Méhlegelő

• 2964 válasz
  • 1244788 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:Méhlegelő
« Válasz #420 Dátum: 2015. Január 06. 21:18 »
QUQURIQ!!!

Az eximók méhei jégvirágról gyűjtenek?
Ki tudja, hogy mennyi a hozam?
Lehet, hogy én is ültetek... ;D

Kiskakas!

*

Kitin

• 934
« Válasz #421 Dátum: 2015. Január 26. 23:42 »
A napokban dolgoztam akácfával. Az akácmézet ismerjük, tudjuk milyen a színe de vajon hány méhész tudja milyen gyönyörű az akácfa anyaga?
Hát én most megpróbálom megmutatni, bár a képek nem igazán tudják visszaadni ezeket a gyönyörű színeket.

« Válasz #422 Dátum: 2015. Január 27. 08:26 »
Sziasztok ! Nem csak ismerem, de dolgoztam is vele . Szeretem ezt a falyta fát, pl nyeleket csinálok othon belőle. De van egy hátránya, ha sokáig dolgozól vele égetni fogja a kezed . Lehet edzeni , na nem tűzben !  Esztergáltam belőle egy fa tányért , szerintem széplett csak , mozognak benne az év gyűrűk időnként . Nagyon hasonló hozzá , az eperfa   . Ha egymáshoz teszed a két falyta deszkát , és ránézel nem mondod meg melyik-melyik  csak a szinéről. Az  eperfa szine  sárgább , olyan narancsosab.  Űdv .  Antal

*

atya

• 1043
« Válasz #423 Dátum: 2015. Február 14. 16:46 »
Áthelyezett téma egy megszüntetett topic-bol!

Méhlegelő szabályozás
« Dátum: 2015. Február 14. 13:43 »

Bross Péter előadásában beszél arról, hogy a méhsűrűség nagy, ez már a méhészek eredményességét veszélyezteti.

Az országos méhállomány létszámát korlátozni kell! Ez ma már nyilvánvaló. Méhészkedést bárki kezdhet, ez egyelőre úgy tűnik, hogy nem korlátozható. Ezért a méhlegelők rendszeres felmérése alapján a vándorlás szabályozásán keresztül, tehát közvetetten lehet az országos méhcsaládszámot korlátozni.
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #424 Dátum: 2015. Február 14. 17:47 »
Sokat gondolkozok az ilyen, és ehhez hasonló megnyilvánulásokon: " vándorlás szabályozásán keresztül, tehát közvetetten lehet az országos méhcsaládszámot korlátozni." Ez alatt azt kellene esetleg érteni, hogy adott település akácosára az viheti a méheket, aki cimborája a polgármesternek? Vagy kihalásos alapon öröklődnének a méhlegelők? Kíváncsiságból kérdezem csak.

« Válasz #425 Dátum: 2015. Február 14. 20:52 »
Az sem volna rossz ha korlátoznák ,egy adott terűleten hány méh család lehetne . Gondolok a repce , és a szotyira , azt elhiszem hogy keresni akar , de .....  Vagy rosszúl gondolom?  Űdv. Antal

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #426 Dátum: 2015. Február 14. 21:35 »
A méhlegelő kapacitása egy objektív, tehát mérhető adat. Halmágyi Levente, Méhlegelő című könyve tartalmazza a legteljesebb felmérést erre.
1.
Ma már a térinformatikai rendszerek segítségével és a kiterjedt mezőgazdasági bürokrácia világában pillanatok alatt el lehet készíteni egy település, járás, megye, ország méhlegelő kapacitástérképét akár havi, akár heti bontásban.
2.
Február 28-án minden önkormányzatnál megjelenik, hogy legálisan hány méhcsalád van, sőt ezek területi eloszlása is látható.

A fenti két információtömeg alapján elkészíthető akár hektáros lebontásban az ország méhlegelőjének kapacitáskihasználtsága. Az MMNP egy részéből egy ilyen térinformatikai rendszer könnyedén működtethető, ha van rá akarat.

A méhlegelő térinformatikai rendszer alapján pontosan meg lehetne mondani, hogy az ország mezőgazdasági területeinek mely hektárja mikor túlterhelt és mikor van ott szabad méhlegelő kapacitás.

Ezek után nem kell semmi mást tenni, mint egy értelmes és minél kisebb korrupciós lehetőséget adó jogi szabályozást kell a vándorlásra, tehát a fölös kapacitások kihasználására kialakítani.

