Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1714987 megtekintés
Re:Gőzölgő
« Válasz #3885 Dátum: 2019. November 13. 21:11 »
Amúgy a régi felvétel 2 napos!

« Válasz #3886 Dátum: 2019. November 13. 21:39 »
Még egy tipp! Nézzétek meg jól a felvételelket méhésztársak! Ha van közte ismerős kaptár, szóljatok! Mert van egy olyan gyanum is, hogy aki ennyi féle rendszerrel méhészkedik és így, és fiatal gazda, annak furcsa beszerzési forrásai lehetnek.

*

huber

• 144
« Válasz #3887 Dátum: 2019. November 13. 21:43 »
Itt tudod továbbpörgetni!
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D
https://www.sparktraffic.com/free-trial

« Válasz #3888 Dátum: 2019. November 14. 15:08 »
Sokat gondolkodtam,hogy hozzászóljak-e a témához,de a szekszárdi méhészek meggyőztek.Nagyon sok helyi méhész telefonál,fel vannak háborodva,hogy ilyen előfordulhat.Így leírom a véleményemet,sok dologban az Ő gondolataikat is.Egy ilyen gondozatlan,elhagyott méhészet nem csak megrendítő látványt nyújt,hanem őrült nagy egészségügyi kockázat is.Nagyon sok méhészetet,méhészt érint.Véleményemmel nem szeretnék senkit megbántani,de egy ilyen esetben nagyon nehéz úgy fogalmazni,hogy az nyomdafestéket tűrő maradjon.Így is kockáztatom azt,hogy amikor Bicska komám olvassa engem is Jenőék sorsára juttat.Na mindegy.A fő gond ezzel a méhészettel az,hogy,ha ezt fel is számolják nem mondhatjuk azt,hogy megoldódott a probléma.Számtalan ilyen méhészet van még nem csak itt,nagyon sok helyen az országban.Miért vannak ilyen méhészetek?Mert hagyják,hogy legyen.Ez a szabályozatlanság hiánya,átgondolatlanság.És itt most nem a hatóságra gondolok.Ez szakmai szervezeti kérdés.Sokan ismerik a véleményemet erről.Itt most leírom,bár szerintem semmi nem fog ebből megvalósulni,egy-egy pontjának is bizottságokon meg mit tudom én miken kellene keresztül mennie hogy valami legyen.És közben nem megy más,mint az idő.Pedig abból van itt most a legkevesebb. Én a teljes Nemzeti  programot támogatásostól-mindenestől a méhegészségügybe tenném.Nem állapot az,hogy a méhegészségügyi felelősök saját pénzen dolgoznak és ez nem elírás annyit nem kapnak,hogy a költségeket fedezné.Én nem gondolom,hogy kevesebbet tennének,mint a Omme bármely fizetett alkalmazottja vagy munkavállalója,aki százezrekért van ott,ahol van.Ezek az emberek pedig saját dolgukat félredobva rohangálnak méhészről méhészre,hogy segítséget nyújtsanak.A 70/2003-as rendelet szerint a súlyosan atkafertőzött állományt állami kártalanítás nélkül amennyiben a méhész nem kezdi el felszólításra a védekezést ki kell írtani.Kérdezem én,hogy várjuk el egy olyan embertől,aki saját idejében,költségén végzi ezt a segítséget,hogy eldöntse,hogy milyen az atkafertőzöttség?Mi alapján határozza meg?Nincs semmi pontos iránymutatás.És a rendelet több pontja is pontatlan ugyanígy.Nem ezzel kellene foglalkozni kedves Elnökségi Tagok egymás bas.....ása helyett?Nem kellene megnézni milyen mondvacsinált előadásokra megy el a Nemzeti program?Miért nem minősíti a OMME ezeket és határozza meg,hogy ez finanszírozható-e?Nem hiszem hogy normális dolog olyan előadásokat finanszírozni,amelyre pár méhész megy el.Mindjárt lenne pénz.Érdekes,hogy Anti gliceroxos előadásán azon kell gondolkodni,honnan húzunk be pótszékeket annyian vannak,és ő anyagi ellenszolgáltatás nélkül jön.Itt látszik,a méhészek keresik a szakmait.Másik dolog.Ott az 500FT-os most már nem tudom milyen nevű támogatás.Hiszen hívták már annyiféleképpen.Miért a méhésznek adják,miért nem az Eü-s-nek?Szerintem ott lett volna a helye.Mindjárt nem 100 hanem 600Ft lenne a pénze családonként.Tudom,nem Omme alkalmazottak,de azt is tudom,hogy ez szabályozás kérdése.Az OMME-nak még a felelősök által átvizsgált telephelyekről,ottani családszámokról sincs számadata.Miért nincs online kapcsolat az OMME és a hatóság között?És akkor még nem is beszéltünk arról,ha szegény méh Eü-s még talál valami problémát talál,akkor jön Neki az igazi pokol.Rengeteg családvizsgálat,adminisztráció saját költségen.....és közben a Nemzeti program kerete csak fogy és fogy.Ő pedig tankolhatja az autóját saját pénzen.Na ez itt a baj.Ott a szaktanácsadói rendszer,miért nem vonják bele az egészségügyet?Minden szaktanácsadó lehetne Eü-s és a megyében Ő fogná össze az eü-vel kapcsolódó kérdéseket.És ezzel is lehetne pénzt megtakarítani.Lenne itt pénz,csak akarni kellene.És mielőtt még azzal takarózna bárki is,hogy örüljünk,hogy ilyen Eü hálózat is van,mert máshol ilyen sincs, nézzük meg a méhsűrűséget.Máshol ilyen sincs.És ez a hálózat nem másnak az érdeme,mint azoknak az embereknek,akik ebben dolgoznak saját költségen. NAGYON NAGY KÖSZÖNET ÉRTE.Nekünk annyi a dolgunk,hogy segítsük Őket.Nagyon jó lenne,ha ez a szekszárdi eset elindítana valamit és helyükre kerülnének a dolgok és mindez csak a MÉHEK miatt.

