Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 798037 megtekintés
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #450 Dátum: 2016. Január 06. 19:10 »
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #452 Dátum: 2016. Február 14. 08:36 »
Tehát Vivaldi felvetésére itt válaszolok.
Ezt írja:
"Jó van, nekem mindegy, nekem meg a többi tagnak úgy se lesz eladva méze, mert ugye ez lenne a legfontosabb, és nem a neonekotionok meg a többi dolog."
Először is ezt a cikket olvasgassátok, görgessétek lefelé a lényeg ott van.
http://www.nufarm.com/Assets/31491/1/Nufarmer_Magazin_2015_augusztus.pdf
Egy idézet belőle:
"A csávázott vetőmagot elkülönítve és feltűnő módon megjelölve kell tárolni! A csávázott vetőmagot tilos emberi fogyasztásra vagy takarmányozásra felhasználni! A vadállomány védelme érdekében tilos a csávázott vetőmagot
vetés után a talaj felszínén hagyni!"
Szerinted Vivaldi mitől van a sok rákos, daganatos megbetegedés?
Pakson előadó voltam a "Mezőség élővilága" című program keretében.
Erdészek, vadászok, mezőgazdászok voltak, én a méhészetet mutattam be.
Ott hallottam, hogy mekkora gáz az új típusú csávázó szerek használata!
Rengeteg állat elvetél, csonka, torzók születnek, a nyúl és fácánállomány megtizedelődött!!!!
Nagyon vissza kell fognom indulataimat, mert a tudatlanság az emberiség kerékkötője!
Az OMME jelenlegi vezetői a mai napig siratják a neok kivonását, legutoljára T.P. tette ezt Bross előadása után Veszprém megyében.
Katasztrófa, hogy még itt tartunk, győzködni kell benneteket, hogy az életünket veszélyeztetik a néma gyilkos szerek!
Ha egy vegyszerlobbi képviselője sztárolná a méh és rovargyilkos készítményeket, még megérteném.
De a méhészeti ágazat vezetői?
Egyáltalán kinek az érdekét képviselek ők?
A választási kampányban ezekről a szomorú tényekről ne feledkezzetek el!
Ez ma az OMME érdekvédelme?!
Ezért is nem tudnám még 4 évig nézegetni őket!
Ha sokáig etetik velünk ezeket a mérgeket, nem lesz módunk eladni a mézünket!, mert mi is kinyiffanunk.
Tűzzel-vassal tiltakoznunk kell az új típusú csávázó szerek, és a féktelen rovarölő mérgek használata ellen!
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #453 Dátum: 2016. Február 14. 10:38 »
Idézet
Rengeteg állat elvetél, csonka, torzók születnek, a nyúl és fácánállomány megtizedelődött!!!!
Nagyon vissza kell fognom indulataimat, mert a tudatlanság az emberiség kerékkötője!
Az OMME jelenlegi vezetői a mai napig siratják a neok kivonását, legutoljára T.P. tette ezt Bross előadása után Veszprém megyében.

Általában a hosszú hatástartamú növényvédőszerek nagyon veszélyesek, mert nagy mennyiségben fel tudnak halmozódni helyenként. Ha ezek a helyek a vadállatok számára kedves élőhely vagy kedves táplálékforrás, akkor hihetetlen károkat tudnak okozni.

Törvényben kellene korlátozni a növényvédőszerek megengedhető hatástartamát. Vannak növényvédőszerek, amiket bizonyos talajokon nem szabadna alkalmazni sem. A klotinaidint, tiametoxamot például bizonyos agyagtartalom fölötti talajok esetén nem szabadna alkalmazni, mert akár 1000 napig is változatlan állapotban képes megmaradni. Erre volt élő példa a somogytúri eset, ahol a Molnár Jenő méhei szenvedtek súlyos mérgezést.