Mivel egy ilyen rendszer nyitott és átlátható, ezért valószínűleg lesznek nagyon kurrens helyek és kevésbé kurrensek.  Szerintem és ezt a történelem is igazolja, ha adott hektárnyi jó méhlegelőre többen jelentkeznek, akkor a jelentkezési sorrend alkalmazása nem szokott igazán eredményes megegyezést hozni, hanem inkább a gépi sorsolás adja a legegyszerűbb megegyezési lehetőséget.

A másik lehetőség, hogy a helyi önkormányzat területén letelepült méhészközösség dönti el, hogy a vándorméhészek közül kit fogad be. Attól tartok azonban, hogy ez esetben legtöbb helyen szinte senkit nem engednének be.

Lehet esetleg adni a jegyzőnek adni a döntés jogát, de az lenne valszeg a legkorruptabb megoldás és a helyi méhészek állandóan a jegyzőre mutogatnának, aminek következtében a jegyző egyszerűen belesz@rna az egészbe.

Mindenesetre a méhlegelő túlterhelést bármelyik megoldás megakadályozná és ezzel nagyon erősen csökkentené az országban méhcsalád számot, sőt az egy telephelyen tartott méhcsaládszám is csökkenne. Ugyanakkor a méhcsaládonként megtermelt mézmennyiség erőteljesen növekedne, tehát az export egyáltalán nem sérülne, sőt a mézminőség is javulna.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Nb18

• 797
« Válasz #427 Dátum: 2015. Február 14. 21:44 »
Geddekas!

Valszeg, ha bármiféle egyezség születik ez ügyben, az garantált, hogy a betartatása egy elég bonyolult és nehéz feladat lenne. Szerintem a legfontosabb szempontnak az álló méhészetek "védelmének" kellene lennie!

Nb18

« Válasz #428 Dátum: 2015. Február 14. 22:27 »
Csak az a baj hogy besem jelentkezik . 1 - 2 éve volt hogy a méhek nem tudtak semmit gyűjteni az országban . Nem zavart ha jőttek , kell nekik is a méz a méheiknek. Némeik méhész meg is kereset ,  de egyik sem jelentkezet  sem a jegyzőnél , sem a felelősnél. Mint útobb ki derűlt . Kevés családom van , és nem vándorlok , de a kőrnyéken élő méhészek nem teszik a méheiket a /nyakamra/ . Tiszteljűk egymást . De vannak sajnos más tipúsu emberkék is .  Űdv .  Antal

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #429 Dátum: 2015. Február 14. 22:36 »
Igen. Minden megegyezés annyit ér, amennyit betartanak belőle. Valószínűleg nem az a néhány kis méhész terheli túl a méhlegelőket, akik rendszeresen elfelejtkeznek a bejelentkezésről, hanem a nagy vándorméhészetek.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #430 Dátum: 2015. Február 14. 22:53 »
Szerintem ezt emberségesen megoldani ma Magyarországon nem lehet. Akármelyik általatok vázolt terv lenne elfogadva az eredményt jegyzőkönyvezni lehet. A gazdag még gazdagabb lesz-->talán törvénytelen eszközökkel vagy a befolyásával előnyt szerezve. Majd mutogat a méhlegelőről lecsúszóra hogy engedély nélkül és be nem jelentkezve ne vándoroljon, mivel törvénytelen. Most is csak a kisember tartja be a játékszabályokat.
Ugyan az lenne a helyzet mint az gazdaság bármely más területén. A kicsik már szinte mindenhonnan kihullottak. Csak szét kell nézni. Ezt aki nem látja szerintem van még mit tanulnia az élet iskolájában vagy maga is a fenti gazdakör része.
Nade befejezem az írást nem akarom tovább rontani ennek a jó kis fórumnak a hangulatát.
További jó éjszakát kívánok nektek!

« Válasz #431 Dátum: 2015. Február 15. 00:31 »
Mi jút eszedbe  Kamikaze ? De hogy rontod , mindenki véleménye számit . De jól írod , jó éjszakát mindenkinek .  Űdv .  Antal

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #432 Dátum: 2015. Február 15. 21:44 »
Az OMME jelenlegi vezérkara szerint nem kell semmi szabályozás, mert majd kihullanak a gyenge méhészek, visszaesik a méhállomány arra a szintre, amit el tud tartani a méhlegelő. Ha nem lenne állami támogatás sokféle formában, akkor még igaz is lehetne az álláspontjuk. Nézzétek meg, hogy az állami támogatás léte óta ugrásszerűen nő az állomány és csökkennek a termésátlagok.

