Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 792164 megtekintés
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1560 Dátum: 2018. Augusztus 07. 21:32 »
Laci!

Magadnál vagy?
Milyen árulkodásról beszélsz?
Nyilvános internetes fórumról tájékoztatja valaki
B.Pétert az,hogy lehet árulkodó Júdás?
Nyilvános.
Érted,ismered ezt a szót?
Én is szoktam ídézni,részleteket átküldeni Neki,
mert Ő nem olvassa a netes méhész oldalakat.
Én tudom és Te is tudod mennyi időt elvesz az embertől,pedig én csak
akkor írok,válaszolok,ha nagyon fontosnak érzem.
Nem látsz a gőztöl?

Van még egy kérdésem.
Ha valaki Téged leáruloz,letalpnyaloz,Te akarsz
ezek után vele együtt dolgozni?
Szóba állnál vele?

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2018. Augusztus 07. 21:51 írta Csányi Antal »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1561 Dátum: 2018. Augusztus 07. 22:54 »
Senkit nem nevesítettem. Mindenki azt helyettesíthet be, akit akar. Viszont szerintem egy méhész érdekvédelmi szervezet vezetője számára internetes napi sajtó és minisztériumi pletyka helyett a méhészfórum az elsődleges hírforrás.

Azt hinni, hogy az OMME-ban talpnyalók, kettős ügynökök, meg árulkodók nincsenek, értelmetlen. Az OMME működésének eredménytelensége és a tények önmagukért beszélnek. Az el nem végzett érdekképviseleti munkát helyettesítik intrikák, cikizések, egymás kinyírása stb. Ha lenne érdemi munka, akkor nem lenne idő és energia arra ami most a fő tevékenysége az OMME tisztségviselőinek, egymás kinyírására elhiteltelenítésére való törekvés. Persze ezeknek van is alapja, hiszen nagyon ritkán zajlik érdemi és hasznos érdekképviseleti munkát.

Bross Péter már megválasztása pillanatában eldöntötte, hogy a kampányban nyújtott segítségemet mivel fogja jutalmazni. Én számos alkalommal próbáltam jó kapcsolatot kialakítani vele, de soha egyetlen pillanatra nem változtatta meg a magatartását. Volt egy fordulópont, amióta már nem is próbálkozok a helyzeten változtatni. A telefonhívásom se a vele való kapcsolatom megváltoztatása érdekében történt, hanem azért, hogy a méhészet közös ügyében segítsem az érdekeink érvényesülését.

Hidd el te is és Bross Péter is, hogy az igazán fontos és jó irányú ügyekért egyetlen egységes csatasorba lehet állítani a méhészeket és az OMME választott tisztségviselőit is. De erre most nem látok most se képességet, se akaratot. Pedig itt lenne a nagy lehetőség a súlyos méhmérgezés kapcsán.

Írjak valami jót is:
Mi megy akkor jó az OMME-ban? A Magyar Méhészeti Nemzeti Program pénzének elköltése.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Kitin

• 934
« Válasz #1562 Dátum: 2018. Augusztus 08. 17:52 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1563 Dátum: 2018. Augusztus 09. 20:36 »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1564 Dátum: 2018. Augusztus 11. 06:47 »
Vajon mit gondol a méhészek és az OMME elnöksége többsége a neonikotinoidokról és a nyári méhmérgezésekről?

MÉHEKRE VESZÉLYES SÚLYOS MÉREG!

Ezt gondolja dr Hegedűs Dénes alelnök is, sőt ki is monta 400 méhész előtt Jászberényben. Ezt gondolja Lászlóffy Zsolt és Fekete József alelnökök is. Ezt gondolja az elnökségből további 7 tag.

Ha ezt gondolja, akkor miért nem cselekszik határozottan? Nincs mitől félni, a 2 millió kg méh halála megköveteli az igazság kimondását. Nem az OMME kezében van a labor, de követelheti a neonikotinoidokról való vizsgálatok felgyorsítását. Mi az, hogy csak jövőre lesz eredmény?

