Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3174 válasz
  • 1210494 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézárak
« Válasz #360 Dátum: 2015. Október 25. 20:54 »
Abban legyetek biztosak, hogy a kínai méz jelenléte árcsökkentő tényező.
Biztos, hogy ha a demonstráció el is éri a célját,nem attól lesz újra 2.000 Ft az akácméz.
A mézár nagyon soktényezős, összetett kérdés.
Az áramlopáshoz tudnám hasonlítani.
Azok helyett is mi fizetjük az áramot akik lopják.
Az áram ára erősen csökkenhetne, ha nem csak az az egy nótázós gané bukott volna meg.
A mézhamisítás, a külföldről beáramló dömpingmézek, mind befolyásolják az árat.
Nekünk méhészeknek egy lehet a célunk.
Kiváló minőségű, szermaradványmentes terméket kínáljunk a fogyasztóknak, kereskedőknek.
Ha pedig a keserves munkánk gyümölcsét valakik ezt ócska édesítőszerrel, trükkös módszerekkel veszélyeztetik, igen is fellépünk ellenük.
Biztosak lehettek abban, hogy a piaci-vásári árusok, a kis kiszerelők, és mindenki akik üvegben értékesítik a mézüket, azonnal észre fogják venni a kereslet növekedését.
Én már ma megtapasztaltam egy kedves vevőtől!
Tőlem kérdezte, hogy tényleg sok kínai méz van az áruházakban?
Fel a fejjel, bízzunk magunkban.
Ja és ne adjátok üvegben oda a magyar Hungaricumot 1.800 Ft-ért!
Amikor az ominózus paprika botrány lett, Kalocsán egy 24 óra alatt árrobbanás következett be.
A mézár robbanástól nem kell tartani, de legalább tartsuk a színvonalat.
Akác-hárs 2.500, Vegyes 1.500.
Nálunk, már több mint 2 éve!
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #361 Dátum: 2015. Október 28. 22:52 »
QUQURIQ !!!

Vajon az OMME vezérkara a mézkirálynőt meghívta-e a brüsszeli tüntetésre?
Mert 2004-ben ott volt, és osztogatta és kóstoltatta a magyar mézet.
Ez nem reklám?
Nagy sikert aratott!
Fáskerti meg hiába integetett, hogy csak hiszti keltés a kínai méz beáramlása!
...vagy az IB-EB nek már elkelt a méze jó emelt áron?
Benéznék a raktárukba....

A QUQOLÓ Kiskakas!

« Válasz #362 Dátum: 2015. Október 29. 07:45 »
Kitin!

A demonstráció az úníós és a magyar élelmiszer jelölés megváltoztatására irányul, nem közvetlenül a méz átvételi árának a növelésére. Ehhez tudni kell azt is, hogy az úniós jelőlés (EU és nem EU-s mézek keveréke, de nem kötelező megagni a pontos összetételt ) tulajdonképpen a minimum elvet írja elő. Egy EU- tagállam ennél szigorúbbat is előírhat. (magyarország előírhatná, hogy %-osan legyen megadva az összetétel) .
Jelenleg a legfontosabb, hogy az átvételi ár ne csökkenjen tovább, de ha sikerül elérni a jogszabályi változást, akkor van remény a magasabb mézárra.
Ha nem teszünk semmit, az a legrosszabb amit tehetünk!
Az, hogy a Bp.-i vagy a Brüsszeli- e a célravezetőbb, majd utólag derül ki!
A Bp-i helyszínnel Én személy szerint nem vagyok megelégedve, inkább az MVH felé kellett volna demonstrálni!

Én személyes elfoglaltságom miatt Bp-re megyek! (nem lebecsülendő, hogy ez is fontos)
Ha akarsz velem jöhetsz. 7 órakor indulok itthonról!!!

« Válasz #363 Dátum: 2015. Október 29. 12:50 »
Bercsényi,

Igazad van, nálunk lehetne az EU-s szabályozásnál szigorúbb a mézek jelölése. Erről viszont az Elnök Úr nem igazán beszél a nyilatkozataiban. És még talán tüntetni sem kéne ezért egy stratégiai partnernél. Bár fontos a fogyasztók figyelmének a felhívása is és az Uniós szabályozás is lehetne szigorúbb.

