Méhlegelő

• 2964 válasz
  • 1244282 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:Méhlegelő
« Válasz #210 Dátum: 2014. Július 07. 19:34 »
Ma nagyon durván párás volt a levegő!
Ha elnéztem jól a távolba, mint ha ködöt láttam volna!
Egy biztos, a napraforgó nektár képzésének nagyon kedvezett! Saját szememmel győződtem meg róla!
A tegnap Du berakott műlépet ma estére gyönyörűen kiépítették és benne frissen csillogó nektárt lehetett látni ;) Kölyök családoknál néztem meg néhányat :P 
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

bükk

• 169
« Válasz #211 Dátum: 2014. Július 08. 14:09 »
A számokkal óvatosan, mert a felvásárlási árat befolyásolja.
Honlapunkat több kereskedő,és felvásárló is böngészi.
Szoroznak, oszatanak aztán mindjárt esik az ár.
Nagyernyei Attila

A kereskedőknek megvannak a saját hírforrásaik,ill. módszereik hogy megbecsüljék a várható termést.
A felvásárlási árat nagyban befolyásolja hogy a méhészek nagy részének az a szokása hogy a pörgetés után azonnal eladja a mézét. :( Aztán beindul a "csorda effektus".
Márpedig a méz jórészt szezonális termék és nem a nyár a fogyasztás szezonja,így a jó eladásé sem az.
Az esetek nagy többségében-de nem kizárólag-a téli időszakban a nagybani mézárak magasabbak.
Így lesz most is.

« Válasz #212 Dátum: 2014. Július 08. 20:33 »
Bükk!
Olvastad amit Züminek írtam?
Ide átemelem.

Zümi írta a következőket:

"Mérési eredményt nem közlök Attilára tekintettel!"
Ezt válaszoltam Neki, de Neked is szól.
"A hozzászólásaitokat nem nekem írjátok.
Sokan olvassák a Méhészklubot, és nem szeretném ha az a vád érne bennünket, hogy miattunk, a mi kotyogásunk eredményeként zuhan a méz ára.
Te akkor még nem méhészkedtél amikor az akác pergetési világcsúcsról számolt be Buchinger György salgótarjáni méhész, aki amúgy az OMME alapító elnöke.
Ha jól emlékszem 127 kg-ot pergetett az NB 24-esekből átlagban! A méheit akkoriban én szállítottam.
Óriási botrány lett belőle,mert őt tették felelőssé a méz árának azonnali csökkenése miatt.
Most már értitek? Mindenki örül a jó eredménynek, de ez maradjon titok."

Annyira ne nézzetek nagy pofának, hogy azt gondolom, a  Méhészklub hozzászólásai alakítják a majdani mézárat.
Én mégis óvva intek mindenkit, úgyis sok van a rovásunkon.
Még kitarthatna a napraforgó Karácsonyig!
Nagyernyei Attila

« Válasz #213 Dátum: 2014. Július 08. 20:46 »
Sziasztok!
Ez az egyik hozzászólás a Méhész Fórumon.
"Mi a baj kollégák savanyú a szőlő ? Nekem spec gyengék most a méheim ,felénk már többen pergettek közel 30 kilós átlagot a hétvégén, na ők még pergetnek az idén szotyiról, nekem meg kell elégedni azzal a cirka 35 kilóval.Tudjátok szar az élet! Nekem még nem volt 30 kiló alatt soha napraforgóm ,de ami igaz az igaz volt olyan év mikor másom nem is nagyon lett. Pl 2010
Ludas Matyesz téged azért én többnek gondoltalak, Vidra neked van igazad"