*

neo

• 1000
« Válasz #1565 Dátum: 2018. Augusztus 11. 13:48 »
Legyen jövőre eredmény, nem ez a gond. Az a gond, hogy nincs heti gyakorisággal beszámoló arról, hogy hány vizsgálat történt, milyen módszerrel, milyen eredménnyel. Azt nem hinném, hogy egy vizsgálat fél éven keresztül történik, és csak akkor születik meg egy konkrét esetben az eredmény. Vagy ha így van, akkor arról is szükség lenne tájékoztatni a méhészeket.

« Válasz #1566 Dátum: 2018. Augusztus 11. 18:13 »
Véleményem szerint azzal kéne kezdeni az érdeklődést, miként vették a mintákat.
Én a javaslatomban pont azt írtam le, hogy azonnal ki kell kérni azon külföldi egyesületek, vagy méhészeti vezetők véleményét, akik ezen már rég túl vannak.
Olyan érzésem van mintha két dimenzióban élnénk.
Van egy fejlett nyugati világ akik már rég megoldották ezt a problémát, mi meg még mindig kőbaltával hadonászunk.
Ha az UNIO betiltotta ezeket a mocskokat, akkor annak oka volt.
Az ok pedig az, hogy pusztítja a rovarokat és a környezetet.
Mi a frászt vizsgálgatnak, pláne úgy, hogy már a mintavétel szakszerűsége is megkérdőjelezendő?
A NÉBIH kiadott egy riasztást, hogy vigyázzatok méhészek mert ha napraforgóra települtök károtok lehet.
Kárunk lett.
Ők szótak.....
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #1567 Dátum: 2018. Augusztus 12. 07:03 »
Véleményem szerint azzal kéne kezdeni az érdeklődést, miként vették a mintákat.
Tekintettel arra, hogy ez a kérdés Tóth Péter kapcsán állandóan felmerült, ezért szeretnélek megkérni benneteket (Geddekast is ide értem), hogy akkor a helyes módszert, és annak okát írjátok le ide!

« Válasz #1568 Dátum: 2018. Augusztus 12. 08:07 »
Neo!
Ezt már többször megtettem.
Először is azzal kezdtem, hogy a jelenlegi vizsgálatok nem nevezhetők monitoringnak!
Úgy fogalmaztam, hogy ez egy esemény utáni tabletta, valójában egy kárfelmérés, de ezt te is tudod.
A helyes mintavételi módszert pedig többször leírtam, hogy ez elhangzott 10 éve a "Csávázószer Konferencián", angolul, Őcsényben, 8 ország részvételével.
Én fogom megtanítani őket gépész létemre helyesen mintát venni?
Tíz éve mondom, most mi változott?
Egyébként a sikeres vizsgálatok alapja a helyes mintavétel.
Malya méhésztárs leírta hol tartunk ebben.
Mivel eddig sem fogadták el a nemzetközi szakirodalom ez irányú útmutatásait, valamint az ott mért eredményeket, szerinted mi értelme van annak, ha leírom, hogy hajnalban, az ország összes pontján egy időpontban, a növények egy magasságában, a virágzatból, a szárból, a levélzetből a talajból külön-külön?
Aztán azonnal fagyasztani.
Tudod ez, hogy történt amikor még szaktanácsadó voltam?
Tengelicen szikrázó napsütésben délelőtt 11 órakor kezdődött egy már 80%-ban levirágzott napraforgótábláról.
Én akkor feladtam a nyomulásomat.
Azóta több mint 100 millió ment ki a monitoringra, ami valójában(mint írtam) egy sima, vályogtéglának nevezhető, kárfelmérés.
Mi magyarok mindig mindent jobban tudunk!
Két csapatnak kéne már régen dolgoznia.
Az egyik csinálja ezt a kárfelmérősdit (abban nem rosszak), és egy teljesen új szakembergárdával a monitoringot.
Azonnal bevonnám a nemzetközi szaktekintélyeket, és kalapolnék állami plusz pénzekért a kutatás finanszírozására.
Nem jövőre, az már most kiderült volna, hogy az egész országban a neonikotinoidok tizedelték a méhészeteket.
Ami most megy az szerintem vicc.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1569 Dátum: 2018. Augusztus 12. 12:08 »
Ejnye, bejnye!