De hát ehhez is erős természet és környezetvédelmi valamint méhész szakmai munka továbbá erős lobbi munka kell, amire a jelenlegi vezetés bizonyítottan alkalmatlan.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #454 Dátum: 2016. Február 14. 14:18 »
Geddekas!

Ezt írod!
"Törvényben kellene korlátozni a növényvédőszerek megengedhető hatástartamát. Vannak növényvédőszerek, amiket bizonyos talajokon nem szabadna alkalmazni sem. A klotinaidint, tiametoxamot például bizonyos agyagtartalom fölötti talajok esetén nem szabadna alkalmazni, mert akár 1000 napig is változatlan állapotban képes megmaradni. Erre volt élő példa a somogytúri eset, ahol a Molnár Jenő méhei szenvedtek súlyos mérgezést.

De hát ehhez is erős természet és környezetvédelmi valamint méhész szakmai munka továbbá erős lobbi munka kell, amire a jelenlegi vezetés bizonyítottan alkalmatlan."

Most teljes mértékben egyetértünk.
Amíg nem voltak hosszú hatású rovarölőszerek
használatban sokkal jobb,erősebb méhekkel dolgozhattunk.
Nem értem Cserényi miért nem látja ezt.Ő se ma kezdett méhészkedni.
Ha nem fogadja el,ha nem hisz a milliónyi kutatásnak melyek bizonyítják ezen
szerek óriási kárát,természetre ható gyilkos hatását,akkor látnia kellene saját méhei
szenvedéseit
Egyszerűen nem hiszem el!!!
Nem tudom elhinni,hogy nem látja milyen nagy kárt okoz az összes szántóföldi
kultúra amit a méhek látogatnak.Ez nem volt így még 15 éve sem.
Akkor a családok repcén robbanásszerűen fejlődtek,ma ha stagnál és nem csökken a
a népesség repce alatt(napi 1500-2000 méh kell ki)akkor már boldogok vagyunk.
A napraforgó,kukorica virágzás után árnyékuk önmaguknak a méhek.
Ez nem így volt 15 éve sem.
Úgy  kb 18 éve 40 kg fölötti átlagot pergettünk selyemfűből NB családokkal.
Akác előtt gyengített,akác után összerakott családok voltak,tele fiatal méhekkel.
Semmi fiasítás nem maradt a családokban mert kiszorította a méz.Elszállítottuk napraforgóra őket.
7-8 gyönyörű keret fiasítást neveltek napraforgón,olyan 20 kiló pörgetett méz mellett,és nem
jó napraforgós helyen.
Ezt ma nem lehet összehozni.A napraforgó kukorica virágzása idején legyengülnek a családok.
Régen fejlődtek ezen időszakban.
Hosszú évek óta ebben az időszakban gyakorlatilag tönkre mennek a "kis",szaporított családocskák.
Nem lehet őket felhozni.
A mi méhészetünk úgy lett nagy,hogy akác előtt kis egy-két keretes szaporulatot
készítettünk,pátyolgatva gyönyörű családokká fejlesztettük őket őszre.
Ezt ma lehetetlen megcsinálni.
Én lettem ügyetlenebb,elfelejtettem ,hogy csináltam régen.
Ugye Cserényi úr .
Hogy-hogy nem látja ezeket a gondokat.
Azért mindig Cserényit találom,szólítom meg neonikotinoid ügyben,
mert Ő az OMME megmondó embere,don Cserényi.
Mindennek úgy kell lennie az OMME-ban,ahogy ő akarja.
Mivel a neok neki és méheinek elixír,ezért az OMME nem tesz
semmit a neok ellen,inkább sztárolja,vissza sírja őket,mint a
méhészújság címlapján tették ezt.
Ebben az ügyben is Cserényi miatt szenved az OMME.
GYALÁZAT !!!!
Az ország méhészetei szenvednek,rengeteg család pusztul el.
Mindig az atkára fogják.
15 éve is itt volt az atka,itt voltak a vírusok,nosema cereana.
A méhészek sem védekeznek rosszabbul az atka ellen.
Ami megváltozott az a"növényvédelem".Ma használják a hosszú hatású
szereket,neokat.Ezek egyenlőre nem ölik meg a méheket,"csak" gyengítik,
tönkre teszi a méhek immunitását azaz nem lesznek ellenállók a vírusokra,
nosemával  szemben.
A  méhek szenvednek,kínlódnak,pusztul sok hasznos élőlény,nemcsak a káros
célszervezetek.
Nem harcolunk ellene.
Olyan egyesületi vezetésünk van aki tagadja károsságukat.