« Válasz #364 Dátum: 2015. November 07. 21:35 »
Már érezhető a tiltakozásunk!
Szinte minden vevőm megemlítette, hogy hallja milyen gondok vannak a mézzel.
Néhányan sokallták a 2500 Ft-os akác árat, mondván, úgy hallották jó évünk lett.
A vevőnek nem mondhatom, hogy aki mondta arra ne hallgasson, mert mindig hazudik.
Örüljünk minden eladott kiló méznek, mert véleményem szerint még mindig nem érezzük a bajt.
A profikon doktor úr megnyugtatta a csapatot, hogy hamarosan áremelés várható.
Remélem igaza lesz, akkor én is rá szavazok. :D :D
Ha nem lesz áremelkedés, ígérjétek meg, hogy ........
Régebben ezeket a gondolataimat befejeztem.
Sokat szelídülök, lassan nem ismerek magamra.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #365 Dátum: 2015. November 17. 19:53 »
QUQURIQ !!!

Oly nagy a csend a kínai hamis mézek felől!
Oly nagy a csend a kutyulók felől is!
Oly nagy a csend a FM felől is!
Csak a vásárlók értékelték a piacokon, hogy igen is, ne etessenek velünk meg minden szart!
Csak a vásárlókra lehet számítani???
Vajon az OMME azóta, hogy Brüsszelben voltunk vajon vett-e le mintákat a polcokról?
Kíváncsi lennék, hogy a szakmai vezető hányszor járt a minisztériumban, hogy módosítsák a törvényt, hogy ne lehessen egy üvegben a Kínai és a magyar méz!
Cserényi sajnálta a vizsgálatokra az 5 milliót, a Kft ügyvezetője 8,5 milliós baromsága meg nem szúrt Neki szemet! Ebből a 8,5 millióból, nagyon sok mintát ki lehetett volna fizetni!!! Hátha még az utolsó pillanatban elindulhatott volna a jobb áron való felvásárlás!!!
Vajon az OMME-ra végképp nem lehet már számítani???
Szétosztották a fizukat a többi le van....a!
...vagy a méhészeknek magán akciójukkal kell a Kossuth teret FM meglátogatni egy tüntetés erejével???
...mert a magyar méhész elmegy a végsőkig....
Nem kell nekünk szakmai vezetés, mert abból csak a baj van! Lásd Neonikotinoid!!!
Mert Cserényi a közgyűlésen kritizálni tudott, de megoldást nem javasolt!
A megoldás egyike az állandó mézvizsgálat, a másik a csomagolási törvények megváltoztatása!!!
Ne kussoljunk!
Pofázzunk!!!

A pofátlan Kiskakas!

« Válasz #366 Dátum: 2015. November 18. 07:35 »
kiskakas!

Nem fogalmaztál pontosan: én javasoltam a küldötteknek, hogy komolyan foglalkozzunk az 5 millióval, amit kért a Takács a somogyi szervezetnek megszavazni - azonnal lesz a minta vétel után eredmény, és mehet a sajtó elé - mert az OMME szekerét, amit csodadoki hajt, az éti csiga is állva hagyja!

A küldötteknek mint a falra hányt borsó!
Pedig a vasat mindig addig kell ütni amíg meleg! Ha egyszer hagyjuk kihűlni, addigra általában a tűz is kialszik!

« Válasz #367 Dátum: 2015. November 18. 09:58 »
"A küldötteknek mint a falra hányt borsó!"

Ez miből következik? Fel lett téve szavazásra az 5 millió és azt elutasították?

« Válasz #368 Dátum: 2015. November 18. 10:06 »
Abból következik, ami ma zajlik: A kapsvári méhészegyesület - Petrus Lajos, Takács Feri -  sajtótájékoztatót tart az újannan általuk bevizsgált zömében még mindig "ipari" mézekről.
Szombat óta ezt ők meg tudták csinálni!!!!

