Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3175 válasz
  • 1271933 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1740 Dátum: 2017. November 07. 12:34 »

« Válasz #1741 Dátum: 2017. November 08. 19:12 »
Valóban lehet gratulálni, de a készítésben résztvevő szakembereknek oda kellett volna figyelni pár dologra.
Többek között a lépek, és a kézi hajtású pörgető milyenségére és minőségére.
Véleményem szerint a filmben bemutatott lépeket már régen selejtezni kellett volna, a film nézésekor remélem, a NÉBIH szakemberei a pörgető látványától nem kapnak infarktust.

« Válasz #1742 Dátum: 2017. November 09. 12:32 »
Nagyon jók a filmek, szerintem is.

Ha jól figyelsz, a kézzel hajtott pergető bemutatása utáni  következő filmkocka már arról beszél, hogy felváltotta az elektromos hajtású pergetőgép, amire már igazán nem lehet panasz!!

A lépekről csak röviden: a lépkészlet egy átlagos méhészet képét mutatja, nem biztos, hogy célszerű lett volna csak "szűzlépeket" mutogatni, hiszen az is irreális lenne.

Nekem ez a rövid véleményem.

« Válasz #1743 Dátum: 2017. November 12. 18:51 »
Lassan de biztosan indul a méz szezonja.
Ki mit tud a felvásárlási árak állásáról?

Üdv. jani bátya

« Válasz #1744 Dátum: 2017. November 14. 09:49 »
Felhívás!

Mézkerekasztal tárgyaláson vettem részt, november 7.-én a Nébih-nél.
Fel szeretném hívni a figyelmét azoknak, akik még értékesítésre szánt mézet tárolnak, hogy a tárolás során is gondoskodjanak a tárolóedényzet jelöléséről, oly módon, hogy beazonosítható legyen a Nébih munkatársa számára ellenőrzés során! 

1. név vagy monogram vagy egyéb beazonosítható termelőhöz köthető megjelölés kötelező
2. a tárolt méz fajtája vagy vegyes megjelölés kötelező
3. az áru tömege ( nem szükséges átmérni, becsült tömeg is megfelel) kötelező

++++ előállítás (pörgetés) időpontja!!!!    kötelező

4. felir azonosítóval is
célszerű egyben ellátni , ha szállítani kell kötelező

"A Nébih, ha ellenőrzés során jelöletlen tételeket talál azokat lefoglalhatja és megsemmisítheti legyen az akár 90 mázsás tétel is" szó szerint idéztem az ott elhangzottakból.!!!

Az elmúlt egy hétben hiába vártam a figyelemfelhívást az OMME részéről, érthetetlen okokból nem történt meg a mai napig sem.

Az OMME részéről jelen volt a tárgyaláson Bross Péter, Horváth Gábor, Tóth Péter.

Szeretném megkérdezni kit terhel a felelősség amennyiben valamely méhésznek azért semmisítik meg az éves mézkészletét, mert nem tájékoztatta időben érdekképviselete erről a fontos kötelezettségről.

Üdvözlettel: Tóth Zoltán
« Utoljára szerkesztve: 2017. November 14. 12:39 írta Tóth Zoltán »

« Válasz #1745 Dátum: 2017. November 14. 16:21 »
Tóth Zoli a 14.000 magyar méhész, 500.000.000 uniós állampolgár megmentőjének üzenem a következőt.
Én nem vettem részt a kerekasztal megbeszélésen, de vettem a fáradtságot és érdeklődtem.
Először is a NÉBIH nem hatóság, hanem Hivatal, és senkihez nem mehet be csak úgy.
Ilyen rendelet (egyelőre) nem létezik!
Az OMME most kért állásfoglalást az ügyben, erre várnak.
A FELIR azonosítót a kereskedő teszi rá.
Nem folytatom!
Ismét kelted a pánikot, próbálod lejáratni a vezetést, és hamarabb cselekszel mint érdeklődsz.
Mire jó ez Zoli?
Szeretném megkérdezni kit terhel a felelősség a pánikkeltésért?
Látom közben elolvastad saját írásodat, és belejavítottál.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1746 Dátum: 2017. November 14. 21:11 »
Attila!

