Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1715001 megtekintés
*

neo

• 1000
Re:Gőzölgő
« Válasz #3450 Dátum: 2019. Május 09. 10:51 »
Ha már az OMME a Gőzölgő témája, akkor pusztán csak gondolat ébresztőnek szánva a dolgokat írom a semmibe a saját gőzölgésemet.
Itt a hír a beporzási, és gondolom ezentúl mindennemű támogatás elektronikus benyújtásával kapcsolatban. A benyújtásra csak szűk kör kap jogosultságot. Valószínűleg a szakik. Nekem olyan érzésem van, hogy pusztán azért van így, hogy az OMME-t ne lehessen kihagyni a dologból. Ugyanis, ha mindenkinek lenne jogosultsága, akkor ugye nem lenne szükség OMME tagsági igazolásra. Pontosabban elő lehetne írni, de akkor az csak papír alapon futhat az igénylő és az OMME között, ami kissé bonyodalmas lehet egy egyesület számára. A szaki saját hatáskörben kiállítja az igazolást, és feltölti az elektronikus felületre. Nem tudom, hogy más ágazatokban is úgy van, hogy nem minden igénylő töltheti fel saját maga az igénylést?
De ez csak bevezetője lett volna a méhegészségügyi felelősi hálózat átvételének. Tud már valaki arról valamit, hogy a hatósági jogkört miképpen fogják delegálni? Ugyanis a felelős hatósági döntést hoz akkor, amikor azt mondja, hogy a méhállomány egészséges, és nincs szükség laborvizsgálatra. Ugye ezt mindig mindenki elfelejti, még a jogalkotó is. Hiszen azt mondja, hogy a betegség megállapítása a hatósági laboratórium hatásköre, a hatósági intézkedés pedig a járási hivatalé. Ez így teljesen rendben is van. Azonban mi van akkor, ha a méhész azt mondja az OMME felelősének, hogy mutassa meg a hatósági igazolványát, akkor vizsgálhatja meg a méheit. A felelősnek lesz hatósági hatásköre és illetékessége? Ha nem, akkor egy egyesület képviselője mit keres az ő méhesében, amely egyesületnek adott esetben a méhész nem is tagja, tehát támogatás megvonással nem szankcionálható. Az is érdekes lenne, ha éppenséggel ezzel akarná az OMME szankcionálni a méhészt. A méhész nyugodtan mondhatja azt, hogy az illetékes hatóságnak mutatja meg a méheit. Azaz a hatósági állatorvosnak. Aki viszont nem köteles megvizsgálni, mert ezért van a méhegészségügyi felelősi rendszer. Ami viszont most már nem hatóság. Eddig az volt, mert kormányhivatali alkalmazott volt a felelős (de nem is mindenütt, tehát ez a lehetőség az ilyen helyeken eddig is rendelkezésre állt).
Tőlem már tagadták meg így a vizsgálatot azzal, hogy bár hatásköröm volt, de illetékességem nem volt az adott méhészetben. Illetékesség:több azonos hatáskörű hatóság közül az az illetékes, akinek  a földrajzi területéhez tartozik az adott méhészet. Tehát somogyi hatósági állatorvos nem illetékes Nógrádban. Nem csináltam belőle ügyet, de az illetékességet meg tudtam volna szerezni, pusztán járványvédelmi szempontok miatt lett volna célszerű a gyors vizsgálat egy kiterjedt aktív nyúlós miatt. Mi van akkor azonban, ha valakinek hatásköre sincs (az OMME  eü. felelősének)? Ott nem lehet illetékességet szerezni! A méhész elzavarja a felelőst haza, és kész! Ragaszkodik a hatósághoz, azt pedig nem érdekli majd a dolog.
Szóval az egésznek az a konzekvenciája, hogy az OMME túlterjeszkedik egy egyesületi szerepen mindkét  esetben, anélkül, hogy erre valódi felhatalmazást kapott volna  a társadalomtól. Ez a szerep pedig a hatósági vagy kvázi hatósági szerepkör, hiszen az elektronikus benyújtás esetén a piac egyes szereplőit korlátozza egy adott jogosultság gyakorlásában.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3451 Dátum: 2019. Május 09. 11:10 »
"
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:48 írta oszkár »

« Válasz #3452 Dátum: 2019. Május 09. 11:36 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:57 írta kivancsi111 »

« Válasz #3453 Dátum: 2019. Május 09. 13:30 »

Itt a hír a beporzási, és gondolom ezentúl mindennemű támogatás elektronikus benyújtásával kapcsolatban. A benyújtásra csak szűk kör kap jogosultságot. Valószínűleg a szakik. Nekem olyan érzésem van, hogy pusztán azért van így, hogy az OMME-t ne lehessen kihagyni a dologból. Ugyanis, ha mindenkinek lenne jogosultsága, akkor ugye nem lenne szükség OMME tagsági igazolásra. Pontosabban elő lehetne írni, de akkor az csak papír alapon futhat az igénylő és az OMME között, ami kissé bonyodalmas lehet egy egyesület számára. A szaki saját hatáskörben kiállítja az igazolást, és feltölti az elektronikus felületre. Nem tudom, hogy más ágazatokban is úgy van, hogy nem minden igénylő töltheti fel saját maga az igénylést?

