Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3174 válasz
  • 1211934 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1785 Dátum: 2017. November 24. 19:20 »
Hogyan lehet hatása az OMME-nak a mézpiacra, a felvásárlási árakra?

Ez a nagybetűs kérdés azóta is mióta megszületett az OMME. A kérdés jogos. A válasz kettős:
1.
A napi árakat a piac mondja meg és nem az OMME.
2.
A piaci körülményeket, a piac működésének szabályait viszont legnagyobb részben az OMME határozza meg.

Ezzel a két szemponttal az OMME jelenlegi és régebbi vezetésében szerény becslésem szerint 2 ember van és volt tisztába. Az egyik ember Bross Péter a másik dr. Mészáros László. Mészáros Laci nem azonnal jött rá, de a mandátuma vége felé ő is rájött, de Bross Péter ezt nagyon régóta tudja.

Mit tehet az OMME a mézpiac szabályozásában? Nagyon, de nagyon sokat, HA AKAR.

Hétvégére jár az estimese. Köszönjük.

Mit tehet az OMME azért, hogy X.Y. Japánba vigyen kiszerelt mézet? Semmit, mert ha tehetne, akkor meg nem szabadna: Mert akkor jön a következő kérdés, hogy miért X.Y mézét viszik ki?

Én ismerek olyan méhészt, aki nagyon sok energiát fordít arra, hogy megfelelően eladja a mézét. De ez nem kommunizmus, hogy majd a központ megmondja, mit kell csinálni, és mindenki méze egyenlő drágán eladásra kerül!

Nomármost ez a méhész sütögetéssel egybekötött mézkóstolót tartott japánoknak. Még a mézek nevét is megtanulta japánul. És a vevő arcán megjelenő mosoly mutatta, hogy díjazza a kicsit ugyan biztosan sután kiejtett japán szavakat. De mosolygott. Ehhez jött a méz kiskanálban és a sima réteslapba csavar körte fahéjjal és mézzel, mint egyszeri helyi sütemény.

Ha te megint arra vársz, hogy az OMME majd felviszi a méz árát, akkor barátom kitartást. Az OMME akkor tudja felvinni az árat, ha Ő fizet. Mindenki annyiért vesz valamit, amennyiért tud, akar. Ha az OMMÉ-nak jó sok pénze van, akkor beszállhat a mézfelvásárlók közé, csak utána mit csinál a mézzel?

Abba meg ne má hogy az OMME beleszóljon, hogy X.Y. mennyiért adja a mézét a kereskedőnek, vagy a japánnak. Hadd legyen az Ő bizniszük, az OMMÉ-nak nincs hozzá köze. És ha jobb minőséget kap a japán Zimbabwe-ből, tized áron, akkor az OMME a feje tetejére állhat, akkor sem fogjuk mi vinni a mézet Japánba. Abba, hogy Zimbabwe milyen minőséget gyárt, mit ad el Japánba megint nem tud az OMME beleszólni. Márpedig a magyar mézpiac a nemzetközi része, az OMME meg senki ebben a játékban.

A nemzetközi mézbe tehát nem fogunk tudni beleszólni. Teljesen téves az az elképzelés, amikor mástól várod a mézed árának alakulását. Dolgozz keményen, és ne hordósan, nemzetközi piacra kerüljön a mézed. Mert ott jönnek az új versenytársak. Filléres munabérrel jön az afrikai méz. Te tudod, hogy milyen terveik vannak az afrikai országoknak? Részletek nélkül, egyetlen ország 70.000 tonnáról 700.000 tonnára akarja növelni a termelését. Ebbe az OMME mit tud tenni. Se rövidtávon, se hosszútávon. És ott aztán nincs NEO. Úgyhogy nekik segítesz, ha a magyar mézben neokat vizsgálgatod.

Egyébként írásod matematikailag sem állja meg a helyét, belekerülsz az időparadoxonba:
Az OMME a napi mézárba nem tud beleszólni, de a jövöbenibe igen. Csakhogy nekünk a napi áron kell értékesítenönk, a jövőről a politikusok beszélnek, ha rám szavazol, majd ez és ez lesz.

Szóval én még sose láttam olyat, hogy valaki ne a napi áron értékesítette volna, hanem a holnapn. Máshol ugyanis nem is tud. Magyarul Önmagad bizonyítod, hogy az OMME nem tud a méz árába beleszólni, pedig Te ígérnél. Szerintem senki nem tudja, hogy mi lesz a mézárral.

