Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1715036 megtekintés
*

huber

• 144
Re:Gőzölgő
« Válasz #3225 Dátum: 2018. Szeptember 24. 23:18 »
Ma sem lehet kijelenteni azt, hogy az NNI-csávázószerek kárt okoznak a méheknek. Azért, mert nincs bebizonyítva.
Az EU-ban meg mindenki hülye!
Csak a saját gazdáikat akarták szívatni amikor betiltották.

*

wr

• 1013
« Válasz #3226 Dátum: 2018. Szeptember 25. 07:08 »
Idézet
Ma sem lehet kijelenteni azt, hogy az NNI-csávázószerek kárt okoznak a méheknek. Azért, mert nincs bebizonyítva.
Az a baj, hogy az ellenkezője sincs! Hallom innen onnan, hogy tűnnek el a méhek, a tünet egyértelműen CCD. A kaptárban lévő 8-9 vagy akárhány keret méh úgy másfél-két hét leforgása alatt egyszerűen eltűnik, marad az anya néhány marék népességgel, ha van fiasítás az ott van hagyva takaratlanul, a kelőfélben lévő méhek nyújtott szipókával belepusztulva a sejtekbe.
Láttam már ezt azt, de ilyet több ezer atka sem tud csinálni egy családdal, a nozéma sem, de ennyi idő alatt szerintem semelyik vírus sem. Akkor vajon ki, vagy mi a hunyó?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3227 Dátum: 2018. Szeptember 25. 07:50 »
Nekem is "leültette"a családokat, elősször repcén utánna naprán.
Pont igy, egy-másfél hét alatt.
Csak lestem, mert én még ilyet nem láttam.
Nem nagyon kellett méhészkedni, se bölcső se rajok meg se semmi.
De az egész környéken sem.
Üdv:robi

« Válasz #3228 Dátum: 2018. Szeptember 25. 08:00 »
Ugyan azon a mondaton akadt meg a szemem mint wr méhésztársnak.
Ezt írja neo:
"Ma sem lehet kijelenteni azt, hogy az NNI-csávázószerek kárt okoznak a méheknek. Azért, mert nincs bebizonyítva."
Ugyan ezt állította 10 éven keresztül Tóth Péter!
A NÉBIH a MTA a Növényvédelmi és Növényorvosi Kamara  az FM mind erre hivatkoztak!
Ezért is adták ki bátran a szükséghelyzeti engedélyeket,...mert Magyarországon nem bizonyított a neonikotinoidok károkozása.
Az nem furcsa, hogy ez egész Európai Unióban bizonyított?
Az egyik javaslatom az volt (amikor az OMME felkérte a méhészeket) hogy vegyék fel olyan külföldi szakemberekkel kutatókkal a kapcsolatot akik már tudták az NNI káros hatását bizonyítani.
Emiatt IS alkalmatlan a monitoring vizsgálat, ami gyakorlatilag (mint leírtam már többször) egy esemény utáni tabletta, egy sima kárfelmérés.
A monitoringnak nem erről kéne szólnia, de valójában nem is ezért jött létre.
Ha "egyedül ne megy", hívni kell segítséget.
Tehát neo méhésztárs kijelentését annyival egészíteném ki, hogy...
Ma sem lehet Magyarországon kijelenteni azt, hogy az NNI-csávázószerek kárt okoznak a méheknek.
A franciák már mikor bebizonyították?
Halhatta Tóth Péter is vagy 5 éve a Francia Intézetben!
Ők voltak az úttörők, mi meg hol is tartunk?
Vivaldi tudna erre válaszolni .... a béka
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3229 Dátum: 2018. Szeptember 25. 08:52 »
Mi a lószart kell ezen bizonyítani?
Az 5 éves kislany akivel most szaladtam el az oviba ő is látja, jar velem ki nem vak.
Ezek a pénzéhes tuskók még szóltak is levélbe hogy ez lesz "elvtársak" csak nincs bizonyítva☝. Kb olyan okos levél volt mikor 14 ben azt mondták a katonáknak hogy mire a levelek lehullanak itthon lesztek.
Ja.....persze. pontosan tudták hogy évekig fog tartani az öldöklés.

Na de az eu második legkorruptabb országában mást nem nagyon lehet várni.

