Méhlegelő

• 2962 válasz
  • 1242724 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #660 Dátum: 2015. Május 23. 22:28 »
Köszönöm a válaszokat, megpróbálok pergetni mikor pár órára kisüt a nap. A méz egy részét már vándorlást előtt is lefedték csak úgy gondoltam még egy picit várok.(hát lehet hogy nem kellett volna) Remélem hordtak valamicskét ma délután. További szép estét nektek.

« Válasz #661 Dátum: 2015. Május 23. 22:55 »
Attila ! Veled is titoktartási szerződést írattak alá,hogy csak privátban válaszolsz ?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #662 Dátum: 2015. Május 24. 05:58 »
Ma ahol nem fagyott le és nem virágzott el az akác, ott szépen fog mézelni. A türelem akácmézet terem.

Baranyában és Dél Alföldön virághiány miatt már kutatnak az erős méhcsaládok. Aki szereti a gyalogakácos méhlegelőt, már keresi a lepakoló helyet. Szárba szökkent a kiskunságban a szíriai selyemkóró is. A városi hársak is készülődnek a virágzásra. érdemes mustár vagy olajretek legelőt is keresgélni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #663 Dátum: 2015. Május 24. 07:03 »
Mézengúz!
Nem szeretnék abba a hibába esni mint amit a Zöldön tesznek.
Először panaszkodnak a tar fagyról.
Utána mászkálnak a méhcsaládok.
Aztán leégeti az akácot a 30 fok.
Majd jön a rajzás.
Most pedig arról panaszkodnak, hogy biztosan nem lesz jó a mézár, mert jó termés várható.
Végül pedig dicsekednek (néha nálunk is)a pergetett eredménnyel.
Mindenkinek válaszolok, de a tuti vándorhelyeket nem fogom kiadni csak privátban.
Szerintem Te sem örülnél, ha egy 20-25 éve bejáratott vándorhelyedről zöldfülűek miatt kéne távoznod.
Érdekes a méhész logika.
Utána meg az jön, hogy sokan vagyunk.
Engem napi szinten keresnek, hogy "úgy döntöttünk méhészkedünk"!
Az OMME is ezt reklámozza, gyertek közénk sokasodjunk, kaptok támogatást, többet mint eddig.
Szerintem valahogy ez a tagdíjfizető méhészek érdekével nem passzol.
Én mindig azt vallottam, hogy aki szereti a méheket, és nem "bizniszből" áll neki, segítsük, mert visszaüthet.
A legnagyobb ellenségünk a buta méhész!
De ez ne azt jelent, hogy úton-útfélen azt reklámozzuk, ez egy aranybánya!
Lásd, már önkormányzatok is harapnak a nagy üzletre!
Velem semmit nem fog a jelenlegi csapat aláíratni!
Esetleg ők, hogy átvették a demonstrációnk kitűzött időpontjának hivatalos iratait.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

« Válasz #664 Dátum: 2015. Május 24. 07:20 »
Igazad van Attila, szívemből szóltál.
A zöldön olvasok épp, hogy milyen mérési eredmények vannak, mikor honvéd beírja az Akác topicban, hogy megteltek a kaptárjai.
No csak megnézem a profilját, hol is lakik és milyen kaptár rendszerrel dolgozik, mióta és mennyivel.
Hát elmosolyodtam. 4 db 18 keretes NB, és talán egy éve nyomja. De nem ez a baj. Hanem, hogy
vak vezet világtalant.

« Válasz #665 Dátum: 2015. Május 24. 08:36 »
Köszönöm a választ. A kérdést csak azért tettem fel, mert itthon vagyok és nem a méheknél. A fent lévő állomány felét kedd éjszaka vittem fel, a másik felét csütörtök éjjel. Akkor kezdődött az esőzés. Nem sok méhésszel találkoztam a két éjjel, szerintem inkább feltűnően kevéssel .A virágok reményteljesen gyönyörűek voltak akkor. Sok bimbósat is láttam amiben még nem igazán tehet kárt az eső, ha csak le nem veri a szél. Az előbb néztem az időképet, hát ködöt mutatott a területre, ez viszont nem jó . Szerintem a köd a méhész ellensége, cáfoljatok meg ha nem így van. Telefonos érdeklődések alapján megállapítható, hogy sokan nem mentek fel az északi vándorhelyekre, többek között ismerőseim sem akiktől a mérési eredményeket szoktam telefonon lekérdezni. Az új helyem csúcs a szó szoros értelmében, az eső miatt majd traktorért kellett mennem, de pár perc alatt kimászott a master. Sokat gondolkodtam, mi a jó a méhésznek , ha akinek pénze van rá méheket vagy lovakat vesz. Ha méheket akkor konkurencia, árletörés, fertőzésveszély. Ha lovakat vagy más állatfajt akkor pedig a járható területekről való kiszorulást jelenti ezáltal növekedik azoknak zsúfoltsága . Mindenféleképp idegölő.
Maradva az akácnál, hát reménykedem, hogy csak két napot tudjanak gyűjteni róla a méhek akkor már nem lesz nagy baj. Jelenleg az időkép tőtérképe alapján nógrádban melegebb van mint az alföldön, csak most már ne essen az eső.

Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2015. Május 24. 08:39 írta jani bátya »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #666 Dátum: 2015. Május 24. 08:40 »
18 C fok szélcsend napsütés. A hegyi akác most mézel. Ha igy marad az időjárás, ma szép eredmények lesznek
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Bicska

• 601
« Válasz #667 Dátum: 2015. Május 25. 07:14 »
Nézzétek el nekem a tudatlanságom! Az általatok emlegetett "zöld", avagy "zöld fórum", az a meheszforum.hu?
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #668 Dátum: 2015. Május 25. 07:52 »
Ja.

De óvatosan olvasd, mert ott néhány fórumozó szívesen elvisz a Holdra, vagy be a susnyákosba.

« Válasz #669 Dátum: 2015. Május 25. 10:05 »
Szia Kánya ! Be vagyok oda regisztrálva ,én is . De egy idő után már nem tudtam belépni a forúmra . Tőbbet nem kisérletesztem , de úgy gondolom vagyunk igy tőbben is  .  Űdv .  Antal

*

atya

• 1043
« Válasz #670 Dátum: 2015. Május 25. 10:32 »
Kedves Kollégák!
Az ITT leírtak, mind igazak  ;),  DE EZ A MÉHLEGELŐ topic!
Kérlek benneteket ezt ne itt folytassátok.

Moderátor
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

Bicska

• 601
« Válasz #671 Dátum: 2015. Május 25. 11:38 »
Elnézésed kérem Atya, és köszönöm a válaszokat!
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

robi 75

• 1010
« Válasz #672 Dátum: 2015. Május 25. 12:13 »

félanalfabéta cenzúrától amit azóta a Tükör nevezetű (Bezzeg László) és társai művelnek.   

Kánya! Felénk borús de jó idő van, nem esik.  Bezzeg Laci méhész kollégám és messze nem félanalfabéta!!! >:( "szomszédok vagyunk"  Saját érdekedben mellőzd a személyes sértegetést ilyen nyilvános helyen! :-X
Kedves Kollégák!

EZ A MÉHLEGELŐ topic!
Kérlek benneteket ezt ne itt folytassátok.

A következő alkalommal törlöm az írást, és az íróját!

Moderátor

« Utoljára szerkesztve: 2015. Május 25. 19:36 írta atya »
Üdv:robi

« Válasz #673 Dátum: 2015. Május 25. 20:26 »
Tisztelt Méhészek!
Privátban kaptam egy kérdést, de úgy érzem sokunkat érdekelheti.
Na vágjunk is bele a közepébe!
A gyalogakác, vagy más néven az ámor-akác, esetleg vízi akác méhlegelő fontosságáról érdeklődtek.
Ezt szívesebben olvasnám az OMME fenológiai jelentései között, de arra sem képesek, hogy a második akácok virágzási állapotáról tájékoztassák a 12.000 fős tagdíjfizető méhésztársadalmat.
Így aki a Méhészklubot olvassa, nekik adnék egy kis mankót.
A gyalog akác bomba mézelő, és kiváló virágport adó növény a "nehéz napokban."
Bizony az akácvirágzás után a méhcsaládjainknak (különösen ha korlátoztuk a méhanyákat) nagy szüksége van a friss virágporra.
Ezt a gyalogakác biztosítja.
Ahol tömegével van, bizony komoly nektárgyűjtésre is számíthatunk.
Nagyon kedveli a mély-fekvésű, ártéri részeket, folyópartokat. (Lásd Duna- Tisza part, és holtágai.)
Most van teljes virágzásban!
Figyelem!
Ahol az akáclegelőnk mellett várható a virágzása, iparkodni kell az akác pergetéssel, mert virágpora az akácmézbe kerülve, abban oldódik, és annak egy rózsaszín árnyalatot ad!
Tehát ne "tökölődjünk" a pergetéssel, ha meglátjuk az élénk piros virágporát, mert az akácmézet megfesti.
Sokan vándorolnak is rá!
Méze világos barna, rózsaszín árnyalattal,lassan kristályosodó, igazi elixír.
Mit mondhatok még róla?
A közmunkások ellenségnek tekintik, ahol érik irtják, számunkra ezt a hasznos vadvirágot.
Érdekes, olykor már tolakodó az illata.
Nekem  a legjobb pergetésem olyan 8 kiló volt családonként, de kiválóan serkenti a megtépázott családokat, és egyáltalán nem nyúzza a méheket.
Én csak jót tudok róla mondani, aki a közelében van, és nem kell rá vándorolnia, adjon hálát az égieknek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #674 Dátum: 2015. Május 25. 20:46 »
Ma felmentem személyesen ellenőrizni a hordást északon.
A kedden éjjel vitt kaptárak egyre szebben alakulnak, a csütörtökiekben kevesebb van. Sajnos az időjárás olyan amilyen. A virágok barnulnak és tele vannak vízzel. Marékkal lehet belőlük préselni. Az esőzések szünetében a méhek mennek mint a bolondok vajon nem e csak esővizet hordanak? Reménykedek, hogy tartson ki a virág a hétvégéig akkorra tervezek pörgetni. A záporok után megfigyelhető, hogy a méhek a földön is csapatostul szednék az eső által kimosott nektárt. Érdekes látvány volt. Ami bíztató, hogy hétvégéig talán összejön annyi mint itt délen.
Próbáltam egy két családnál a kereteket, hát még rendesen lottyantak, és még fér méz a kaptárakba is, bár volt amelyiket megtűztem üressel.

Üdv. jani bátya