Most akkor hazudni köll, netán hallgatni köll, vagy Apátok elfelejtett volna szólni, hogy már megtalálták Kolombusz tojását és a lyukas sajtban a lyukat...?

Szegény Geddekas, Nagyernyei, Csányi Anti meg a jó Olvastam-P.-János meg még néhányan közben meg már két napja fölöslegesen vergődnek, miközben inaszakadtukból igyekeznek Bross apjuk-barátjuk-gazdájuk szennyesét fehéríteni, nem hallgatják a miniszteri kommünikét: nem köll azt gondúni, hogy katasztrófa történt volna, dehogy pusztult itt ki a hazai méhállomány fele, s már meg is van a laboreredmény, egy csepp vegyszert sem találtak a növényi nedvekben sem, a méhek meg Európa-szerte döglenek...

Már vártam, hogy Geddekas előjön a jó mintavételi technikával, a jó K-RPJ orcája pirulta közepette vallja be, hogy nem jól "olvasta", mikor kijelentette: nem kórság végzett a méhekkel. Repestem volna, ha Nagyernyei is időben megkérdezte volna a gazdáját, mit is kellene kommunikálni a monitoring-rentyölés helyett, Csányi Anti is előkereste volna közben azokat a laboratóriumi eredményeket, aztán lezárhattuk volna ezt az egész majomparádét, amit itt generáltak a tájékozatlan hangadóink. Mondjátok már meg a jó Brossnak is, hogy Nagypistánk megmondta a tutit, múlóban a vékony-szapora -pszichoszomatikus alapú- enterális helyzet, persze csak akkor, ha az "érdekképviselt" méhészek is úgy gondolják. Ha pedig mégsem úgy gondolnák, s továbbra is ingerük lenne a jó elnök szentséges ülepének szétrúgásához, akkor sincs nagy baj, legalább van egy miniszteri interjú, amely alapján szét lehet rúgni mindenki ülepét, lévén ezek szerint a méhészeket tájékoztató elnök és sleppje már megint a pofánkba hazudott, ide értve Geddekast is, aki -bár egy ideje már nem pontosan Bross embere de- esmeg hozta a formáját a "félország méhe megnyuvadt" hazugsággal...

https://tenyek.hu/tenyek/267563_pusztulnak-a-mehek.html

Ha valakit nem érdekelne az aszály-helyzet, 4:50-től füleljen...!

*

neo

• 1000
« Válasz #1570 Dátum: 2018. Augusztus 12. 20:18 »
szerinted mi értelme van annak, ha leírom, hogy hajnalban, az ország összes pontján egy időpontban, a növények egy magasságában, a virágzatból, a szárból, a levélzetből a talajból külön-külön?
Aztán azonnal fagyasztani.
Miért ez a helyes mintavétel? Az a csávázószer, amelyik hónapokon át esőben, sárban, tűző napsütésben hónapokon át a délutáni melegben nem bomlott le, az miért fog délelőtt tizenegy órára megsemmisülni? Ha nem teljesen bomlik le a mintavétel idejére a délelőtt folyamán, akkor fagyasztás hiányában miért bomlik le, ha eddig ugyanilyen körülmények között nem tette. A  növény életereje tán, ami egyben tartja? Már sokszor leírtam a választ ide, hogy miért hajnalban történik a mintavétel. De hát falra hányt borsó. Sajnos  a hajnali mintavételnek annyi köze van  az igazsághoz, mint Gizikének a gőzekéhez.

« Válasz #1571 Dátum: 2018. Augusztus 12. 21:50 »
Kedves Neo!

Mióta Nagyernyei Attila anno hosszú-hosszú éjszakákat átbeszélgetett "Etiennel", megkérdőjelezhetetlen szaktekintélynek számít a neonikotonoid-szakmában. Te nem tudod véletlenül, hogy milyen nyelven beszélgettek?

