Méhlegelő

• 2964 válasz
  • 1243986 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #75 Dátum: 2014. Május 04. 16:10 »
Sziasztok !  Ezt az idő járást ami most van,nem igazán bizalom gerjesztő. Tegnap már kezdet jó illata lenni az akácnak ,de jövő hétre már megint jó lesz az idő. Ja még el nem felejtem, fogtam egy rajt . De ez nem is olyan érdekes, hanem olyan nyitott aljra tettem amiről beszélgettünk Geddekassal . Még 5db nyitott aljat csináltam , amit be fogok népesíteni  . Sajnálom hogy a lábad eltörött , és ami a méheiddel történt ! Tudom hogy nem sokat ér amit mondok ,de vigyázz Magadra ! Üdv. Antal
« Utoljára szerkesztve: 2014. Május 04. 18:14 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #76 Dátum: 2014. Május 04. 17:24 »
Amig az éjszakai hőmérséklet 5-10 oC között van,  nem várható jó mézelés,  legfeljebb délután kevés. Tapasztalatom szerint a napsütés és a 20 oC fölötti hőmérséklet egyszerre kell, külön-külön nem működik.  Ja és természetesen ahogy írtátok szélmentes idő.

*

Nb18

• 797
« Válasz #77 Dátum: 2014. Május 04. 20:20 »
Sziasztok!

Szerintem ez annyira sok tényezős, hogy konkrétumokat nem is lehet meghatározni a mézeléssel kapcsolatban. Egyedül talán tényleg az erős szelet. Lehet, hogy éjjel hűvös van, de nappal annyira megfelelő a páratartalom és a hőmérséklet, hogy jól mézel. Előfordulhat az is, hogy éjszaka van 15 fok,de nappal meg 30 és nem termelődik nektár, vagy csak kevés....Arról meg ne is beszéljünk, hogy a lehullott csapadék mennyisége is mennyire befolyásolja a termést. Egy biztos: a jövő héten sok minden kiderül! Nehézséget!

Nb18

« Válasz #78 Dátum: 2014. Május 04. 21:01 »
 Fülemüle!
Nem szeretnélek megsérteni, örülök mindenki  hozzászólásának, és véleményének,azonban most meg kell cáfoljam a megfigyelésedet.
Nem tudom, hogy mire alapozod azt a megállapításodat, hogy a hajnali hűvös idő nem kedvez a mézelésnek?
Ez nem így van! A hajnali hűvösben képződik a harmat! Akkor jó a mézelés, ha tökig vizes leszek a magas fűben.
A napnak sem kell hét ágra sütnie ahhoz, hogy bomba mézelés legyen.A fülledt idő, amolyan "majdnem esik az eső" a méhek napja, a virágot viszont nem csalja.
Nógrád megyében többször hajnalban deres volt a fű, csakúgy ropogott.
Soha ne legyen jobb eredményem, és ezt kívánom nektek is.
Én most úgy látom, hogy sok méhész parázik, pedig akinek szépek a méhcsaládjai, nem rajzanak, jó eredményre számíthat.
Egy szó mint száz, a hajnali hűvös idő, (akár fagyhoz közeli is!!!) a mézelés, a nektárképződés alapja.
Én ezt tapasztaltam, és bocs az ellenvetés miatt.
NB 18-al viszont egyet értek, az erős szél nagy kárt okozhat. Most sem használt, de nincs baj higgyétek el, mert a virág ebben az állapotában sok mindent kibír!
Egy  héttel később már az akác végét jelentette volna.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

« Válasz #79 Dátum: 2014. Május 05. 18:30 »
Ma reggel nálunk 5fok, a méhek 12 óra után indultak el,este mérleg -50 deka. !!!!

« Válasz #80 Dátum: 2014. Május 05. 18:53 »
Mézengúz!
Eddig az alsó hőmérsékletekről írogattunk, de természetesen ezt mindenki tudja, hogy az akác 20 fok alatt nem igazán mézel. Ezt annyira egyértelműnek gondoltam, hogy le sem írtam.
Holnap már elindulhatunk a rögös úton felfelé, erősen emelkedik a hőmérséklet.
Ma három méhészetben is jártam, (ebből egyik a sajátom) és azt tapasztaltam, hogy du. 2-ig elég jól húztak, utána leállt a gyűjtés. Én 15 dekás gyarapodással zártam.
A másik két kolléga eredménye is hasonló lehetett.
Még nagyon nyers a virágunk, a korai kinyílottat pedig kinyírta a csapadékos szeles idő.

Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #81 Dátum: 2014. Május 05. 20:51 »
QUQURIQ!

Ma hajnalban a digitális hőmérőm bent az erdőben -1,1 C mutatott! Ma hajnalra még hidegebb lesz a tiszta égboltú területeken!
Nem sátoroznék most szívesen a méheim mellett, legfeljebb egy tüzes menyecskével!!! :-[

Ó! Üdv: Kiskakas!

*

zümi

• 1382
« Válasz #82 Dátum: 2014. Május 05. 21:19 »
Kakaska!
A tüzes menyecske biztosan tudna neked sátort állítani összebújva ezen a hideg éjszakán............
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #83 Dátum: 2014. Május 06. 07:18 »
Tisztelt Méhészek!
Néhány hozzászólással ez előtt jeleztem, hogy egy számomra teljesen egyértelmű dolgot szeretnék helyretenni, mert szaktanácsadóként, az utolsó előtti napomon megtapasztalhattam, hogy még a szakmai irányítás(?) is mennyire mellette van a témának. Sokféleképpen lehet számítani a méhészet pergetési eredményét, attól függően kit akarunk hülyíteni, vagy becsapni. Magunkat nem érdemes, így tisztelettel ajánlom az alábbi írásomat.

Viszonyítási alap megállapítása.
Jelzem, hogy ezt nem kell kitalálni, csak helyesen kell alkalmazni!
Mi is ez tulajdonképpen?
Ez a méhészeti ágazat Grenwichi (Grinicsi), viszonyítási alapja!
Minden mérést, veszteséget, szaporulatot, eredményt ehhez kell viszonyítani!
Minden év őszén, a méhegészségügyi felelősök által regisztrált termelő méhcsaládok számát jelenti a magyar viszonyok között!
Fontos megállapítani, a termelő méhcsalád fogalmát!
A 3 kereten beteleltetettek, tartalékok, vagy kölyök családok. Nem termelők. Ezt is fel kell jegyezni.
Tehát három alapesetet vegyünk figyelembe:
a/
Méhcsalád veszteség.
Az ősszel regisztrálthoz képest, akácra mennyi lett termelő?
Második lehetőség nincs. Gondolom ez érthető, nem kell tovább boncolgatnom.
b/
Akáceredmény napi mérése.
Ismét egy viszonyítási alapot kell meghatározni.
Ez egy időpont! Mondjuk este 8 óra! (De lehet ez akár 7, vagy 9 is, csak minden nap akkor tegyük meg!)
A napi gyarapodást mindig, a következő este 8-kor regisztrálhatjuk!
A „sűrítési veszteséget” amit a méhcsalád a másnapi gyűjtésig produkál (víztartalom csökkenés miatti fogyás) nem szabad figyelembe venni, mert hamis adatot kapunk! (Tehát nem húzzuk vissza a mérleget reggel "egyenlegre"!)
c/
Akácméz pergetési eredmény kiszámításának módja.
A viszonyítási alapot, az előző évben regisztrált termelő méhcsaládok számát kell figyelembe venni, egyébként ez a méhészeti támogatások alapja is!
Tehát adott méhészetben az őszi felméréskor 200 termelő méhcsalád volt és pergettek 60 mázsa mézet akkor itt 30 Kg-os átlagról beszélhetünk.
Tavasszal elpusztult 7 anyátlan lett 4, herepetéző 1, 24-et össze kellett rakni, akkor is az osztó 200!
Tehát nem a pergetett méhcsaládokra kell számolni az átlagot!
Lehet e olyan helyzet, hogy tavasszal több a termelő mint ősszel?
Ne gondoljunk rosszra! Persze, lopott a méhész?
Ekkor is a viszonyítási alapot kell figyelembe venni!
Azért kell kiemelni a termelő családok számát!
Vannak olyan szerencsés évek, amikor a tartalékokat is termelőre tudjuk feltupírozni, mert minimális a veszteség, és a törzscsaládok folyamatos gyengítésével ezeket is helyzetbe lehet hozni.
Kivételesen jó években már akác előtt is lehet szaporítani, és ezektől is lehet pergethető mézet elvenni. (most is hallani ilyent)
Idegen rajok befogása akác előtt, és sorolhatnám.
Minden esetben a viszonyítási alap a mérvadó, mert számításunk becsapó, fals adatok születnek!
Ezt soha nem tudtam előadni szaktanácsadó tevékenységem alatt, mert egy okoskodó, gáncsoskodónak könyveltek el!