Illés Sándor

*

Bicska

• 601
« Válasz #3889 Dátum: 2019. November 14. 17:31 »
Még meggondolom!  ;)
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #3890 Dátum: 2019. November 14. 18:44 »
Illés Sanyi véleménykinyilvánításához lenne némi hozzáfűzni valóm:

- Igen, valóban van olyan lehetőség, hogy túlzott atkafertőződöttség miatt megsemmisítsenek egy állományt. Ez szép és jó, de honnantól számít egy atkafertőződöttség megsemmisítendőnek? Se a hivatalnál, se az OMMÉ-nél senki sem tudja erre a választ. Van akinél ha furettózás után leesik 15 atka, kétségbe van esve, van akinél leesik 500 és örül, hogy sikeresen írtja őket. Találhatunk olyan sejtet, amiben van 2 atka, olyat is amiben 14! Saját tapasztalat alapján mondom ezt a 14-es számot, de az is egyértelmű volt, hogy az a magas létszám nem az adott méhész trehánysága miatt volt.
- Mindenki találkozott már olyan esettel, vagy hallott olyanról, hogy vannak méhészetek, ahol 10 év alatt 7-8x is nyúlóst találtak. Nos, lehet mindenkinél nyúlós, az EÜ-snél, akármelyik egyesületi elnöknél, még magánál az OMME elnökénél is. Ez sajnos bárkivel megeshet. De az hogy 5-10 évig folyamatosan minden évben nyúlóst diagnosztizálnak egy delikvensnél? Az ilyen esetek miért nincsenek szabályozva? Ki kell mondani, kellene egy eszköz, jogszabály, mely szerint a legsúlyosabb büntetés, az eltiltás a méhtartástól lenne. Nem, ez nem a kor függvénye, ismerek meghökkentően fitt és profi 80 éves méhészt, de ismerek mindenbe magasan belesz*aró 20 évest is.
- Aki trehányul kezeli a méheket és ennek következtében elpusztulnak a családok, ő állatkínző vagy sem? Jelenleg ha valaki seggberúg egy kutyát mert be akart menni a lakásba és azt valaki levideózza és felteszi a facebookra, rögtön megy az RTLklub, a TV2 meg a fene tudja még ki és egyenesen lincs hangulat alakul a neten, hogy mekkora egy számétláda az illető. Ha viszont egy inkompetens illető tart méheket, mondjuk 30 családot. Elpusztúlnak a hozzá nem értés miatt, itt mondhatni, hogy kb 1 millió életet olt ki. Igen, a méhek is élnek, szenvednek a rossz bánásmód következtében. De ez senkit nem érdekel, nem kap nyilvánosságot, törvény szerint ez nem állatkínzás. De ha egy celeb lát egy leláncolt kutyát, rögtön jön a sírós, felháborodott facebook live videó!!!

Még nagyon sok gondolat kavarog bennem, de ezek most nagyon kikívánkoztak belőlem.

« Válasz #3891 Dátum: 2019. November 14. 19:28 »
nomader!Az atkával kapcsolatban:Pont ez a probléma,hogy nincsenek nem,hogy pontos számok a rendeletben,de még viszonyìtási alap sem.A nyúlós vizsgálata pedig megint egy olyan történet,amelyben még a kiindulási alap is rossz.Szerintem nagyon jó törekvés lenne Makrai Dr mézkoszorú viszgálati módszere.Aki nem tudja,itt tavasszal a fiasítás körüli mézes keretből vett mintából laborban megállapítják a grammonkénti nyúlós spórát.Vannak országok,ahol ez működik és ott a méhész csak negatívnak ítélt minta esetén vándorolhat.Pozitív minta esetén,de fontos hangsúlyozni,hogy klinikai tünet nélkül a családokat rajállapotba helyezik éheztetési ciklussal és a kereteit elveszik,kaptárt kifertőtlenítik,majd minden megy tovább.Itt hazánkban mi történik? Futunk a betegség után,törekszik a rendelet a beteg család kiszűrésére a többi kontrolljára,vagy további betegség felderítésére.Szerintem ez a módszer a szerencsén is alapszik,biztos vagyok benne,hogy akármilyen ügyes is a méheü-s nem tudja kilőni az 1-2 sejtet,a rövid idő miatt.A két módszer kombinációja jó lenne.Ezt mindenkinek tudni kell!Nem a méheü-s feladata a betegség megtalálása!Ez a méhész feladata,és az is,hogy a betegség esélyét technológiai módosítással lehető legalacsonyabbra csökkentse.Csak,hogy elég sok olyan méhtartó van,aki nem,hogy  nem találja meg,ha ott lenne akkor sem ismerné fel.Volt itt olyan,aki nen 9 éve van méhe jelenleg 160 család és kérdezte tavaly,hogy mit kell a fiasításon nézni.Ja és végzett "méhész".Na ,mi van az oktatással?Vagy a papírosztogatással?Az ilyenekről,mint a mostani ominózus szekszárdi eset már ne is beszéljünk.És szintén szakmunkás!És még sorolhatnánk hány ilyen van még. Ebben a 2 esetben ugyanarról a papírosztogató helyről van szó!