Szóval igaza van Geddekasnak.
Kemény lobbi munkával harcolnunk kellene a neok ellen.
Össze kellene fogni zöldekkel,Greenpeace-el,minden józanul gondolkodó
civil szervezettel.
A politikusokat is meg kell győzni,tudatni kell velük milyen veszélyesek
a neok.
Aki tud tegyen ezen ügy érdekében.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2016. Február 14. 21:24 írta Csányi Antal »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #455 Dátum: 2016. Február 14. 18:40 »
Igen. Csak hogy a mostani monokultúrás mezőgazdaság csak nagy vegyszer felhasználással működik. Vagy, van még egy alternatíva a GMO. Dönteni kell. Az a kérdés mennyi az az a terméstöbblet amit a méhek beporzása okoz, és mennyi a veszteség akkor ha drágább vegyszert kell használni.
Abban a pillanatban, ha a vegyszer plusz költsége meghaladja a méhek beporzása által elérhető terméstöbbletet, úgy rugdosnak minket ki a napraforgó táblákból, hogy a lábunk se éri a földet.
 Ezt azért mondom mert már mostanság is felfedezhető némi ingerültség láttunkra a termelők részéről. Ha rajtuk múlik már tavalyi évben se pakolhattunk volna le. Viszont abba nem szólhatnak bele ha magántulajdonra pakolunk. És meg van a 200 méter az állandóan bejelentett méhészetektől.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Február 14. 18:48 írta Vivaldi »

« Válasz #456 Dátum: 2016. Február 14. 19:06 »
Na, az az ingerultseg sanszos hogy attol a zsibvasartol van,amit az utobbi evekben okozunk a tablakon,es az erdokben.
Tul sokan vagyunk,es az ujdonsult szerencsevadasz mehtartok nem fogalalkoznak sem az irott,sem az iratlan szabalyokkal.
Mondhatnam ugy is,hogy azt sem tudjak,hogy mit nem tudnak.
A kontenert behuzzak a tabla kozepebe,az erdoben ha ket fa utban van,kivagjak,es ha mar jar a furesz,mindjart televagjak a platot,mikor elmegy akkora szemetdombot hagy,hogy meg lehetne maszni,a soromtol annyi helyet sem hagy,hogy autoval atferjek,es meg sorolhatnam.
tudom nem ebbe a topicba valo,de ha mar elkezdtem akkor be is fejezem.
Szoval az atlag mehesz tesz az osszeferhetetlensegre,vagy hogy a gore taskajat taxi,futar,vagy a brit anyakiralyno viszi utana.
A legnagyobb baj nem ez,es meg csak nem is a neonikotinoidok.a gond a gombamod szaporodo uj meheszetekkel van.egyszeruen nem birnak mar el minket a legelok.Bross beszedet hallgatva elszomorito volt,hogy haromszor is kihangsulyozta,hogy nem szeretne hatart szabni a meheszetek szamanak.
Pedig igenis azt kellene,ki kene vegre jelenteni,hogy ennyi.Itt a vege a teruletunk eltarto kepessegenek.vagyis a torta adott,es evrol evre tobben kerunk szeletet belole.

« Válasz #457 Dátum: 2016. Február 14. 19:19 »
Vivaldi!

