Méhlegelő

• 2964 válasz
  • 1244072 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #120 Dátum: 2014. Május 17. 21:07 »
Sziasztok!
Azért minden rosszban van valami jó.
Az elmúlt egy hétben, Tolna megyében alig tudtak a méhek repülni.
A dajka méhek nagy részéből gyűjtő méh lett.
A viharkárok miatt már csak a sebeinket nyalogatjuk, de minden egyes begyűjtött dekának örüljünk.
A méheken soha semmi nem múlott. Legyünk hálásak nekik. Szerintem ők is tudták, hogy mától Hungaricum nyílik, minden akácfán. így hát erejüket megsokszorozva indultak útnak.
A lombok alá szorult, és a szélvédett völgyek okozhatnak még kellemes meglepetést a következő napokban.
Ezt kívánom minden méhész kollégámnak!
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

« Válasz #121 Dátum: 2014. Május 18. 00:04 »
Sziasztok ! Azt hittem , amikor megnéztem a kaptáraimat meg rajzik a családjaim . És jobban megnézve Őket , hatalmas hordásba kezdtek . Csak úgy zúgtak a méhek!! Az akác, még mindig teljes virágzásban . Szerintem szóval ezt nem tudnám leírni ezt az  őrőmőt amit most érzek !  Mindenkinek Nehézséget a kaptárokba !!!    Űdv .  Antal

*

Veszti1982

« Válasz #122 Dátum: 2014. Május 18. 06:46 »
Megerősíteni kívánom, hogy a virág már szépnek nem nevezhető de ennek ellenére a tegnap jelentős nektártermelést produkált. Az északi akác is (ahova én járok) is virágzásba kezdett. Ha tényleg bejön a 22-25 fok a jövő hétre akkor mégis érdemesnek látom itthagyni hétfő este a délit.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #123 Dátum: 2014. Május 18. 11:42 »
QUQURIQ!

Szép hétvégét Mindenkinek!

Tegnap már 1/2 9 h és vadul jártak a méhek.
11 h. egyenleg
12 h 1,5 kg
15 h erős szél, de a méheket nem érdekelte!
16 h felhősödés széllel, de a méheket nem érdekelte!
20 h kereken 6 kg
Ma reggel, szemerkélő eső, 10 h elindultak a méhek.
11 h esik az eső.
Az akác pedig még most adná a dandárját!!!

Nagyon- nagyon teli kaptárakat mindenkinek!!!  :D a Kiskakas

*

zümi

• 1382
« Válasz #124 Dátum: 2014. Május 19. 21:05 »
Sziasztok!
Sajnos az én méhészetem körül vége az akácnak!
Tegnap még volt egy kis hordás de már nem volt jelentős gyarapodás.
Ma levittem néhány kipergetett keretet a kölyök családoknak bővítés gyanánt. Úgy mentek rá a méhek mint a meszes.
Kutatás miatt szűkítettem a kijárókat mert biztos ami biztos!
Jó pörgetést mindenkinek :D

Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #125 Dátum: 2014. Május 19. 21:38 »
Szia Zümi!
Az első akácnak ma vége lett.
Középen mértek 5 kilót, a harmadik akác ma indult.
Vándorhelyeket, tájakat nem írok.
Volt már rosszabb évünk is.
Tegnap mindenki örült még, de a mai meleg kivégezte a virágokat.
Hajnalban nyomjuk mi is.
Üdv:Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #126 Dátum: 2014. Május 19. 21:53 »
Szia Attila!
Nagyon örültem volna 5kg zárásnak! Mivel a méztérben maradtak üres keretek :-\De ez van mi délen méhészkedünk így bekell érnünk azzal ami összecsorgott :)
A méhek jó erőben érdemes lenne vándorolni 2.akácra! De a főállás az első.......

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #127 Dátum: 2014. Május 19. 22:13 »
Ma Gödöllőn 3-4 kg/család nektárt gyűjtöttek az akácról. Nagy lesz az apadás reggelre, mert nagyon híg volt a nektár. Nem csepegett, hanem csurgott a lépekből.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #128 Dátum: 2014. Május 20. 20:51 »
Sziasztok!
A 31. akác szezonom is hozott meglepetéseket.
A legnagyobb ma ért. Elmaradt a pörgetés, így nem vándorolok északi akácra sem.
Holnap indultam volna, de a méhek maradásra kényszerítettek. Annyira híg volt a méz (nektár), hogy lefújtam a pergetést. Várnom kell jó néhány napot, mert a méhek egészsége mellett, a méz minősége a legfontosabb.
Híg lötty nem Hungaricum kategória. Én pedig ehhez ragaszkodom.
Ja és tegnap a súgóim mind 2-2,5 kg-os hordásról számoltak be az északi akácról.
Ma már csak 1 kg volt! Így hát elmentünk családostól a halászcsárdába, délután betonoztam, és most jöttem meg a motorozásból. A mérlegem -0.5 Kg-ot mutatott, aminek most örültem először. Érik a méz.
Ezért szép a méhészet, mert tele vagyunk reménységgel, bizakodással,és a vége mindig ugyan az.
Talán majd jövőre jobb lesz.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #129 Dátum: 2014. Május 20. 21:45 »
Ma estig az emelkedés Gödöllőn 4 kg. A mai nektár már kicsit édesebb lett mint a tegnapi, de még nem az igazi.
Ma még vizes volt a fű az erdőben, de holnap már nem lesz az. Holnap remélem  nektár is normális cukortartalmú lesz.
Sajnos ez az akáclegelő még mindig kedvez a rajzásnak.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #130 Dátum: 2014. Május 21. 14:06 »

Üdvözlöm a Méhészklub olvasóit!

