Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1188418 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2670 Dátum: 2023. Március 09. 20:23 »
Akinek választania kell, hogy megvesz 1 kg mézet, vagy megvesz 2kg sertés körmöt pörköltnek. Vajon mit választ?

Amíg nem méhészkedtünk óvodás koromban ettem utoljára vajas-mézes kenyeret!  Most elfogy 25-30 kg évente minimum.

*

Berci

• 325
« Válasz #2671 Dátum: 2023. Március 10. 08:14 »
Többször kérdeztem itt tőletek....ki a mi igazi ellenségünk?
Több is van sajnos, de mi méhészek is tehetünk arról, hogy itt tartunk.
A mézhamisítás miatt "szívunk" már rég óta, kínai, ukrán meg mit tudom én mi miatt meg szintén.
És azok a méhészek akik 2.000 Ft+üveg áron adják az akácmézet, vagy azok akik kettőezeröccázéé házhó viszem....ők nem az elelnségeink?
Ezt döntse el mindenki, de ha ez az irány folytatódik, hogy egymásnak alávágunk, akkor nem kell sokáig várni, egy része a méhészeknek egyszerűen tönkremegy.
Egy ágazatot támogatással fenntartani lehetetlen.
Akik bennünket meg tudnának menteni, azok a vevők.
De ha ilyen áron hozzájutnak ehhez a kincshez, akkor végünk lesz.
Nagyernyei Attila

Attila!

Ezt hagyd abba! Nem az a méhész az ellenség, aki nálad olcsóbban adja mézét. Valószínű szüksége van a pénzre. Ilyen egyszerű.

Örülj annak, hogy egyre több méhész "csukja be a boltot"! Legalább lesz piaca annak a kevés méznek amit a méheid termelnek.
Nem én írtam: "Ettől függetlenül a megszokotthoz képest 1 kerettel kevesebbre kellett őket szűkítenem, és sajnos ismét sok az anyátlan."
Mintha az utóbbi években, legalábbis amióta fórumtag vagyok, mintha minden évben a "megszokott"-tól kevesebbre kell szűkítened tavasszal. Ez csak nem azt jelenti, hogy nem jól teleltél?!
( jelzem, ha nem más levetett anyáit használnád, akkor kevesebb lenne tavasszal az anyátlanod. Szivesen. ;) )

*

wr

• 1030
« Válasz #2672 Dátum: 2023. Március 10. 09:03 »
Berci beelőzött.
Te Attila, szerintem azokon a marketing órákon sem figyeltél eléggé! Aki 2000-ért adja most üvegben az egyrészt nem az ellenséged hanem a konkurensed. És nem azért adja annyiért mert neked rosszat akar, hanem azért, mert nem adta oda 2000-ért a felvásárlónak amikor lett volna rá lehetősége, mert úgy gondolta, hogy kap ő majd azért 2300-at is, vagy akár még többet is. Biztos emlékszel a ződre írt beszólásokra, 2500 alatt be se engedem az udvaromra és hasonlók. Na most ezek az emberek azzal szembesültek, hogy nem 2500-ért de már 1500-ért sem viszi el tőlük a felvásárló! Akkor vajon mit tud tenni? Gyűjtögeti és nézegeti a teli hordókat mint a bélyeggyűjtő a gyűjteményét, vagy megpróbál szabadulni tőle? Személyesen is ismerek olyat aki nem adta oda 2000-ért, most meg odaadta 1400-ért. Jó üzletet csinált ugye?

Amióta 3200-ért adom az akácot (csak a mézet üveg nélkül) azóta jócskán megcsappant a vevői köröm, pedig itt a környéken nálam a legolcsóbb a méz! És ennek semmi köze sincs a marketinghez, annál több köze van ahhoz, hogy míg a kenyeret, zöldséget stb. kénytelen a nép nap mint nap megvenni, addig méz nélkül nagyon jól el lehet éldegélni! Saját példám a legjobb, amíg nem voltak méheim, éveken át nem ettem egy csepp mézet sem. Amióta vannak azóta csak egy magam megeszem évi 10-15 kilót.

Újra leírom. Ha a kínálat jóval meghaladja a keresletet akkor az árak nem felfele fognak menni! És nem a másik méhész az ellenség, hanem a politikusok meg a mézhamisítók így együtt!

« Válasz #2673 Dátum: 2023. Március 10. 09:38 »
Berci, wr megelőzött, de legalább megerősítették a gondolataimat...

