Méhlegelő

• 2964 válasz
  • 1244958 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #540 Dátum: 2015. Május 03. 22:32 »
Izzik a galagonya ruhája?
Ismét egy olyan növény van vidékünkön teljes virágzásban, amiről méltatlanul kevés szó esik.
Ez a galagonya!
A népi gyógyászatban, a szív motorja!
Rendkívül szeszélyesen mézelő növény.
Az idén jó lesz, bejött méhészkollégám jóslata.
Rengeteg, kiváló minőségű virágport gyűjtenek róla a méhek, és bizony nektárt is.
Ma megmutatta magát, fröccsentek a keretek.
A kiváló, pikáns ízű mézét igen keresik.
Galagonyából az 5 kilós átlag már rekordnak számít.
Kicsit hasonlít az íze, a gyerekkorunkban népszerű édességhez, a bocskorszíjhoz.
A rajok is nagyon kedvelik, ha nem vagyunk a méhesben mikor útra kelnek, bizony keresgélhetjük őket a galagonya bokorban.
Nekem a fűz után a kedvencem.
Nem nyírja a méheket, amikor megmérem az első kilót akácon, azonnal pergetem.
Na azért ez nem sűrűn fordult elő, a 32 év alatt éppen háromszor.
Szeszélyes, olyan bolondos növény.
Én imádom az illatát, és természetesen a mézét.
A méhesházban szinte be lehet tőle "drogozni", annyira kemény illatos a begyűlő nektár.
Vannak méhészek akik jelzőfának használják.
Véleményem szerint jól teszik!
A galagonya ahogy elvirágzik indul az akác.
Az akácvirágok most már kezdenek a nagy fákon is oldalra billenni, egy hét múlva zöldbabosak, rá két napra fehér babosak lesznek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #541 Dátum: 2015. Május 04. 07:12 »
Nógrádban,( igaz egyszer voltam ott akácon a méhekkel), egyszerre virágzott a galagonya az akáccal.

« Válasz #542 Dátum: 2015. Május 05. 21:30 »
Ma kinyílott a virág a jelző akácomon, szépen járták a méhek, ami talán azt jelenti van benne valami. :D
Remélem az erdőben az erdőben sem lesz ez másképp.
Ma a szekeremet is le műszakiztattam, hétvégén pakolás az erdőre.

Üdv. jani bátya

*

Nb18

• 797
« Válasz #543 Dátum: 2015. Május 05. 21:48 »
Sziasztok!

Elképesztő, hogy ez a két nagyon enyhe éjszaka és nappal hatására mennyire beindult az akác! Szerintem ez alatt a két nap alatt többet nőtt a fürt, mint az előző egy hétben. Úgy gondolom, hogy hétfő-kedd környékén már tudnak róla csipegetni a méhek.

Nb18

« Válasz #544 Dátum: 2015. Május 05. 22:00 »
Sziasztok!
Ma már éreztem akácillatot!
Az első kisebb facsoport már szépen virágzik.
Ehhez viszonyítva egy hét múlva lesz az erdő ilyen állapotban.
Attól számítva 4-5 nap és indul a dandárvirágzás.
Most úgy látom, hogy ez még szűk két hét.
31 év alatt háromszor hibáztam el a dandár kezdetét.
Mind a három alkalommal, nappal 32-34 fokok voltak, éjjel meg 22!!!!!
Most visszahűl az idő, remélem nem hibázok.
Mikor is van dandár?
Amikor a lehulló akácvirágok borítják a kaptárak tetejét.
Ekkor férnek könnyen hozzá a méhek a nektárhoz, nem kell küzdeniük a kemény virágokkal.
Nagyernyei Attila

« Válasz #545 Dátum: 2015. Május 05. 22:01 »
Kommentár nélkül!
https://www.youtube.com/watch?v=DbrUJwyJ2OE

Üdv. jani bátya

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #546 Dátum: 2015. Május 05. 23:29 »
Baranyai Akác körkép!!

Városokban már fehér bimbós állapot van !!

Zárt erdőkben Mecsek Északi része 3-3,5 cm.

Dráva mellett az első akác 4 cm és fehér babos itt hétvégére
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #547 Dátum: 2015. Május 06. 07:18 »
M
Idézet
a a szekeremet is le műszakiztattam, hétvégén pakolás az erdőre.

jani bátya!
Renault Master? Remélem jól írtam le.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #548 Dátum: 2015. Május 06. 11:10 »
Megosztok veletek egy képet!
Igen szép idén a repce!

