Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1715076 megtekintés
Re:Gőzölgő
« Válasz #2985 Dátum: 2018. Június 23. 21:12 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 00:19 írta kivancsi111 »

« Válasz #2986 Dátum: 2018. Június 24. 08:04 »
111

« Válasz #2987 Dátum: 2018. Június 24. 20:10 »
111

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2988 Dátum: 2018. Június 24. 21:48 »
Na
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:32 írta oszkár »

*

wr

• 1013
« Válasz #2989 Dátum: 2018. Június 25. 07:38 »
Az a baj, hogy 30-40 évvel ezelőtt még elsősorban a méhek szeretete miatt méhészkedtek az emberek (legalábbis ahogy én láttam), és csak másodsorban a haszonszerzés miatt, hiszen a többség idős, nyugdíjas volt, vagy munka mellett méhészkedett. Most meg kizárólag a haszonszerzés a cél, senkit semmi nem érdekel, átgázol mindenen és mindenkin a minél nagyobb haszon reményében. Éppen úgy, ahogy az általa szidott növénytermesztők is csinálják.  :)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2990 Dátum: 2018. Június 25. 10:50 »
Eg

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:32 írta oszkár »

*

wr

• 1013
« Válasz #2991 Dátum: 2018. Június 25. 13:43 »
Nem tudtam hirtelen hova írjam, a hír les vagy a humor rovatba. Megjött az aktuális méhészújság. Kinyitottam, rögtön az első oldal írásának utolsó bekezdésén akadt meg a szemem. Idézem ami le van oda írva, omme elnökség aláírással.
Idézet
Gazdasági számítások szerint, a jelenlegi árrendszer ismeretében a méhész a bővített újratermeléshez szükséges anyagiakat csak úgy tudja előteremteni, ha a vegyes virágmézet minimum 800 forintért, az akácmézet minimum 1300 forintért értékesíti. Ebben az esetben a méhész nullán van, ha hasznot is szeretne, akkor e felett kell értékesítenie.
Ezt elolvasván nem is kívántam már tovább lapozni, mert minek, dobtam az újságot a többi közé. Emberek, ez most komoly? Ezért kap(nak) valaki(k) több milliót évente, hogy ekkora égbekiáltó marhaságot írjon? Könyörgöm, oszlassák már fel az ommét!!!! Kíváncsi lennék rá, hogy valakinek magától van-e csak ennyi esze, vagy valakik még segítettek is neki ennek a megfogalmazásában?
Tehát a példa kedvéért egy 100 családos méhész, aki termelt mondjuk 20-25 mázsa akácmézet, és azt (lévén hogy többért nem tudja) eladja most 1200Ft-ért, az kilónként 100Ft-os veszteséget termelt? Azért dolgozott egész évben, a tavalyi szezon végét is beleértve? Tehát nem hogy nem gyarapodott a számlája 2,4-3 millió forinttal, hanem összességében csökkent 200-250 ezerrel?
Nooooormáááális Margit? Meg mi az, hogy bővített újratermelés? Nem fedezi a bevétel hogy szaporítson x családot és azzal tovább termeljen? Üres kaptára csak van, ha nincs, akkor úgyis eladja a többletet, pláne akkor, ha csak a meglévővel akar termelni hiszen többel egyébként sem bírna. És most jönnének a b betűvel kezdődő szavak amiket nem írok le.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2992 Dátum: 2018. Június 25. 16:08 »
Idézet
Ezt elolvasván nem is kívántam már tovább lapozni, mert minek, dobtam az újságot a többi közé. Emberek, ez most komoly?

Igen, komoly. Egy ideje figyelem az írásaid. Tájékozatlanságod kiugróan magas. Annyira, hogy nem is válaszolnék más, ha nem tudnám, hogy napi szinten 60-100 ember olvassa a fórumot. És attól tartok, hogy valaki egyetért veled és ezzel zsákutcába jut a gondolkodása.

Ha jól sejtem a cikket el se olvastad. Pedig abból talán tanulhattál volna, hiszen az a néhány ember, aki hajlandó méhészek számára írni, nem azért a bruttó 10-20 000 Ft flekk díjért ír, azzal nem lesz gazdagabb vagy szegényebb, hanem azért mert a méhész közösséget kívánja tudásával segíteni.