Attila!

Teljesen felesleges a méhészek között tovább szítanod a feszültséget ezekkel a hozzászólásokkal. Nagyon jól tudod Te is, hogy kik juttatták ide az ágazatot….Elárulom, hogy nem a MÉZET termelő méhészek!

Azokat az embereket szapuld serényen, akik behozzák a mocskot. Nem csak annyival kellene elintézned a dolgot, hogy „nem jótékonysági szervezet a kereskedő”. Tudom azt is , hogy nehéz helyzetben vagy, mert nagy befolyással bírnak rád… A hátunkon jó magasra másztak( még mindig másznak, hathatós ágazati segítséggel), közben meg a nyakunkba sz@rnak... (Nézz szét a Youtubon, hogy hogyan teszi tönkre nyugat az ottani illetve az ukrán méhészetet. Ott sem a méhészek adják annyiért a mézet, rajokat amennyiért, hanem ennyit „dobnak” nekik! )

Nekünk az az érdekünk, hogy a lehető legmagasabb áron értékesítsük a termékünket. Azon az áron ahol a piac nagy mennyiséget vesz fel, fogyaszt. Lehet itt szuper prémium luxus kategóriában, csillagokig emelni az árat, egy dolgot nagyszerűen el lehet vele érni: A leendő vevő még az árát sem kérdezi meg a méznek, mert hallotta, hogy brutálisan drága, ezért még csírájában elfojtja a gondolatot, hogy vásároljon belőle. A magyar vásárló árérzékeny! Ezt a folyamatot, és a jelenlegi üveges értékesítési helyzetet tavaly augusztusban nagyon jó eséllyel meg tudta jósolni, aki minimálisat ért a közgazdasághoz, és ismeri egy cseppet a méhésztársadalmat … Nem értem, hogy miért baj, hogy Nálad olcsóbban adja a mézet. Neki annyiért is megéri: Lehet, hogy tud méhészkedni.

Jelenleg mindenki a túlélésért küzd. A túlélést befolyásoló legfőbb képesség pedig az alkalmazkodóképesség…

Egy kérdésem volna a végére: Még mindig az olcsó epret keresed a piacon ;D ?
« Utoljára szerkesztve: 2023. Március 10. 12:26 írta Beeznisz »

*

robi 75

• 1017
« Válasz #2674 Dátum: 2023. Március 10. 12:43 »
Mikor ez a ganajtúró behozta az árstoppot tavajelőtt ősszel, már akkor tudni lehetett hogy az egész, valójában nem nagyon létező magyar gazdaságnak  szarral meszeltek.

Üdv:robi

*

neo

• 1009
« Válasz #2675 Dátum: 2023. Március 11. 08:10 »
Odaát Jenő arra biztatott, hogy itt is írjam meg, amit ott megtettem. Én inkább csak a linket mellékelem.
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?&f=6&p=182163#p182163

Itt inkább tovább fűzném a gondolatot. A kiindulási alap ez a hozzászólás.

"Ehhez csak annyit fűznék.. Az OMME elnöke itt volt Gyöngyösön méhész gyűlésen, és azt mondta, szomorú , de mindenki térjen vissza az eredeti szakmájához, mert a méhészetből már nem lehet fő állás kent meg élni."

Akkor az elnök elvtársúr kezdheti magával, visszamehet farmerikába Dick bácsikához bölényeket terelgetni, legeltetni, ahol a kínai talicska tönkretette a Ford teherautót!

deGonosz-szal szemben érzett személyes szimpátiámon túl nagyon fontosnak tartom ezt a néhány tömör mondatot. Nem akarok én a jelenlegi elnökkel szemben személyeskedni. Azonban azt gondolom, hogy igenis vannak ügyek, amelyekért harcolni kell. Ha az elnök személye ezért célpontba kerül, az azért van, mert egy OMME tagnak joga van kérdőre vonni az elnököt. Ha az elnök ezt jelentette ki, akkor ez egyet jelent azzal, hogy vennie kell a kalapját. Nem állhat útjában annak, akinek más elképzelése van a magyar méhészeti ágazatról, mint neki. Ha az ő tudása eddig terjed, akkor itt kell kiszállnia. Ez így nyilván csak egy lózung, éppen ezért szeretném elmondani, hogy mi a bajom az elnök úr álláspontjával. Amellyel szemben lehet ellenérveket felhozni, és ha meg tud győzni, akkor én hajlamos vagyok elfogadni azt.  Azt is leírom, hogy milyen ellenérvekre gondolok.

