Iridó!
Ha OMME helyi tagszervezetének küldötte vagyok akkor nem tudományos adatok ismertetése a feladatom, mert arra egy küldöttgyűlésen nincs idő, hely és nincs igény se. Ráadásul Tóth Péter OMME szaktanácsadó és OMME IB tag a 2013 tavaszi küldöttgyűlésen majd az őszi OV-n lelkesen arról beszélt, hogy köztudottan mérgezi a méheket a neonikotinoidok szubletális dózisa és eltájolást is okoz, de meg kell értenünk a gazdákat és el kell viselnünk a neonikotinoidos csávázást.
Tóth Péter mint IB tag kap időt a saját műsorszáma előadására. Mi egyszerű küldöttek nem kapunk időt az ellenkezőjének a bizonyítására, vagy ha kiköveteljük, azt kapjuk, mint amit én kapok azóta is a vezérkartól, nyílt és burkolt, de mindenképpen totális támadást, folyamatos lejáratást. Pedig tudom, és ezt bizonyítani tudom, hogy Tóth Péter más helyzetben mást képvisel. Mi az a más? A neonikotinoidoknak még a kormányzatnál is pofátlanabb védelme. De Cserényi Péter is ugyanezt képviseli, ráadásul ő a főnöke Tóth Péternek és ő javasolja, hogy az OMME-t növényvédelmi ügyekben kormányzati és nem kormányzati fórumokon Tóth Péter képviselje. Küldöttként erre csak azt mondhatom, hogy ezt a két embert le kell váltani az OMME vezetéséből. Azóta kiderült, hogy több rohadt alma is van az IB-nek és EB-nek nevezett kosárban, de az más probléma.
A "csávázószerekről őszintén" címmel tartottam 5 helyen előadást a méhészek előtt a múlt évben. Az előadásom vázlata elérhető az interneten a
www.prezi.com weboldalon. Ezeken az előadásokon szakemberként léptem fel és nem küldöttként. Ott tényekkel alátámasztottan ismertetem a neonikotinoidok hatását. Mindig kihangsúlyozom, hogy a szaktudományos vita már réges-régen eldőlt a neonikotinoidos csávázás ügyében.
A szaktudományban ma már nem vita tárgya, a betiltandó három neonikotinoid alkalmatlan arra a feladatra, amire használják, mert kifejezetten veszélyes a méhekre. Sőt ennek az EPA Memorandumnak az érveit és adatait is szoktam használni. Sőt ezen mutatom be, hogy mennyire hazug az engedélyezési rendszer és mennyire kiszolgálja a gazdaság egyes koncentrált nagytőkével rendelkező szereplőinek igényeit.
Az előadásaimon a neonikotinoidok hívei el szoktak csendesülni, meg szoktak törni az érvek, bizonyítékok súlya alatt és az előadás végén nyugodt kölcsönös tisztelettel jellemezhető beszélgetés szokott kialakulni. Ezen kívül még Két alkalommal tartottam előadást mezőgazdászoknak is. Meglepő módon ők sokkal megértőbben fogadták tőlem a neonokotinoidok elleni érveket és soha nem kaptam tőlük nemtelen támadásokat.
Az OMME hivatalos lapja címoldalon még ez év tavaszán is azt állítja, hogy a neonokotinoidok használata jobb, mint ami utána jöhet. Az idei év rácáfolt. A napraforgó mézelése országosan sok év óta nem volt ilyen nyugodt, panaszmentes, mint ebben az évben. A mézhozamunk nem döntögeti a csúcsokat, de ez az időjárásnak tudható be és nem pedig a mérgezésnek. Pedig a repcén (ami még neonikotinoidos volt) szinte általános volt a panaszkodás. Reménykedem, hogy jövő tavasszal már a repcén is kevesebb panasz fog születni.