Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246157 megtekintés
*

wr

• 1017
Re:Méhlegelő
« Válasz #1995 Dátum: 2019. Április 23. 12:00 »
Idézet
Velük volt a legkevesebb gondom, pontosabban semmi gondom nem volt, az eredmények kimagaslóak voltak, könnyedén elszedhető sok mézet adtak. Naprán betelelték saját magukat, ha belepiszkálok vagy elkezdek variálni csak kárt és sok munkát csináltam volna magamnak.
Húúú, vigyázz mit merészelsz leírni!  :D Nem hozzányúlni mert maguk megoldják? Hát ezt hogy képzeled? Mindjárt jön a fő fekvős, aztán neked is elmondja hogy nem tudsz méhészkedni, kevesebb mézet termelsz, fogalmad sincs a szűkítésől meg ilyeneket...  ;D ;D ;D

*

zümi

• 1382
« Válasz #1996 Dátum: 2019. Április 23. 12:04 »
Nekem a tisztán feleseimben kellett a legkevesebbet bútyelni. Én azokat egész évben két fészekfiókkal használtam, nem szűkítettem hagytam mintha 10 nb keret lett volna felette rács. Kétszer függesztettem fel ebben az időszakban 4-5 fedett fiast a másodikból a rács feletti harmadik fiókba, hejére ment műlép vagy szűz vagy mindkettő. Se bölcső se raj se semmi. Pár darab üzemelt így a hunorokkal párhuzamosan meg kb 20 fekvővel együtt. Velük volt a legkevesebb gondom, pontosabban semmi gondom nem volt, az eredmények kimagaslóak voltak, könnyedén elszedhető sok mézet adtak. Naprán betelelték saját magukat, ha belepiszkálok vagy elkezdek variálni csak kárt és sok munkát csináltam volna magamnak.

Robi!
Ha ennyire tetszett a 1/2NB rendszer, miért nem azzal méhészkedsz? Úgy is kérdezhetném, mi az oka, hogy a 10 keretes Hunort választottad?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1997 Dátum: 2019. Április 23. 13:42 »
Ez úgynézett ki hogy én fekvőkre de legfőképp hunorra voltam beállva. Pár éve télen unalomból letöltöttem Dr. Vincze Ernőt, mondom kipróbálom. Elég sokat olvastam utánna, kölönböző fogásokról módszerekről. nagyon riasztó volt, na mondom ha az isten így adja a kenyeret.... még el se kezdtem vele méhészkedni de már fejbe kifáradtam. Beszélgettem azért pár öregebb tapasztaltabb kolllégával és megvilágosodott ami amúgy teljesen nyilvánvaló és egyszerű. 1 db erős család kell bele és nagyon lazán lehet vele termelni, meg úgy általában méhészkedni, minden a helyén van. Sok hülyeség variálás különböző mézeltetési fogások felejtősek, ezek gyenge-közepes családokra vannak kitalálva. Szóval elégedett vagyok vele. Tulajdonképpen úgy van ahogy Vincze Ernő írta, Jól betelelt családokkal semmi teendő tél végén-tavasszal. Csak lesegetés-ellenőrzés max.
Üdv:robi

« Válasz #1998 Dátum: 2019. Április 23. 19:44 »
Itt az újabb "láblógatós" méhész.
Tehát semmit nem kell a rakodókban fejlődött családokkal csinálni, csak lesegetni a mérleget, és ha 280 kilót is meghaladta, irány a pergetés.
Nekem teljesen más volt eddig a tapasztalatom a méhészkedésről.
A Hunorban is rengeteget dolgoztam, és most a fekvőben is.
Ez igaz volt akkor is amikor mások bosszúsan csapkodták a kaptártetőket, hogy nem lehet pergetni, én akkor is kapirgáltam belőlük néhány kilócskát.
Valami nem kerek fiúk.
Senki nem csinál semmit rakodósok közül?
Aztán amikor fiókokat pakolásztok le-fel-le-fel, az mi lóf@rka?
Ne kábítsátok már a Húsvéti ünnepeken kipihent méhészeket!
Vagy még a kölnivizet is megittátok?
Nálatok a repce nem szorítja ki az anyákat, se virágporral se nektárral?
Esetleg a lesegetés a rajlesésben merül ki?
Minek ez az össznépi hülyítés, hogy a rakodó kaptárakkal semmi meló?
A Csányi méhészetben éppen 40 segéd pakolássza szezonban a fiókokat.
Szálljatok le közénk a Földre, mert ti csak az álmaitokat soroljátok.
Ébresztő, írjátok le szépen hány kilót emelgettek egy szezonban, és mekkora az eszközigényetek.
Én 27 évig pakolásztam engem nem tudtok elkábítani.
A méhlegelőről is valami.
A virágos kőrisnek van még egy hete a virágzásig.
Ha az elvirágzott, rá pár napra indul az akáchordás.
A rakodósok ne aggódjanak.
Azokból még raj sosem szállt ki, csak a fekvőkből.
Na ez az igazi mese.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1999 Dátum: 2019. Április 23. 20:15 »
Azt nem mondtam hogy az egész méhészkedés here vere. Pörgetés mindig munka, mindegy miben. Azt is tudom hogy a hunorban lehet cumizni, nem is keveset. Nekem is 10 es hunorok voltak, ehez képest írtam csak hogy a felessel tényleg nem volt gond, 2 félfiókon volt a fészek, szar tabi kaptárak 2 centis fallal. Oldal szűkétés semmi, Tavaszra a második fiókon voltak utánna mentek szépen lefelél. Csak figyelgettem direkt mert nekem ez új volt, első amit munkának lehet nevezni mikor felkerült a rács repce elején meg a harmadik fiók. Az meg úgy került fel hogy 4-5 fedett fiast kiemeltem a második fióükból hejére szűz ment. Semmi anyakeresés, méheket 1 mozdulattal leütöttem a keretről. Pár perc volt 1 család. Hát ezekhez képest a 10 es hunorok ban nagyon ott kellett lenni. Azt is tudom hogy a 18 asbn te se szakadsz meg a szűkítésben meg a bővítgetésben sem.
Üdv:robi

