy nemzedék! ;)

Meg különben is miazazaka?  Írtani is kell? :D :D

Majd kipróbálom ezt az írtást vagy mit, ha nő még a napraforgó vagy 52 centimétert. :)

Erre a kipörget elszállít, hazahozra kitérhetne azért részletesen. (Mennyit vitt ,hogy adta a lila ákác stb. )  Fénysebességgel Nyomta neki! :D :D

« Válasz #2839 Dátum: 2024. Május 23. 19:58 »
Ezt írja "méhész" nick nevű irigyesem.
"Ha mindez igaz vóóna , az én mesém is tovább tartott vóna ."
Tossz hírem van számodra.
Ez mind igaz.
Arra adj légyszíves választ, melyik része nem lehet valós számodra.
AZ összes többi hozzászólásból is süt a rosszindulat, és az irigység.
Pedig nem történt más mint az idei akácszezonom dokumentálása.
Sajnálom ha ez másnak fájdalmat okoz.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1024
« Válasz #2840 Dátum: 2024. Május 24. 07:58 »
Méghozzá nem is kicsi írígység hanem igen nagy.  Az első nagyobb ütést a dél dunántúli rakodós kollégák gyomrába az vitte be amikor érkeztek a hírek, képek szabolcsból, borsodból...stb,  agyig rakott kaptárakról.
Méghozzá többnyire fekvő kaptáras állományokról🤭🤭🤭. És látták hogy azokban már akkor több méz volt egy családnál mint ami náluk egész évben lehet.
Természetesen a rakodó állományok is voltak szép számmal, azok is megrakva, a fekvőt azért emelem ki mert bőven az van arrafelé többségben.
Ismét bebizonyosodott hogy valójában mindnyájan isten kezébe vagyunk😂😂😂, ez vicc lett volna de amúgy tényleg.
Ha balcsi körül 2500 ért is van aķác akkor csapjátok oda azt a területet albániához, ennyire ne fájjon már😂.
3500 ért még itt is viszik baszod az isten hátamögött közvetlen balra😂😂, itt csezdmeg az egész megyében nincs annyi pénz mint egy 5 kilométeres balaton parton.
Innen oda mosogatni járnak, és ez nem vicc.
A másik kabaré meg a felvásárlók által rendezett közvélemény kutatás....😂😂😂😂😂, hát ezen szakadni lehet😂😂😂.
Gondolom ti egymást is hívogatjátok ilyenekkel és  közbe "rendezitek az ország sorsát" 😂😂😂😂.

Üdv:robi

*

buksi

• 473
« Válasz #2841 Dátum: 2024. Május 24. 08:29 »
Sümegi piacon akác 3000-keszthelyen hirdetve 10kg tól 2300 ért házhoz szállítva.
Attila univerziális robot  ember,az írása kezdőknek szól és mások .....re.Nesze neked Balaton vidék gazdag emberek?-minél több van annál több kell errefelé.

*

robi 75

• 1024
« Válasz #2842 Dátum: 2024. Május 24. 09:58 »
2300 az akác??? És még házhoz is is viszi az ökör? Balaton körül? Én nem hullámoztatom az árat mint egy hülye, mert még kérdezősködnének a végén meg ingyen kellene.
Tavalyelőtt is ennyi volt meg előtte is, a boltjoz még így is féláron van.
Ott 500g 3500ft, a lányom aldis régóta, rálátunk vezető helyettes, azt is viszik gond nélkül. Ha 400g lenne akkor is megvenné.
Úgy teszik a kosárba mint 1 dobozgyufát, mind elfogy mindig. Soha meg se kérdezték hogy mé ennyi mé annyi? Csak viszik.
Hát akkor??
Gyönyörűen jönnek és elhordják tőlem, ahogy más méhésztől is. Az apja fasza hordja házhoz, itt az nem divat.
Sódert homokot krumplit azt igen.
És nekem nincs is "víztiszta" nógrádi akácom csak első.
Itt is "éhesek", sose elég főleg azoknak akik vérszemet kaptak. Itt ez a táj jellégéből adódóan a kulákokra jellemző, pedig nyakon vannak öntve hogy belefullad, de nem elég.
Minden kell neki, ha lehet akkor az egész bolygó.
Csak hogy az övé legyen, pedig ha megdöglik nem fogják ráhordani😂😂😂.

*

wr

• 1030
« Válasz #2843 Dátum: 2024. Május 24. 10:54 »
Idézet
A másik kabaré meg a felvásárlók által rendezett közvélemény kutatás....😂😂😂😂😂, hát ezen szakadni lehet😂😂😂.
Gondolom ti egymást is hívogatjátok ilyenekkel és  közbe "rendezitek az ország sorsát" 😂😂😂😂.
Nem szoktam senkit hívogatni, anélkül is tudom nagyjából a környéken kinél mennyi van, mert a segédeik elmondják kérdés nélkül is, meg van aki csak arra kíváncsi semmi másra, ő meg szétkürtöli.
A felvásárlóknak már évek óta vinni kellett a mintát, mert lusta eljönni érte, főleg ilyen üzemanyagárak mellett. Érdekes módon, most 2 nappal a pörgetés végeztével már itt volt a mintáért, azt is vágta fejből, hogy a régióban milyen átlagok lettek. Nekem nincs okom panaszra, annak van, aki csak 1 fiókot pörget, az is fél NB.
Nem tudom, hogy a Balatonnál hol 2300, mert én tavaly is vittem oda valamennyit, meg már most is szóltak hogy kéne kezdésnek 40 kiló.

Van aki tényleg nagyon olcsón adja (2000), olyan aki rá van szorulva, mert semmi más bevétele nincs, de a családját el kell tartani valamiből.