Hol van most az OMME szakmai galerijának az a büdös nagy gyorsasága.

Először mintavétel, majd Bréma, majd két hónap az eredmény és akkorra már a közvélemény mindent el is felejtett!!!
Ezért kell gyorsan lépni!!!

« Válasz #369 Dátum: 2015. November 18. 10:24 »
Én ezt értem, de az 5 millió ügyében ne hibáztassuk a küldötteket, mivel nem is volt alkalmuk szavazni róla, az elnök nem tette fel szavazásra. Még az sem kizárt, hogy támogatták volna.

« Válasz #370 Dátum: 2015. November 18. 12:25 »
Akkor most már kezded átlátni, hogy mit jelent az OMME BŰNÖS GALERIJE????

A küldöttek miért nem kérték a szavazást???

« Válasz #371 Dátum: 2015. November 28. 16:26 »
Robi75 írását ide emeltem!
Nagyernyei Attila
Klubvezető

Na én a fogyasztói ijedelmet nem vettem észre a széles tömegeknél. Mindenből a legolcsóbbat veszik, a méznek örülnek hogy olcsó, teába jó van az címszóval söprik a kosárba, tesznek rá hogy honnan való. A kenyérrel estére egy lovat véresre lehet verni, a kutya másnap elpusztul tőle. Ez se zavar senkit, a teszkó sütöde nem győzi. A multitól elképesztő tömegek hordják nap mint nap tonnaszámra, a silány eredet nélküli kaját kifele. Van egy réteg aki módosabb, ráérősebb és lassan sétálgat, figyelmesen elolvas mindent, de a végén ugyanazzal a trágyával távozik. A kocsit kifelémenet megpakolva is látványosan ráérősen megy, arcán elégedettség, lehet ő a tudatos vásárló? A cél mindekinél ugyanaz olcsó legyen. Elképesztő tömeg van mindig, mindegy hanyadika van. Én ezt látom. Természetesen nekem is van vevőköröm háznál, de az a megtermelt mennyiség elenyésző része. Na hogya gall, meg a germán háziasszonyokkal mi van, azt nem tudom....

« Válasz #372 Dátum: 2015. November 28. 16:28 »
Geddekas írását ideemeltem!
Nagyernyei Attila
Klubvezető

Az alábbi hozzászólásomat bevezetőnek szántam, de ide várom a kinai mézzel kapcsolatos hozzászólásokat. Szólhat az a cserépnyi maszatolásról, a kereskedői érdekekről és ellenérdekekről vagy a fogyasztói ijedelemről, kormányzati lépésekről vagy tehetetlenkedésről, a méhészek félelmeiről, kinai mézek fotói, videói.

« Válasz #373 Dátum: 2015. November 28. 16:31 »
Geddekas írását ideemeltem!
A KÍNAI méz rovatot megszüntettem, mert lassan átláthatatlan lesz a Méhészklub!
Mindenkit megkérek, új rovat indításának szándékát jelezze.
Köszönöm!
Nagyernyei Attila
Klubvezető

KINAI MÉZ
« Válasz #1 Dátum: 2015. November 28. 11:43 »

Idézet
    Módosítás
    Törlés
    Téma szétválasztása

Szerintem a kinai mézexport, de nagy valószínűséggel a más távolkeleti ország exportméze is egy kategóriába tartozik érdekvédelmi szempontból és ezért érdemes ennek egy új topicot indítani.

Az európai méhészek és fogyasztók közös érdeke, hogy a méz valóban természetes, termett méz legyen, úgy ahogy azt a méhek előállítják.

A méz elsősorban nem édesítőszer, hiszen arra ott vannak a végtelen mennyiségben előállítható ipari cukrok (nádcukor, répacukor, keményítőből invertált cukor), hanem természetes állapotú élvezeti cikk és gyógyhatású élelmiszer. A természettudományos vizsgálatok szerint több mint 150 féle vegyületcsoport fordul elő a termett mézben és ezek aránya, kombinációja adja egyedi élvezeti értékét és gyógyhatását.