« Válasz #3230 Dátum: 2018. Szeptember 25. 09:16 »
Az a legnagyobb gond, hogy legyengül a család. A kijáró méhek jó része elvész, a maradék család szervezetét is megviseli a méreg. Immunrendszere legyengül, fogékonnyá válik a betegségekre. Az atka sokkal erősebben támad, /nincs tisztogató méh/, a vírusok tovább gyengítik őket, nosema is legalább közepes vagy erős fertőzöttséget mutat  és még lehet baktériumos felül fertőződés is. Látva ezeket a betegségeket  mondják, hogy nem védekezett a méhész. Holott ezek csak következmények, a tényleges elindító a mérgezett növény volt. Ekkor szükségessé válik az atka kezelés /mert erősebben támad/, ami további mérgező hatást gyakorol a már úgyis legyengült méhekre. Ezen okok együttesen már elviselhetetlenné válnak a család számára. Ezért jutunk a már látott eredményhez. De ez csak az én teóriám!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3231 Dátum: 2018. Szeptember 25. 10:39 »
Ez nem teória hanem a valóság.
Ehez még csapódik egy kis meszesedés, bónusznak meg annyi darázs mint égen a csillag.
Nyúlós nem lesz mert addigra végük.
Napra eleje óta csak szűkítek takargatok atkát irtok meg etettem.
Nem sok látszata van, nem vagyok "koponya" de olyan érzésem van mintha meg lennének mérgezve hosszútávra.
Bomba családok mentek a télbe és olyanok is teleltek ki.
Másnál is, jobbak voltak a méhek mint általában.
Ez lett a nóta vége.
Persze nem mindenki ismeri be ezt meg most se.
Csak látom hogy rakják össze a családokat.
És soha egy szót se beszélnek hogy milyenek a méhek.
Naná hogy nem hiszen szarok.
Máskor erről késhegyig menő viták vannak, most mindenki kerüli a témát.
Ez pedig úgy zajlik hogy általában engem sokan kérdeznek milyenek a méhek?
Hát mondom szarok, kétszer padlóra kerültek a családok és nem térnek észhez illetve alig(röviden).
Erre a reakció fejcsóválás egyetlen szó nélkül.
A legtöbb amit az egyik mondott de halkan azt is, hogy nála ilyen nem volt.
Semmi több. (Nem az apádfaszát 1,5 kilométerre van tőlem) de oda sem megyek soha mert látom hogy kínos.
A máskor jókat vitatkozó méhészek most elcsendesedtek mint a méheik.
Tavaszra ez is feleződik szerintem.
Mindegy na, ezt már nem lehet megváltoztatni ami az iden történt.
Egyszerűen csak szeretném látni azt a pár embert(vagy többet?) akik erre engedélyt adtak......felpofozva rendesen a dunaparton és megúsztatva kicsit.
Jobb időkben mikor még volt értékrend a paraszti világban ezeket hazaárulással simán bitó alá kisérték volna....akkora kártokat okozott.
Mondjuk ezt nem szeretném csak az pofonokat meg a fürdetést.

« Válasz #3232 Dátum: 2018. Szeptember 25. 20:01 »
Igazad van Robi!
Én is ezen mérgelődök...már július vége óta... A jéghegy csúcsa meg az, amiről még mindig kuss van, hogy a repce, ami már a földben van, az vajon neo-val csávázott-e... Mer' ha igen, akkor az lesz a kegyelemdöfés! Senki nem mond semmit, főleg aki(k)nek kéne... Lesz repce az állandó telephelyemen is...dupla annyi, mint tavaly. Ez az új fogalom, már leírtam párszor, ELVÁNDORLÁS...állóméhészetből... Kabaré ez az egész! Közben meg újra megy a konferenciázgatás...nonszensz...
« Utoljára szerkesztve: 2018. Szeptember 25. 20:05 írta szeremej »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3233 Dátum: 2018. Szeptember 25. 21:01 »
Egy
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:53 írta oszkár »

« Válasz #3234 Dátum: 2018. Szeptember 25. 23:38 »
Robi 75,Fülemüle,Szeremej!