Én értem a Te logikádat is, mi több, képes vagyok felfogni, hogy annak ideje tájt rendkívül kellett volna egy kis guttációs érv is a neok ellen (ráadásul a guttációs cseppek kukorica esetében mintegy bő negyven napig valóban tartalmazhatnak csávázószer hatóanyagokat magasabb koncentrációban, mint a növényi szövetek, hiszen a guttációs cseppek xylém-eredetűek, nem floém-származékok, mint a nektáriumok cukortartalmú folyadéka). Ha valaki tisztában van a guttáció jelenségével, akkor valóban a guttációs cseppekben lehet "megfogni" a neonikotonoid hatóanyagokat a legkönnyebben, de csak a fiatal növények esetében. Egyszer már beszélgettem veled a növényfajok eltérő guttációs hajlandóságáról, s akkor hozzávetőleg leírtam azt is, hogy mely számtóföldi növényfajok milyen mértékben hajlamosak guttálni. Most sem tudok sok újat mondani, a régi állításaim ma is irodalmi kigyűjtést követő összegzések, tehát lényeges változást ne várj: az egyszikű fajok erősebben guttálnak, a kétszikűek közül a keresztesvirágúak (káposztafélék) és a cukorrépa hajlamosabb, a pillangósok kevésbé és a napraforgó talán a legkevésbé. Ide nem teszem fel a kapcsolódó irodalmat, ha valakinek szüksége lenne rá, a Ződön szívesen adok összefoglalót.

Nomármost látszik tehát, hogy miután a guttációs cseppek nagyjából a harmatcseppek felszáradásávan azonos ütemben száradnak be, gyűjtésük a késő reggeli órákig mikrokapillárisokkal rendkívül egyszerű mutatvány, amennyiben guttál az a szerencsétlen növény. Mint írtam, a virágzó kukorica és napraforgó ugyan eltérő mértékben, de nemigen guttál már (a hajnali harmat nevű páralecsapódás nem guttáció, de ha valaki harmatcseppeket gyűjt, akkor abban nemigen találhat semmit).

Tehát teljesen fölösleges a hajnali órákban nektár, virágpor és növényi szövetminták gyűjtése útján a hatóanyagok keresésével bajmolódni, a szövetek 3-4 óra között semmivel nem tartalmaznak több hatóanyagot, mint később, mi több, a nedvkeringés megindulásáig feltehetően még annyit sem, hiszen a sztómák zárt állapotában nincs érdemleges nedvkeringés, tehát hatóanyag-áthelyeződés sem a gyökér felől a generatív részek felé. Nem véletlenül vett mintát Simon Gergely napközben, s eddig azon ritka személyek egyike, akinek sikerült a napraforgó pollenjéből (?) 1,5 ppb tiametoxam hatóanyagú mintát szolgáltatni (a zárójeles kérdőjel azért van, mert a résztvevők kommunikációja ellentmondásos, lévén egyesek szerint pollenmintát vettek, a kampánymenedzser pedig "tömörin" virágzatról beszél. A vizsgálatot emlékeim szerint szűrővizsgálat keretében végezték a NÉBIH velencei laboratóriumában. Tehát szövetmintákból könnyebb a hatóanyagot kimutatni, mint pollenból és nektárból. Emlékeim szerint a somogytúri eset hatósági vizsgálata is szolgáltatott pozitív mintát, a teljes virágzat szűrővizsgálata hozzávetőleg nagyságrendileghasonló koncentrációjú tiametoxam hatóanyagot mutatott ki, mint Simon Gergely pollenmintájáé, de mivel a hatósági laboreredményről csak Molnár Jenő kapott jegyzőkönyvet (melyet belinkelt a Zöldön, s a növényben igen, a méh-kadáverekben nem találtak hatóanyagot, a belinkelt jegyzőkönyveket sajnos nem találom, így csak akkor nyilatkoznék felelősen ha a jegyzőkönyvek előkerülnének).

