Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 798136 megtekintés
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #390 Dátum: 2014. Július 28. 18:13 »
Iridó!
Látod, látod, előbb vagy utóbb de bebizonyosodik, hogy a rovarölő szereket bizony azért találják fel ,hogy így vagy úgy de ölje a rovarokat. Nem értem miért a mi feladatunk lenne ennek az ellenkezőjét bebizonyítani.

"Az az érzésem, hogy ezt nem azért teszitek, hogy tiszta vizet lehessen önteni a pohárba, hanem azért, hogy valaki székébe  tudjatok ülni."

Ez eléggé furcsára sikeredett meglátás. Az igéret a tiszta vízre megvolt, ami bebizonyosodott igazándiból csak időhúzás volt. Beláthatod, hogy az uniós tiltás után, még jó pár hónappal is az egyesületi újságban megjelentek alapján elmondható, "siratják" a neokat. Ha te mint méhész eljutottál az előbb leírottakhoz, akkor ahhoz is eljutottál, hogy aki ennek ellenkezőjét állítja, valamilyen oknál fogva nem az igazat, vagy csak vélt igazát vallja. Nincs azzal baj ha valaki téved, de normális esetben az ember belátja és elnézést kér, vagy ha pozícióban van akkor levonva a konzekvenciát önállóan áll fel az általad említett székből.

Üdv. jani bátya

*

irido

• 488
« Válasz #391 Dátum: 2014. Július 28. 18:56 »
Jani bátya!
Azt hiszem igazat kell, hogy adjak Neked. Valóban ez lenne a helyes menetrend. Amit az elején írtam, az egy kívülálló benyomása volt. Rányomta az egész ügyre a bélyegét. Ha azt a huszonnégyes számot hirdették volna Geddekasék, akkor a prekoncepció is egészen más lett volna egy kívülálló számára. Tomipapa inkább csak tükröt tartott eléjük, amit Ők nem vettek észre. Az első mondatodat azért szó szerint megtalálhatod az én egyik  hozzászólásomban is. A kétség nálam mindig ott lapul. Nem mi fogjuk eldönteni ezt a dolgot, de ha objektív módon szemléljük a dolgokat, akkor kevésbé érhetnek bennünket váratlan dolgok.

« Válasz #392 Dátum: 2014. Július 28. 19:01 »
Jani bátya!
Utolsó hozzászólásodhoz gratulálok!
Teljesen azonosulok vele, szép estét szereztél.
Egyszer eljő az igazság órája.
Aki a méhekért aggódik rossz ember nem lehet.
Aki a rovarölőket reklámozza.......
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #393 Dátum: 2014. Július 28. 20:33 »
Iridó!

Ha OMME helyi tagszervezetének küldötte vagyok akkor nem tudományos adatok ismertetése a feladatom, mert arra egy küldöttgyűlésen nincs idő, hely és nincs igény se. Ráadásul Tóth Péter OMME szaktanácsadó és OMME IB tag a 2013 tavaszi küldöttgyűlésen majd az őszi OV-n lelkesen arról beszélt, hogy köztudottan mérgezi a méheket a neonikotinoidok szubletális dózisa és eltájolást is okoz, de meg kell értenünk a gazdákat és el kell viselnünk a neonikotinoidos csávázást.

Tóth Péter mint IB tag kap időt a saját műsorszáma előadására. Mi egyszerű küldöttek nem kapunk időt az ellenkezőjének a bizonyítására, vagy ha kiköveteljük, azt kapjuk, mint amit én kapok azóta is a vezérkartól, nyílt és burkolt, de mindenképpen totális támadást, folyamatos lejáratást. Pedig tudom, és ezt bizonyítani tudom, hogy Tóth Péter más helyzetben mást képvisel. Mi az a más? A neonikotinoidoknak még a kormányzatnál is  pofátlanabb védelme. De Cserényi Péter is ugyanezt képviseli, ráadásul ő a főnöke Tóth Péternek és ő javasolja, hogy az OMME-t növényvédelmi ügyekben kormányzati és nem kormányzati fórumokon Tóth Péter képviselje. Küldöttként erre csak azt mondhatom, hogy ezt a két embert le kell váltani az OMME vezetéséből. Azóta kiderült, hogy több rohadt alma is van az IB-nek és EB-nek nevezett kosárban, de az más probléma.