A mai helyzetről hű korképet írtatok!
Erről beszélek,regélek már évek óta.
“SZÉP ÚJ VILÁG” szoktam volt mondani.
Ma már az ENGEDÉLYEZETT növényvédelmi technológiák is kinyírják a kijáró méheket,a méhcsaládok legyengülnek,majd fellépnek különböző
méhbetegségek.Fülemüle az előző hozzászólásában kiválóan és helyesen,jól leírja a probléma ok-okozati összefüggését.
Bezzeg,szegény szakmánk fogadatlan és felkent prókátorai szerint ez nem így van.Van a sok sz@r méhész aki nem tud méhészkedni,atkát írtani,marha sok cukrot etet,stb,stb,így aztán pusztulnak a méhei.
Lényeg “Te” vagy a hülye.

Ez volt az első évünk,hogy a repce közepén készített öreg anyás 4-5 langstroth keretes tartalék
családjaink,akác után semmire sem mentek.
Előző években is még szépen fejlődtek.
Tavaly még nagyrészük napraforgó előtt megrajzott volna,ha nem avatkozunk közbe.
Idén nem fejlődtek egyik telepünkön sem.Pici törpe méhek keltek ki a repcén nevelt fiasításból és ezek a méhek nem tudtak újabb normális fiasítás gondozni.
Idén csak az összerakás segített.
Három családot nem egyesítettem,Őket pátyolgatom,gyakorlatilag még sem mentek semmire,nagyon gyengén tudom betelelni Őket.
Rakás méhésztől ugyanezt a jelenséget hallom.
A kukorica-napraforgó virágzásától kezdődően ugyanezt tapasztalják.Folyamatosan  esnek össze a méheik,nincs megállás.Ugyan úgy mint amit Robi 75 most(sajnos) elszenved.

Pattanásig feszült a helyzet a méhész és a gazgálkodó között.
Sok méhész eszméletlen hülyeségeket tervez,gyakorlatilag bűncselekményekre készül a gazdálkodók ellen,ha nem változik a helyzet.
Meg vannak győződve arról,hogy a gazdálkodók trükköznek.
Szerintem ennyien nem variálhatnak.!
Az engedélyezett tenhnológiák ölik a méhét a megporzó rovarokat.
Hosszúhatásúak a szerek.
Összeadódik a hatásuk a különböző vegyszereknek,szinergens hatások lépnek fel.
Rovarölők,gombaölők,gyomírtók,újabban a fejtrágyák is mind-mind             bizonyítottan károsítanak és együttes hatásuk aztán életveszélyes.
Egyre többen jöttök rá l,milyen nagy a baj.
Egyik méhész barátom felesége fogalmazta meg jól a helyzetünket
“Olyan ma méhészkedni mint a félkarúval játszani.
 Bedobod a pénzt és várod mit ad ki”
Marhára kis ráhatásunk sincs az eseményekre.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2018. Szeptember 25. 23:46 írta Csányi Antal »

« Válasz #3235 Dátum: 2018. Szeptember 26. 00:09 »
NEM CSAK A MÉHEK , HANEM A MÉHÉSZEK IS HALLGATNAK !!!!!!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3236 Dátum: 2018. Szeptember 26. 06:49 »
Lehet hogy fideszesek?
Ez nem vicc!
Megfogalmazódott bennük egy kérdés és még sokk alatt álnak.
Hogy hagyhatta ezt nemzetünk kormánya? Az eu ban már mindenfelé betiltott szarral árasszák el az országot? Hát úgy hogy velejükig korruptak.(nem hinném hogy puszira ment).
Na mindegy ez tényleg csak elmélet.