« Válasz #3892 Dátum: 2019. November 14. 20:24 »
A méhtartást mindenképp szabályozni kellene. Itt most nem a 200 ezer forintos tanfolyamokról beszélek, illetve azok elvégzéséről, mint kritérium. Minden megye képes lenne egy bizottság felállítására, ami felmérné az aspiráns hozzáállását, tudását ezen területen belül. Pozitív "elbírálás" esetén a rendszeres ellenőrzést pedig az EÜ-s is elláthatná.
Semmi értelme nincs a sok OKJ-s képzésnek, mert tisztelet a kivételnek, de többnyire csak fellengzős, kioktató, de hozzá nem értő emberekkel tölti fel a méhész társadalmat.
Én nem feltétlenül vádolnám a jelenlegi helyzet okaiként az ifjú gazdákat. Köztük is van, nem is kevés becsületes és remek méhész. Csak sajnos sokszor ezt a pályázatot felvevő szerencsevadászok okoznak problémát, ennek következtében pedig rögtön általánosít a méhész társadalom.
Szerintem nem elég egy alap tudás átadása ahhoz, hogy valaki méheket tarthasson. Minden más állat tartása szigorú szabályokhoz van kötve. Szerintem már elmúlt az az idő, hogy mindenki, ha csak felmerűl benne, tarthasson méheket. Ez nem olyan, mint ha az embernek van macskája, vagy kutyája, ez igen is komoly felelősséggel jár, mind a saját, mind más méhei egészségének a megőrzésében.
Most talán elindúlt valami itt a fórumon, nagy reményeket fűzök a hétvégi KGY-hez, ha csak említés szintjén felmerűlne pár javaslat, akkor elindulhatna valami...

*

Bicska

• 601
« Válasz #3893 Dátum: 2019. November 14. 20:40 »
Nomader!

Ezt a horgászoknál úgy hívják, hogy horgász vizsga ;)

« Válasz #3894 Dátum: 2019. November 14. 20:50 »
nomader!Nyilván a Okj-s gyorstalpaló,fiatal gazda és a jó méhész nem függ össze.Egy biztos,hogy a gondos,lelkiismeretes méhész nem ezeken a gyorstalpalókon szetezte a tudását.A meglátásaid az oktatással nagyon jók,és még az eü felelősöknek segítsége is lesz,csak magukkal kell vinniük az ügyfelet.Tudod!Folyamatos kontroll.Ne csüggedj!Ha nem kaptok pénzt majd kaptok segítséget! Vagy még több feladatot.

*

Bicska

• 601
« Válasz #3895 Dátum: 2019. November 14. 20:54 »
Sajnálom! Belőlem is kikivánkozik valami, pedig nekem leginkább csak moderálni kellene...

ÉVEK óta erről beszélünk:

-méhegészségügy
-NEO-k
-jogosultsági vizsga
-felügyelet (folyamatos kontroll)
-értékesítési nehézségek

Mi is változott?

Válaszott vezetőink (mind az összes!) pedig felelősség biztosítással öteltelnek, és hogy egymást sározzák. A feleősség biztosítás nem rossz ötlet, de hogy nem a legfontosabb, az biztos. A másikat hagyjuk....
Sajnos kezd az egész egy nagy gittegylethez hasonlítani. Alulról kell változtatnunk, mert vagy le vagyunk oltva (tisztelet a kivételnek), hogy nem megy, nem lehet, rosszabb esetben (régebben) pedig ment lekussoltatás. Hétvégén KGY. NAGYON (!) várom!

*

Bicska

• 601
« Válasz #3896 Dátum: 2019. November 14. 21:46 »
Legfeljebb, ha áttevődnek a súlypontok az NP-ben, az irodai munka után kimennek az urak kicsit terepre is....

« Válasz #3897 Dátum: 2019. November 14. 21:48 »
Nem árt a jó friss levegő!

« Válasz #3898 Dátum: 2019. November 14. 21:51 »
Most elképzeltem pár "szakértőt", ahogy öltönyben, cammognak a susnyásban, hogy ellenőrizzenek...  ;D ;D ;D

« Válasz #3899 Dátum: 2019. November 14. 21:56 »
Nyakkendőben meg gumicsizmában!Nagyon jó!