A méz árucikk, mint minden más termék, de éppen annyira korlátos termék, mint a nemesfémek és drágakövek. Egyik évben több, más évben kevesebb méz terem, de soha nem annyi terem, amennyi az emberiség termett mézszükségletét képes lenne kielégíteni. A fogyasztási igény és a termelhető mennyiség közötti szakadék miatt alakult ki a kereskedelmi méz minőségnek rontására és a hamis méz előállítására számos ipari technológia.

Amikor a mesterséges gyémánt először megjelent a világpiacon, megrettent minden ékszerkereskedő, hogy vége lesz a jó világnak és a gyémánt is csak bizsu lesz. Azonban nem ez történt. Hamar kidolgozták a gyémánt minősítés rendszerét és ma is nyugodt szívvel vásárolhat gyémántot a gazdag ember, mert megőrízte értékállóságát a bányászott természetes gyémánt.

Sajnos egyelőre még nem alakult ki ugyanolyan szigorú minősítő rendszere a méznek, mint az aranynak és drágaköveknek, pedig kialakítható és meg is érné kialakítani, hiszen ma rendelkezünk már olyan természettudományos ismerettel, amivel el lehet dönteni adott üveg mintáról, hogy hamis vagy igazi, rontott minőségű vagy érett termett méz.

A kinai méz (de sok esetben idetartozik a vietnámi is) döntő többsége nem azért olcsó mert Ázsiában a mezőgazdasági munkaerőnek alig van ára, hanem azért mert rontott minőségű és jelentős mértékben méheket soha nem látott ipari termék. Nagyon fejlett laboratóriumi apparátussal és komoly élelmiszeripari kapacitással állítják elő az exportárut. Amit Bréma vagy akármelyik európai mézlabor ki tud mérni azt ők is. Képesek óriási tömegben előállítani olyan méznek nevezhető terméket, ami megfelel a legszigorúbb európai akkreditált mézvizsgálatnak. És emellett is fillérekbe kerül ennek a mézszerű ipari terméknek az előállítása és mégis nagy haszonnal olcsón értékesítik szerte a világba, így Európában is.

Még egy tényezőre fel kell hívnom a figyelmet. A világ mézpiacán a nagyon világos és nagyon sötét mézeknek magasabb az ára, mint a sárga és piros árnyalatainak. A világpiac plussz értékeli, ha a méz nem kritályosodik gyorsan. Ezekre is nagyon odafigyel a kinai exportőr, hiszen ő is a profitja maximalizálására törekszik. Itt ütközik legerősebben a magyar és a Kárpát medencei mézexportőrök érdekével a kinai méz, mert ők az európai piacon elsősorban a nagyon világos méz kategóriájában nyomulnak és versenyeznek a mi akác és selyemkóró mézünkkel. Tehát nemcsak az a baj, hogy a magyar boltok polcain megjelenik rejtett formában a kinai méz, hanem azért is, mert az EU piacairól is kiszorítja a mi mézünket.

Mit lehetne tenni ahhoz, hogy örökre elmenjen a kedvük a mézpiac szereplőinek a pancsolástól, a méz minőségi rontásától, hamisításától? Valóban tehetetlenek vagyunk ezen káros ipari tevékenységek ellen? A megoldás kulcsa a kezünkben van, hiszen a mézeknek számos olyan összetevőjét ismerjük már (falvonoidokat, alkaloidák, illóolajok stb.) amit vagy nagyon költséges iparilag előállítani vagy nincs rá technológia. Ha a méz minősítése ezekre a tulajdonságokra fog épülni, akkor egyszerűen a gazdaságossági okok miatt összeomlik az a káros ipari és kereskedelmi tevékenység, ami lenyomja a világpiaci árakat.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #374 Dátum: 2015. November 28. 17:21 »
Nem értek egyet a döntéssel. Pontosan attól válik átláthatatlanná, maszatolóssá a szakmapolitika, mert nincs elégséges tematikus bontás. Szerintem a kinai méz pontosan elég fajsúlyos ügy, hogy önállóan kezeljük. Ez nem egyszerűen mézár probléma. Elsősorban szemléleti probléma és a magyar export szempontjából stratégiai kérdés.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.