(Láttam brókereket, akik állították, hogy ők tudják, mi lesz holnap, aztán még a házukat is elbukták a határidős üzletekkel. Da van közöttük olyan, akinek meg bejött. De hadd ne játsszunk már családok megélhetésével, biztonságával, mert majd valaki tudja irányítani a tőzsdét, vagy a tőzsdén kívüli áruforgalmat.)
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #1786 Dátum: 2017. November 24. 20:59 »
Jó látni, hogy mennyi közgazdasági , marketing, és pszichológiai vénával megáldott Méhésztárs van jelen a fórumon ! Részben ezért is csatlakoztam. Szeretem ezt a légkört  ;D !

A probléma szerintem alapvetően az, hogy vannak, akik szándékosan nem akarják megérteni az OMME mézár befolyásoló szerepét... 

Kedves KörmendyRácz !

" És ott aztán nincs NEO. Úgyhogy nekik segítesz, ha a magyar mézben neokat vizsgálgatod. "

Akkor hagyjuk a francba a neokat, nehogy gazdasági előnyhöz juttassuk a zimbabwei Kollégákat ? Esetleg ki lehetne fejteni bővebben a második mondatot?
Az OMME-nak is ez az álláspontja?

Beeznisz

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1787 Dátum: 2017. November 25. 00:18 »
Körmendi úr megértette az 1. pontba írt szabályt, hogy a napi mézárat a piac határozza meg. A 2. pontba foglaltakat NEM AKARTAD megérteni.

A mézpiacot működtető, korlátozó szabályokra az egyes méhésznek vagy mézkereskedőnek nincs hatása. Viszont az érdekvédelmi szervezetnek, tehát az OMME-nak joga, kötelezettsége a szabályok
Idézet
kezdeményezése
.

Ha a kezdeményezés szót nem érted, akkor ne is folytassuk a párbeszédet.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

neo

• 1015
« Válasz #1788 Dátum: 2017. November 25. 05:16 »
 János!
Én nem vagyok egy Geddekas hívő, de amikor igaza van, akkor azt készséggel elismerem. A vitatott hozzászólásában én igenis nagyon fontos stratégiai kérdéseket látok.
Idézetet írta: KörmendyRácz
Az OMME akkor tudja felvinni az árat, ha Ő fizet.
Nem! Az OMME akkor tudja felvinni a méz árát, ha azért harcol, hogy méz néven ne lehessen eladni a szutykot. Egyszerűen végig kellene gondolni, hogy nekünk a mi saját márkanevünk visszaszerzéséért kellene harcolnunk. Ugyanis alapvetően méz néven terméket csak az képes eladni aki méhekkel rendelkezik. Ez a méhész. A modern világban elvált egymástól a termelő és fogyasztó, helyére került a kereskedő, aki ingyen megkapta a márkanév használatát: a méz megnevezést. Pontosabban ezt ellopták a méhésztől. De nem elég, hogy ellopták, hanem cinikus módon egy másik terméket értékesítenek a neve alatt. Ez alatt azt értem, hogy nem arról van szó, hogy valaki ellopja az Adidas nevet, és ezáltal hamis Adidas cipőt árul, hanem az hogy nem is cipőt árul Adidas cipő néven. Az EU_s jogrendszer méz esetében felvállalta azt, hogy szentesíti a méz  megnevezés ellopását azzal, hogy ellenőrzi azt, hogy nem élnek vissza ezzel a megnevezéssel. Évek teltek el azóta, hogy saját maga is meggyőződött arról, hogy igenis visszaélnek a méz megnevezéssel. A kereskedők ezzel alacsonyan tartják a valódi méz árát. A méhészeknek (OMME)  az Európai Bíróságon kellene keresetet indítaniuk, hogy kártérítést követelnek azért, mert az EU a vállalt kötelezettségét nem teljesíti. Kártérítés jár a múltbeli jogosulatlan névhasználatért, és viszakéri a jövőre nézve a névhasználati jogosultságot. Ami annyit jelent, hogy csak méhész hozhat forgalomba méz megnevezéssel terméket fogyasztói kiszerelésben. Ahhoz, hogy ne dőljön össze az EU mézkereskedelme, esetleg bele lehet egyezni abba, hogy a mézes üveg címkéjét a kiszerelő megveheti a méhésztől. Tehát ő nem rendelkezik olyan  címke tulajdonjogával, amelyen a méz megnevezés szerepel. Ebből következik, hogy nem is keverheti a mézeket, csak tölthet és forgalomba hozhat. A címkét pedig csak hatósági felügyelet mellett működő nyilvántartási rendszer által generált, sorszámozott módon, a fogyasztó számára QR kóddal ellenőrizhető méhész kapja meg a megtermelt mézének mennyiségével megegyező mértékben. Részletekbe nem akarok belemenni. Tehát első vonalban nem kémiai analízis jelenti a mézhamisítás kiszűrését, hanem informatikai adatbázis. Ez teremti meg a második vonalban azon méhészek mézeinek vizsgálatát, akik termelt mennyiségi paraméterei meghatározott mértékben eltérnek a többi méhészétől. Ahol aztán szintén a többi méhésszel összevetve lehet a kémiai paramétereket összehasonlítani. Ha valaki háromszor annyi mézet termelt, mint a szomszédai, és a diasztáz csak töredéke a többiekének, akkor kell a végén NMR vizsgálatot végezni nála.
Idézetet írta: KörmendyRácz
egyetlen ország 70.000 tonnáról 700.000 tonnára akarja növelni a termelését
Én nagyon kíváncsi lennék annak az országnak a nevére, amelyik már most háromszor annyi mézet termel, mint mi, és képes arra, hogy harmincszor annyit termeljen, tehát az EU szükségleteinek a többszörösét. Ha ez tényleg így van, akkor az csak azt bizonyítja, ha az említett pert nem indítja el az OMME, akkor lehúzhatjuk a rolót.
« Utoljára szerkesztve: 2017. November 25. 05:19 írta neo »

