Ha azok a méhek mászkálnak, amelyek ilyen pempőt ettek, akkor azok miért nem pusztultak el álca korban?
Elmondom. Egyrészt elpusztul egy része. Nézz meg egy ilyen mászkálós méhészetben egy csomó táblás fias keretet, több lépcsőben. Én megnéztem, sokszor megnéztem. Amikor az anya bepetézi a keretet, egyetlen, jól érted, egyetlen sejthiány sincs, tele van adott méretben a tábla. Aztán ahogy megy a tábla a kelő állapot felé, úgy lesz egyre több üres sejt. Mire eljön az a nap hogy elkezdenek kelni, addigra minden tizedik vagy akárhányadik sejt már üres, mintha sörétes puskával belelőttek volna a keretbe! Ha találsz nézz meg a tavalyi méhpusztulásról képeket, ugyanígy néznek ki. Tehát nem az anya fiasított sörétesen, hanem az álcák egy része már a fedett kort sem éri meg! Aztán olyan is van, nálam is volt tavaly, hogy elkezdte kidugni a fejét a sejtből, és kinyújtott szipókával ott pusztult a sejtben.
Azt nem érted meg, hogy ahány méhegyed, szinte annyiféle ellenállóképesség van! A vegyszeres etetéstől elkezdenek pusztulni, és lesz olyan ami már korai álca korban elpusztul, lesz olyan amelyik nem kel ki, lesz olyan amelyik kikel csak nem lesz képes repülni, és lesz olyan, amelyik úgymond egészséges lesz és gyűjteni is fog.
A csecsemő sem biztos hogy belehal egy fejlődési rendellenességbe, csak lehet hogy épp nyomorékon, vagy valami fogyatékossággal fog megszületni.
És ha ez még mindig nem érthető, akkor azt magyarázd el nekem, hogy miért csak a repcehordásos méhek mászkálnak, az erdő közepén tartott méhcsaládok miért nem? Az erdő közepén nincs atka? De van! Nincs vírus? Az is van. Akkor mi az ami nincs ott? Hát vegyszeres repce. Két méhészt ismerek személyesen akiknek ilyen helyen vannak a méhei, ahol nem érnek el tavasszal repcetáblát. Soha, egyiknél sincs egyik évben sem mászkálás.
Már egy kicsit olyan érzésem van mintha Te is a sötét oldalon állnál, vagy valakitől onnan fizetést kapnál, és meg akarnád magyarázni az összes méhésznek hogy hülye, mert hát az kizárt, hogy a növényvédelem bármiféle kárt okozzon az élővilágnak.

Egyébként voltak ilyen mintavételek, pontos adatokra nem emlékszem, de annyi megmaradt, hogy az ilyen virágporok dugig voltak gombaölő szerekkel.