Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 792143 megtekintés
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1200 Dátum: 2018. Január 16. 14:07 »
Szerintem meg a családok elveszítik a kijáró népességüket/megszakad a hordás folyamata / , így ami okozza náluk a " gyilkos kórt" az nem kerül be a kaptárba !!!!
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 16. 17:17 írta mézengúz »

*

neo

• 1000
« Válasz #1201 Dátum: 2018. Január 16. 14:30 »
Ha áthelyezem a családokat/ahol van mászkálás/ egy új helyre , akkor ezeknél a családoknál is megszűnika mászkálás !!!
Ezt a két hozzászólásodat vesd össze:
Idézetet írta: mézengúz
Szerintem meg a családok elveszítik a kijáró népességüket/megszakad a hordás folyamata / , így ami okozza náluk a " gyilkos kórt" az egy ideig nem kerül be a kaptárba !!!!
Akkor most megszűnik, vagy csak egy ideig ?

« Válasz #1202 Dátum: 2018. Január 16. 14:38 »
Az alábbi két szakcikket ajánlom szíves figyelmetekbe.
https://vilagterkep.atlatszo.hu/2014/07/05/meta-tanulmany-a-mehgyilkos-neonikotinoid-rovarirtok-globalis-pusztito-hatasarol/
https://vilagterkep.atlatszo.hu/2014/07/15/neonikotinoidok-es-mehpusztulas-a-kutatoknak-is-van-szemelyes-felelossege/
E képen látható francia kutató,  Jean-Marc Bonmatin már a francia Apimondián bemutatta azt a kísérletét, ami igen meggyőzőnek bizonyult.
A méheket neonikotinoiddal kevert sziruppal etette, kaptáraktól 100 méterre.
A vegyszerrel etetett méhek nagy része eltájolt, nem ment haza.
Én évekkel ezelőtt már ide feltettem, de most nincs időm keresgetni.
Itt is megtaláljátok azokat a gondolatokat, amit most az OMME növényvédőse tagad, sőt támadásba kezdett!
"Bár a Vidékfejlesztési Minisztérium az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vizsgálataira hivatkozva nem lát összefüggést a neonikotinoidok és a hazánkban mért méhpusztulás között...."
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #1203 Dátum: 2018. Január 16. 17:31 »
Olvasgatom L. BAILEY AND A. J. GIBBS alábbi cikkét:
https://w3.avignon.inra.fr/dspace/bitstream/2174/471/1/Bures-B1297.pdf
Ha jól értelmezem, amit írnak, akkor azt írják, hogy a vírus, az ABPV a klinikai tüneteket a méhek bénulását csak laboratóriumi körülmények között idézi elő, mesterséges, szájon át fertőzéssel nem tudták a tüneteket kiváltani és a víruspartikulák számának növekedését előidézni. A laboratóriumi tünetek injektálást követően alakultak ki. Nozemáról nem tesz említést. Nem gondoltak rá, hogy azok végzik el az injektálást. Később Varroával kapcsolatban kimutatták. Tehát igazolja azt a feltételezésemet, hogy csak akkor lesz ABPV miatti megbetegedés, ha a Nozéma is szaporodik. Ekkor lesz tömeges. Varroa esetén sporadikus. Ja, és akkor kifejezett, ha a fészekhő a normálisnál alacsonyabb.

*

Misi

• *
  • 35
« Válasz #1204 Dátum: 2018. Január 16. 18:55 »
Ha áthelyezem a családokat/ahol van mászkálás/ egy új helyre , akkor ezeknél a családoknál is megszűnik a mászkálás !!!
-Az én variációm: a leröpítés után nincs felderítés, ezért nincs mozgósítás sem. Tehát mászkálás sincs a következő mozgósításig. De a mérgeződés továbbra is folyik. A mérgezett méh kerüli a fényt, ezért csak akkor jön ki a lakásból ha fontos dolga van.

- Van egy méreg ami az embernél többek között a felsorolt tüneteket okozza :fáradékonyság, fénykerülés, homályos látás, izomgörcsök, remegés, hallucináció, környezetben való tájékozódási képesség csökkenése, túlzott mozgékonyság, zavartság, hiperkinetikus magatartászavar, epilepszia.
Valószínüsíthető, hogy a méhnél is.

- Elszomorító, hogy ilyen méreg a problémás családok kaptárjában is keletkezik.

« Válasz #1205 Dátum: 2018. Január 16. 21:21 »
Csak feltételezem az egy telephelyet. Lerepül, nem repül, a konténer méhei nem mászkáltak. Gondolom repcére járt az összes család. Érdekes megfigyelés az biztos!

