Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1188404 megtekintés
*

robi 75

• 1017
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2715 Dátum: 2023. Május 14. 13:08 »
Az is baj hogy a kedves vevő csak háznál meg a piacon "turkál", néha még a szar is ízetlen neki.
A multinál meg mintha nem is ugyanaz az ember lenne.....minden szart megvesz ha kell ha nem😂😂😂.
Üdv:robi

*

vezer

• *
  • 42

*

Bicska

• 601
« Válasz #2717 Dátum: 2023. Május 15. 18:38 »
Nehéz szavakat találni.

Oda lettünk dobva.

Nem tudom, fordul-e még valaha a szél, megéri-e még valaha méhészkedni. Vagy majd marad pár hobbista, mint én, aki nem ebből él. Azok közül, akiknek ez a megélhetésük már most sokan vannak nehéz helyzetben. Mindenki nem tud piacon, illetve háztól értékesíteni, és annak, aki ebből él, annak kell készpénz állomány. Nem tud puszira cukrot, üzemanyagot venni, eltartani a családot....

Cséplem itt a szót.. Ezt mindenki tudja...

Volt egy gesztus értékű behozatali tilalom, ami legalább a hazai piacot védte volna. A rendelet, a mi szempontunkból, élt 2023.04.19-2023.05.15-ig... Az eredetileg beígért június 30-ig sem tartott ki...

Most azt kérdezem magamtól: Ennyire nem számítunk?

Sok család megélhetését biztosítja a méhészet, és úgy gondolom, hogy a törékeny foglalkoztatási egyensúly azonnal felborul, ha ennek a sok embernek a jó része megjelenik a munkaerő piacon.

Ez a döntés mélységesen elkeserített..

Üdv: Bicska
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

Apis

• 193
« Válasz #2718 Dátum: 2023. Május 15. 20:13 »
Még nincs akkora elkeseredés, hogy a méhészek kimenjenek az utcára… Néma gyereknek anyja se érti a szavát..

« Válasz #2719 Dátum: 2023. Május 15. 20:48 »
Mert akinek ki kellene vinni őket az utcára, annak ennyire telik:

http://www.omme.hu/level-a-copa-cogeca-nak/

Ugye ahogy a mondás tartja, ki mi(n)t szakajtott.

*

Apis

• 193
« Válasz #2720 Dátum: 2023. Május 15. 20:56 »
A gesztenyét más nem fogja kikaparni helyettünk. A gabona tilalom is a lengyel és a bolgár gazda tüntetéseknek köszönhető.

*

Apis

• 193
« Válasz #2721 Dátum: 2023. Május 15. 21:01 »
Ez a Copa Cobana méz ügyben még nem ért el semmit. Rájuk lehet várni de 2006-ban is elhallgattatták őket.

« Válasz #2722 Dátum: 2023. Május 15. 21:05 »
Még nincs akkora elkeseredés, hogy a méhészek kimenjenek az utcára… Néma gyereknek anyja se érti a szavát..
Ez azoknak szól akik megszavazták a Bross-t??

*

Apis

• 193
« Válasz #2723 Dátum: 2023. Május 15. 21:17 »
Én nem haragszom azokra akik megszavazták Brosst. Ez mindenkinek szól. A Bross nem akar balhét, de szerintem most másképp nem lesz változás.

*

neo

• 1009
« Válasz #2724 Dátum: 2023. Május 16. 11:19 »
Apis!
Nagyon egyetértek veled! Én sem haragszom azokra, akik megszavazták Brosst. Brossra sem haragszom, annak ellenére, hogy sokszor provokálom itt és a zöldön. Nekem radikális elképzeléseim vannak, valószínűleg neki, és akik megszavazták, azok nem radikálisok. Azt gondolom, hogy a többség döntése előtt, és azok döntése előtt, akik jobban ismerik a többség lélektanát, nekem meg kell hajolnom. De ez egy fórum, ahol én is elmondhatom a véleményem. Ez pedig pontosan az, amit leírtál. Ez nem fog balhé nélkül menni !!!! Azt is leírtam már, hogy a balhé alatt én nem a tüntetést értem. A klasszikus mondta: Lehet tüntetni a Kossuth téren! Majd megunják. Hazamennek. Lásd pedagógus tüntetés. Ennél sokkal többre van szükség. Bírósági perre! Tudom, most sokan kinevetnek. Pedig lenne annak valami diszkrét bája, ha egy perben azzal szembesítenénk az Európai Bizottságot, hogy a mézhamisítás elleni küzdelme kimerül abban, hogy ötévente feltárja, hogy bizony egyre több a hamisítás. Ha nem tesz ellene mást, akkor szentesíti a jogsértést. Olyan nevetséges módon, hogy inkább áruljanak hamis mézet olcsón, mint drágán valódit. Hiszen csak a felét képes az EU a szükségleteknek előállítani. Következésképpen a valódi nagyon drága lenne, ami persze korlátozná a keresletet. Kialakulna az egyensúly. De hát emberek! Ha éveken át szabad büntetlenül hamisítani, akkor az azt jelenti, hogy nem kell betartani a jogszabályokat! Ha egyet nem kell betartani, akkor semennyit nem nem kell betartani. Mert olyan jogszabály nem létezik, amely azt mondja ki, hogy melyek azok a jogszabályok, amelyeket nem kell betartani. Olyan jogszabály sem fog soha születni, amelyik megengedi a hamisítást. Egyetlen autógyár sem árulhat BMW márkanéven és áron pl. Trabantot.