A Nébih nevében Hivatal, de ellenőrzései során hatósági jogkörben jár el.

A termelői mézek tárolása körüli jelölési kötelezettséget érintő hiányosságok, tapasztalatait a Nébih a Mézkerekasztal tárgyaláson megosztotta a jelenlévőkkel és kiemelten az OMME képviselőivel ez év november 7.-én.

Külön felhívta a figyelmet a Nébih munkatársa ezen alapvető kötelezettség betartására, aminek nem teljesítése esetén beazonosíthatatlan élelmiszernek minősül és akár lefoglalható és megsemmisíthető.

Ezen könnyen teljesíthető, de nagy jelentőségű ügyben egy magára valamit is adó érdek-képviseleti vezető azonnal kiadja a tagság felé SOS a tájékoztatást, mire figyeljenek oda.

Állásfoglalást kikérni egy ilyen ügyben ne haragudj, röhej!!!!

A FELIR azonosítót, amennyiben szállítás történik kötelező használni!

A szállítás során mivel nem taglaltuk annak relációját, bizonyos esetekre vonatkozik más esetekre nem tehát elővigyázatosság elvét használva kötelező!

A jelölés alkalmazását az elővigyázatosság jellemezze, hiszen a jelentőségéhez mérten tényleg könnyen eleget lehet tenni a kötelezettségnek.

Nem folytatom!

Ismét bolhából csináltok elefántot, ahelyett hogy egy ilyen apró dolgot felhívás formájában közölnétek.

Mire jó ez Attila?

Ha neked pánikot okoz, a jelölés teljesítése az már régen rossz.

Gondolj bele mennyivel egyszerűbb ma vagy egy héttel ezelőtt egy felhívás a méhészek felé, mint egy elszenvedett lefoglalás jelölés hiányában.

Belejavítottam igen, akár mint te vagy bárki más, mivel a "termékelőállítás" dátuma kimaradt a Mézkerekasztal tárgyaláson történt felsorolásból.

« Válasz #1747 Dátum: 2017. November 15. 08:39 »
Ha állásfoglalást kért az OMME, akkor azt már várjuk meg és ne keltsünk felesleges pánikot!

Ugyanez vonatkozik minden mézet érintő minőségi és mennyiségi "import" mézre is!
Először gondolkodjunk, inkább gondolkodjunk két hetet, mint egy óra alatt olyat teszünk ami "visszafordíthatatlan kárt okoz" NEKÜNK.

Én is elkövettem már ilyen bakikat, egy másik topikban éppen tegnap .
A gyantaszűréssel kapcsolatban írtam olyat, amit még át kellett volna gondolnom.
Ezt hívom  "hirtelen felindulásnak" aminek kevés köze van a józan észhez!
Ez azért fordulhat elő, mert idő hiány miatt nem követem rendszeresen az eseményeket, ezért sok estben futok az események után.

Lehet, hogy a  mézünket a gyantaszűrés elleni harccal nem tudjuk megvédeni??  LEHET!! (akkor új ellenség képződik) Ami ellen megint csak hosszú és fáradságos küzdelemmel  kullogunk a probléma után!
Lehet, hogy ki űződik a kínai "MÉZ" az EU piacáról??? És akkor mi lesz?? Meddig nem jön egy másik kontinens méze özönnel hozzánk??

Lehet, hogy inkább a magyar méznek, fajtaméznek kell óriási REKLÁMOT csinálni?? 
Nézzük meg a MANUKA mézet!!  Semmivel sem jobb mint a magyar AKÁC!!
Nézzük meg  COCA COLA-át!! A szervezetre gyakorolt hatása messze elmarad a sima, jó CSAPVÍZTŐL!!
Mégis ezek milyen árakon kelnek el a piacon.