Szerintem meg elkerülhetetlen a méhlegelő felmérés és a túlzsúfoltság elleni szabályozás. Nem adok 10 évet és be lesz vezetve.

« Válasz #433 Dátum: 2015. Február 16. 21:27 »
Hát erre mit tudnék már írni? Intézze, járja le harcoljon érte aki akarja hogy legyen.
DE hogy nekem nem fogja megmondani senki hogy te ide ne gyere mert másnak lesz odaadva a hely az biztos. Megoldjuk azt is vagy így vagy úgy.
Én úgy látom hogy a méhlegelőszabályzás a termelő méhészek között nem túl népszerű ötlet, de biztos egyik sem tudja mi a jó. Geddekas tisztelem az erőfeszítéseidet hogy valamit adj a szakmának, de ezt rajtad kívűl főleg a kezdők szájából lehet hallani. 
Példa. Mennék akácra. Ahova járunk közel távol nincs senki az elmúlt 3 évben. A legközelebbi méhészet amiről tudunk egy idős helyi vándor egyik telephelye légvonalban minimum 1 km. Másról a közelben nem is tudni. Tavaj akácon a lepakolás utáni napon két polgárőr két rendőr egy terepjáró kombóban megérkezett az ellenőrzés. Látszott rajtuk hogy nem jószívvel jöttek b@sztatni de ha küldik őket menni kell. Ellenőrizték az állatorvosi igazolásunk meglétét, firtatták mikor megyünk el, bejelentkeztünk-e már, ténylegesen hány család van. Később megtudtam hogy a méhészbácsi  rendezte nekünk a kontrollt. Persze minden rendben volt, de akkor is. Féltette tőlünk a párezer hektár akácot.
Néhány évvel korábban egy bukott méhész polgármester kötözködött velünk mindenféle mondvacsinált hülyeséggel, mert egy táblára pakoltunk a barátjával.
De ha mi állandó telephelyünk közelében akarna lepakolni naprára vagy repcére persze nem problémázna egyik sem.
A méhlegelő családszámeltartó képessége alapján eldönteni nem lehet ki mehet rá meg ki nem. Mert a helyi méhészek bejelentenek 3x annyi családszámot és már nem is kell odamenni. Majd jön a helyi méheüs és megszámolja ugye?
Megtörtént eset egy távoli galaxisban: méheüs vándortelephelye mellett kb 500 méterre egy másik méhészetben nyúlóst talált, este elmenekült a méheivel. Legálisan. Még nem volt elrendelt zárlat.
Majd jön a nagyvállalkozó aki amúgy kifordított fenék szintű szakmai felkészültséggel bír magas intelligenciával keverve. Az amelyiknek 24. tevékenysége a méhészet. Majd biztos odaengednek egy amúgy tehetséges fiatal csóri méhészt.
Kicsit bő lére eresztettem, bocs. Hozzátartozik az is az igazsághoz hogy agyonterhelt méhlegelőre mi nem vándorlunk, inkább otthon etetünk. Inkább megyünk úttalan utakon eszméletlen távokat hogy ne pakoljunk a nyakába senkinek.
Megfogadtam már hogy nem formálok véleményt többet a témában mert sokaknak visszatetsző lehet, utóljára írtam erről. Lényeg a lényeg: Mi ha kell megyünk.
További szép estét.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #434 Dátum: 2015. Február 16. 22:40 »
Ismerem ezt a mondatot - ha kell mi megyünk. Annyival szokták kiegészíteni, hogy lesz@rok minden szabályt, mert mi méhészetből élünk. Mint méhegészségügyis éltem át egy ilyen komának a magatartását. Kétszer próbálkozott, aztán amikor a büntetést kifizette, rájött, hogy nem éri meg neki a jogtalan utakon próbálkoznia. A másik méhésznek meg szépen megfeleződött két év alatt az állománya.

Az pedig nem igaz, hogy minden vándorméhész korrekt. Semmivel se különbek, mint az álló méhészetek méhészei. A jelen szabályozatlan állapotokban tapasztalt kellemetlen eseményekből nem azt kéne levonnod Kamikaze, hogy ugyanez lesz, ha szabályokat állítunk fel.