Ezt írod:
"Igen. Csak hogy a mostani monokultúrás mezőgazdaság csak nagy vegyszer felhasználással működik. Vagy, van még egy alternatíva a GMO. Dönteni kell. Az a kérdés mennyi az az a terméstöbblet amit a méhek beporzása okoz, és mennyi a veszteség akkor ha drágább vegyszert kell használni."

Ez ám a hazugság,a nagy vegyszer lobbi jól dolgozik.
Te mint méhész ezt elhiszed?
Kíválóan működhetne kontakt az az azonnal ható szerekkel,ahogy
termeltek,védekeztek 20 éve.Ezek a szerek az ott tartózkodó rovart
ölik meg,ezek mellett lehetett méhészkedni.
Kíválóan működő ökológiai gazdálkodási gyakorlatok,módszerek
is vannak,a mai korszerű eszközökkel .
Ne dőlj be a hazugságoknak.
Nyilván egyszerűbb termelni ezekkel a hosszú hatású
szerekkel,de tönkre megyünk bele,mert tönkre teszi az
egész természetet.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Február 14. 21:27 írta Csányi Antal »

*

Bicska

• 601
« Válasz #458 Dátum: 2016. Február 14. 20:04 »
Döbbenet, amit leírtál Attila! Arra gondolok, hogy a vezetőség, vagy egyes tagjai visszasírják a neo-kat. Hihetetlen, érthetetlen.. Szégyelljék magukat, és takarodjanak!!! Üdv: Bicska
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #459 Dátum: 2016. Február 14. 21:17 »
Azért egyre mindenkit figyelmeztetnék, mert egyesek vörös ködbe burkolódzott agya már nem képes felmérni a helyzetet.
 A mezőgazdaságban nem csak mi vagyunk méhészek. A mezőgazdaságban mi méhészek csak mellékszereplők vagyunk. És addig tűrnek meg ameddig hasznot remélnek tőlünk.
 Ez ilyen egyszerű. Érdemes a dolgokat mások szemszögéből is nézni, bár tudom aki méz pergetés helyett erre próbálja a karrierjét építeni az képtelen rá.
 Akinek nem inge ne vegye magára, akinek pedig az, az gombolkozzon be.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #460 Dátum: 2016. Február 14. 21:22 »
Nagyüzemi mezőgazdaság volt a 80-as években is és a terméshozamok még talán jobbak is voltak a mostaninál. Pedig akkor hosszú hatástartamú növényvédőszerek nem voltak.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #461 Dátum: 2016. Február 14. 21:23 »
QUQURIQ !!!

Vivaldi!
Miért vagy ennyire sötét?  8)
Azért hulljanak a méhek, a madarak, a vadak és az emberek, mert mindent vegyszerezni kell???
Azért irkálsz ilyen felelőtlen dolgokat, mert már a vegyszerszint túl magas az agyadban! :o

Az agysebész Kiskakas!

« Válasz #462 Dátum: 2016. Február 14. 21:37 »
Vivaldi!
Ez ugyan nem neo, de engem egy kicsit megijeszt.
http://twice.hu/eletmod/gyomirto-lisztben-zsemleben-vizeletben
https://hu.wikipedia.org/wiki/Glifoz%C3%A1t
Én nem ilyen környezetet szeretnék az unokáimnak.

Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2016. Február 14. 22:17 írta jani bátya »

*

Bicska

• 601
« Válasz #463 Dátum: 2016. Február 15. 06:32 »
Kedves Vivaldi!