Ha ezzel foglalkoznánk, nem kellene sem a kínaival, sem a kóreaival, egyáltalán egyikkel sem viaskodnunk.

Ehhez persze az kell, hogy a mézünket mi is MEGBECSÜLJÜK.

Az akciós méz katagóris nem csak Szekszárdon okoz problémát. Van olyan méhész is aki "szegénységi fogadalmat" tett, és a nép megmentőjének képzeli magát. A megélhetése és a családja anyagi biztonságának rovására!!!

Ezeket a méhészeket ki kell közösíteni, magára hagyni, kizárni minden kedvezményből, csoportulásból.
Ebben a hatáskörben minden egyesület maga dönt.
Az új tag felvétele sem kötelező.

A revitensek meg is nevelhetők: pokrócozás (aki volt katona tudja miről beszélek, bőrfejű egyének megbízása, véletlen balaesetek előfordulása, stb.stb, a lehetőségek határtalanok.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1748 Dátum: 2017. November 15. 13:42 »
Idézet
A termelői mézek tárolása körüli jelölési kötelezettséget érintő hiányosságok, tapasztalatait a Nébih a Mézkerekasztal tárgyaláson megosztotta a jelenlévőkkel és kiemelten az OMME képviselőivel ez év november 7.-én.

Csuja is kapott meghívást a mézkerekasztal ülésére, de Budapesten a Lajos utcában rekedt egy baleset miatt. Közlekedési dugó kellős közepén ült 1,5 órán keresztül. Ezért nem tudott ott lenni.

Ha ott lett volna, Biztosan azonnal tiltakozott volna a NÉBIH támasztotta követelmények ellen. Elmondta volna, hogy ezt szabályt az őstermelő méhészekre nem lenne etikus, mi több ésszerűtlen alkalmazni.
Idézet
Meg különben is!
Melyik gazdálkodó ír rá a hagymás vagy krumplis zsákjaira, zöldséges, gombás rekeszeire ilyen adatokat addig, amíg a nagy tömegben, nem kiskereskedelmi csomagolásban a raktárában tárolja?

Az is elfogadható lenne, ha az otthoni raktárban a kiüvegezett piacra kész termékeket legalább rekeszenként címkézni kellene, de ott se indokolt üvegenként címkézni.

Az üvegenkénti szakszerű címkézés a piacon és boltban való értékesítésnél minden méhész számára elfogadható követelmény. Józan ész alapján szerintünk az megkövetelhető, hogy a kiskereskedő részére történő átadás pillanatában már minden csomagolási egység címkézettnek legyen.

Hogy a fenébe nem jutott eszébe a két Péternek (Tóth és Bross) és Tóth Zolinak, hogy azonnal tiltakozzanak? Nincs mit óvatosan kérdezgetni. Azonnal lehetett tudni, hogy a felvázolt NÉBIH igény a józan ésszel teljesen szembemegy. Mi ez a balf@szkodás? Nem visszakérdezni és szépen lenyelni kell az ilyesmit, hanem azonnal ésszerűen és szakszerűen tiltakozni kell, ha ez kevés, akkor ki kell verni a balhét. Ha ez is kevés, akkor ott a nyílt színen meg is kell sértődni, amiért nem értik az intézkedés értelmetlenségét. Ez is belefér az érdekképviseleti fegyvertárba. Ehelyett mindannyian szép csendesen elkullogtatok. 

Persze teljesen más a helyzet egy ezer méhcsaláddal működő üzem esetén. Ott ésszerűnek tartom, ha részletes raktári nyilvántartást írnak elő, de ott se biztosan indokolt a hordónkénti címkézés. De egy 30-150 max 300 családos méhész még minden hordóját egyenként számon tart. Sőt még azt is meg tudja mondani, hogy ezek a hordók az idei esztendő első akácról való pergetését tartalmazzák, míg a többi a második akácpergetést tartalmazza. Amott meg az az egy hordó a tisztitó pergetés eredménye. Stb.