Nekem az a tapasztalatom,ha egyszer a mérleg lefelé mozgó tendenciát mutat, az majd csak esetleg jövőre fog felfelé mozdulni.
Mindenki várja a csodát, de a Hungaricum nem jön csak úgy. Most sem passzol neki az időjárás.
Az akácvirág olyan mint a szűz lány. Kényes.
Soha semmi nem jó neki.
Mi méhészek minden tőlünk telhetőt megteszünk a sikerért, de sokszor csalódás ér.
Az idei akácvirágzás sem lesz az emlékkönyvünkben piros betűs, ezt így gondolom, de még nem pergettem.
Ha jó számolom, az utóbbi hat évből négy nem igazán sikerült, kettő volt ebből kiváló.
Én a várható eredményemmel meg vagyok elégedve, a méheken nem múlott semmi.
Ahhoz képest, hogy mennyit esett, milyen hidegek voltak, szerintem nem lehet okunk panaszra.
Ennek az akácméz árában is meg kell jelennie! Ez egy jóléti termék, ínyencek eledele. A lakosság szociális problémáját ne a méhészek oldják meg. A szegényeknek akik nem tehetik meg, hogy mézet egyenek, különösen a gyerekek, adjunk ingyen. Lehet, hogy hamarosan vevő lesz belőlük is.
Ne keseredjetek el, nézzétek az árvíz sújtotta Szerb-Horvát vidékeket, az az igazi tragédia.
Odavesznek állatok, egy élet munkája, ehhez mérjétek a mi szerényebb termésünket.
Fel a fejjel, van még három, esetleg négy lehetőségünk.
Gyalog akác (ez nem gyalog Hungaricum), hárs, selyemfű(vaddohány), napraforgó, és esetleg aranyvessző (solidágó).
Na ugye!
Nincs semmi gond, ne keseregjünk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #131 Dátum: 2014. Május 21. 21:26 »
Jó estét minden méhésznek!
Jönnek a hírek Vas megyéből,Nógrádból, a Bakonyból is,tehát minden késői akáclegelőről.
Dől mindenkiből a panasz,semmit vagy alig mérnek gyarapodást. Kivételes helyzetben érzem magam,mert a régi mag összezár, és leadjuk a drótot egymásnak.
Ma már tudom, hogy jól döntöttem. A családi költségvetést megkíméltem egy komoly kiadástól, magamat pedig egy kudarctól.
Nem kell cifrázni, sok vándorméhész az idén "megfázott". Sajnálom őket, és tudom nem örülnek most az okoskodásomnak.
Kicsit vártam, a mézem is hígabb lett volna a kelleténél, most meg örülök,hogy a helyben maradás mellett döntöttem.
Amikor vége az akácvirágzásnak úgy érzem magam,mintha megcsaltak volna. Egy csomó keserűséggel nézek  az akácerdőkre. A fájdalom attól van, hogy ismét eltelt egy év, mert a méhészek évfordulója az akácvirágzás vége. Ha jól sikerül, az évben minden rendeben, ha rosszul akkor gáz van.
Alig egy hete volt nálam egy méhész (?), aki tavaly kezdett. Lázasan újságolta,hogy "Az idén három akácot fogok.
Attól kezdve egy hétig rossz idő volt, a középső akácot kihagyta, az északi meg nem sikerült.
Ez a három csapás, nem három fogás.
A9 kg-os pergetési eredménye is megkérdőjelezendő, mert csuda nagy szájharmonikás.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Május 21. 21:58 írta Nagyernyei Attila »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #132 Dátum: 2014. Május 21. 21:47 »
Gyönyörű szép fehér az akácerdő. Ma már rendesen édes volt a nektár, de a napi hordás most se érte el a 4 kg-ot.

« Válasz #133 Dátum: 2014. Május 21. 21:53 »
Hát, igen. A ma hajnalban lerakott kaptárak alatt ma egyenleget mutatott a mérleg Nógrádban.
Nem igazán várható nagy eredmény, ha még melegebb lesz. Gyorsan lejön a virág a fákról. Ha így haladok még annyi akácmézem sem lesz mint két éve, pedig az is "akáckatasztrófás" év volt. Egy biztos , megfigyeléseim szerint az idén sem a méhek hibásak az évszázad akácának elmaradásáért. :(

Üdv. jani bátya

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #134 Dátum: 2014. Május 21. 22:05 »
A ZŐD fórum moderátorai osztják az észt, hogy miért jó eltitkolni a napi emelkedési eredményeket. Gyerekesen dedós érveket sorolnak.
1.
A mézkereskedők vén rókák. Pontosan tudják, hogy milyen időjáráshoz milyen napi hozam tartozik. Azt is jól tudják, hogy a mérlegeredmény nem jelent pergetési eredményt.
2.
Azokkal az érvekkel, amiket a ződ fórum moderátorai operálnak csak az abszolút kezdőket tudják félrevezetni.
3.
Mindenki magának hazudik és csak saját hitelességét rontja.
4.
A vaddohány könnyen túlterhelhető, de az akác nehezen. Én emlékszem rá, amikor Isten mezején még 20 m se volt két méhállomány között. Soha ne legyen rosszabb akáceredményem, mint akkor volt.