Nem ismered az önkizsákmányolás szót, de valószínűleg a tartalmát se. Jó néhányan vagyunk így, hogy sokszor ki se merjük számolni az óradíjunkat, mert ha kiszámolnánk, akkor a napi kaja fűtés és benzin költség nem jönne ki belőle. Persze vannak jobb évek, jobb időszakok és akkor tartalékolni is lehet. Aztán átlagot számolunk és elfogadjuk azt ami van vagy változtatunk rajta.

Biztosan igaza van a cikkírónak, hogy ha nem éri el a felvásárlási ár a 800 Ft/kg-ot, akkor bizonyos értelemben veszteséget termelünk. Igen, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy egy gyári szakmunkásnak az órabére mennyi és ehhez képest én mennyiért dolgozok a saját méhészetemben a vegyes virágmézért. Azaz 800-650 Ft = 150 Ft. Vagyis az átlag szakmunkásbérhez képest én a méhész kevesebbet kapok.

Sajnos a helyzet még a fentinél is szokott rosszabb lenni. A méhész kistőkés, tehát nemcsak a saját munkaerejét kell újratermelnie, hanem a tőkét is. Vagyis ha a bevételt méz felvásárlására vagy a munkabérre fordítjuk, akkor is ki kell termelni számos olyan költséget, ami egy sima gyári melósnak eszébe se jut.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

wr

• 1013
« Válasz #2993 Dátum: 2018. Június 25. 18:32 »
Na ez még nagyobb marhaság volt mint a cikk.  :D Önkizsákmányolás??? Fegyvert fog bárki a fejedhez hogy ezt kell csinálni??? Kaja, fűtés meg benzin??? Miért, az akkor nem fogy ha az ember valami mást csinál, mondjuk egy munkahelyen dolgozik?
Idézet
Igen, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy egy gyári szakmunkásnak az órabére mennyi és ehhez képest én mennyiért dolgozok a saját méhészetemben a vegyes virágmézért. Azaz 800-650 Ft = 150 Ft. Vagyis az átlag szakmunkásbérhez képest én a méhész kevesebbet kapok.
Hát erre most nekem muszáj ezzel reagálnom:
Idézet
Tájékozatlanságod kiugróan magas.
Dolgoztál valaha szakmunkásként? Én középvezetőként dolgoztam, és teljes nyugalommal kijelenthetem neked, hogy nem csak nem kaptam többet, hanem jóval kevesebbet kerestem! Amiért jóval többet dolgoztam! Fogalmad sincs róla hogy miről beszélsz!
Most akkor kelek és fekszem amikor nekem tetszik, oda megyek napközben ahova akarok, és a méhekkel sem kell megszakadnom. A munkahelyre kérem be kell érni fél nyolcra, különben ejnyebejnye van. Ehhez jóval előbb fel kell kelni, autóba ülni stb. A munkaidőt ki kell tölteni, azt kell csinálni amit mondanak, meg el kell viselni a főnökök mellett még jó néhány barmot. Na a munkahely, az az igazi kizsákmányolása az embernek. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy amellett hogy jóval többet keresek így, adót is csak töredékét fizetek. A munkahelyi béremből brutális összegek kerültek levonásra, adó, járulék meg egyéb címszavakkal. Itt meg alapból vannak kiskapuk amik ott nincsenek.
Próbáld ki, máris nem fogsz ekkora ökörségeket írni. Nem a Nagyernyei technológiájából kell kiindulni, annál sokkal egyszerűbben is lehet csinálni, ráadásul nem is mondhatnám hogy kevesebb eredménnyel. Kitekertem az akácot, atkát gyérítettem, egy keveset etettem, és azóta nem is nyitottam kaptárat, elmentem inkább nyaralni. Csináld ezt meg egy munkahelyen...

*

wr

• 1013
« Válasz #2994 Dátum: 2018. Június 25. 18:53 »
Ezt meg el is felejtettem:
Idézet
hanem azért mert a méhész közösséget kívánja tudásával segíteni.
Akkor könyörgöm, inkább ne segítse! Van itt más is aki állítólag segít, aztán inkább hátráltatja őket...

*

Berci

• 317
« Válasz #2995 Dátum: 2018. Június 25. 20:42 »
Magyarországon átlagosan 13 órát töltenek a méhészek a kaptárban egy évben. Görögországban 10 órát...USA 5 órát... a magyar méhészet legnagyobb kerékkötője az elavult méhészeti technológia. Ezeket az információkat egy doktori disszertációban olvastam. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a 800ft-os felvásárlási ár mellett a magyar méhészhez képest a görögnek 30, míg az amerikainak 260(!!!)%-kal több marad a zsebében. Na de ki számolja?!