Tóth Zoli!

Ez esetben nemcsak a két Péter, de te se voltál ura a helyzetnek, te is behódoltál egy hivatali baromságnak. Ezt most te is beszoptad. Nem a címkézési szabályok okán fognak a gyantás mézek lebukni, hanem attól, ha laboratóriumi bizonyíték kerül az a NÉBIH asztalára. A gyantás mézben nemcsak a mannóz található meg szerintem, hanem a gyantát alkotó monomer molekulák is. Továbbá a flavonoidok kóros mértékű csökkenése, eltűnése is bizonyíték.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1749 Dátum: 2017. November 15. 16:12 »
Ha állásfoglalást kért az OMME, akkor azt már várjuk meg és ne keltsünk felesleges pánikot!

Ugyanez vonatkozik minden mézet érintő minőségi és mennyiségi "import" mézre is!
Először gondolkodjunk, inkább gondolkodjunk két hetet, mint egy óra alatt olyat teszünk ami "visszafordíthatatlan kárt okoz" NEKÜNK.

Én is elkövettem már ilyen bakikat, egy másik topikban éppen tegnap .
A gyantaszűréssel kapcsolatban írtam olyat, amit még át kellett volna gondolnom.
Ezt hívom  "hirtelen felindulásnak" aminek kevés köze van a józan észhez!
Ez azért fordulhat elő, mert idő hiány miatt nem követem rendszeresen az eseményeket, ezért sok estben futok az események után.

Lehet, hogy a  mézünket a gyantaszűrés elleni harccal nem tudjuk megvédeni??  LEHET!! (akkor új ellenség képződik) Ami ellen megint csak hosszú és fáradságos küzdelemmel  kullogunk a probléma után!
Lehet, hogy ki űződik a kínai "MÉZ" az EU piacáról??? És akkor mi lesz?? Meddig nem jön egy másik kontinens méze özönnel hozzánk??

Lehet, hogy inkább a magyar méznek, fajtaméznek kell óriási REKLÁMOT csinálni?? 
Nézzük meg a MANUKA mézet!!  Semmivel sem jobb mint a magyar AKÁC!!
Nézzük meg  COCA COLA-át!! A szervezetre gyakorolt hatása messze elmarad a sima, jó CSAPVÍZTŐL!!
Mégis ezek milyen árakon kelnek el a piacon.

Ha ezzel foglalkoznánk, nem kellene sem a kínaival, sem a kóreaival, egyáltalán egyikkel sem viaskodnunk.

Ehhez persze az kell, hogy a mézünket mi is MEGBECSÜLJÜK.

Az akciós méz katagóris nem csak Szekszárdon okoz problémát. Van olyan méhész is aki "szegénységi fogadalmat" tett, és a nép megmentőjének képzeli magát. A megélhetése és a családja anyagi biztonságának rovására!!!

Ezeket a méhészeket ki kell közösíteni, magára hagyni, kizárni minden kedvezményből, csoportulásból.
Ebben a hatáskörben minden egyesület maga dönt.
Az új tag felvétele sem kötelező.

A revitensek meg is nevelhetők: pokrócozás (aki volt katona tudja miről beszélek, bőrfejű egyének megbízása, véletlen balaesetek előfordulása, stb.stb, a lehetőségek határtalanok.

Egy olyan kérdésben kért állásfoglalást az OMME ami már folyamatban van és az ellenőrzések során feltárt hiányosságok és tapasztalatok közlésre kerültek.

Ráadásul nagyon könnyen teljesíthető dologról van szó, ilyenkor semmiféle késlekedésnek helye nincs.

Úgy látom beindult az aljas uszítás és gyűlölet keltés ezek mindenre képesek, de legalább kiadom én is a legjobb tudásom és teljesítményem, persze ha akarom. Majd meglátom..

