Geddekas!
Mélyen igaz, ahol már előfordult mérgezés, ott ezután is előfordulhat. Ráadásul ahol eddig nem fordult elő mérgezés, ott majd ezután fordulhat elő. Jenő esete pedig a mérgezés megismétlődésének lehetőségére bizonyíték, semmi másra. Egyik esetben sem sikerült a méhekben a neonikotionid szermaradványt detektálni, még az ön mintavételi módszerével sem. Lehet, hogy még további fejlesztést igényelhet az ön csalhatatlan módszere ?
Bizonyítéknak azt szokás nevezni a tudományos életben, ahol egzakt mérési adatokkal lehet alátámasztani a feltevést, esetünkben a mérgezés tényét. Meg kell találni a mérgezést okozó hatóanyagot elsősorban a méhekben, s ahhoz, hogy az okozóra is fény derülhessen, meg kell találni a mérgezést okozó kultúrában is. Hiába találnak nagyon alacsony koncentrációban egy növénykultúrában hatóanyag-maradványokat, amennyiben a mérgezést szenvedett méhekből az azonos hatóanyag nem mutatható ki, a növényben fellelt szermaradvány semmire nem bizonyíték, hiszen a méhek bármi mástól is szenvedhettek mérgezést. A tavalyi "somogytúri" mérgezési esetben masszív, akut mérgezés történt a tünetek alapján. Szó sem lehetett a "szubletális" koncentrációjú hatóanyag okozta mérgezésről, s az ön által oly előszeretettel használt "guttációs cseppek" okozta akut neonikotionid mérgezést sem sikerült bizonyítaniuk, pedig ha sikerült volna, az áttörést hozhatott volna a mintavételezési technológiában. Majd árulja el, mennyi guttációs cseppet sikerült begyűjteniük a napraforgóról...Nem harmat- és esőcseppet írtam, hanem guttációst! Tudja, azok azok a "cseppek", melyek xylem-eredetűek, s a zárt sztómák miatt éjszaka a párologtatásra=transpirációra képtelen növények a hidatódákon keresztül préselik ki azokat vízfelesleg gyanánt. A virágzó napraforgóállomány guttációs tevékenysége egyébként komoly tudományos érdeklődésre tarthat számot, olyat még kevesen láttak... Elárulom, guttációban meglehetősen "otthon vagyok", kertészként nagyon sok olyan kultúrát ismerek, melyek adott zárt körülmények között leginkább éjszakai guttációval szabadulnak meg a vízfeleslegtől, lévén sok esetben a zárt termesztőberendezések levegőjének relatív víztelítettsége a transpirációs tevékenységet még a nappali órák egy részében is lehetetlenné teszi, éjszaka pedig értelemszerűen zárva vannak a sztómák... Találkoztam már szabadföldi kultúrákban is a guttáció jelenségével, de elárulom, a növények eme vízkiválasztása elsősorban nem a közép-európai rónákon tenyésző mezőgazdasági kultúrák sajátja...
Egyébiránt rendkívül kíváncsivá tett, miután bizonyítékokról beszélt: tárja már elénk valaki azokat a bizonyítékokat, melyek még az olyan "hitetlen Tamásokat" is képesek meggyőzni, mint amilyen én vagyok. Csak annyit kérnék, bizonyítékok legyenek, hiteles mérési eredmények, mert az ön "bizonyítékai" jelen idő szerint csak hipotézisek, gyakorlati értékük bizonyítás hiányában pontosan a zéróval jellemezhető. Ha már "kutató", tartsa be a szakma szabályait, s ne a levegőégbe pukizza a semmit nem bizonyító feltételezéseit. Egyébként a jó "nullhipotézis" felállításának képessége nem kis adottság, csak sajnos ön még eme erényeit nem csillantotta meg előttünk...