Üdvözlettel: Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Május 06. 07:26 írta Nagyernyei Attila »

*

zümi

• 1382
« Válasz #84 Dátum: 2014. Május 06. 08:22 »
Szia Attila!
A te számolásoddal úgy tűnik nekem is szerényebb átlag eredményem lesz még a végén ::)
Emlékszem klubokon szoktad mondani, hogy nagyon fontos a hitelesség miatt az időpont a napi gyarapodás megállapításához.....

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #85 Dátum: 2014. Május 06. 18:26 »
Ma ki autóztam a méhekhez, vizet vittem. Egy kicsit elszomorodtam amikor megláttam az itatót, tele volt vízzel. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi két napban rengeteg eső esett a területen. A méhek nagyon lepték a vizet, annak ellenére, hogy szinte teljes virágban van már az erdő. Az itatóból marék számra lehetett szedni az elpusztult méheket, mivel sok úszó van benne ezt a hideg időjárásra lehet fogni. Sapka nélkül szálltam ki az autóból a kaptársor mögött, bizony fel kellett vennem, mert nagyon ingerültek a családok és szinte nekem támadtak, nem a hordástól ilyenek az biztos, inkább annak hiányától. Bele néztem egy két kaptárba, szerintem péntek óta csak mínusz lehet.Bízom benne, hogy az elkövetkező napok változást hoznak majd e téren.
Nehézséget a kaptárakba mindannyiótoknak!

Üdv. jani bátya

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #86 Dátum: 2014. Május 06. 21:42 »
QUQURIÚ!

Nálam a hajnali hőmérséklet -1,3 C
Csak lassan cammogott a hőmérséklet felfelé!
Na, még a szél is elkezdett fújni.
Hol kisütött a nap, hol jó felhős volt az ég.
Ebéd után minden jóra fordult!
Beindultak a méhek!
Este 7 körül még jöttek haza.
A mérleges kaptár +1,5 kg gyarapodás volt.
Remélem, hogy ez csak a kezdet!!!

Üdv: Kiskakas

« Válasz #87 Dátum: 2014. Május 07. 06:04 »
Mézengúz!
Remélem nem haragudtál meg, de a múltkori hozzászólásodra Kiskakas is megadta a választ.
A hajnali hűvös idő kedvez az akác mézelésének. A nappali hőmérséklettel, és a széllel van gond.
Reményeim szerint ma már indulnak a mérlegek. Megjegyezni kívánom,hogy sportlövő is voltam fiatal koromban.
Én azt "jósoltam", hogy a nagy dolgok május7-9 körül kezdődnek a legkorábbi akácokon.
Ezt úgy hívtuk, hogy szög 10-es. Na önfényezésemnek ezzel vége. Soha ne legyen rosszabb jóslatom.
Ma Kiskakas 2,5-3 kilót fog kikukorékolni.
Ilyen évértékelő után meg is érdemli a jó eredményt!
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #88 Dátum: 2014. Május 07. 07:09 »
Sziasztok!
Hétfőn kipörgettem a tavaszi mézet. Szerintem a legjobb időpontban, mert kedden délután megjelent a friss nektár.
A méztéri műlépeket nagy iramban építik a családok. Nincs mérlegem, de a nektár kiterjedése alapján szemre olyan 1-1,5 kg-ra becsülöm a keddi hordást.
Füst nélkül néztem őket, rám se hederítettek... :)
Az időjárás előrejelzés hőmérsékleti eredményei alapján remélem, jó elhúzódó hordás lesz!
Nehézséget a kaptáraitokba!
Üdv: Zs. Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #89 Dátum: 2014. Május 07. 13:16 »
Sziasztok!

Eddig nálam semmi. Délutános műszakban dolgozok a héten, úgyhogy ezekben a napokban reggel nézem a mérleget még kiröpülés előtt (fél7-7 órakor) A tegnapi és a ma reggeli súly dekára megegyezett. Kirepülés után lekoppant a mérleg, 11 órakor még mindig lefelé játszott! Lehet ma estefelé megszökök 10 percre a melóból, hogy meglessem a mai eredményt. Illat érezhető, mennek is mint az állat, viszont a feljáró deszkákon nem látok fáradtan felfelé ballagó méheket. Ez a rohadt szél nem kéne. Folyamatosan fúj közepes erősséggel néha-néha egy olyan erős széllökés jön, hogy megállnak a méhek a levegőben. >:( Este majd én is beszámolok az eredményről.

Üdv.: Nb18