Jenő!
Ha egy atkából egy méhészeti szezonban( nem júniusban), száz atka lesz, akkor ahhoz, hogy ismét csak egy legyen belőle, akkor 99-et el kell pusztítani. Tehát 99 százalékos hatékonyságú kezelésre van szükség. A lítium klorid ugye csak 90 százalékos a műrajban. Ha kettő marad (hatékonyság 98%), akkor évről évre növekszik a családonkénti atkaszám, majd kihal a méhcsalád a kezelés ellenére. Ha 99 helyett mind a százat elpusztítjuk, akkor az atka hal ki. Ha egy atkából ezer lesz egy szezonban, akkor 999-et kell elpusztítani (99,9 százalékos hatékonyság). Ha egyből tízezer lesz, akkor 9999-et kell elpusztítani. Ha két 90 százalékos kezelést alkalmazunk, az 99 százalékos hatékonyságú, három, az 99,9-es. De fiasításos időben egy kezelés időtartama 12-15 nap.
Ha egy atka 2 nap foretikus idővel 1,4 utódot hoz a világra, és ezek is azonnal szaporodnának , és 40 nap után pusztulna el az öreg, akkor február elsejei kezdéssel novemberben már 8 millió atka lenne egy atkából. Látszik, hogy itt valami nagyon nem így van. Nyolcmillióból csak egyet meghagyni a 90 százalékos lítium kloriddal, hány napi kezelésre lenne szükség? Nem lenne elég rá az év. Ha az életét rövidítem az atkának, akkor télen ki kellene pusztulnia, ha az utódok számát, akkor az ellenkezne a megfigyelésekkel. A titok a foretikus időben van. Ha azt növeljük, akkor semmi nem sérül. A szaporodó atkák száma sokkal kisebb annál, mint amennyi szaporodhatna. Ha kíváncsi vagy rá, hogy miként tudom bizonyítani, akkor azt is leírom. Egyszer az előbb leírtam, de eltüntettem.