*

wr

• 1013
« Válasz #3237 Dátum: 2018. Szeptember 26. 07:01 »
NEM CSAK A MÉHEK , HANEM A MÉHÉSZEK IS HALLGATNAK !!!!!!
Persze hogy hallgatnak, azzal senki nem szeret dicsekedni hogy hány kaptárat zárt be, mert úgy gondolja hogy ezzel önmagát minősíti le a többi méhész előtt. Én bevallom, tavaly egyetlen egyet sem kellett, az idén viszont a napraforgó után bezártam néhányat, és egy párat még befogok a télig.
A méhész olyan mint a politikus, a pénz meg a hazugság élteti, meg azt is szoktam mondani hogy egy külön állatfaj.  :) Telefonban elmondja hogy nála aztán semmilyen gond nincs, csak arra nem számít, hogy a kisegítői itt ott elkottyantják, hogy már a napraforgó pergetéskor tízet bezárt. Legalább hazudni tanult volna meg, vagy gépesítene, és akkor senki nem látná, így nem lenne aki elmondja az igazságot.
Aztán azt is tudomásul kell venni, ha úgy méhészkednénk hogy az a méheiknek is jó legyen, akkor csak feleannyi mézet termelnénk. És ki az aki feleannyit akar termelni? A másik, amit szintén nem akarnak sokan tudomásul venni, az a stressz. Minél többet van egy család csesztetve (pláne a fejlődés időszakában, karcolgatás, tilitoli és egyebek), minél hosszabb ideig van anyátlanul, minél többet van cipelve (vándorlás), sepregetve, minél többet irtjuk róluk az atkát, a család annál fogékonyabb lesz mindenféle betegségre. Aztán a betegségek miatt majd még többet csesztetjük, és kész is az ördögi kör, amiből már nem lehet kilépni. És ehhez jön még a rengeteg vegyszer. Lehet ezen is vitatkozni, csak ne velem, mert ezt én már magamnak bizonyítottam, másnak meg nem is akarom.

Anti írja:
Idézet
Lényeg “Te” vagy a hülye.
Igen, részben a méhész is hülye, persze a növényvédelem még nagyobb gond. De a zöldre éppen azért nem regisztráltam, mert ott néhány kollégát az első hozzászólásomban elküldtem volna melegebb éghajlatra. Az agyam dobom el amikor olyanokat olvasok, hogy decemberben emberek még a kaptárakban matatnak, valamint januárban már a kaptárakban matatnak. Az ilyen "méhész" az konkrétan nem normális, el kellene tiltani a méhektől.

Az idei napraforgó szerintem a vegyszergyártók és a gazdák végső bosszúja volt a neok tiltására. Nem is olyan magot vetettek mint amilyet eddig szoktak, a növény sem úgy nézett ki ahogy szokott, nem is úgy mézelt ahogy szokott. Ehhez jött még az eső, ami a talajba mosta a vegyszerek jó részét, a méhek a tócsákra jártak inni, aztán onnan már nem is tértek haza. Nekem is ürült ki úgy kaptáram a napraforgó után, hogy egyetlen hulla nem volt sem a kaptárban, sem a kaptár előtt.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3238 Dátum: 2018. Szeptember 26. 07:29 »
Ez így van.
A stressz is létezik már....régen ez se nagyon volt  sokkal többet szállítottuk őket.
Keztük barackon aztan cseresznye- alma. Majt 1 akac utanna a masodik majd mustár- napraforgó.
És befejeztük valamikor szeptember elején magherén, amiről még pergetés is volt.
Hozzáteszem gyümölcsön is pergettünk már, ez természetes volt. Seprés volt mindig.
Szóval "törtük"a bogarat rendesen de kutyabajuk se volt.
Ez ma már tényleg nem így van, gyengébbek az anyák gyengébbek a méhek.
1-2 szállítás is ami lópikula, megviseli őket.
Utánna érdemes megnézni hány anya lett oda.
Asszem 93 ban mikor katona voltam akkor az atka el lett hanyagolva.
94 re megfeleződött a 30 családom.
Oda se neki 1 akác végén kettévettem őket, naprán már rég termeltek mintha mi se történt volna.
Na ez már a mult.
Ma már többet kell erőlködni ez kétségtelen.

« Válasz #3239 Dátum: 2018. Szeptember 26. 08:22 »
Idézet
. Nem is olyan magot vetettek mint amilyet eddig szoktak, a növény sem úgy nézett ki ahogy szokott, nem is úgy mézelt ahogy szokott.
Ez nem a gazdák bosszúja. Beszéltem az egyikkel, amikor gáz volt.
Azt mondta, ő olyan magot vesz, amit a boltban kapni! És rá is kérdezett, hogy veszélyes-e a méhekre, (mivel nem az a fajta volt, amit szokott venni)...azt mondták neki, hogy nem. Annyit mondott még, hogy valami külföldi mag ez, nem magyar...
Összedolgozunk egy pár éve, nem csak vele. Ki vannak okosítva, és tudják, hogy nagyobb a hozam, ha van porzó. Nem hülyék. Ezért mondom én is, hogy nem "lent" van a baj, hanem fent a "fejekben"...amiből hiányzik az agy...