QUQURIQ !!!
Lányom tegnap érkezett haza Szlovéniából egy nemzetközi építész konferenciáról, és ezzel az infóval lepett meg. Állítólag a város tele van multi plakátokkal ami ...
Óvd a méheket! - méhészeti kiállítás Szlovénia szívében (kiállítást hirdeti)
2016-ban Ljubljana nyerte el az Európa Zöld Fővárosa címet, ezért „Ódv a méheket!” (Ohranimo Čebele) címmel nyílt kiállítás Szlovénia fővárosában május 5-én. A ljubljanai vár kazamatájában látható tárlat nemcsak a hagyományos méhészeti eszközöket és termékeket mutatja be, hanem a helyi méhészek méhes házait is. Kivételes figyelmet kapott a szlovének büszkesége, a krajnai méh, valamint az apiterápiás módszerek: a méhméreg és a kaptárlevegő használata is. A kazamata közepén helyezték el azt a méhes házat, amelynek festett előlapjai különböző szólásokat és keresztény jeleneteket mutatnak be, mint például a Teremtés, Szent Ambrus legendája vagy Szent Jób legendája. A 18. századtól egészen a 20. századig számos stílus és ábrázolás megtalálható a festett előlapok között, és a méhészek a mai napig szívesen készítenek hasonló díszítményeket, a régieket pedig saját gyűjteményükben őrzik. A középkori kazamata hangulata olyan mintha egy régi kasba lépnénk be, ezt szimbolizálja a kiállítás bejárata is, amit a rendezők (kutáror: Tita Porenta) úgy alakítottak ki, hogy a gipszkartonból készült bejárati falra projektorral egy röpnyílást vetítettek, így a látogató a röpnyíláson keresztül léphet be a kiállítótérbe. A „zümmögő” kapun belépve a sötét teremben, padlóra vetített mező képe tárul elénk, ezzel is fokozva a természetközeli élményt.
A kiállítást méhészeti túra egészíti ki, amely során az érdeklődőket elviszik egy szlovén méhészetbe, valamint kipróbálhatják a viaszfigura készítést és szlovén mézeskalácsot, Dražgoše-t is süthetnek.
http://www.ljubljanskigrad.si/en/castle-experiences/guided-tours/guided-tours-of-the-exhibition-save-the-bees/A kiállítás 2016. szeptember 25-ig látogatható. A belépőjegy ára 3 €, Vár Jeggyel pedig ingyenes.
Ha jól vettem ki a prospektusokból, Ljubjana újból pályázik a 2021 Apimondia megrendezésére!!!
A logójukat már láttam is!
Tehát, Nekünk is gyorsítani kellene a tempón, ha szeretnénk Apimondiát rendezni!!!!!
Kiskakas