Jó tudni
Az oktatásban is kapjon teret a talajbiológia
Magyar Mezőgazdaság
Az ENSZ 2015-öt a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, így még inkább fontos, hogy a hazai termőtalajaink állapotáról szó essék. A május 5-i sajtótájékoztatón – amelyen Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is jelen volt – a TERRAGRO Kereskedelmi Kft. szervezésében dr. Márai Géza, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense, Farkas László vállalkozó, és dr. Pénzes Éva, a TERRAGRO Kft. ügyvezető igazgatója beszélt egy új, innovatív fejlesztésről, a termőföld talajoltással történő javításáról.
A kutatások szerint 60-70 év múlva eltűnhetnek a termőtalajaink, ha nem állítjuk meg a jelenlegi talajromlás ütemét. A talajélet pusztulását a mikroorganizmusok számának csökkenése is jelzi. Egy marék talajban annyi mikroorganizmus van, mint ahány ember él a Földön, de ez a szám ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot. Az előadásokban elhangzott, hogy a talaj egy életközösség. Mikrobiológiai élet nélkül csak mállott kőzet. Ha a talajélet elpusztul, elveszik a puffer-kapacitás, felborul az egyensúly, és termőképtelenné válik a föld. Az intenzív mezőgazdasági termelés stresszként hat a termőföldre, mivel a műtrágyázás, a növényvédő-szerek használata, a talajművelési módok károsan hatnak a talaj életközösségére.
Az előadók elmondták, hogy legfontosabb tennivalónk az, hogy minden eszközzel szolgáljuk a fenntartható növénytermesztést. A biológia segítségével, a baktériumos talajoltással célzottan támogatjuk a talaj szerkezetének javulását, a növények fejlődését, növekedését, és a patogén gombák gátlását. Elhangzott, hogy a talajromlás megállítására a talajoltás lehet az egyik megoldás. Az előadók hangsúlyozták, hogy a BIOFIL talajoltó baktérium készítmények használata erre ad megoldást.
„A termőföld védelme érdekében támogatni fogjuk a természetes, biológiai megoldásokat, így a baktériumos talajoltást is. Teszünk arról, hogy az oktatási rendszerben is helyet kapjon a talajbiológia, és talajélet optimalizálásának mikrobiológiai alapjainak ismertetése”