Akkor folytatom a kérdésekkel.
Dr.Hegedűs Dénes a nyúlósokra kapott kérdéskörben a következőket mondta.
A méhész felelőssége az, ha a normálistól eltérő fiasítást észlel, jelezze.
A nyúlóst a labor tudja pontosan kimutatni.
Nem mindig húzható belőle vékony szál, ás nem mindig kávébarna!
Nagyon sok a hanyag méhész, de az állatorvosok sincsenek minden estben toppon.
Elmesélt egy esetet (pont a megyénkben történt) amikor a méhésznél felfedezték a kórságot, az állatorvos a körzetben lévő vándorméhészeknek azt tanácsolta, hogy pucoljanak el a helyszínről.
Katasztrófa!
Az egyesület továbbra is azon fáradozik, hogy a méhegészségügyi felelős hálózatot vegye át az OMME.
Most erre reális esély van.
Kft.
A kérdések zömét én tettem fel Kft. ügyben, de a mögöttem lévők már zúgolódtak is, hogy...hagyjuk már a Kft.-t.
Velük nem kívántam vitatkozni, csak annyit böktem oda, hogy az OMME sírját ássátok, ha támogatjátok.
Lényeg az, hogy kérdésem arra irányult, hogy miért két heti csúszással követi a Kft. a cukor árakat?
Válasza az volt, hogy most is azt közli velünk, hogy további árcsökkenés várható.
Én erre reagálva megemlítettem, hogy már régen jeleztem a méhészeknek ezt.
Íme az október 5-i írásom:
"Én azt javasolnám tisztelt méhészek, hogy várjatok a cukor "betankolással".
További, jelentős árzuhanás várható!!!!"
Menjünk tovább.
Izabella kisasszony kérte, hogy tegyünk javaslatokat a hogyan továbbra.(A beosztottak javasoljanak a főnöknek?)
Elmondtam, hogy a Kft.-vel látjuk mi a gond.
Nem volt piackutatás, nem volt hatástanulmány, és most találgatják mit kéne csinálnia.
Évi 30 milliót belepumpálunk a tagdíjakból!
Szüntessük meg a Kft.-t és ezt az összeget tegyük a reklám alapba....mondtam.
Gál Izabella válaszát idézem:
"El tudunk egy darabig lavírozni nulla(0)körüli eredménnyel!"
Küldöttgyűlés elé kell vinni Atilla javaslatát, én az elnökség, és a küldöttek akaratát tiszteletben tartom....mondta Izabella.
Arra kért, hogy valótlanságokat ne írjak róla...bevallom nem tudom mire gondolt, de én próbálok tényszerűen fogalmazni.
OMME-s üveg.
Elmondtam, hogy Szekszárdon a FarmForg Kft. az idén 100.000 az-az százezer nagy OMME-s üveget fog eladni.
A folyosón olyan információt hallottam, hogy Mészáros József volt Kft. ügyvezető által bomba üzletnek beharangozott Törökbálinton létrehozott depó veszteséges, csak úgy lehetne tovább üzemeltetni, ha az üveg árát felemelnék.
Annyit mondott erre Izabella kisasszony, hogy fut még egy kört, és ha nem sikerül megállapodniuk, felmondják a szerződést.
Erre tettem egy gyakorlati javaslatot, hogy lehetne felpörgetni az üvegforgalmat, mert ha bérleményben gondolkodnak az nem működik.
Szerintem meg sem hallották, így már nem is erőlködök.
Annyit hozzátettem végső elkeseredésemben, hogy látható Izabella kisasszonyban nincs "spiritusz" és semmi üzleti szellem.
Ezt most is vallom, hogy így nem mehet tovább, de ez nem az ügyvezetőnek címzett sértésnek szánom!
A Kft. gondolat volt elhibázott, és ha a fizetése nem függ az eredménytől, akkor meg jól van ez így.
Az OMME Küldöttgyűlésének napirendi pontjaihoz tehettek javaslatot!
Gondolom a fentiekből kitűnik, hogy mit fogok javasolni.
"Hogyan tovább OMME Magyarország Kft?"
Szavazzunk arról, hogy maradjon, vagy szüntessük meg!
Véleményem szerint még nem érzik a küldöttek a valós veszélyt, hogy az OMME-t kiszipolyozó Kft. bajba sodorhatja az egyesületünket is.
Végére hagytam egy poénnak beillő hozzászólást Kft. ügyben.
A felszólaló nevét nem írnám le, mert nagyon cikinek érzem.
"A Kft. üzemeltetésénél a pozitív nulla a cél!"

Csak én vagyok ilyen negatív?
Voltak még arra javaslatok, hogy a tagdíj mértékét (méhcsaládonkénti összegét)emeljük 100 Ft-ra.
(Most 65 Ft/méhcsalád)
Méhegészségügyi kérdések nagyon sok elnöktől elhangzottak, de itt ezekről mi már beszéltünk.
Minimumvizsga, elméleti oktatás a méhészkedőknek, és súlyos szankciók a szabálytalankodóknak!
Mézárak után is érdeklődtek.
Bross Péter válasza:
A virágmézben néhány tíz forint lehet, az akácban többet látok!
Nagyon összetett kérdésről van szó, ma nincs senki aki előre meg tudná mondani mit hoz a jövő.
Tukacs Imre szövetkezeti elnök elmondta, hogy 700 Ft-os virágméz felvásárlási ár mellett tömegével tolták be a méhészek a mézet.
Lementek 650-re ugyan ez.
Lementek 600.ra(!) ugyan ez!
lementek 550-re, de ott nem vettek, most 580-ért veszik, a méhészek pedig ezen az áron is viszik!
Akkor minek adjon 700-750-et ha ennyiért is kap?
Ennyit a mézárakról.
Csuja nem szólt hozzá, csendben volt.
Nagyernyei Attila