Az odaát megtett hsz-ben utaltam az OV elé terjesztett napirendi pontokba foglaltakról. Ott az egyikről írtam, itt a másikat citálnám. Ebben a feladattervekben van egy pont, mely így szól: Az EU-ba érkező kínai méz elleni antidömping eljárás kidolgozása. Mi ezzel a bajom? Az, hogy az antidömping eljárás azt jelenti, hogy elismerjük azt, hogy Kínából méz érkezik az EU-ba, nem pedig hamisítvány. Ez akár még igaz is lehet, de ezt csak akkor lehet kijelenteni, ha a széleskörű EU tagországokat érintő kereskedelmi mézellenőrzés, melyben a 2 AFGP vizsgálat kiemelt szerepet kapott, azt mutatja, hogy nincs hamisítvány az üzletekben. Mielőtt bárki fennakadna ezen a mondatomon, szeretném jelezni, hogy elképzelhető, hogy ugyan hamis méz érkezik az EU-ba, de lehet hogy reexportra kerül. Tehát itt csak csomagolják, és az EU-n kívülre szállítják. Tehát ez egy releváns ellenérv lehetne. Történt 500 vizsgálat, és hamisításnak nyoma sincs. Ehhez be kellene mutatni az 500 vizsgálati eredményt. Ekkor még megállhatná a helyét az antidömping eljárás. Azonban a következő lépés az, hogy a beérkező import tételes vizsgálatával kell meggyőződni arról, hogy tényleg mézről lehet-e beszélni? Ha nem, akkor felesleges antidömpingről beszélni, mert ez bűncselekmény. Itt is be kell mutatni az eredményeket.
Az csak hab a tortán, hogy az antidömping eljárás során a szabályozás során a gyártók nyilatkoznak arról, hogy tényleg az EU-s termelési költségek alatti árszinten érkezik be a méz, amely veszélyezteti az EU-s gyártókat. Értitek ugye? Gyártók, nem méztermelők! Tehát az üvegezők, majd azt fogják nyilatkozni, hogy ők nem akarják a kínai mézet? Ilyen szabályozás mellett miként akarja az elnök úr, hogy a gyártók kimaradjanak az eljárásból, és csak a termelők szava döntsön?
Tehát azt gondolom, hogy az elnök úr azért jutott arra a gondolatra, hogy a méhészek térjenek vissza eredeti szakmájukba, mert nincs meg a tudása ahhoz, hogy mit is kellene tennie. Tudom vannak, akiknek az a véleménye, hogy nem a tudással, hanem az érdekekkel van a baj. Ezt a lehetőséget sem szabad figyelmen kívül hagyni, függetlenül attól, hogy nekem nem ez a véleményem. Ha pedig továbbra is élvezi a tagság bizalmát az elnök, akkor nekem, a kisebbséghez tartozónak ezt tudomásul kell vennem. De ahhoz meg kell kérdezni mindenki véleményét, hogy az elnök szakmai stratégiája elfogadható-e számukra vagy sem. Szóval nem arra gondolok, hogy elég a küldöttek véleményét  megkérdezni.

*

Apis

• 193
« Válasz #2676 Dátum: 2023. Március 11. 17:45 »
Teljesen jó, hogy ezt kibeszéljük a fórumokon mit kellene tenni, de a tettek mezejére senki sem lép. A méhészek elégedetlenek a mézárakkal olcsó kétes eredetű importtal EU szerte. Több országgal kellene összehangolt tüntetést szervezni Brüsszelben. Pl 3 napig magyarok, 3 napig románok, franciák  és így tovább biztos csatlakozna 10 ország. Oda kell hívni Greenpeacet a nemzetközi médiát. Petíciót átadni stb..De akár az is jó lehet ha mindenki a fővárosában tüntet, csak ez is összehangolt legyen. Erre talán felkapják a fejüket az illetékesek. Nyomás gyakorlás nélkül szép szóval eddig sem mentünk semmire
« Utoljára szerkesztve: 2023. Március 11. 17:57 írta Apis »