Én örülök,  hogy különbek vagyunk!
Aztán, hogy fognak visítani, ha 600 Ft lesz a vegyes méz ára.
Megérdemlik, csak a többség is szenved az ilyen szájhősöktől.
Miért nem hallgatnak? Utána ők fognak legjobban ordítani,hogy a ku...v@ kereskedők levitték az árakat.
Jó kis csapat ez a méhész csapat.
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #214 Dátum: 2014. Július 08. 21:32 »
Ma, kemény 1 kg lett a mérleges eredményem :o
Ilyen ez a popszakma :-\
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #215 Dátum: 2014. Július 08. 21:55 »
A kereskedő nem innen veszi az információt, mézár kereslet - kínálat kérdése. De igaza van aki azt javasolja, hogy óvatosan az eredmények közlésével. Sok méhészkedéssel kacérkodó vagy csak fórumon olvasgató vásárló /azon írásokból azt látja/, hogy csak vödörrel ki kel meregetni a kaptárakból a mézet, és dől a lé. Persze örülni kell az eredményeknek, és ha csak méhészek olvasnák ezen írásokat, azok mellé gondolnák az eredményeket megelőző kiadásokat és a sok hátat fájdító   kaptár mellett eltöltött munkát. Nagyon szép a 20 – 30 – 50 kg-os mérlegelés, de abból mennyi kerül a hordóba? és mennyi kell a méhcsalád őszi – téli – tavaszi élelmére, illetve, ha azt elveszik mennyit kell pótolni? És még akkor oldalakon keresztül lehetne sorolni a kiadásokat, és az elvégzett munkát. Ha javasolhatom; - szerényen, - csendben, örüljön az a méhész (méhtartó) aki ezen évben tisztességes munkájáért egy elfogadható jövedelmet tudott (tud) elérni.
Üdv.: Misi

« Válasz #216 Dátum: 2014. Július 08. 22:58 »
Misi!
Ennyi az egész!
Egyet értek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #217 Dátum: 2014. Július 09. 22:37 »
Jó estét,és jó szurkolást kívánok a foci rajongóknak!

A napraforgó jó mézelésének ne örüljünk felhőtlenül. Ez a méhcsaládok további életében rengeteg gondot is okoz.
Miről is van szó? Hamarosan eljön a pergetés ideje, ami kellemes dolog, viszont ezzel egy időben a fészkeket is "túrni" kell! A méhészeti szezon egyik legfontosabb momentuma, amikor a méztől beszűkült fiasítást ismét növelni szeretnénk. Nincs mese, meg kell tűzdelni a fészkeket, de nem ész nélkül,és nem mindegy,hogy milyen léppel.
Első lépés, a fészekből ki kell venni a mézes lépeket. Azt mindenki maga dönt el, hogy pergetőbe teszi, vagy mondjuk a telelésre szánt fészek zárólépének használja. Talán az idén megéri kipergetni, a cukor-méz ár-érték arány miatt.
A fészekbe szép szabályos sejtű zsemle, illetve sötétebb lépeket kell tennünk, hogy az anyákat újra helyzetbe hozzuk.
A serkentés, és az atkairtás sem maradhat el. Véleményem szerint ez a három dolog, a jövő tavaszi biztonságos kezdet záloga. A fészkeket  már mérsékelten szűkíteni kell, és amiről nem szabad elfeledkezni, a kijáró szűkítőket a pergetés megkezdése előtt be kell rakni. Ja,hogy meleg van,amúgy is tőgyellnek? Akkor inkább nyissunk a rostaszövet felett szellőzőt!
Folytatása következik.
Nagyernyei Attila

*

bükk

• 169
« Válasz #218 Dátum: 2014. Július 10. 08:03 »
Szerintem meg örüljünk nagyon,sokan most kenik össze idén először pörgetőt!
Na meg pihentünk eleget sajnos eddig,itt az idő hogy dolgozzunk is,ezért vagyunk méhészek. :)
Méhegészségügyi szempontból is fontos hogy végre hordások vannak,persze pörgetésre maximálisan ügyeljünk.

Itt e fórumon némi ellenszenv alakult ki a napraforgóval szemben aminek alapja is volt,de az elmúlt 3 évben ez adta a főhordást ez vitathatatlan.Sajnos az erdők nem a megszokottat adták,a méhlegelő megváltozott,de majd jövőre fordulhat a kocka.

