Na most ha ez így lenne ahogy írod és nyulossal vándorolnak emberek akkor azért egy - két pergetés után ott nagyon szétkenődik a betegség. Augusztusra egy ilyen állományt teljesen égetni kell.
Igazolás mondjuk az lenne ha beszamolnál egy-két ilyen esetről. Persze ez még mindig nem magyarázza meg, hogy a betegség hogyan ment át.
Amiről én beszélek az nem elmélet, hanem tapasztalat.
Két esetben voltam úgy napraforgón, hogy az egyik esetben 3 méterre , a másik esetben 10 mééterre volt a nyúlós.
Leírom, ha gondolod mindkét esetben a körülményt, ha kiváncsi vagy rá, de ez hosszabb leírást igényel.
Szóval egyik esetben sem fertőződtem le.
Ha valaki foglakozott nyúlósos esetekkel mint méh eüs, hát énnékem kijutott.
Szóval a következő a tapasztalatom.
A nyúlós leginkább mézzel terjed, és az erős családok szedik össze. Minden esetben az volt a megfigyelésem, hogy a legerősebb családok fertőződtek le, mert azok kutattak.
Hiába van közel a fertőzött család, ha van valamiről hordás, míg a fertőzött család nem robban le teljesen, és nem bírnak bele menni a kutató méhek a kaptárba addig nincs fertőzés.
Én mindkét esetben eljöttem korán. Az egyik esetben véletlenül, a másik esetben korán, mivel gyanítottam, hogy baj van mellettem.
Ebből a szempontból elmondanám közbe szúrva, hogy napraforgóra érdemes, csak akkor menni, mikor már van hordás, és a hordás végén rögtön eljönni.
Ha, ruhával, kézzel stb be lehetne vinni a fertőzést, akkor én már bizonyára be vittem volna a saját állományomba, kb 5 évben foglalkoztam nyúlósos állományokkal, több méhészetben, mint méheüs.
1 esetben tapasztaltam a következőt. Amikor az idős méhész állományát elégettük, ő nem vett többé méheket, de nem is égetve ki a kaptárok hat évig voltak üresen, kidobva a kert végébe.
Ebben a hat évben nem is volt fertőzés, mert kb 4 évben nem is jött vándorméhész a fagyás miatt. Vagy csak kevés jött.
Aztán ez az illető meghalt, és az unokaöccse elő szedte a kaptárjait, és méheket tett bele. Ekkor tört ki nála a nyúlós.
Tehát a nyúlós leginkább rablott mézzel terjed vagy kiégetetlen kaptárral, ugyan is azt is számtalan esetben tapasztaltam, hogy ha a kaptárt kiégetik tovább nincs fertőzés.
No most a pár százas vagy ezres családosok, nagyon védik magukat, ezt ismerem. És a kicsikre kenik, mivel azok útba vannak.
Meg is tehetik, mert ha valaki azt mondja nekem, hogy ebben az országban van olyan méh eüs aki átnéz egy több ezer családos méhészetet rögtön röhögöm körbe.
Mert azért nem vagyok hülye, tudom, hogy egy család átnézése nyúlósra mennyi idő, csináltam eleget.