A "csávázószerekről őszintén" címmel tartottam 5 helyen előadást a méhészek előtt a múlt évben. Az előadásom vázlata elérhető az interneten a www.prezi.com weboldalon. Ezeken az előadásokon szakemberként léptem fel és nem  küldöttként. Ott tényekkel alátámasztottan ismertetem a neonikotinoidok hatását. Mindig kihangsúlyozom, hogy a szaktudományos vita már réges-régen eldőlt a neonikotinoidos csávázás ügyében. A szaktudományban ma már nem vita tárgya, a betiltandó három neonikotinoid alkalmatlan arra a feladatra, amire használják, mert kifejezetten veszélyes a méhekre. Sőt ennek az EPA Memorandumnak az érveit és adatait is szoktam használni. Sőt ezen mutatom be, hogy mennyire hazug az engedélyezési rendszer és mennyire kiszolgálja a gazdaság egyes koncentrált nagytőkével rendelkező szereplőinek igényeit.

Az előadásaimon a neonikotinoidok hívei el szoktak csendesülni, meg szoktak törni az érvek, bizonyítékok súlya alatt és az előadás végén nyugodt kölcsönös tisztelettel jellemezhető beszélgetés szokott kialakulni. Ezen kívül még Két alkalommal tartottam előadást mezőgazdászoknak is. Meglepő módon ők sokkal megértőbben fogadták tőlem a neonokotinoidok elleni érveket és soha nem kaptam tőlük nemtelen támadásokat.

Az OMME hivatalos lapja címoldalon még ez év tavaszán is azt állítja, hogy a neonokotinoidok használata jobb, mint ami utána jöhet. Az idei év rácáfolt. A napraforgó mézelése országosan sok év óta nem volt ilyen nyugodt, panaszmentes, mint ebben az évben. A mézhozamunk nem döntögeti a csúcsokat, de ez az időjárásnak tudható be és nem pedig a mérgezésnek. Pedig a repcén (ami még neonikotinoidos volt) szinte általános volt a panaszkodás. Reménykedem, hogy jövő tavasszal már a repcén is kevesebb panasz fog születni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #394 Dátum: 2014. Július 28. 21:08 »
Geddekas!
És a gazdák is tudnak csávázás nélkül termelni!
Rekord termés várható kukoricából, és napraforgóból.
A búzából évszázados rekord született, Tolna megye a bajnok.
Ez volt az össznépi hülyítés, hogy csávázó szerek nélkül nem lehet élni.
Nem hát, velük együtt halni lehet.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Július 29. 07:30 írta Nagyernyei Attila »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #395 Dátum: 2014. Július 28. 21:17 »
Miért nem közöltük a számadatokat?

A Méhészet újságban és az OMME Méhészújságban is hasonló a helyzet, a neonikotinoidos téma tabu. Erről csak Tóth Péter írhat. Én írtam részletes szakmai cikket erről, fel is kínáltam, és azóta is a fiókomban lapul.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #396 Dátum: 2014. Július 29. 07:50 »
Geddekas!
Én tavaly háromszor hallgattam végig előadásodat, és a Tolnán tartott elnökök találkozóján is részt vettem.
A méhészek döntő többsége bólogat amikor a "tünetek" témához érsz, hogy...
"Nálam is ez volt!"
Emlékezz az egyik szaktanácsadó milyen ellenséges volt (ezt adták neki parancsba) a végén a méhészek nyomására meghunyászkodott, sőt kérdezett Tőled.
Azok akik támadnak soha nem ülték végig előadásod, azt sem tudják miről írogatunk itt.
A Zöld Fórumról hoztál magaddal egy "előítéletet" és ezt sokan nem tudják átlépni.
Ha a szakmai dolgokra koncentrálnának, és az általad közölt tényszerű adatokra, az OMME szakmai stábja futásnak eredhetne. Ami késik nem múlik. A méhészek nem hülyék, sokan olvasnak bennünket, csak nem veszik fel a nyílt utcai harcot vezetőinkkel.
Arra nem lehet hivatkozni, hogy a napraforgón 50-60 kilókat pergettek a Jászságban. (tavaly)
Az ország jó részén meg komoly károk keletkeztek a virágzás alatt.(Ez a múlt!?)
Rengeteg lerobbant méhészetben jártam, és ha egy napon Szigetvár környékéről 8 méhész méheltűnésekről beszél ezt nem lehet az atkára fogni! Az OMME vezetői a méhészeket teszik felelőssé, hogy nem tudunk atka ellen védekezni, ez okozza a gondjainkat. Ez egy szemen szedett hazugság!
Nagyon jól látod, hogy idén napraforgón töredéke volt a problémának mint mondjuk tavaly.
A virágzás vége felé keletkező méhhullák a kijárók előtt, természetes folyamat. A napraforgó nem egy kíméletes növény, nagyon vágja a méheket. Ezt szoktuk tapasztalni selyemfűn (vaddohányon is).
Szerintem a társaság nagy részét kárpótolja a közepes  eredmény.
Tegnap voltam az egyik kollégámnál, és a kezembe nyomott egy 12 keretes hizlalt mézteret.
Mit mondjak? Kemény volt a lábadozó derekamnak. Ja és kettő volt ilyen egy családon.
Gyönyörűek voltak a méhek is, de jellemzően ettől szerényebb eredmények születtek.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Július 29. 08:00 írta Nagyernyei Attila »