Attila,itt régiónkban a Dél-Dunántúlon van egy szövetkezet aki nagy mennyiségben(30-50t/év) gyűjtet virágport évtizedek óta.
A külföldi partner számára a repce kezdetektől fogva jó minőségű volt,később a napraforgót is befogadta.
Pedig nem akármire használják a magyar virágport,és folyamatosan vizsgálják és tesztelik.

« Válasz #219 Dátum: 2014. Július 10. 19:37 »
Bükk!
Félre értettél,de nem baj.
Én vagyok az oka, hogy nem fejtem ki Arisztaiosz módon a gondolataimat.
A napraforgón ha kiszorulnak az anyák a pergetés után azonnal szabad helyet kell biztostanunk a petézésükre.
A tenyérnyi fiasok nem fogják pótolni a hordástól elnéptelenedett családok veszteségét.
Most még szinte felesleges a tűzés, mert úgy terítik a méhek a lépekben a nektárt,mint kőműves a falon a vakoló maltert. (Fröccs malter.)
Ez az én méhészetemben az anyáknak a megmérettetés  ideje is egyben. Amelyik teljesen leáll a petézéssel, és mindenhova beengedi a mézet a fészekbe, meg vannak a napjai számlálva. A télbe nem mehet, lecserélem.
Az anyákat gyakorlatilag ekkor minősítem. De,vannak kivételek, és van néhány számára felmentés.
Miért is menekülhet meg a méhanya a biztos haláltól?
Mondjuk egy anyaváltás volt pont a napraforgó virágzás kezdete előtt, és annyi kijáró méhe volt a családnak, hogy gyorsan, teljesen meghordták az összes keretet. Ez nem az anya problémája, erre figyelni kell. Természetesen az anyák jelölése alap.
Az öreg anyáknál még szigorúbban bírálok, ugyanakkor pont e miatt hagyok is öreg anyákat.
Ma például találtam több 2012-es anyát, melyeknek 7 NB kiterjedt fiasuk volt. Ők maradnak.
Mellette 2013-as anyának 3-3,5 NB fiasa volt csak. Tehát utóbbi megy előbbiek maradhatnak.
Most nincs már 2011-es méhanya a méhészetemben, de ha ebből valamelyikkel beteleltem volna, azokat egy különleges " Szuper nagyi" minősítéssel jutalmaztam volna. Ritkán fordult nálam elő, hogy 4 éves anyával indultam a télnek. Egyszer néhai Bognócky Józsi bácsitól, hidasi anyanevelőtől kaptam egy szuper nagyit.
Következő évben attól neveltem anyákat. Hihetetlen szelídek, és szorgalmasak voltak az utódok is.
A fiatal, 2014-es anyáknak simán műléppel megtűzöm a fészküket, nagy részük be is petézi.
Itt nincs kérdés. Bár sok lenne belőlük.
Nézzük Európa legnagyobb méhészetében, hogy minősítik az anyákat?
Egy kicsit "Anti demokratikus" a módszer. Amelyik anyának június közepén nincs meg minimum 7 keret táblás fiasítása, megy a túl világra.
Mindjárt tiltakoztam is, egy ilyen mozdulat láttán, hogy a 6 keret fias mellett az még jó anya  lehetett.
Csányi Anti válasza. De nem nálunk, itt teljesíteni kell.
Igaza van.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Július 10. 19:44 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #220 Dátum: 2014. Július 10. 20:50 »
Olvasgatom itt is meg a másikon is a hozzászólásokat a napraforgóról.
Hát nálam nem valami rózsás a helyzet. Két telephelyen vagyok az egyiken cirka egy hét alatt 10-12 kiló gyarapodás eddíg, tehát fér még a kaptárakba.
A másik hely kacifántosan alakult. Magánterület 4 éve járok oda naprára. Az idén is megkérdeztem a gazdát mehetek e, természetesen , mondta de közölte,hogy volt ott egy másik méhész aki kérte a helyet akinek azt mondta hogy ezt beszélje meg velem. Egy héttel a pakolás előtt kaszáltam ki a helyet a tulaj és annak felesége jelenlétében, egy szóval sem mondták hogy más valakit engedtek volna a területre. Kipakoltam a fele állományt hatvan családot pénteken. Szombaton délután kimentem megnézni az éjszakai pakolást, megdöbbenve tapasztaltam, hogy mögöttem 10 méterrel az erdőben bent van pár kaptár 8.darab. Nevet nem láttam rajtuk de mivel mögöttem van nem igazán érdekelt, hanem ahogy jöttünk el a területről a nejem vette észre egy kis utánfutóval húzható konténer 22 családos. Ezen már név is volt. Kiderült, hogy arról a méhészről van szó akit említett a gazda. Mivel szintúgy mögöttem volt, gondoltam majd szól ha nem tetszik neki valami. Vasárnap meg is talált telefonon, minden voltam csak jó gyerek nem. Nem igazán szeretem a vitatkozást ezért kedden éjszaka átpakoltam egy másik helyre. De tanultam az esetből, én egy két mázsa mézért nem adom el a becsületem.
Az új telephelyen még csak most indul a napra, bízok benne valami lesz belőle.