*

neo

• 1000
« Válasz #1206 Dátum: 2018. Január 16. 21:26 »
Misi!
Nem tudom milyen méregre gondolsz. Azt azonban Te is elfelejtetted, ahogyan mézengúz is, hogy Vesztinél a fűtött kontiban nem jelentkezett a betegség, míg a fűtetlen gyalogoknál igen. Irreleváns az, hogy az áthelyezett családoknál eltűntek a tünetek, pusztán csak beleillik a képbe.
Ami a mérget illeti:a cukorbetegség nem jár ilyen tünetekkel a méheknél.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 16. 21:34 írta neo »

« Válasz #1207 Dátum: 2018. Január 16. 22:01 »
"De azt is mondom, hogy a mászkálás  neo is lehet, mégpedig virágport fogyasztott dajkaméhek hordáskori tájolása miatt. Éppen ezért a két vírust ki kell zárni. Akkor lehet azt mondani, hogy talán NNI van a háttérben."

A kérdés csak az melyiket könnyebb kimutatni a vírusokat nozémát vagy a minimális a károkozásra már képes vegyszer ppb értéket, mert az lesz a hunyó.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1208 Dátum: 2018. Január 16. 23:27 »
Fűtött konténerben nem jelentkezett a betegség/ABPV/ , én még ekkora marhaságot nem hallottam !!!!!
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 16. 23:31 írta mézengúz »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1209 Dátum: 2018. Január 17. 04:23 »
Neo!

Tudom, hogy nagyon kellemes lenne a konfliktusok elkerülése és jó lenne a különböző káros, kóros tünetet vírusokkal, nosemaval, bacikkal, gombákkal, parazitákkal magyarázni.
Miért lenne jó, ha ezek tökéletes magyarázatot adnának?
Mert akkor csak magunkat okolhatnánk a bajokért és nem kellene konfliktusokat felvállalni külső szereplőkkel. Olyanokkal mint a Bayer, Syngenta, Monsanto, Gazdák, minisztérium stb.
Sajnos ezen reményeidet a valóság nem tudja visszaigazolni. Tudomásul kell venni, hogy fel kell vállalni a konfliktusokat külső szereplőkkel.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1210 Dátum: 2018. Január 17. 05:54 »
Február 5.-én a Szekszárdi Méhészklub vendége, Dr.Rusvai Miklós prof. lesz.
Magyarországon eddig az Ő csapata jutott legmesszebb a vírusok kutatásában.
Ezt a meleg, nem meleg kérdést biztosan fel fogom neki tenni, de rögtön hozzáteszem, hogy nem ez én gondolataim.
Nekem az a magánvéleményem, hogy ez marhaság, de ha nem, fejet hajtok előtte.
Azt is meg kell vizsgálni, hogy a "kísérletet" végző kolléga, szakmapolitikában melyik oldalhoz tartozik.
Ezek azok az apróságok, amik a dolgok mögött meghúzódnak!
Egy állításból semmiképpen nem kéne nagyívű következtetéseket levonni!
Olyan furcsaságok senkit nem érdekelnek, hogy a vírusok és az atkák pont repcevirágzás kezdetétől aktivizálják magukat, utána másfél hólap pihi, majd napraforgó-kukorica virágzás indulásakor ismét atka és vírus problémánk lesz?
Sajnálom, de ezt nekem nem tudjátok bemagyarázni.
Eddig úgy tanultam, hogy a betegségek vektora az atka!
Repce után napraforgóig mi lesz velük?
Nyári szabira mennek?
Nem!
Folyamatosan szaporodnak, számuk lineárisan növekedik,  mászkálás pedig megszűnik?
Én a növényekben és továbbra is az abból gyűjtött virágporban, majd a belőle készített pempőben, és a guttációs csepekkben látom a bajok okát.
Ha tévedek (de eddig ezt senki nem bizonyította még be) azt is elfogadom.
Viszont a két "mászkálási" időszak nagyon is köthető  a két virágzási időszakhoz.
Az atka és a vírusokkal mi lesz másfél hólapig?
Azt se felejtsük el, hogy a herék is mászkálnak!
Sokan le sem néznek a földre, azt állítják náluk nincs mászkálás, amikor meg ellátogatok a kollégához, talpam alatt ropognak a méhek.
A meleg konténert is ebbe a kategóriába sorolnám.
Én legszívesebben azoknak fűtenék alá, akik nem hisznek a neonikotinoidok káros hatásaiban.
2018. január közepén még mindig azon győzködjük egymást, hogy káros, vagy nem káros?
Bevallom ez elkeserítő.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #1211 Dátum: 2018. Január 17. 09:49 »
Attia!
Rusvai prof.nak egy kérdést tegyél fel. A vírusvizsgálatai között milyen részarányt képviseltek a mászkáló méhek. Tehát amelyek a kísérőiratban így szerepeltek, és így is van nyilvántartva.
Idézetet írta:  Nagyerenyei Attila
2018. január közepén még mindig azon győzködjük egymást, hogy káros, vagy nem káros?
Attila! Te szoktad olvasni ezt a fórumot? Megneveznéd az a nicknevű embert, aki azt állítja, hogy nem káros?
Idézetet írta: mézengúz
Fűtött konténerben nem jelentkezett a betegség/ABPV/ , én még ekkora marhaságot nem hallottam !!!!!
Mézengúz! Olvasni kellene, akkor hallani sem kellene. Meg persze érteni, hogy mit olvasol. Na ez az amit már látok, hogy teljesen reménytelen eset.
Idézetet írta: Geddakas
Tudom, hogy nagyon kellemes lenne a konfliktusok elkerülése és jó lenne a különböző káros, kóros tünetet vírusokkal, nosemaval, bacikkal, gombákkal, parazitákkal magyarázni.
Geddekas!
 Neked is csak az olvasást tudom javasolni. A  szövegértés higgyétek el nagyon hasznos dolog.