*

neo

• 1009
« Válasz #2677 Dátum: 2023. Március 12. 07:33 »
Nyomás gyakorlás nélkül szép szóval eddig sem mentünk semmire
Ezzel én egyet is értek. Azonban azt is látni kell, hogy a nyomás gyakorlás formájaként a tüntetés sem jött be. Kaptárégetéssel és anélkül sem. A hatóságokra kell nyomást gyakorolni, hogy végezzék a dolgukat. Ami a konkrét esetben azt jelenti, hogy biztosítsák a törvényes rendet, nem pedig szemet hunyni a bűncselekmények felett. Először is kérdőre kellene vonni az Európai Bizottságot, hogy számoljon be arról, amikor néhány évvel ezelőtt az általa indított mézvizsgálatok azt mutatták ki, hogy a mintázott tételek 30 százaléka hamis volt, akkor ezeknek milyen jogi következményei lettek? A tagországok hány üzemet zárattak be ezért, mennyi büntetést osztottak ki? Aztán amikor a konkrétumok ismertek lesznek, el lehet gondolkodni az Európai Bíróságon indított perről, amely a nyomás gyakorlás leghatékonyabb módja. Amely perben számon lehet kérni azt, hogy ha nem képesek az illetékes hatóságok ellenőrzések útján a betartatni a törvényes rendet, akkor adminisztratív eszközökkel kell azt megtenni. Például megtiltani az importot a problémás országokból. Amit persze úgy kerülnek majd ki, hogy közbeiktatnak egy másik országot. Ami egy sikeres dömping eljárás esetén ugyanúgy meg fog történni. Ezért megint csak oda lyukadok ki, hogy vagy az érdek képviseleti szervünknek kell  állandó jelleggel vizsgálatokat végeztetni, azért, hogy ne lankadjon a figyelem, vagy azt kell elérni, hogy nem kémiai vizsgálatokra kell alapozni a hamisítás megelőzését, hanem nyomon követési eljárásokra. Értem ezalatt azt, hogy az üvegezés joga a méztermelőé, ő rendelkezhet csak címkézési jogosultsággal, amely címkét a kiszerelő a mézével együtt vesz meg. Magyarán tilos a mézek keverése, minden üvegen a méztermelő neve szerepel!  Ellenőrizni pedig mindig azokat a termelőket kell, akiknek legmagasabb az egy méhcsaládra eső méztermése. Amelyik ország pedig nem tudja biztosítani a termelőinek, és a termelt méznek a hiteles nyilvántartását, az nem hozhat mézet az EU-ba. Lenne itt munka bőven, csak valakinek el kellene végeznie.

« Válasz #2678 Dátum: 2023. Március 12. 10:12 »
Nyomásgyakorlás? Igen nyomásgyakorlás! Én azonban nem látom a nyomásgyakorlókat, a nyomást gyakorolni kívánókat. A méhészek nem mozdulnak ez ügyben nem látok egy olyan erőcentrumot sem, amelyből még csak egy valamiféle mozgalmacska is kinőhetne. A méhészeti szakma vezetése pedig 40 éve a barátság fenntartására és nem nyomásgyakorlására törekszik az államhatalommal. Negyven éve nekünk a méhészeti ügyek állami támogatása terén Gyulánk volt majd később Gabika, mostanában meg Pista. Csak hogy tudjuk, a méhészek még sohasem mentek tüntetni Magyarországon a mezőgazdaságot irányító minisztérium ellen. Ergo sohasem volt és most sincs akkora baj, hogy ilyen csúnyaságra kellene vetemedniük.  „Lenne itt munka bőven, csak valakinek el kellene végeznie „ – irta neo.. Azért, akiknek a kezéhez érdekképviseleti munkáért járó pénz felvétele tapad, ebben a munkában jobban jeleskedhetnének, vagy akár vissza is mehetnének az eredeti szakmájukba dolgozni, ahogy ezt ők mostanában, szakmai érdekképviseletként a lédig méztermelőknek javasolják.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #2679 Dátum: 2023. Március 12. 10:45 »
Jól látod hogy nem látod a "nyomásgyakorlókat", mert nincsenek.
Ne várj ilyet ettől a néptől aki folyamatosan sort áll a pofonokért és még meg is köszöni.
Súlyos erkölcsi, kulturális válságban van a társadalom. Nem lessz se tüntetés meg se semmi....csendbe mennek a vágóhídra🐑🐑ennyi lessz kb.
Meg tudod mi lessz még?
Méhészetek fele tönkremegy feladják stb.
Nem jó az egyénnek az biztos, de legalább a brutális túlárottság alábbhagy.
És még tudod mi lessz?
Fele ennyi méhcsalád, dupla átlag és menni fog az még 1200 as hordós árban is.
Azt tudtad amúgy ezen bajok felül is van 1 semnitérő pénzünk, ami társul egy rohadtul eltorzult gazdasággal. Mindentéren torz.
Orbán tekjesen tönkretette az országot, ez évek óta tisztán látszik csak a gyenge képességűek nem látták (sajnos az ő szavazatuk is pont annyit ér...), de már érzik.
Bajok kezdete??? Hát kb....én 2001 június 15 re tenném, ez a baromállat akkor szabadította a lakosságra a deviza hiteleket.
Választás előtti és volt, szintén hangulat javítás miatt.
Ne neked gyurcsány meggyesi bajnai🤣🤣🤣🤣🤣🤣, sok birka meg csak eszi és eszi.
Hát már nem sajnálom.
Üdv:robi