Ismételten hangsúlyozni szeretném, hogy nem guttációs cseppek okozhatták a virágzó napraforgó okozta kijáróméh-elvesztést, sokkal valószínűbb, hogy egy szárazabb periódust követő nagyobb csapadékmennyiség okozhatta a gyökérzónából még nem teljesen lemosódott csávázószer hatóanyag "felszippantását" az előzőleg szomjazó növény részéről, s ez a folyadék-löket juttathatott a napraforgóba letális dózisú tiametoxamot, amely aztán rekord gyorsasággal juthatott a nektárba és részben a pollenbe. Miután a videofelvételek tanúsága szerint ellentmondásos tünetek voltak, hiszen a méhek jelentős része a táblán és hazafelé pusztult, ám -feltehetően a tábla közelsége miatt- a kaptáraknál is volt jelentős számú elpusztult méh. 

https://www.youtube.com/watch?v=kJHhh_ENblM

Ilyen tömegű méhvesztést egyébként a gyűjtő méhek szenvedhettek csak, hiszen azt nehogy már le akarja dugni a torkunkon a Klubtulajdonos és szaktudományos biológus fegyvertársa, hogy tömeghordás idején ilyen nagyságrendű a vízhordó méhek elhullása. Nem bánnám, ha valaki megmondaná, mekkora a vízhordásra "szakosodott" méh-létszám a tömeges nektár-beáramlás idején...

Száz szónak is egy a vége: ideje meghajolnunk a Klubtulajdonosi géniusz nagysága előtt, s azt sem rejteném véka alá, hogy néhány alkalommal már megszellőztettük a monitoring-bizottság mintavételi technikájának részleteit, az sem lehet kérdéses, hogy a hatósági mintavételi protokoll nem minden esetben fedi a monitoring-csapat metódusát, de azt kell hinnem, hogy ezt a monitoringot folytató szakembereken számonkérni súlyos pszichózisra, "monitoring-fóbiára" utaló magatartás.

Mondjuk egy Nagyernyeitől ez sem a csodával határos viselkedésforma, különösen a kölykét (gazdáját) védő anyatigris-szindrómával kapcsoltan. Az is igaz, hogy ha Bross megint megy, még annyinak sem hívják a jó Nagyernyeit, mint idáig, van tehát mit féltenie, imázsa mára már öléggé megkopott, szavahihetősége is a nullához konvergál, a szakmaiságát pedig jól jellemzi az ilyen "mintavételi" észosztása. Ráadásul még a szakminiszterével is szembe megy, amikor erőlteti, hogy mit kell megtalálni a mintákban, s tovább szítja a békétlenséget, ráadásul ilyen ökörségeket nyilatkozik szegény Nagypista ígéreteivel kapcsolatban. Holnap megröptetem a magyar bulvármédiában, hogy a tolnai elnök a minisztertől azt várja, hogy hazánkban a gabonaféléken kívül a kukorica és ipari olajos növények termesztését számolja fel:   https://www.youtube.com/watch?v=kJHhh_ENblM

Nekem úgy tetszik, remélem mások is büszkén dagadó kebellel hallgatják a jó szakma-politikust. Ha lehagyjuk a szakmát, akkor meg éppen az marad meg belőle, mint mostanság a gazdájából: a "politikuss"...

« Válasz #1572 Dátum: 2018. Augusztus 12. 22:29 »
Nem tudja valami okos ember, hogy a neonikotinoidok szedik-e az atkát is?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1573 Dátum: 2018. Augusztus 12. 23:55 »
Neo!

Ugye neked a végzettséged Állatorvos?

Merthogy a növényeknek az élettana külön foglalkozik a nedvek áramlásával. Tomipapa zegedez a maga unalmasan cirkalmas módján erről valamennyit, de tudatosan nem ad róla teljes és korrekt képet, nehogy lebuktassa saját neo támogató érveinek Bábel tornyát.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1574 Dátum: 2018. Augusztus 12. 23:57 »
Nem tudja valami okos ember, hogy a neonikotinoidok szedik-e az atkát is?
Nem mindegy neked, ha a neonikotinoidoktól a méhcsalád majdnem meghal?