*

neo

• 1000
« Válasz #1212 Dátum: 2018. Január 17. 10:58 »

Ezt a meleg, nem meleg kérdést biztosan fel fogom neki tenni, de rögtön hozzáteszem, hogy nem ez én gondolataim.

Attila!
A dolog úgy tisztességes, ha ezt a cikket kinyomtatod, és mielőtt felteszed a kérdést, odaadod neki. Különösen a 169. oldalon lévő  1-es számú ábrát nézze meg, amelyben L. BAILEY, az egyik legnagyobb méhbetegség szakértő a világon leírja, hogy amikor ABPV vírusával oltott be méheket, és azt vizsgálta, hogy a 20 méhből mikor pusztul el 10, úgy tapasztalta, hogy 35 fokon többszörös idő szükséges hozzá, mint 30 fokon. Az is látható, hogy ezek az értékek miként alakulnak a töményebb és a kevésbé tömény víruskoncentráció esetén. Azt is írtam, hogy BAILEY azt hitte, hogy az ABPV csak laboratóriumban, mesterséges oltással váltja ki a tüneteket, egyébként ártalmatlan. Nem gondolt arra, hogy a természetben az oltást a Nosema végzi el. A CBPV viszont fordítva van:30 fokon nem szaporodik,hanem csak 35 fokon.
https://belinra.inra.fr/doc_num.php?explnum_id=993

*

Kitin

• 934
« Válasz #1213 Dátum: 2018. Január 17. 11:24 »
"Időpont: 2014. március 4. Helyszín: Herceghalom, ABACUS Business & Wellness Hotel**** Kerekasztal-beszélgetés: Hogyan tovább? - Élet a neonikotinoidok után A beszélgetés résztvevői: Dobai Tibor kereskedelmi igazgató, Syngenta Dr. Hornok László egyetemi tanár, az MTA r. tagja (moderátor), Dr. Tőkés Gábor igazgatóhelyettes, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Takács Attila ügyvezető igazgató, Cheminova Magyarország Kft. Tóth Péter növényvédelmi szakmérnök, méhészeti szaktanácsadó, Országos Magyar Méhészeti Egyesület"
https://www.youtube.com/watch?v=jFXGlr8hqk0

végül is mindenki kimondja, hogy nem jó!

Attila! Tegnapelőtt feltettem ide egy videót azzal a szándékkal, hogy hátha megnézitek. Érdemes végighallgatni, a végén is beszél Tóth Péter, ha mást nem is azt mindenképpen érdemes meghallgatni, 2014.  Említ egy esetet is ahol a méhész és a gazda próbál "szót érteni" egymással.
Senki nem állítja, hogy nem káros a neo.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1214 Dátum: 2018. Január 17. 11:50 »
Kedves Neo!

Most volt haláleset a családunkban és ennek kapcsán sokat beszélgettem egy orvossal és rákérdeztem, hogy a halál okát mi alapján állapítják meg? Nagyon érdekes, szinte filozofikus beszélgetés bontakozott ki, aminek a végeredménye röviden összefoglalható.

Amikor az orvos egy beteget diagnosztizál, akkor a tüneteket és laboreredményeket rendszerezi és igyekszik beazonosítani a betegséget. Azt hisszük mi átlagemberek, hogy az orvosi munka indítása ez. Pedig mindenek előtt az azonnali beavatkozás szükségességét köteles megállapítani az orvos. Az azonnali beavatkozásnak sürgősségi szempontjai vannak, reanimálás, csontok, ficamok helyrerakása, gyors rögzítése, fájdalom csillapítás, sokkos állapot elviselhetővé tétele. Ha ezek megtörténtek, akkor jönnek a mélyebb oksági vizsgálatok és a lehetséges gyógyító módszerek kiválasztása, kipróbálása, ami bevált alkalmazása.

