Méhlegelő

• 2972 válasz
  • 1267685 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #645 Dátum: 2015. Május 20. 07:23 »
Sziasztok!
Az első akácoknak lassan vége, van ahol már tegnap sem mértek.
Közép akácon most van a dandár.
Északira menni nem biztos, hogy érdemes, részben a fagy, részben a várható időjárás miatt.
Azok a méhészek, akiknek a méhcsaládjai toppon voltak, szerintem az első akácban nem csalódtak.
Mindig a pillanatnyi helyzet kell kihasználni, a méhészetre nem igaz, hogy majd jövőre jobb lesz.
Ahhoz képest amilyen hullámzó volt a méhcsaládok tavaszi fejlődése, és a rengeteg szél, a méhek ismét odatették magukat.
Ezért csodálatos dolog a méhészkedés.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #646 Dátum: 2015. Május 20. 10:14 »
QUQURIQ !!!

Köszönet a méheknek amit idáig produkáltak.
Igaz, hogy most kellett a jó döntések sorozata, és csel az időjárással szemben.
Tavasszal jó alapos szűkítés az utolsó pillanatig, de nem lekésve. Korai serkentés, egalizálás, mézes keretek felkarcolása bővítés helyett. Később  keretről, keretre bővítés, Nagyon jók gyengítése (rajzás gátlás), közepesek fel erősítése. jókor beadott műlépek, anyák korlátozása, jó időben át és visszaröpítés, optimális időben serkentő pergetés, fiókok megközölése, közben  család szaporítás, legrosszabb esetben rajbefogás!
Ehhez még az optimális időjárás is társulna…
Csak ennyi a mi kis összetett szakmánkról!

A Kiskakas!

« Válasz #647 Dátum: 2015. Május 20. 18:23 »
 Sziasztok ! De jó Nektek ! A családok rajzás előtt , az akácról mégsem túdtak gyűjteni . Síralmas ! Eső nem igazán volt  felénk ,inkább olyan élet mentő . Mit is mondhatnák , igy még nem jártam . Na de még vissza van a szotyi . Hét végén jőhet a gyógyszer .  Űdv . Antal

*

méz

• *
  • 13
« Válasz #648 Dátum: 2015. Május 20. 20:01 »
Üdv mindenkiek. Közép akác vége legalábbis berény meg a nagy portelki erdőbe. Ma mentünk a mátrába parád 2.5kg.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #649 Dátum: 2015. Május 21. 00:31 »
Gödöllői dombvidéken a hét második fele lenne az igazi nektáradó időszak. Lenne, ha az időjárás megengedné.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #650 Dátum: 2015. Május 21. 19:07 »
De jó , az eső szépen esik déltől. Az akácnak még van virága , talán nekem is jút valami . A méheken nem fog mullani .

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #651 Dátum: 2015. Május 21. 20:59 »
QUQURIQ !!!

Érdekes növény ez az akác!
Ha akar lefagyva és szárazságban is mézel.
Ha akar teli virágokkal sem mézel.
Persze mindennek oka van!
Ok, az elfagyás, ok, a megfázás, ok, mindkettő együtt, ok az előző évi aszály, ok az akác közbeni hőség, ok, az akác közbeni hideg, ok lehet a szél, Ok lehet a folyamatos eső….
A méhegészségügyet és a méhész ügyetlenségét nem is említettem!
Tegnap éjjel 7 mm csapadék esett folyékony halmazállapotban. (szerencsére)
Pl. ma 16 C volt a legmelegebb időben, egy rövid ideig. kb. 14h – tól 15,30 h-ig.
Ez alatt begyűjtöttek 1-1 kg ot a mérlegesen.
Tegnap volt a dandár első napja, ma lett volna a második!?
Eddigi raj: egy, befogva! (mint a ló a kocsi elé)!
A családok a csúcsponton, lebölcsőzve, amit kellett!
A fedett fiasokat folyamatosan adtuk a szaporítványnak és a gyengébb családoknak.
Így nem kellett idáig sokat törődnünk a rajzással.
A szaporítványok és a gyenge családok hársra, és vaddohányra bomba termelőkké válnak.
Így a kecske is jól lakik (ez a kiskakas) és a káposzta is megmarad! (ez meg a méhcsaládok rajzás nélkül)!
Mi is kell mid ehhez?
24 óra, sok-sok hordó, még több munka!
Mi a leg szebb az egészben?
Hajnalban a finom illatos páradús méhzümmögésre ébredni!
Persze az sem baj, ha a Tyúkocskám is közben átölel….