Alapvetően a levél tartalmát én nem akarnám támadni, de ez roppant kevés.  Azt kellett volna írni, hogy kártérítési pert indítunk a Bizottság ellen a hibás szabályozás miatt. A 2001-es Mézdirektíva tette lehetővé a hamisítást, eddig visszamenőleges a kárigényünk. Miért a Mézdirektíva a hibás? Ehhez kell egy kis gyorstalpalót írnom. Az élelmiszer biztonsági jogszabályok minden élelmiszer előállítótól megkövetelik a HACCP terv alkalmazását. Még a legkisebb kocsmákban is ott kellett régen lennie a HACCP tervnek, aki pl. árult szendvicset. A Bizottság pedig saját magától nem követeli meg a HACCP elvek érvényre jutását. A HACCP alapvetően veszélyelemzéssel indul. Itt mi a veszély? A hamisítás. Ami nem élelmiszerbiztonsági kérdés, mert a hamis méztől senki nem betegszik meg, de egy veszély, amely tiltott. A HACCP tervnek a veszély bekövetkeztét kell meggátolnia. Esetünkben a hamisításét. A HACCP-ben az első két betű a Hazard Analysis a  veszély elemzését jelenti. Ezt leírtam: a hamisítás a veszély, aminek a bekövetkeztét meg kell akadályozni. A CCP , a kritikus szabályozási pontok alkalmazását jelenti (Critical Control Point).  Egy veszélynek  egy kritikus szabályozási pontja van. Úgy lehet eldönteni, hogy melyik ez a pont,hogy vizsgálat alá vesszük, hogy hol van az a pont, ahol a veszély bekövetkeztét meg lehet akadályozni.  Ha a folyamatban a veszélyt azért nem lehet megakadályozni, mert az már bekövetkezett, akkor túl vagyunk a kritikus szabályozási ponton. Ha pedig az általunk gondoltnál később is van egy pont, ahol meg lehet akadályozni a veszély bekövetkeztét, akkor az nem kritikus szabályozási pont. Nos az olyan jogszabály, és a Mézdirektíva is ilyen, ami kémiai vizsgálatokkal akarja kideríteni, hogy a termék hamisított-e, az alkalmatlan a veszély, vagyis a hamisítás megakadályozására, hiszen az már bekövetkezett. A kritikus szabályozási pont tehát nem a vegyelemzés. A méz hamisítása során a kritikus szabályozási pont az, amikor a valódi méz és a hamisítvány találkozik. Magyarul: keveredik. Tehát azért van a hamisítás, mert a jogszabály nem veszi figyelembe a kritikus szabályozási pontot. Azaz nem tiltja meg a méz keverését, hanem engedi. Ráadásul olyan módon engedi, hogy még ösztönöz is a mézek keverésére. EU-s és nem EU-s mézek keverése.
Folytathatnám a HACCP elemzését, hogy  a kémiai elemzés a verifikáció eszköze, de nem teszem. Ha az Európai Unióban eddig az általános iskola harmadik osztályos feladat megoldásáig nem jut el senki, az csakis és kizárólag a korrupció miatt lehetséges. Hiszen minden döntéshozónak kell általános iskolai végzettség. Ezért kell perelni, büntetőeljárással fenyegetőzni (OLAF-nál!!, amelyik benne volt a Kaptárakból projektben, amelyik még elkötelezett a jogállamiság irányában). Jelen pillanatban a Kaptárakból projektből egyetlen dolog következik. Azonnali hatállyal meg kell tiltani a mézek keverését! A kínai, a brit és a török mézek semmilyen módon nem lennének keverhetők március óta, amikor kiderült a hamisítás. Persze, ez egy azonnali, ideiglenes intézkedés. A részletszabályokat közösen kell kialakítani a méhészekkel. A kártérítési pertől csak ekkor tekintünk el, ha ez az intézkedés megtörténik.
Na én ezt várnám el egy tízezres nagyságrendű tagsággal rendelkező OMME elnöktől! Aki a tízmilliós tiszteletdíját  a méhészektől kapja, hogy ilyen értelmű levelet küldjön a a Copa Cogeca számára! Amelyben egyébként is  azt kérjük, hogy lépjen kapcsolatba a Bizottsággal!

*

leo

• 210
« Válasz #2725 Dátum: 2023. Június 10. 22:16 »
Méz árak után érdeklődnék. Ki mit hall. Aki eddig vette fel sem veszi a telefont, vissza sem hív, eddig nem így volt. Veszi valaki? És menyiért?
Az OMME erről Kuss. Hol lehet tájékozódni, valami infó kellene.Vagy csak a kapcsolat most a lényeg? Hulljon a férgese, maradjanok a nagyok?

*

leo

• 210
« Válasz #2726 Dátum: 2023. Június 13. 00:16 »
Hát ennyi. Valami lesz.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #2728 Dátum: 2023. Június 15. 06:35 »
Azokon a vidékeken dúl a háború keményen, gátrobbantás nélkül se volt ott semmilyen termelés.
A ruszki tudja hogy ott már nem győzhet, akkor sem ha atomot dobál.
2014 ben lett volna lehetőség megszállni ukrajnát ha nagyon akarta volna, de megállt a vonat meg elment.
Üdv:robi

*

vezer

• *
  • 42
« Utoljára szerkesztve: 2023. Június 20. 06:15 írta vezer »