« Válasz #1750 Dátum: 2017. November 15. 17:20 »
Idézet

Csuja is kapott meghívást a mézkerekasztal ülésére, de Budapesten a Lajos utcában rekedt egy baleset miatt. Közlekedési dugó kellős közepén ült 1,5 órán keresztül. Ezért nem tudott ott lenni.

Ha ott lett volna, Biztosan azonnal tiltakozott volna a NÉBIH támasztotta követelmények ellen. Elmondta volna, hogy ezt szabályt az őstermelő méhészekre nem lenne etikus, mi több ésszerűtlen alkalmazni.
Idézet
Meg különben is!
Melyik gazdálkodó ír rá a hagymás vagy krumplis zsákjaira, zöldséges, gombás rekeszeire ilyen adatokat addig, amíg a nagy tömegben, nem kiskereskedelmi csomagolásban a raktárában tárolja?

Az is elfogadható lenne, ha az otthoni raktárban a kiüvegezett piacra kész termékeket legalább rekeszenként címkézni kellene, de ott se indokolt üvegenként címkézni.

Az üvegenkénti szakszerű címkézés a piacon és boltban való értékesítésnél minden méhész számára elfogadható követelmény. Józan ész alapján szerintünk az megkövetelhető, hogy a kiskereskedő részére történő átadás pillanatában már minden csomagolási egység címkézettnek legyen.

Hogy a fenébe nem jutott eszébe a két Péternek (Tóth és Bross) és Tóth Zolinak, hogy azonnal tiltakozzanak? Nincs mit óvatosan kérdezgetni. Azonnal lehetett tudni, hogy a felvázolt NÉBIH igény a józan ésszel teljesen szembemegy. Mi ez a balf@szkodás? Nem visszakérdezni és szépen lenyelni kell az ilyesmit, hanem azonnal ésszerűen és szakszerűen tiltakozni kell, ha ez kevés, akkor ki kell verni a balhét. Ha ez is kevés, akkor ott a nyílt színen meg is kell sértődni, amiért nem értik az intézkedés értelmetlenségét. Ez is belefér az érdekképviseleti fegyvertárba. Ehelyett mindannyian szép csendesen elkullogtatok. 

Persze teljesen más a helyzet egy ezer méhcsaláddal működő üzem esetén. Ott ésszerűnek tartom, ha részletes raktári nyilvántartást írnak elő, de ott se biztosan indokolt a hordónkénti címkézés. De egy 30-150 max 300 családos méhész még minden hordóját egyenként számon tart. Sőt még azt is meg tudja mondani, hogy ezek a hordók az idei esztendő első akácról való pergetését tartalmazzák, míg a többi a második akácpergetést tartalmazza. Amott meg az az egy hordó a tisztitó pergetés eredménye. Stb.

Tóth Zoli!

Ez esetben nemcsak a két Péter, de te se voltál ura a helyzetnek, te is behódoltál egy hivatali baromságnak. Ezt most te is beszoptad. Nem a címkézési szabályok okán fognak a gyantás mézek lebukni, hanem attól, ha laboratóriumi bizonyíték kerül az a NÉBIH asztalára. A gyantás mézben nemcsak a mannóz található meg szerintem, hanem a gyantát alkotó monomer molekulák is. Továbbá a flavonoidok kóros mértékű csökkenése, eltűnése is bizonyíték.

Csuja Laci!

Nem jutottam el addig, hogy megköszönjem a sok érdemtelen és köztük néhány jellemtelen ember nevében is, azt a munkát amit letettél nekünk már akár 4 évvel ezelőtt, vagy akár ez év szeptemberében is neonikotinoid ügyben a méhek védelmében és a méhészek érdekeinek képviseletében, amit igazán sajnálok talán te tudod a legjobban milyen feladataim vannak manapság.

Mézkerekasztal tárgyalásra csak az útólsó pillanatban éreztem, úgy hogy mégis elmegyek mert a megelőző napon is még beteg voltam így nem jutottam el a küldöttgyűlésre és máshova sem.