Üdv. jani bátya

*

zümi

• 1382
« Válasz #221 Dátum: 2014. Július 10. 22:20 »
jani bátya!
Úgy látom felétek is alakulnak a dolgok vándorlás szempontjából!
Most akkor, hogy is van ez? Osztatlan közös a napra tábla? vagy mégsem?
Most mindenki menti a menthetőt, pörgetés szempontjából!!
Miért nem a kedves kolléga pakolt el? A futót csak rá kellett volna akasztani aztán go...........
Te évek óta jársz arra a bizonyos vándorhelyre, az semmit nem jelent??

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #222 Dátum: 2014. Július 11. 07:33 »
QUQURIQ!

Jó reggelt!

Örüljünk a sok esőnek, mert most kezdenek csírázni a földben a mézelő gyomnövények magvai!
Napraforgó végére legalább lesz virágpor pótlás a jövő évi méhecskéink felneveléséhez!!!
Lehet, hogy jól indul a jövő évi szezonunk???.....
Csak az a fránya tavaszi fagyok ne lennének!!!

Kiskakas

*

bükk

• 169
« Válasz #223 Dátum: 2014. Július 11. 17:59 »
Attila!

Nem értettelek félre,te másra helyezted a hangsúlyt ennyi.
Nálam 1/2NB rakodóban a napraforgó pörgetés után kapnak a családok egy szép barna keretekkel megrakott
fiókot  3.-nak.
Ide felpakolhatják a fészekből a mézet,a legjobb anyák meg 3-4 keret is befiasítanak így szépen kiterjed a fiasítás.
Anya ügyben a váltó családokat preferálom,ezek mindig mézesek és kevésbé rajzók.
Nem rajongok az extra sokat petéző anyákért,sok közülük hordásban nem jeleskedik.

Amúgy meg  konkrét rövid írásokat kedvelem amiről lerí hogy gyakorlati tapasztalat van mögötte.
Méhész a méhészt fél szavakból is megérti ha akarja,ha nem akkor elbeszél mellette.....

A Dombónektár szövetkezet virágpor témája egy konkrétum élő üzemi gyakorlat,ebből a repce-és napraforgó virágporból poszméheket nevelnek és szaporítanak ipari méretben.
Azt állítani-amit itt többen megtettek-hogy e két növény általánosan veszélyes(vegyszernövény) a méhekre erősen megkérdőjelezhető.

« Válasz #224 Dátum: 2014. Július 11. 18:24 »
Bükk!
Az utolsó sorodra a válaszom.
Lehet, hogy Te és még az OMME szakmai irányítóinak egy része ezt megkérdőjelezi, de a nemzetközi kutatásokat nem kéne már lefikázni. Mondom nemzetközi, nem OMME "gagyitoring", hibás mintavételezéssel.
Azt nem tudom meddig folytatjátok ezt a bújócskát?
Ennyi neves egyetem, ennyi komoly felkészült kutatóját így lenézni?
Ehhez kell ám bátorság, vagy inkább botorság.
Ja tényleg és az UNIO 2 éves korlátozása? Az talán vicc?

Nagyernyei Attila