*

Kitin

• 934
« Válasz #397 Dátum: 2014. Július 29. 15:06 »
Én pedig azt nem tudom elfelejteni könnyedén, hogy tavaly 420 km ültem az autóban oda-vissza Jászberényig, a döglesztő melegben végigálltuk a zsúfolt levegőtlen helységben az előadást ahol kiderült volna, hogy mi okozta a magyarországi méhpusztulásokat  ::)
  A teremben mindenkiről szakadt a víz és legyezte magát a kapuban kapott idő közben szétizzadt szórólappal.

Atka és nozéma elleni nem megfelelő védekezés volt a megoldás.

Ezzel remekül elfoglalja magát a méhész akár évekig, de közben hová tűnnek a pillangók és társaik??
  MAJD A PIAC EZT IS MEGOLDJA.

« Válasz #398 Dátum: 2014. Július 29. 18:45 »
Kitin!
Teljesen legyél nyugodt abban, hogy azok akik éveken keresztül így félrevezették a magyar méhészeket, helyetted is izzadni fognak. A bűnük nem évül el.
Nagyon egyszerű az atkára, és nozemára fogni a problémát.
Elmesélek neked egy esetet.
A vizsgálódó bizottság mintákat vett, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezt a kárt a méhcsaládban más nem tehette, csak az atka.
Mit gondolsz a begyűjtött mintákban hány atka volt?
Annyi amennyi azon a helységnek az ajtaján van ahová mindenki jár.
00 !
A jegyzőkönyvet a méhész egy év után sem kapta meg.
Nem folytatom, mert mérges lettem, és ekkor az önuralom sokat számít.
Szemét egy világban élünk! Lehet, hogy olyanok vezetnek bennünket akik más érdekeknek "lefeküdtek"?
Egy növényvédős, hogy fogja a méhészek érdekét védeni?
Úgy ahogy az IB üléseken szavaz ebben a témában. És ezt engedjük.
Most befejezem.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Július 29. 18:57 írta Nagyernyei Attila »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #399 Dátum: 2014. Július 29. 19:46 »
Tavaly Jászberényben többszáz szórólapot osztottam szét és szerveztem egy fórumot a méhmérgezésekről. Alig 20-an jöttek el.

*

zümi

• 1382
« Válasz #400 Dátum: 2014. Augusztus 02. 18:16 »

Már több mint százan töltötték ki a deflektorral kapcsolatos kérdőívet
NAK - 2014. augusztus 01. péntek

A NAK és a Vetőmag Szövetség közös programot indított a vetőgépek deflektorral történő felszerelésére. Az igények feltérképezése céljából kérdőíves felmérést végzünk, az első 750 válaszadó számára a vetőgép típusátólfüggően teljesen ingyen biztosítunk deflektort.

Csávázással, a hagyományos permetezéshez vagy a talaj sorkezeléséhez képest, nagymértékben csökkenthető a felhasznált növényvédőszer mennyisége, így a környezeti terhelés. A hatóanyagok fejlődésével együtt fejlődtek a különböző csávázószer formulációk, eljárások is. Egyik fontos - ha nem a legfontosabb - mozgatórugója a fejlesztéseknek a fokozódó környezetvédelmi és egészségvédelmi elvárásoknak való megfelelés.

A vetőmagipar a csávázás során maximális gondossággal jár el, de egyes vetőgép típusokban a csávázott vetőmagok egymáshoz dörzsölődése így is porleválást okozhat, amely a vetés során a szabadba juthat. A felhasznált csávázó szer hatóanyagától (inszekticid, fungicid) függetlenül, ma már minden növénytermesztő számára jogszabályi kötelezettség a pneumatikus szívólevegős vetőgépek esetében ezt a port, megfelelő csővezetékkel, az úgynevezett deflektorral a talaj felszínére vagy a barázdába levezetni. Ezt a kötelezettséget a növényvédelmi szakhatóság folyamatosan ellenőrzi!