Amennyiben a beteg állapota rosszabbra fordul és elfogytak a gyógyító lehetősége, akkor jön az emberi méltóság védelme mellett a halálra való felkészülés. Aztán persze jön a halál, ami minden esetben szörnyű és váratlan. Egy óriási kitölthetetlen űrt hagy maga után a halott.

És itt jön egy nagyon érdekes orvosi hozzáállás. A betegnek volt számos betegsége, ami végül a halált eredményezte és mégis az utolsó orvosi iraton rendszerint a keringés elégtelensége majd leállása szerepel a halál okaként.

Kiváló hematológus orvos barátaim vannak, akik több kevesebb sikerrel gyógyítják a leukémiás betegeket. Megdöbbentő és érthetetlen számomra, hogy ezek az orvosok egyáltalán nem fásulnak el és minden haláleset lelkiismereti probléma is számukra, de soha nem emlegetik panasz szóval a környezetszennyezést, mint a rákos megbetegedések leggyakoribb kiváltó okát!

Miért hoztam az emberorvoslás példáját? Mert az állatorvos is így gondolkodik. Szívesen foglalkozik a nozémától kezdve az atkán keresztül a vírusokig, de amikor a méhmérgezési esetekhez kell kimenniük, akkor kettőt hátralépnek mielőtt elindulnának. És kiérve a helyszínre is sokkal inkább hisznek bármi másban, csak ne kelljen mérgezést megállapítaniuk.

Egyébként Tóth Péter is ilyen volt, pedig Ő nem állatorvos. Nagyon durva tünetek és különösen erős bizonyítékok esetén volt hajlandó méhbetegségek helyett mérgezést megállapítani. A legenyhébb nozéma jelenléte esetén is már az a jellemző az állatorvosokra és Tóth Péterre, hogy az adott esetnek a méhmérgezés voltát vagy súlyosságát erősen megkérdőjelezi, bagatellizálja és a méhbetegség irányába tereli a gondolkodást és azt igyekszik felnagyítani.

A mérgezett méhcsalád szinte természetszerűen nozémás és akár több vírus is tobzódhat benne. Nem beszélve arról, hogy az atkaszám is feldúsul. Ránéz a méhcsaládra az állatorvos és megkönnyebbülten felsóhajt, hogy Hál' Istennek ez az állomány is nozémás, vírusos stb.... Valahogy úgy, ahogy az emberorvos is szívesebben leírja, hogy a papa keringési elégtelenségben hunyt el, mint bármi mást.

Élő példa volt az EGYHÁZASKOZÁRI ESET. Majd egy teljes éven keresztül erőltetett Tóth Péter minden olyan diagnózist, ami nem mérgezéses. A méhész nem hitte el és Csuját is felkereste és kérte a véleményét. Csuja áttekintette a kórtörténetet és azonnal megállapította, hogy ez klasszikus méhmérgezéses eset. Csuja nyílt vitába is keveredett Tóth Péterrel, még botrány is lett belőle, ugyanis az OMME vezetése, sőt az újság se volt hajlandó közölni Csuja esetleírását és következtetését, ezért Csuja felpakolta hirdetésként az OMME honlapra. Mit ad a Jó Isten? Egyszer csak Tóth Péter szép csendben 180 fokban megváltoztatta a véleményét és ma már úgy hirdeti az egyházaskozári esetet, hogy az egy tipikus neonikotinoidos mérgezés.

Kedves Attila!

Rusvai doktor tényleg jól informált a vírusok biológiájában és kórtörténetében, de szerintem nagyon kevés GYAKORLATI ismerete van a méhmérgezéses esetekről, tehát a méhmérgezés és vírus kapcsolatról szakirodalmi ismeretekkel rendelkezik. Az pedig sokkal inkább érzékelhető lenne kint a gyakorlati életben és a méhész számára sokkal hasznosabb összefüggéseket tárhatna fel egy előadásban.

Engem sokszor hívnak méhegészségügyi vagy méhmérgezéses esetekhez. Mindíg részletesen ki szoktam kérdezni a méhészt, hogy az elmúlt egy hónapban mit csinált a méhcsaládokkal. Persze nem kapok mindig hiteles információt, de mégis irányadó. Aztán persze mérlegelem az elmondottak igazságtartalmát a méhcsaládok vizsgálata során. Türelemmel a gyakorlott méhész szemével is nézem a méhcsaládokat. Több alkalommal meglepődött a méhész, hogy felismertem a méhész keze nyomát, amivel be akart avatkozni a család életébe, de eltitkolta előlem. Ez a fajta tudás is kell ahhoz, hogy az ember helyesen diagnosztizáljon.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.