*

robi 75

• 1024
« Válasz #2844 Dátum: 2024. Május 24. 13:01 »
Namost hogy ki mit vág fejből annak a világ menetére semmi hatása nincs, akinek én adom hordóban annak is a fejébe van a környék, főleg hogy az ő 300 családja is az erdő másik végén van.
Ez csak egy múló állapot amúgy is, hogy valójában mennyi méz van a méhészeknél  úgy összesen a betartott vagy bentragadtakkal együtt.. arról lila fingja nincs senkinek se, még saccolni se érdemes mert nem lehet.
Én akácot 2000 ért hordóban adtam utoljára, akkor ezért is leugattak😂😂😂😂😂, a sok kapzsi malac akkor is azt számolgatta hogy ha majd ennyi lessz meg annyi akkor mennyivel több lessz a bevétel, anyának is jut 1 raptorra való😂😂😂😂.
Ha annyira a család hogy 2000 ért kell adnia üvegbe akkor inkább menjen dolgozni a gyárba és nem fog se ő se a család éhezni.
Mert így meg egy tucatnak el fogja baszni a bevételét.

*

buksi

• 473
« Válasz #2845 Dátum: 2024. Május 25. 06:54 »
Érdekes wr,és robi felvetése pár dologról,fekvőket kipörgetni,abban a napban pakolni,vándorolni?Valamikor Keszthelyen kb 15 éve hallottam Attila előadását,pár társammal néha összenéztünk??Lehet a méheket többféle módon kezelni,mindegyikkel munka van,aki bírja szerencsés.

« Válasz #2846 Dátum: 2024. Május 25. 07:17 »
Buksinál van a pont!
Amit én fél oldalon kifejtettem, ő ezt pár sorban összefoglalta.
"..aki bírja szerencsés."
És az idén ez bejött.
Este 6-kor végeztünk a pergetéssel, a méhek már 9 órakor úton voltak.
Kemény "tökös" brigád kell ehhez!
Tök üres kaptárakat lepakolni egy akácvirág özönbe?
Szerintetek van ettől jobb termelési fogás?
Amikor rakodó rendszerben dolgoztam ugyan ezt tettem, és akkor is bejött.
Ha az idén 1 nappal később indulok már nem lettek volna csurig!
Ehhez kell némi tapasztalat, meg egy jó "füles", aki bemondja, hogy .....ma kell jönni Attila!
Sokan táv-kaptármérleget helyeznek ki a hordás megindulásakor, és abból számolják ki a vándorlás napját.
Jónak tartom, de ettől még jobbnak ha jelzik a rajt időpontját.
Ki kell alakítani egy ilyen kapcsolatot, de még akkor is benne van a bukás lehetősége.
Az idén a méhészek csupán 1-2 %-a vállalta a vándorlással járó tortúrát.
Lehet irigykedni, de ez egy hihetetlen nagy megterhelést, precíz, pontos munkát igényel, és még így is lehet benne hiba.
Nekem az idén csont nélkül sikerült az odaút, a hazajövetel, és a pergetés is.
Kutatás?
Hol?
Nappal elszedtük a mézes lépeket, és sötétedés előtt vissza.
Semmi gond nem volt, és már az atkavédekezés első körén is túl vagyok.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2847 Dátum: 2024. Május 31. 07:21 »
Nálam minden este 6 óra után komoly hordás van.
Természetesen segítségre van szükségük a méheknek, mivel külső hordás nincs, így marad az etetés.
Ahogy nézem a hársnak még van vissza bő egy hete, a napraforgótáblák már hasig érnek, és még mindig májust írunk!
Nem tudom kinek milyen a hangulata, de nekem olyan nyár közepi, talán júliusi, de semmiképpen sem májusi.
Sokszor ilyenkor pergettük az akácot, de az idén már híre sincs.
Folyamatosan szajkózzák a globális felmelegedést, hát mi ez ha nem az?
Szerintem ezek a Földnek okozott óriási sebek amiket a háborúk okoznak sem tűnnek el büntetlenül.
Kicsi ez a bolygó ennyi ártó embernek.
A méhek szépek, rengeteg anyát most cseréltem ki, de nem egyszerű ilyen hordástalan időszakban az anyacsere törzscsaládoknál.
Viszont el kellett végeznem, mert napraforgóra teljesen "be kell hogy álljanak" a sorba, akkor már ismét termelni szeretnék velük.
Pályafutásom elején július végén, augusztus elején kezdődött a napraforgók (NSH-26?NSH 27) mézelése.
Karnyi vastag szára, lapulevelet meghazudtoló levelei, tömzsi alakja ma is előttem van, na meg az óriási mézelése.
A méheket nem vitte, bomba családok voltak a virágzás végén is.
Hát így állunk.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2848 Dátum: 2024. Május 31. 10:46 »
"A méhek szépek, rengeteg anyát most cseréltem ki, de nem egyszerű ilyen hordástalan időszakban az anyacsere törzscsaládoknál.""

:) :)  Már akinek. Az álanyásak is szépen fogadják a párzott anyát. ;)

A tudatlanság nem bűn, csak sok munkával jár és egy idő után kellemetlen.

« Válasz #2849 Dátum: 2024. Május 31. 19:34 »
Oszkárnak csak ennyit üzennék, amit anno a "zöldön" olvastam.
Mérőszám a tele hordók!
A többi csak rizsa.
Ezt teszed te is folyamatosan oszkár, mindenbe ok nélkül belekötsz!
Próbálj meg normálisan hozzászólni bármennyire is megerőltető.
Ma szerencsém volt mert a "szotyorgó" esőben simán tudtam etetni.
Végre most este megihattam egy sört a haverokkal.
Nagyernyei Attila