« Válasz #1789 Dátum: 2017. November 25. 07:37 »
Geddekas!

Ha ezt nekem írtad, akkor egy kicsit mellélőttél, mert az én álláspontomhoz is nagyon közel áll a 2. pontod...

« Válasz #1790 Dátum: 2017. November 25. 08:41 »
A mézhamisítás elleni küzdelemben ilyen messzire még soha nem jutottunk!
Erdős Norbert beadványát (amelyet az OMME elnöksége állított össze) megtárgyalták, és talán még az idén, de legkésőbb januárban döntés várható.
Ennek részleteiről beszámolt az OMME Küldöttgyűlésén Bross Péter.
Tehát az nem igaz, hogy az OMME hallgat, magára hagyta a termelőket.
Neo szakszerűen megfogalmazta a problémát, ez a beadvány lapja!
Úgy ahogy a bor szőlőből készül, a méz pedig a virágzó, mézelő növények nektárjából. (kivéve, édesharmat)
A mézhamisítás egy nagyon "lájtos" kifejezés, ha nem mézből készült pancsot árulnak. (Lásd Szabadkai Piac)
Ekkor élelmiszer hamisításról beszéltünk, amiért egy távol-keleti országban már kivégzés jár.
Ez EU nyakkendős döntéshozóinak egy része benne van a mézkereskedelmi "buliban", ez teszi ismét nehézzé a kérdést.
Ha megfigyelitek, minden üzletbe beférkőzik a politika.
Gyógyszer, vegyszer, fegyver, cukor és a mézkereskedelem sem szűz tőlük.
Ilyen világot élünk, amelyben egy csepp az OMME, de bízzatok benne!
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1791 Dátum: 2017. November 25. 13:37 »
Geddekas!

Ha ezt nekem írtad, akkor egy kicsit mellélőttél, mert az én álláspontomhoz is nagyon közel áll a 2. pontod...
Nem neked címeztem. Akinek szól tudja.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #1792 Dátum: 2017. November 25. 22:36 »
"Az EU nyakkendős döntéshozóinak egy része benne van a mézkereskedelmi " buliban "  " Ha ez igaz bármilyen formában is ,akkor nem várható pozitív döntés a közel jövőben.Sőt évek múlva is csak csekély eredményre lehet számítani ! ( Sajnos nem lehetetlen , hogy ez a kijelentés fedi a valóságot  , és akkor a méhésztársadalomra nehéz jövő vár ! ) Üdv : nyuszt

*

neo

• 1015
« Válasz #1793 Dátum: 2017. November 26. 05:02 »
Szépen, figyelmesen el kell olvasni a méz direktívát, és rá lehet jönni, hogy olyan abszurd dolgok vannak benne, amit csak mézkereskedők diktálhattak, és lefizetett bürokraták beemeltek a szabályozásba. Akik elfogadták, azoknak pedig fogalmuk sincs arról, hogy miről döntöttek. Ilyen az ipari méz. Ipari méz a híg, erjedt méz. Ezt hőkezelni kell, ahhoz, hogy ne legyen ártalmas az egészségre, tehát el kell pusztítani benne az erjesztő mikroorganizmusokat. Ez szakmailag rendben van. Igen ám, de ipari méz a magas HMF tartalmú is. Na mármost az ipari mézet hőkezelni kell (hiszen ebben az esetben lehet még méznek nevezni). Egy magas HMF tartalmút tovább hőkezelni ? Hogy ne 40 legyen a HMF tartalom, hanem 200 ? És akkor lehet a megnevezésben a méz ? A 40 esetében nem szabad méznek nevezni. Így adnak el évente több tízezer tonna "mézet"  ipari méz megnevezéssel. Ha a magas HMF tartalmút nem lenne szabad hőkezelni, hanem megsemmisíteni, vagy úgy forgalomba hozni, hogy tilos méznek nevezni, akkor ehelyett azonnali kereslet indulna meg a valódi mézre. Amelynek óriási áremelkedés lenne a következménye. Az is egy abszurdum, hogy az ipari méz felhasználása nincs kizárva az élelmiszeriparból. Maximum a kozmetikai iparban szabadna használni.
Ezért jó kezdeményezésnek tarom, hogy az Erdős Norbert anyagban a mézet is az EK rendeletek hatálya alá kell vinni, és ezáltal a Méz Direktíva eltörlésre kerülne. Rögvest eltűnne az ipari méz fogalma.