Üdv Neo!

Én azt vettem ki az OMME felhívásából, hogy minden méhészt az ügyfélkapus regisztrációra ösztökél:

http://www.omme.hu/ugyfelkapu/

"Kérjük a méhésztársakat, hogy aki még nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, haladéktalanul keresse fel a lakhelye szerint illetékes Kormányablakot! "

Ez azt jelenti, hogy minden méhész Önállóan fogja intézni a támogatási kérelmének beadását, csak ügyfélkapun keresztül.
Arra is van lehetőség, hogy adó, közig-és egyéb ügyek intézésére az állampolgár egy meghatalmazás keretében megbíz egy ügyfélkapuval rendelkező személyt, aki eljár helyette.
Ilyen esetben nekünk méhészeknek kellene meghatalmazást adni szaktanácsadóink részére, de nem ezt olvashattuk.
Úgyhogy, akinek még nincs regisztrációja (nekem sincs), "sajnos" irány a kormányablak!
A tagsági igazolás feltöltése még bonyolultabb lesz így, mert biztosan nekünk kell szkennelni és csatolni is (mármint, ha megtörtént fizikailag is az igazolás kiadása az OMME részéről).
Utána még a számlákat is szkennelni és csatolni kell majd a formanyomtatvány mellé. Mindezt gondolom a NAV bevallásokhoz, VMOKIR (vízügy), MEKH, -stb. által is használt ÁNYK programmal (vagy hasonlóval), amit szerintem kevés méhész használ rutinosan.
Valószínűleg ez a MÁK követelménye velünk szemben. Nekik egyszerűbb, nekünk nehezebb lesz.

« Válasz #3454 Dátum: 2019. Május 09. 13:43 »
A link mellé csak azért idéztem a felhívásból, hogy egyértelműen itt is szerepeljen. Hátha ezt is csendben kétszer átírják, mint az apitráz termékcseréről szóló cikket és teljesen más lesz a tartalma.
Csak annyit veszünk észre, hogy a "Kormányablakot" helyett egyszer csak "szaktanácsadót" látunk.
Na ekkor igazad lesz.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #3455 Dátum: 2019. Május 09. 17:33 »
Üdvözletem  ! Egy kicsit én is "gőzölögnék" a magam nevében, és mások nevében is. Kormányunk  méh beporzási támogatást ad a méhészeknek , családonként kb:1,5 euró összegben  az agrárminiszter ígérete szerint.Igazán dícséretes lenne ez a bejelentés , ha nem folytatódna tovább a cikk. A tervezet szerint ugyan is 30 család alatt nem járna semmi , 150 méhcsalád fölött pedig csökkentett összeg. Természetesen ez még csak tervezet ,de ebből is kiolvasható a "jó szándék", a demokratizmus és esélyegyenlőség elve .Hálásan köszönjük  ! Nyilván sok minden fog még változni ,de a gondolkodásmódot tökéletesen  tükrözi.Az említett cikk(Magyar Mezőgazdaság  Pásztor Zoltán írása ) más témával is foglalkozik ,  érdemes elolvasni. Üdv:nyuszt

*

neo

• 1000
« Válasz #3456 Dátum: 2019. Május 09. 17:58 »
Cézé!
Én a nyuszt által említett Pásztor Zoltán cikkből vettem az információkat!  https://magyarmezogazdasag.hu/2019/05/07/jon-beporzasi-tamogatas
Itt ez szerepel:
Idézet
Az azonban már biztos, hogy augusztus elsejétől megszűnik az eddigi papír alapú ügyintézés a támogatások igénylésénél, mindent elektronikusan kell beadni. Az OMME fogja kijelölni az adminisztrációhoz hozzáférésre jogosult személyek körét, értelemszerűen a szaktanácsadók és várhatóan az egyesületi elnökök kapnak felhatalmazást. Hiánypótlásra nem lesz lehetőség, úgy alakítják ki az elektronikus felületet, hogy addig nem enged továbblépni a rendszer, amíg minden szükséges iratot fel nem töltöttek.
Hát ez nem az ügyfélkapus megoldás.

« Válasz #3457 Dátum: 2019. Május 09. 18:27 »
Hát én sokkal inkább gőzölgök most azon, hogy vagy az esővíz paramétereit kellene felemelni az akácméz szintjére vagy az akácméz paramétereit kellene csökkenteni az esővíz szintjére, mert eddig sajnos esővíz van akácméz pedig nincs csak tervben. :'(
Ha ez így marad a mostani árakkal számolva előrevetítve 60-70% bevételkiesést is eredményezhet, amihez jelentős többlet költség is társulhat.

