Hogyan lehet hatása az OMME-nak a mézpiacra, a felvásárlási árakra?
Ez a nagybetűs kérdés azóta is mióta megszületett az OMME. A kérdés jogos. A válasz kettős:
1.
A napi árakat a piac mondja meg és nem az OMME.
2.
A piaci körülményeket, a piac működésének szabályait viszont legnagyobb részben az OMME határozza meg.
Ezzel a két szemponttal az OMME jelenlegi és régebbi vezetésében szerény becslésem szerint 2 ember van és volt tisztába. Az egyik ember Bross Péter a másik dr. Mészáros László. Mészáros Laci nem azonnal jött rá, de a mandátuma vége felé ő is rájött, de Bross Péter ezt nagyon régóta tudja.
Mit tehet az OMME a mézpiac szabályozásában? Nagyon, de nagyon sokat, HA AKAR.
Hétvégére jár az estimese. Köszönjük.
Mit tehet az OMME azért, hogy X.Y. Japánba vigyen kiszerelt mézet? Semmit, mert ha tehetne, akkor meg nem szabadna: Mert akkor jön a következő kérdés, hogy miért X.Y mézét viszik ki?
Én ismerek olyan méhészt, aki nagyon sok energiát fordít arra, hogy megfelelően eladja a mézét. De ez nem kommunizmus, hogy majd a központ megmondja, mit kell csinálni, és mindenki méze egyenlő drágán eladásra kerül!
Nomármost ez a méhész sütögetéssel egybekötött mézkóstolót tartott japánoknak. Még a mézek nevét is megtanulta japánul. És a vevő arcán megjelenő mosoly mutatta, hogy díjazza a kicsit ugyan biztosan sután kiejtett japán szavakat. De mosolygott. Ehhez jött a méz kiskanálban és a sima réteslapba csavar körte fahéjjal és mézzel, mint egyszeri helyi sütemény.
Ha te megint arra vársz, hogy az OMME majd felviszi a méz árát, akkor barátom kitartást. Az OMME akkor tudja felvinni az árat, ha Ő fizet. Mindenki annyiért vesz valamit, amennyiért tud, akar. Ha az OMMÉ-nak jó sok pénze van, akkor beszállhat a mézfelvásárlók közé, csak utána mit csinál a mézzel?
Abba meg ne má hogy az OMME beleszóljon, hogy X.Y. mennyiért adja a mézét a kereskedőnek, vagy a japánnak. Hadd legyen az Ő bizniszük, az OMMÉ-nak nincs hozzá köze. És ha jobb minőséget kap a japán Zimbabwe-ből, tized áron, akkor az OMME a feje tetejére állhat, akkor sem fogjuk mi vinni a mézet Japánba. Abba, hogy Zimbabwe milyen minőséget gyárt, mit ad el Japánba megint nem tud az OMME beleszólni. Márpedig a magyar mézpiac a nemzetközi része, az OMME meg senki ebben a játékban.
A nemzetközi mézbe tehát nem fogunk tudni beleszólni. Teljesen téves az az elképzelés, amikor mástól várod a mézed árának alakulását. Dolgozz keményen, és ne hordósan, nemzetközi piacra kerüljön a mézed. Mert ott jönnek az új versenytársak. Filléres munabérrel jön az afrikai méz. Te tudod, hogy milyen terveik vannak az afrikai országoknak? Részletek nélkül, egyetlen ország 70.000 tonnáról 700.000 tonnára akarja növelni a termelését. Ebbe az OMME mit tud tenni. Se rövidtávon, se hosszútávon. És ott aztán nincs NEO. Úgyhogy nekik segítesz, ha a magyar mézben neokat vizsgálgatod.
Egyébként írásod matematikailag sem állja meg a helyét, belekerülsz az időparadoxonba:
Az OMME a napi mézárba nem tud beleszólni, de a jövöbenibe igen. Csakhogy nekünk a napi áron kell értékesítenönk, a jövőről a politikusok beszélnek, ha rám szavazol, majd ez és ez lesz.
Szóval én még sose láttam olyat, hogy valaki ne a napi áron értékesítette volna, hanem a holnapn. Máshol ugyanis nem is tud. Magyarul Önmagad bizonyítod, hogy az OMME nem tud a méz árába beleszólni, pedig Te ígérnél. Szerintem senki nem tudja, hogy mi lesz a mézárral.
(Láttam brókereket, akik állították, hogy ők tudják, mi lesz holnap, aztán még a házukat is elbukták a határidős üzletekkel. Da van közöttük olyan, akinek meg bejött. De hadd ne játsszunk már családok megélhetésével, biztonságával, mert majd valaki tudja irányítani a tőzsdét, vagy a tőzsdén kívüli áruforgalmat.)