*

zümi

• 1382
« Válasz #549 Dátum: 2015. Május 06. 20:25 »
Már zöldel a repce! Szerintem ma volt az utolsó hordás róla1.5 kg:(
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #550 Dátum: 2015. Május 06. 20:31 »
Üdv. Úgy néz ki,itt is vége, -0.5kg.Sajnos.Akácunk meg még odébb van.

*

zümi

• 1382
« Válasz #551 Dátum: 2015. Május 08. 06:34 »
Jó tudni
Az oktatásban is kapjon teret a talajbiológia
Magyar Mezőgazdaság
Az ENSZ 2015-öt a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, így még inkább fontos, hogy a hazai termőtalajaink állapotáról szó essék. A május 5-i sajtótájékoztatón – amelyen Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is jelen volt – a TERRAGRO Kereskedelmi Kft. szervezésében dr. Márai Géza, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense, Farkas László vállalkozó, és dr. Pénzes Éva, a TERRAGRO Kft. ügyvezető igazgatója beszélt egy új, innovatív fejlesztésről, a termőföld talajoltással történő javításáról.
A kutatások szerint 60-70 év múlva eltűnhetnek a termőtalajaink, ha nem állítjuk meg a jelenlegi talajromlás ütemét. A talajélet pusztulását a mikroorganizmusok számának csökkenése is jelzi. Egy marék talajban annyi mikroorganizmus van, mint ahány ember él a Földön, de ez a szám ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot. Az előadásokban elhangzott, hogy a talaj egy életközösség. Mikrobiológiai élet nélkül csak mállott kőzet. Ha a talajélet elpusztul, elveszik a puffer-kapacitás, felborul az egyensúly, és termőképtelenné válik a föld. Az intenzív mezőgazdasági termelés stresszként hat a termőföldre, mivel a műtrágyázás, a növényvédő-szerek használata, a talajművelési módok károsan hatnak a talaj életközösségére.
Az előadók elmondták, hogy legfontosabb tennivalónk az, hogy minden eszközzel szolgáljuk a fenntartható növénytermesztést. A biológia segítségével, a baktériumos talajoltással célzottan támogatjuk a talaj szerkezetének javulását, a növények fejlődését, növekedését, és a patogén gombák gátlását. Elhangzott, hogy a talajromlás megállítására a talajoltás lehet az egyik megoldás. Az előadók hangsúlyozták, hogy a BIOFIL talajoltó baktérium készítmények használata erre ad megoldást.
„A termőföld védelme érdekében támogatni fogjuk a természetes, biológiai megoldásokat, így a baktériumos talajoltást is. Teszünk arról, hogy az oktatási rendszerben is helyet kapjon a talajbiológia, és talajélet optimalizálásának mikrobiológiai alapjainak ismertetése”

« Válasz #552 Dátum: 2015. Május 10. 07:29 »
Jó reggelt kívánok a Méhészeknek!
Tegnap elindult az akác.
Ahol termelő családok vannak, és az akác sem fagyott, 80 deka és 2 kiló tíz deka között mértek.
Ezeken a vidékeken egy hét múlva kezdődik a dandár!
Addigra puhulnak meg annyira a virágok, hogy a méheknek könnyű legyen hozzájutni a nektárhoz.
A "pattogatott" kukoricához hasonló akácvirágról nagyon nehezen tudnak még gyűjteni.
A dandár akkor kezdődik, amikor elkezdenek az első kinyílott virágok hullani.
Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #553 Dátum: 2015. Május 10. 09:47 »
Sziasztok!

Tegnap délre már nálam is fröccsent a méz lerázáskor. A mérlegest hagytam legutoljára másfél kiló volt az emelkedés.
 Rendkívül nyugodtak voltak a méhek, szúrás nélkül megúsztam a napot, pedig nem szoktam túlzásba vinni a beöltözést.
Nagyon bízom egy jó akáctermésben, remélem nem rondít bele egy ciklon, hurrikán és egyéb trópusi csapás!
Nehézséget mindenkinek!

Nb18

« Válasz #554 Dátum: 2015. Május 10. 12:31 »
Nálam sem vadak a méhek , nem tudom mitőrtént velűk. Talán sok méz sőrt itattam ?  Nehézséget  mindenkinek !!