No. Sok mindenben egyetértünk, néhány dologban nem. Tehát először is, amikor azt írtam, hogy amikor már nem emelkedik az NNI koncentráció a kaptártermékben, akkor valószínűsíthető a behozó méh halála, az természetesen úgy értendő, hogy több év tükrében. Egy éven belül a méz NNI koncentrációja nagyjából szinten marad. Ha újabb és újabb adag méz kerül be, akkor a raktározott méz koncentrációja nem emelkedik, legfeljebb a szárítás mértékének megfelelően. Ha az évek során a környezetben emelkedik a koncentráció, akkor tud a következő évi méz is nagyobb koncentrációjú lenni az előző évinél. Ettől függetlenül a méhben ugyanazon éven belül is nőhet a koncentráció, kumulálódik a megkötött toxin mennyisége. Tehát természetesen lehet méhpusztulás emiatt, pedig a méz koncentrációja nem emelkedik, és még a méz mennyisége gyarapodhat is. Csak mondjuk egy méh egy szezon alatt nem tud 100-at fordulni, hanem csak 70-et. Ekkor éri a halálos hatás. De ugye a szubletális hatást előbb el fogja így érni a méh (mondjuk az 50. fordulónál), ekkor eltéved. Ennek a tünete azonos a CCD-vel. Eltűnik egy-két fiók méh a kaptárból. A virágport hozó méh, ha a nektárból kevesebb mérget vesz fel, később fog eltévedni. Ekkor a dajkaméh fog mérgeződni a mézből és a virágporból is. Ezek szubletális tünete lehet a mászkálás. Nos az valóban lehetséges, hogy egyszerre jelen legyen a vírusos és az NNI-s mászkálás. Tulajdonképpen nem is kell, hogy szinergizmus legyen, megjegyzem nehezen is tudom elképzelni. Ebben az esetben valóban fals diagnózis lehet tisztán a vírusra fogni a mászkálást. Ha mondjuk a méheket egyenként vizsgálnánk meg, és 100-ból 100 vírusos, akkor a vírus a hunyó, ha 100-ból 30 a vírus, akkor a többi nagy valószínűséggel neo. Bárcsak itt tartanánk, hogy ilyen cizellált vizsgálatokat végzünk. Én még egy olyan cikket sem olvastam, amelyik a mászkálás tünetegyüttesét vette volna górcső alá. Kivéve Tóth Pétert, aki Nosema és növényvédőszer vizsgálatokat is végeztetett, ABPV-re irányulót viszont nem. Ezért kellene sürgősen felmérni a mászkáló méhek Nosema és ABPV (és vagy nyáron:CBPV) státuszát, valamint a kimutatható növényvédőszereket. Ha ez alacsony mértékű, akkor valószínűsíthető az NNI hatás. Megjegyzem, hogy ha a mászkálás esetén csak alig lesz valószínűsíthető az NNI, attól még az eltévedés (CCD) esetén az NNI a legfőbb gyanúsított. Ugye az izraeli akut paralízis vírus és az Iridovírus került szóba szintén a Nosema-val karöltve (hiszen a Nosemáé az injekcióstű szerepe), de annak nagyon ellentmond, hogy nincsenek szárnybénult méhek a méhesben. Ebből is látszik, hogy a világ is tévelyeg. Az( I)ABPV-t gondolják a CCD okának, de ott is kellene lennie valamennyi mászkálásnak, nem valószínű, hogy a levegőben bénulnak le. Míg a szubletális NNI okozta eltévedés simán beleillik a CCD tünetegyüttesébe, ahol mászkálásról nem számoltak be. Persze van még egy lehetőség, hogy a Nosema+IABPV vagy Nosema +Iridovírus nem méhbénulást, hanem eltévedést okoz. Tehát olyan méhészetekben, ahol eltűnés van, ott meg kell nézni az IABPV és Iridovírus státuszt is. Ugye a nick neveim is erről szóltak: cerana, irido, neo.