A Kiskakas!

« Válasz #652 Dátum: 2015. Május 22. 13:23 »
Az éjjel vittem a második adag méhet északra. Hát mit mondjak, az időjárás miatt nem sok bizodalmam van az egészhez. De az esélyt meg kell adni. A virágok szépek. Az eső meg esik.
Úgy még sosem volt , hogy valahogy ne lett volna.
Egy kis gondolat elterelő.https://www.youtube.com/watch?v=T4LcjItfy6I

Üdv. jani bátya

« Válasz #653 Dátum: 2015. Május 23. 08:58 »
Jó reggelt. Kezdőként szeretném megkérdezni, hogy ilyen esős időben (szemerkélő eső, ami néha felerősödik, 4 napja és vagy egy hétig még) az erős családok (hunor10 - két fiókban tele) napi méz fogyasztását megtudja e valaki mondani. Az alföldön gyűjtött mézet nem szerettem volna még kipergetni, így északra teli kaptárakkal vándoroltam és most az eső miatt hiába virágzik az akácos a méhek nem hiszem, hogy gyűjteni tudnának és pergetni sem tudok. Nem tudom mire számíthatok, nincs még tapasztalatom. Válaszaitokat előre is köszönöm.

« Válasz #654 Dátum: 2015. Május 23. 09:11 »
Szerintem ha van mérleged a kaptár alatt akkor a magad szemével is láthatod majd a végeredményt, amit sokban befolyásol, hogy mekkora az előző legelőn behordott méz mennyisége a kaptárakban. Ha kisüt a nap és megjön a jó idő mindenféleképpen a családok kirajzására első soron, másod sorban a fedetlen méz eltűnésére a kaptárakban ami jelentős pörgetési eredmény csökkenéshez vezet. :'(
Nekem sikerült már a kipörgetett kaptárakat vándoroltatnom, rezeg a léc, hogy ne tartson sokáig ez az idő mert akkor elő kell vennem a cukros zsákot.

Üdv. jani bátya

*

Kokó

• *
  • 15
« Válasz #655 Dátum: 2015. Május 23. 10:37 »
Csatlakozom Ectivushoz.Holnapra jobb időt igér.Lehetne pergetni?
Köszi

« Válasz #656 Dátum: 2015. Május 23. 11:07 »
Hunort, szöktetővel természetesen lehet. Csak arra kell ügyelni, hogy híg méz ne legyen pörgetve. Ilyen hűvös, esős időben nehezen érlelik a mézet. Amig nem fedik a sejteket addig nem érdemes nekilátni. Nem ér annyit az egész. Lényeg, hogy jó minőségű mézet pörgessünk akár 1 vagy 2 kg -val kevesebbet, de a hígnak semmi értelme.

« Válasz #657 Dátum: 2015. Május 23. 15:53 »
Sziasztok ! Két napot esett az eső , a méhek pedig hordják a másod virágzásról az akácot . A nap szépen sűt , bár vannak felhők is az égen .  Most nagyon drukolok !!   Űdv .  Antal

« Válasz #658 Dátum: 2015. Május 23. 19:42 »
Nógrádi méhészek írhatnának pár mondatot arról, hogy ma az eső után mértek e valamit.
Sajna nincs még távmérlegem, köszönettel.

Üdv. jani bátya

« Válasz #659 Dátum: 2015. Május 23. 21:21 »
Jani bátya!
Igen!
Privátban részletesen válaszolok.
Üdv:Attila