*

Kitin

• 934
« Válasz #1794 Dátum: 2017. November 26. 12:44 »
Tóth Zoltán korábban írta, hogy a Méz kerekasztal tárgyaláson voltak a méz tárolására vonatkozó megjegyzések. Később Nagyernyei Attila írta, hogy hamarosan kiadnak róla egy közleményt. Eltelt 2-3 hét megvan már esetleg az a közlemény?
Lehet tudni róla valamit?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1795 Dátum: 2017. November 28. 07:44 »
QUQURIQ !!!

Csak egy kis elmélkedés, ami megindíthatta "volna" a méz piacot!
Itt van a magas rangú kínai küldöttség. Elindítottak egy élelmiszer szállítmányt bevagonírozva Kínába,(persze átrakással)!
Vajon mennyi méz került a vagonokba?
Vajon melyik mézkereskedőnek jutott eszébe, hogy Kína felé is nyisson?
Húsz éve hajtogatom ezt a "Kínába mézet" elképzelésemet.
Mert ugye fogyasztói társadalom van náluk.
Ha csak annyi lenne az egy főre jutó mézfogyasztás mint Magyarországon, Nem lenne elég a jó évi termésünk sem!
Tehát, segít-e az állam a magyar méhészek nehéz helyzetén?
Jó volna valakitől konkrétabb információt kapni!

Jó volna valaki méhész lobbista a parlamentbe, akinek szava is van "érettünk"!

Kiskakas

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1796 Dátum: 2017. November 28. 08:45 »
A kinai mézimportőrökkel könnyű felvenni a kapcsolatot, de nehéz üzletet kötni, mivel ő a mézhamisításban és a mézhibák, szermaradványok feltárásában a világelsők. Mi a jó fenéért vegyenek tőlünk szermaradványos mézet, ha olyan nekik is van. Otthon ezt ők gyantakezeléssel piacra dobják. Mit tett az OMME azért, hogy a jövő évi repce, napraforgó mézünk ne legyen szermaradványos? Mit tett a neonikotinoid ellen az OMME?

Hibátlan és szermaradvány mentes mézet kínálnunk a világpiac számára és akkor nem 580 Ft lenne a felvásárlási ár, hanem elindulna felfelé az ára. A szermaradvány mentes és magas pollentartalmú mézért, ha azt folyamatosan tudnánk szállítani kimeríthetetlen a kereslet. De ehhez a jelenlegi OMME gyenge.

« Válasz #1797 Dátum: 2017. November 28. 19:47 »
Azért én megnéznék egy ilyen jegyzőkönyvet az én szermaradványos mézemről. Még a pollenszámot sem mondják meg. Valószínű az én mézem és a nyugat európai piacra vitt mézem nem ugyanaz.

« Válasz #1798 Dátum: 2017. November 28. 20:13 »
A virágméz felvásárlási ára már rég nem 580!!
Sajna nem sokkal több, de 620-640 között mozog.
Az akác 1.200-1.250.
Ami elszomorít, sokan ismét odaadták halasztott fizetéssel, márciusi kifizetéssel.
Ekkor 700-at ígértek nekik, de már ez is a múlté.
Jelenleg is 700 a halasztott, de májusi kifizetéssel mert annyian nyomultak erre az árra.
A termelők között semmi koordinálás, és mivel szanaszéjjel vagyunk a kereskedők szépen boldogulnak.
Sok termelő azt sem tudja mi a napi ár.
Még mindig olvashattok az OMME honlapján olyan hirdetéseket, ahol a fent említett ár alatt kínálják 100 forinttal a mézüket egyesek.
Azonnal felmerül a gyanú, hogy azzal történhetett valami "cuki" dolog.
Nagyernyei Attila

*

izso60

• 573
« Válasz #1799 Dátum: 2017. November 28. 20:20 »
Üdv.Uraim!
Fülemüle!
Abban biztos lehetsz hogy sem a Te,sem a más méze nem kerül "kezeletlenül" külhoni piacra.
De a Geddekas szermaradványokról szóló írásait fenntartásokkal kezeld!
Elhangzanak itt olyan butaságok tőle is és a klubvezetőtől is,növény védőszer ügyben hogy ha szakember olvassa ledobja a láncot!