Üdv. jani bátya

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3458 Dátum: 2019. Május 09. 20:14 »
I
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:46 írta oszkár »

« Válasz #3459 Dátum: 2019. Május 09. 21:31 »
 ;D

« Válasz #3460 Dátum: 2019. Május 10. 02:53 »
Jenőkám!

Te vagy a méhészklub Grétsy Lászlója.Mily nagy szerencse,hogy méhész-nyelvész van közöttünk,így aztán taníthatsz bennünket szép magyar helyesírásunk szabályaira és ha kimarad egy betű,arra is felhívod a figyelmünk.

Tegnap is a Jenői utat jártad.
Piszkálodsz,gyalázkodsz.
Csak hajrá!
Az itt olvasok majd eldöntik,ki és milyen írások a hitelesek,érdemlegesek a jelen és a jövő méhészei számára.
Több időt nem szánok a szánalmas gyalázkodásaidra.
Sok boldogságot és egészséget kívánok hozzá!

Csányi Antal (a 3.14csányi,ha neked így jobban tetszik)

« Válasz #3461 Dátum: 2019. Május 10. 06:40 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:57 írta kivancsi111 »

« Válasz #3462 Dátum: 2019. Május 10. 07:24 »
Jenő!
Talán sok a rajod?
Ne mérgezd tovább a légkört.
Ha nem szelídülsz meg( amire nem sok reményt látok) akkor sajnos pá.
Skype-on olyan szépen megértitek egymást elvtársaiddal, Gyurikával, Tomipapával és a többiekkel.
Kínozd azokat, minket meg hagyj békén.
Polírozd a 3. csapot, hogy jobban jöjjön az akác.
Valóban mindenki menjen a szintjére és akkor béke lesz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3463 Dátum: 2019. Május 10. 08:38 »
Cézé!
Én a nyuszt által említett Pásztor Zoltán cikkből vettem az információkat!  https://magyarmezogazdasag.hu/2019/05/07/jon-beporzasi-tamogatas
Itt ez szerepel:
Idézet
Az azonban már biztos, hogy augusztus elsejétől megszűnik az eddigi papír alapú ügyintézés a támogatások igénylésénél, mindent elektronikusan kell beadni. Az OMME fogja kijelölni az adminisztrációhoz hozzáférésre jogosult személyek körét, értelemszerűen a szaktanácsadók és várhatóan az egyesületi elnökök kapnak felhatalmazást. Hiánypótlásra nem lesz lehetőség, úgy alakítják ki az elektronikus felületet, hogy addig nem enged továbblépni a rendszer, amíg minden szükséges iratot fel nem töltöttek.
Hát ez nem az ügyfélkapus megoldás.

Hosszú távon az elektronikus igénylésekre csak az önálló ügyintézés alkalmas. A szaktanácsadók megbízása bonyolult lenne. Mi történik például egy megyei tanácsadó váltása esetén? Vonul az adott megye összes méhésze új meghatalmazást adni?
Egy nappal később az OMME is ezért bíztatta a méhészeket az ügyfélkapus regisztrációra.
Majd kiderül...

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #3464 Dátum: 2019. Május 10. 09:36 »
Jenőkám!

Te vagy a méhészklub Grétsy Lászlója.Mily nagy szerencse,hogy méhész-nyelvész van közöttünk,így aztán taníthatsz bennünket szép magyar helyesírásunk szabályaira és ha kimarad egy betű,arra is felhívod a figyelmünk.

Tegnap is a Jenői utat jártad.
Piszkálodsz,gyalázkodsz.
Csak hajrá!
Az itt olvasok majd eldöntik,ki és milyen írások a hitelesek,érdemlegesek a jelen és a jövő méhészei számára.
Több időt nem szánok a szánalmas gyalázkodásaidra.
Sok boldogságot és egészséget kívánok hozzá!

Csányi Antal (a 3.14csányi,ha neked így jobban tetszik)

Erről az jut eszembe, amikor a Pistike haza megy és azt mondja az apjának, hogy őt a tanító az iskolában mindig "piszkálja".
Erre fogja az apa a gyerek kezét, és felmegy az iskolába, hogy kérdőre vonja a tanárt, miszerint miért piszkálja állandóan Pistikét.
 -De, hát semmit nem tud- mondja a tanár. -gyere ide pistike, mond meg mennyi egy szer kettő?-
 -Látod apu már megint kezdi,- mondja Pistike.

De, ez részetekről egy nagyon jó taktika.
Aki bármit megkérdőjelez, netalán kérdez, vagy mond, az rosszindulatú, piszkálkodik stb.
 Mondjátok már el mert nem vagyok képben, mikor koronáztátok királlyá Brosst, hogy ő a nagy a megkérdőjelezhetetlen, akinek tevékenységéről illetve ennek hiányáról még véleményt se szabad mondani?