Iparági felmérések azonban azt mutatják, hogy a hazai szívó levegős elven működő vetőgépállomány kb. 70%-a nincsen felszerelve deflektorral. A helyzet javítása érdekében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésével, a Bayer és Syngenta növényvédőszer gyártó cégek anyagi támogatásával, közös programot indít. A program elsődleges célja, hogy szakmai és anyagi segítséget nyújtson a gazdák számára vetőgépeik deflektorral történő ellátására.

A konkrét igények felmérése érdekében kérjük töltsék ki az itt elérhető kérdőívet. A közreműködésért köszönetnyilvánításként 750 válaszadó számára típustól függően teljesen ingyen biztosítunk deflektort.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #401 Dátum: 2014. Augusztus 08. 07:15 »
Tisztelt Méhészek!
Végre olvashatjátok a MÉHÉSZET 17. oldalán a gazságot, bocsánat az igazságot!
Ezt írja Takács Ferenc az Aranynektár Kft. tulajdonosa:
"Sajnos a neonikotinoidok tiltásával kapcsolatban az OMME egy ideig szakmánk érdekeivel ellentétesen foglalt állást annak érdekében, hogy megfeleljen a kormány álláspontjának, hogy az OMME-tagság maradjon a támogatások odaítélésének a feltétele. Amikor már sok tétje nem volt (az EU felfüggesztett néhány hatóanyagot a magyar tiltakozás ellenére) az elnökség hozott egy határozatot, amely szerint az OMME támogatja a neonikotinok tiltását. De még ezután is, az egyik elnökhelyettes, a neonikotinoidok használatában tartása mellett érvelt egy jelentős fórumon."
Tisztelt OV tagok, Küldött-társaim minden magyar méhész!
Nem kéne az érintett alelnök urat megkérnünk, hogy távozzon a méhészeti közéletből?
Egy méhgyilkos vegyszer mellett szavaz a méhésztársadalom megkérdezése nélkül?
És ezt a felső vezetés azzal koronázta meg, hogy az áprilisi IB újság címlapján reklámot csinált a neonikotinoidoknak! Kinek az érdekét védik az OMME urai?
Én ehhez egyedül kevés vagyok, de tiltakozásomat folyamatosan kifejtem.
Milyen szakmai vezetés az aki alapszabályunkat felrúgva, azt semmibe véve, politikai nyomásra hoz egy döntést?
Tudom, hogy széllel szemben nehéz....., akkor félre kell állni.
A politika megmérgezi az OMME-t!
Nem volt arra példa az OMME 30 éves történetében, hogy így lefeküdjön a felső vezetés egy pártnak!
Szakmai civil szervezetünk egy csapdában van.
Tolna megyei küldöttként (amíg a tagság megválaszt) mindig tiltakozni fogok a politikai behódolás ellen, legyen az bármilyen színű párt!
Az érdekképviseletünk zsákutcába jutott! Szakmailag és morálisan is.
A méhészek érdekeit súlyosan sértő intézkedések miatt menniük kéne!
A köd felszáll, amit az akác-kampány-koalíció, meg a Hungarikum jelentett.
A kevéske szép eredményüket lenullázzák azzal, hogy a tagdíjfizetők véleményét nem kérdezik meg!
A döntéseket úgy hozzák, hogy később megszavaztatják, lekenyerezve az OV tagokat egy laptoppal, egy ünnepi(?) vacsorameghívással.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Augusztus 08. 07:30 írta Nagyernyei Attila »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #402 Dátum: 2014. Augusztus 08. 11:51 »
Nemcsak az alelnökök, hanem Tóth Péter IB tag is vehemensen védi a neonikotinoidokat.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #403 Dátum: 2014. Augusztus 20. 22:48 »
QUQURIQ!

A neonikotinoid emberekre nem ártalmas?
Ők ezt felelősséggel állítják???

Kiskakas

« Válasz #404 Dátum: 2014. Augusztus 20. 22:55 »
Mondjuk nem neo, de furcsa dolgot vettem észre az idén, lehet eddig is ilyen technológia volt csak elkerülte a figyelmemet. Arról van szó, hogy több helyen észrevettem, hogy a gazdák gyomírtóval kezelik a tarlókat az elgazosodás ellen. Egyik napról a másikra tünnek el a tarlón feljövő virágok.

Üdv. jani bátya