Méhlegelő

• 2972 válasz
  • 1378945 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #795 Dátum: 2015. November 02. 06:27 »
 Szerintem erre érdemben válaszolni senki nem tud, mivel amikor én rendeltem néhány éve akkor beszéltem a nepperrel aki forgalmazta. A sok hangzatos reklám ellenére amiket leírt sokadik kérdésemre kiderült hogy Magyarországon még nincs szinte semmi multja, akkor még virágzó állomány nem volt az országban. Nem hiszem hogy vannak idevonatkozó megfigyelések. Amúgy szerintem a helyén kell kezelni ezt is. Díszfának egy-két példányt érdemes lehet venni de gazdasági fának nagy mennyiségben nem ruháznék be bele.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #796 Dátum: 2015. November 02. 07:55 »
QUQURIQ !!!

Lajosmizse és Nagykőrös között lehet vagy egy hektáros ültetett terület. Kb. 2.5 m magasak.
Ferihegynél a 4 elkerülőnél van vagy fél hektár.
Tudok olyat ahol már vannak igen szép példányok.
Méhésztől hallottam, hogy a neten rendelt magot, úgy kell kérni, hogy a fagytűrő kellene.
Szerintem nem fagytűrő, csak a bimbó pattanás van később mint a többinél.
Szerintem csak ott van jelentősége ültetni, ahol gyenge a tavaszi méhlegelő.
Nagyobb mennyiségnél már megjelenhet az akácmézünkben a pollenje...

Üdv. Kiskakas!

*

barger

• 173
« Válasz #797 Dátum: 2015. November 02. 12:21 »
Kedves Kiskakas,

Köszönöm a választ. Ha belecsúszhat akácba akkor az annyira nem jó. Neten azt lehet olvasni hogy március április tájékán virágzik. Én Nagykanizsa mellett egy völgyben méhészkedem, itt 3-4 nappal később virágzik az akác. Egy kis tavaszi méhlegelő kiegészítésnek gondoltam a császárfát.
Baranyi Gergely

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #798 Dátum: 2015. November 06. 18:49 »
QUQURIQ !!!

Minap, repkedéseim közepette, dél Somogyban láttam egy kb. 40 éves Császár fát. Mit ne mondjak, méhész udvarán áll!
Qu....a magas!

Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #799 Dátum: 2015. November 07. 19:55 »
Jó le tudja rontani a környék akácmézét?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

izso60

• 573
« Válasz #800 Dátum: 2015. November 07. 20:26 »
Üdv.Uraim! Hogy az akácméz minőségét lerontsa,szerintem még hála Istennek kevés és az is inkább lakott területeken kertekben áll. Egyébként gyönyörű virágzata az alföldi akácvirággal telesen azonos időben diszlik,így a helyben állva méhészkedők akácmézébe biztosan belekeveredik,de hogy ront-e rajta ill.mennyit szerintem még nem tudjuk.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #801 Dátum: 2015. November 07. 20:37 »
QUQURIQ !!!

Nekem az eddigi információim, hogy akácunk előtt teljesen levirágzik.
Korai méhlegelő javításra lenne jó, ha nincsen más. Ezeken a területeken a család feléli a begyűjtött nektárt és virágport.
Több fajtájáról hallottam, ami bírja a kora tavaszi fagyokat, és hallottam a teljes mediterrán változatról. Több helyen tartják a világban, a gyors növekedése miatt.

Üdv. Kiskakas!

*

Nb18

• 797
« Válasz #802 Dátum: 2015. November 10. 17:50 »
Sziasztok!

Aggódjak vagy örüljek?

Ma megszüntettem egy családot anyahiány miatt. Gondoltam, elosztom a népet a két mellettük lévő kaptárban úgy, hogy néppel együtt átrakom a kereteket a 6 keretes részbe. Mindkét kaptárban furcsa dolgot tapasztaltam. A 2-2 bennthagyott kivágásra szánt üres keretben friss nektárnak tűnő dolgot találtam. Megrázva a keretet ugyanúgy lottyant a kaptár aljába, mint amikor hordás van. Az egyesítés után megnéztem jópár családot  és mindenhol a utolsó fiasok helyén is csillogott a híg nektár. A dologhoz hozzátartozik az is, hogy kb800 méterre a méhesemtől virágzó repcetábla van. Tegnap is ma is 21-22 fok volt, szerintem onnan hordják a cuccot. Tartok tőle, hogy bajt okoz a híg nektár télen. Járt már így valaki? Mit tehetnék? (Véleményem szerint semmit)
Telefonos képet csináltam, remélem látszik a lényeg.

Nb18

*

Nb18

• 797
« Válasz #803 Dátum: 2015. November 10. 17:56 »
Még egy kép.

*

Nb18

• 797
« Válasz #804 Dátum: 2015. November 10. 17:59 »
A második képet nagyítsátok fel, úgy jobban látszik.

« Válasz #805 Dátum: 2015. November 10. 18:01 »
Szia NB 18!
Telefonon is beszéltünk, nehéz eset.
Elképzelni sem tudom, hogy ezt a mézet(nektárt) már be tudják érlelni, ne adj Isten lefedni.
Megjósolni sem lehet mi lesz a történet vége, de semmiképpen nem szerencsés.
Ha a tél folyamán többször lesz a méhcsaládjaidnak kirepülésre alkalmas idő, akkor gond nélkül megúszod.
A másik végletet nem írnám le, azt gondold utána.
Üdv:Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #806 Dátum: 2015. November 10. 18:20 »
Minden télre van valami plusz aggódni való... Tavaly a serkentés ellenére szeptember elejére leálló fiasítás következménye miatt, most meg ez....

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #807 Dátum: 2015. November 10. 19:37 »
QUQURIQ !!!

Ma nálunk is 20 C volt a hőmérséklet. Nagy lelkesedéssel hordták a barnás-zöldes virágport.
Az itatón is megjelentek a méhek. (sajnos)...
Rossz vége lesz ennek, mert kb. még egy hétig ilyen időt mond. Azután is csak kicsit hűl a levegő.
Ma és holnap érdemes Mavrikoot csurgatni!
Egy hét múlva meg lehet ismételni, mert még nem lesznek éjszakai fagyok!

Figyeljetek! Kezeljetek!

Kiskakas!
« Utoljára szerkesztve: 2015. November 10. 19:46 írta kiskakas »

« Válasz #808 Dátum: 2015. November 10. 19:41 »
Hála az égnek!
Végez a festőnk a külső mázolással. ;D ;D
Nagyernyei Attila

« Válasz #809 Dátum: 2015. November 10. 20:05 »
Nállunk is picit már jobb idő volt, kb 17-18 fok. Ma sajnos nem jutottam ki a méhekhez, hasadóanyaggal voltam elfoglalva, mert fűteni azért csak kell.  Bizonyára volt "némi" kirepülés, szerencsére a  környékemen nem volt virágzó repce. Némi vadrepce virít, de az nem túlzottan érdekelte őket. Októberben tömegesen virágzott a  koldus krizantém, most arról sem tudtak hordani a rossz idő miatt.