*

ata67

• 525
« Válasz #2996 Dátum: 2018. Június 25. 20:46 »
Magyarországon átlagosan 13 órát töltenek a méhészek a kaptárban egy évben.
Én egy órát sem töltök a kaptárban, nem férek bele... :), a méheket tartom benne.

*

wr

• 1013
« Válasz #2997 Dátum: 2018. Június 25. 21:17 »
Idézet
Magyarországon átlagosan 13 órát töltenek a méhészek a kaptárban egy évben. Görögországban 10 órát...USA 5 órát... a magyar méhészet legnagyobb kerékkötője az elavult méhészeti technológia.
Ejnye, hát ezek még egy rendes disszertációt sem képesek megírni. Nem tudják, hogy nálunk alkalmazzák (máshol szinte sehol) a legkorszerűbb technológiát, a fekvőt.  :D Egyébként amiről nemrég írtál arról én is olvastam valahol, hogy a tavaszi fészekben piszkálások után 2-3 nap kell a családnak mire helyre tudják rendesen állítani a fészek melegét, meg úgy a piszkálás előtti szintre nyugszanak, vagyis esik vissza a stressz szintje.

Szóval. Értem én hogy sírni kell, én is szoktam. Sírni kell az atka miatt, a vírusok miatt, a rengeteg vegyszer miatt, és az alacsony felvásárlási árak  miatt. Sírjunk, de ne nézzünk már hülyének mindenkit! Néha olyan érzésem van az ide írogató, állítólag sok éve méhészkedő emberekkel kapcsolatban, mintha soha életükben nem méhészkedtek volna.
Geddekasnak írok egy újabb példát, ami szintén bizonyítja hogy mekkora marhaságot írt az omme vezetőivel együtt (mondom, ezek szerintem életükben nem méhészkedtek). Amíg munkahelyen, fizetésért dolgoztam, kellett vagy 17 év, mire össze tudtam a fizetésemből annyit spórolni, hogy vehessek egy lakást, hogy legyen hol laknom. Tavaly vettem egy lakást, két évnyi mézbevételből!. Nem azért hogy legyen hol laknom, hanem befektetési célzattal! És jövőre fogok venni még egyet. Mindezt úgy, hogy közben én sem, és a méheim sem halunk éhen.
El kell menni fizetésért dolgozni, és ott kell ezt megpróbálni. Szakmunkásbér... hát persze!  ;D

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2998 Dátum: 2018. Június 26. 00:14 »
Wr!
Zseniális vagy. Csak így tovább a lejtőn.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2999 Dátum: 2018. Június 26. 06:19 »
Úgy látom  most már hozzá kell szólnom, mert a végén azt gondoljátok wr a nívó.
Állandóan fikázza a fekvősöket, ami sértő, és ezt visszautasítom.
Senkit nem illik megszólni azért, mert neki az a kaptártípus "fekszik" a legjobban.
Aztán honnan tudod, hogy a felmérés nem a rakodósokról szól?
Leűzés, szöktetés, anyarács betétele, vándorláskor pántolás, fiókok hazahurcibálása pergetéskor, fiókok visszahurcibálása, hogy a molyok ne cincálják szét.....folytassam?
Ezerszer kielemeztük a rakodó kaptárak hátrányait, amibe most nem mennék bele.
Szakmai felkészültségét a következő sorok méltán tükrözik.
".... a tavaszi fészekben piszkálások után 2-3 nap kell a családnak mire helyre tudják rendesen állítani a fészek melegét, meg úgy a piszkálás előtti szintre nyugszanak, vagyis esik vissza a stressz szintje."
A tavaszi piszkálás hatására az anyák nagy része egy napon belül bepetéz egy NB keretet.
Olyan dolgokról soha ne mondj véleményt amit nem próbáltál, mert rajtad röhög az egész Méhészklub.
Stresszt te okozol az ilyen benyögéseddel.
Egyébként a korlátozott családjaim annyira összeestek, hogy akác után csináltam belőlük 44 kölyök családot.
Szépen sikerült tőlük hársot pergetnem, most pedig nyomják a napraforgót.
Ne irigkedj, és főként ne oszd az észt!
Többen szóltak, hogy ezt nagy arcút miért nem állítom le.
Eddig hagytam, de az utolsó hozzászólásod nagyon gázra sikeredett.
Nagyernyei Attila