Nagyernyei Attilának már régen bocsánatot kellett volna kérnie tőled, Brossnak szintén és még jó néhány küldöttnek és fórumozónak is.

Én nem hiába jelöltelek egy évvel ezelőtt az Év Agráremberének!

Én a Mézkerekasztal tárgyalásokon nem OMME küldöttként voltam jelen, hanem az EP petíció benyújtójaként magánszemélyként vettem részt.

Megoldási céllal vettem részt a napirendi pontokban szereplő témákban, melyekhez több alkalommal elég hosszan szóltam hozzá.

Miután a neonikotinoidokat szóba hoztam, Bross szinte könyörögve nézve kérte beszéljük meg máskor és máshol nem itt mindenki előtt ezt a kérdést.

Mivel nem kívánt beszélni róla senki, és a napirendi pontok között sem szerepelt, és gazdája sem akadt a témának, egyszerűen nem akart belefolyni senki, közben a mézkereskedők határozottan jelezték, ők más célból vannak jelen inkább azt járjuk körül, nyilván enged az ember a többségi akaratnak.

A probléma attól még probléma maradt, csak ott és akkor rajtam kívül senki sem akart még csak kísérletet sem tenni a megoldás irányában.

Valami nagyon csúnya uszítást érzek most a háttérben, amin nem lepődnék meg.

Üdvözlettel: Tóth Zoltán 

*

nyuszt

• 131
« Válasz #1751 Dátum: 2017. November 15. 17:34 »
Üdvözletem  !  A NÉBIH által kért -megkövetelt azonosítási eljárás , most lett bevezetve , vagy már korábban is érvényben volt csak nem volt közismert a méhészek elött  ? Illetve csak a méhészeti ágazat részesült ilyen  " megtisztelően kiemelt figyelemben "  a NÉBIH részéről ?  Más mezőgazdasági - élelmiszer előállító ágazatokat is hasonló módon  köteleznek  a nyomon követhetőségre  ?  Üdv : nyuszt

*

neo

• 1023
« Válasz #1752 Dátum: 2017. November 15. 17:51 »
Ezekre az elhangzott dolgokra én is felkaptam a fejem. Hirtelen annyi jutott az eszembe, hogy a NÉBIH valamit nagyon eltévesztett. Alapvetően azt, hogy a mézre nem a 852-853 és 854/2004-es EK rendeletek érvényesek, hanem a 2001/110-es EU Méz direktíva. A nyomonkövetés ebben nem szerepel, éppen ez lenne a cél ugyebár a kínai "mézek" kapcsán. Majd ha eltörli az EU ezt a mézkiszerelők kénye kedve szerint kialakított, általuk lediktált, önellentmondásokkal teli méz direktívát, és a mézre is EU-s élelmiszerbiztonsági szabályok fognak érvényesek lenni, akkor van helye egy ilyen követelmény rendszernek.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1753 Dátum: 2017. November 15. 19:20 »
És ezt nem tudták se a mézkereskedők sem az OMME képviselői? Hanem szépen meghajoltak?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1754 Dátum: 2017. November 15. 20:02 »
Nézzétek meg Dr.Darvas Béla előadását.
Akkor nem lesz ilyen kérdésetek.
A vezető pozícióban lévő emberek nagy részének lövése sincs ahhoz amit rábíznak.
Miért kell ezen csodálkozni?
A szakembereket mellőzik, ellehetetlenítik, akik meg jól fekszenek, felemelik.
Ez ma így működik nálunk.
Tóth Zolinak is javasoltam, hogy egy kicsit nézzen körül mielőtt bepánikoltatja a jó népet.
A Facebook sem maradt ki belőle.
Ez egy bumeráng elmélet, mivel az OMME-t és az elnököt akarta lejáratni, közben magát tette hiteltelenné.
A nyugtalanság, hirtelen felindulás, sokszor ehhez vezet.
Majd megtanulja, hogy előbb gondolkodjon, utána kapja fel a kürtöt.
Nagyernyei Attila