« Válasz #2680 Dátum: 2023. Március 13. 07:50 »
Mától nálam 1.800 az akác üvegben!
Nem az ellenségetek vagyok, hanem a konkurenciátok.
Majd meglátjuk ki bírja tovább.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #2681 Dátum: 2023. Március 13. 08:58 »
Attila !

Sajnálom, hogy megint a méhészeket ekézed. Talán te is importálsz. :D
Jelenleg 1400Ft/kg-ért van vevő a hordós akácmézre. Az 1800-as ár üvegezve nem is rossz...
Ez a "meglátjuk ki bírja tovább" elég hogyismondjam....Tudod Attila : szerénység és alázat ;) . Szigorúan szakmai szempontokat figyelembe véve (semmi személyeskedés és rosszindulat) : ~200db fekvő NB18-assal elég murisan hangzik...

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2682 Dátum: 2023. Március 13. 16:53 »
Mvan??háromezeröccázérnemkellseninek?

Eladtam többért ! és még az üvegezéssel sem kellett bíbelődni.
Amit meg vettem belőle az 2 millával már most többet ér! ;)

« Válasz #2683 Dátum: 2023. Március 13. 18:48 »
Attila az bírja majd tovább akiért tüntettél!

« Válasz #2684 Dátum: 2023. Március 14. 08:29 »
Tegnap a Bonyhádi Méhészklubra vittem be meggy mézet.
Igen, jól olvassátok, meggy mézet.
Úgy kaptam ajándékba, tavaly pergetett 10 kiló körüli átlagot a kolléga.
Megporzásra viszi méhészetét évek óta meggyesbe, és tavaly bomba családjai voltak, így sikerült neki ezt a pikáns mézet pergetnie.
A klubon is téma volt, hogy a méhészek saját maguk értékelik le terméküket, kishitűségük miatt.
A mostani időszak történelmi pillanatok sora, hogy a fogyasztók nagy része elfogadja az egyéb termékek áremelkedését, egyedül mi méhészek akciózunk, és nyomjuk lejjebb az árakat.
Ezzel véleményem szerint saját magunk alatt vágjuk a fát!
Emiatt írtam (amit vállalok) hogy nem konkurenciái, hanem ellenségei vagyunk egymásnak.
Aki Szabadkáról, meg mit tudom én honnan hozza a különböző kutyulmányokat, szerintetek ő konkurencia?
Ló..szt!
Ő egy szemét csaló, bűnöző, aki tönkretesz bennünket.
Aki kiváló minőségű akácmézet kínál házhoz szállítással 2.000-ért, ő lehet konkurencia, de esze nem sok van.
Amikor a fogyasztók simán elfogadták a 3.000, sőt ettől magasabb árat, akkor mi miért cseszünk ki egymással?
Aztán amikor mind eladta, fogja a kalapját és lelép, a sok piacozó, mézkiszerelő méhészt pedig tönkretette.
Szerintetek ez normális irány?
Akár milyen furcsának tűnik, de Csuja Lacinak adok sok mindenben igazat!
A mézhamisítást kell minden szinten megszüntetni, akkor pedig mi sem vágunk egymás alá.
Magamról annyit, hogy a fenti téma egyelőre engem nem igazán érint, mert van egy masszív vásárlói köröm, akik hűségesek, és még soha nem reklamáltak a "magas" árért.
Lehet nem lesz ez mindig így, de egyelőre csak mérgelődök azon, hogy mások mennyire becsülik a saját munkájukat.
Nagyernyei Attila