Szomorú, hogy így látod. Méhek, és beporzás nélkül nIncs mezőgazdaság. Fenntartható mezőgazdaság pedig semmiképp nincs. Persze mondhatjuk erre, hogy lám, Kínában is tudnak kézzel porozni. Kína nagy ország. Ott délen learatják a fákról a virágport,  hogy ezzel porozzák be a fákat északabbra. A déli fák emiatt nem teremnek. Még ha tele is ültetik délen a mezőgazdasági teületeket pollentermelés céljáól, akkor is erősen kérdéses a dolog fenntarthatósága. Ott. Itthon ez kivitelezhetetlen. Ráadásul nem csak a gyümölcsök igényelnek megporzást. Sok-sok haszonnövénynek kell. Nem véletlenül foglalkozik a méhekkel a Green peace, és sok más fórum, média. Sőt én decemberben voltam olyan koncerten, ahol egy rock zenekar is felhívta a figyelmet a méhek pusztulására, és ennek hatására az emberiségre. Egy szóval elég széles körben foglalkoznak a problémával. A vörös köd azért borította el az agyam, mert egy méhész érdekképviseleti szervezet (Omme) vezetőségéből van, aki támogat egy olyan vegyszercsaládot, ami árt a méheknek. Akkor is ellene kell, kellene tenni, ha csak a gyanu felmerül, hogy ártalmas, nem így, hogy nemzetközi tanulmányok sokasága igazolja. Ez nem érdekképviselet, ez egy gusztustalan lobbitevékenység. Üdvözlettel: Bicska
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #464 Dátum: 2016. Február 16. 09:58 »
Naponta találkozom azzal a facebookon, / ott van néhány kezdő is./, hogy egyesek úgy gondolják, az ő méhei miatt semminek helye nincs a környéken, sem madárnak sem emlősnek sem hangyának. A múltkor valaki már a verebeket irtotta ki, mert elhordták a méheit. Aztán ismerek aranydiplomás méhészt is, akiknek a kukájában én saját szememmel láttam lelőtt fecskéket. Az, hogy a cinkéket télen megfelelő alapossággal mind kilövi, azért már szólni se lehet, mert azt hiszi neki van igaza.
 Kedves méhész kollégák. A 90-es évek elejétől vándorlok napraforgóra. A 90-es évektől mind nekem, mind a kollégáimnak mindig voltak kisebb nagyobb elhullásaink. De, emiatt a napraforgón való méhpusztulás miatt, /hullák a kaptár előtt/ soha nem pusztult ki egyetlen család sem. Igazából napraforgóról való hazaszállítás után, már a beteleléskor se nagyon vettük észre az el hullás hatását.
 Én azt mondom, /mint eü felelős/ hogy amikor arra hivatkozik valaki, hogy családjai azért gyengék, mert a méheket megfogták a madarak, a mézet meg elhordták a darazsak, ott más gond van, és 99%-ban a gond a méhtartó./Nem mondanám rá, hogy méhész./ A méhek fogyásának oka majdnem minden esetben a nosema cerana, ami igen alattomos betegség és tapasztalt szem kell hozzá, aki felismeri.
 Mostanság hallani ön termékeny napraforgó fajtákról. Ha így megy arra sem foghatjuk, hogy kurvára nagy szükség van ránk mint beporzóra. Tehát véleményem szerint meg kell gondolni érdemes e feszíteni a húrt míg el nem pattan, és két lábbal nem rugdosnak ki a napraforgó táblákból?
Másrészt, mind környezet védő is, a Palóc Méhész és Környezetvédő Egyesület tagja, /hogy reklámozzam már egyszer saját magunkat is/ ha be látjuk ha nem, a világon nem csak méhészek vannak.
 Másoknak is itt kell élni. Embereknek, madaraknak, hangyáknak. Elsősorban az őshonos fajtákra gondolok, amik már akkor is itt voltak, amikor mi még a legyet is darázsnak néztük.
 Ne csodálkozzunk azon, ha valaminek a szájába visszük az élelmet méh formájában és eszik belőle. Én azt mondom jár neki belőle. Ha csak valóban extrém esetben már nem veszélyezteti az állományt, de ilyenről még egyszer nem hallottam.
De, zsugori, trehány, lusta méhészről, inkább méhtartóról, aki a méheitől sajnálja az élelmet a gyógyszert és a munkát, és a kárát mindig már élőlényre fogja, már annál többről.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Február 16. 10:07 írta Vivaldi »