*

neo

• 1001
« Válasz #2000 Dátum: 2019. Április 23. 20:21 »
A rakodósok ne aggódjanak.
Azokból még raj sosem szállt ki, csak a fekvőkből.
Ha azt az aranyszabályt betartod, hogy mindig kétszer annyi fiókon legyenek a méheid alábővítéssel, vagy eleve beteleléssel, mint amennyi fias van, akkor nincs raj. A gond ebben az esetben a tiszta akácmézzel lehet. Ezekbe ugyanis mézet virágport hordanak, tehát az a jó technológia, amikor a beindult akác alatt ezek a fiókok kikerülnek szaporítás céljából. Az akácméz pedig  pergetett fiókba kerül. Na ekkor tényleg kell pakolászni (utánfutóra és le), de megéri.

« Válasz #2001 Dátum: 2019. Április 25. 18:42 »
Tisztelt Uram!
Nem tudom, hogy tudja e, hogy a Kelet Mecsekbe oda szállított több ezer családjával tönkre teszi a helyi illetve az évek óta odajáró méhészeket! Igen Magyarországon ez menő, hogy ha valaki  nagyba csinál valamit akkor a minisztériumban vannak haverjai mint most is, hogy keressenek xy-nak helyet már a Mecsekben mert oda vinné a több ezer családját. Én megértem, hogy bio méhészeti akar lenni és ezért menekül a mezőgazdasági területek mellől de könyörgöm miért olyan helyre megy ahol tönkre tesz méhészeteket ja és nem utolsó sorba lépesmézezik szóval nem az akácból van a fő bevétele. Nem mindegy, hogy hol öntik be a löttyöt nem lett volna jobb elmenni olyan erdőkbe ahol nincs akác így nem tenné tönkre a többieket? Nem mert néhányan mindent megtehetnek! Remélem magára ismer az illető!

« Válasz #2002 Dátum: 2019. Április 26. 21:04 »
Ez a bolond meleg azért sokat lendített az akácvirágon.
Jelenleg esik.
Holnap 10 fokkal hidegebb.
Ehhez kell jósnak lenni, hogy mikor kell anyát zárni.
Van aki már  kész is vele.
Szerintem az korán volt, de meg is tudom indokolni.
A kelő fedett fiasra még dandár előtt szükség van.
Akik olvassák írásaimat a napnál világosabb mire gondolok.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2003 Dátum: 2019. Április 26. 23:53 »
Az udvarunkban nyiló labdarózsán mára virradóan lett fehér az első " labda " , a többi még zöldes árnyalatú. / Baja környékén /
A kertünkben szintén ma nyilt ki a naspolya néhány első virága .  A népi bölcselet szerint két hét múlva nyilik az akác. Ki mit tippel ?

« Válasz #2004 Dátum: 2019. Április 27. 10:05 »
Pcsela, vannak méheid?

« Válasz #2005 Dátum: 2019. Április 27. 10:10 »
Vannak .Hobbiméhész vagyok.

« Válasz #2006 Dátum: 2019. Április 27. 15:46 »
Egyszer Attila írta, hogy már nem emlékszem a családszámra, de 100 család alatt is lehet valaki profi és mintaméhészettel rendelkező. Nem kell száz számra rendelkezni, és nem kell feltétlen a profi egyesülethez tartozni.
Amúgy kár tippelgetni, mert sokat számít helyrajzilag hol vannak a méheid.
Egy biztos, jövőhéten az Alföldön hordás lesz. Már fehérednek a fák.  ::)
Ha az időjárás engedi. :)

« Válasz #2007 Dátum: 2019. Április 27. 21:22 »
Ezt írja Kevanaar:
"Egy biztos, jövőhéten az Alföldön hordás lesz. Már fehérednek a fák.  "
Én ebben nem lennék ennyire biztos.
Végig 20 fok alatt lesz a hőmérséklet, valamint a hordás akkor indul,"nyalakodással" amikor  már az összes virág úgy néz ki mint a pattogatott kukorica.
Véleményem szerint a jövő héten még sehol nem lesz hordás.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2008 Dátum: 2019. Április 27. 21:34 »
Azért az erős túlzás, hogy fehérednek :) én azt mondom, van ami fehéredik, a lehülés miatt én is azt mondom hétvége fele kezdhet valamit adni, de ha utána jó idő lesz pér nap is elég neki. Viszont szépen esett egész nap ma, ez egy érdekes év nagyon!

« Válasz #2009 Dátum: 2019. Április 27. 22:38 »
 Robi 75-nek
   Dr. Vincze Ernő ugye egyezik Dr Vicze Ernővel. Csak hogy az utókort ne vezessük félre !!! meg a lajkolókat sem. :D :D ;)

Albert