http://www.omme.hu/wp-content/uploads/2016/08/FM_Dr-Fazekas-S%C3%A1ndor-F%C3%B6ldm%C5%B1vel%C3%A9s%C3%BCgyi-Miniszter_lev%C3%A9l.pdf
Janibátya!
Én ezt a levelet eddig nem láttam. Hogy lehet ezt a levelet megtalálni? Melyik rovatában van a weboldalnak? Van feltéve több ilyen levél is?
Elolvastam. Hát mit mondjak? Nagyon karcsú ez tiltakozásnak. Szépen megkérjük a minisztert, hogy tartsa már be legyen szíves a törvényeket? Röhejes.
Az érdekvédelem alfája, hogy mi nem kérünk szépen semmit, hanem tényeket közlünk és akaratot nyilvánítunk. Mindezt tárgyilagos udvariassággal fogalmazzuk nem így, ahogy itt van megírva. Majdhogy nem azt írja Bross, hogy ugyan semmi közünk hozzá és ezért bocsásson meg nekünk. Hát az ilyen talpnyaló stílus felejthető. Nem vagyunk mi csicska, nem vagyunk mi csinovnyikok. Ha itt valakinek szolgálnia kell, akkor ebben az esetben Neki van szolgálati kötelessége felénk, hiszen Ő a miniszter (latin szolga szóból származik ennek a címnek, rangnak a megnevezése).
ÉBRESZTŐ! Növényvédelem ügyében nincs olyan helyzetben a méhészeti ágazat, hogy szépen kérjen. Amíg nem tudatosítjuk a másik féllel, hogy jogi értelemben és a társadalmi egyeztetésben mi egyenrangú tárgyalófelek vagyunk, addig semmi esélyünk az érdekeink védelmére.
Amíg a mindenkori OMME vezetés a fenti kiinduló pontot nem veszi fel, addig nem fog soha eredményt elérni. Aki ezt felfogni és képviselni nem képes, az ne vállaljon az OMME-ban tisztséget. Az ilyen emberek legfeljebb irodai vagy önkéntes munkára alkalmasak, de nem egy érdekképviseleti szervezet vezetésére.
Viszont azt tudnotok kell, hogy a mezőgazdasági miniszter számára ma még az ilyen csinovnyik lelkületű kontra szelektált egyesületi vezetés a kedves. Mindent meg is tesznek azért, hogy belenyúljanak a társadalmi szervezetek életébe, még a választásokba is beavatkozzanak. Pedig tanulhatnának egy kis történelmet.
Az egészségügyi miniszterek (jelenleg államtitkári szint) már tanulgatják, hogy nem igazán jó partnerek a talpnyaló egyesületek, mert akkor halmozódnak a szakterületi bajok, szőnyeg alá vannak söpörve, ami aztán robbanással végződik és a robbanás az ágazati felelős vezetőt is elsodorja.
Kiskakasnak igaza van. A tények nagyon makacs dolgok. Az OMME-nak a jelenlegi és az előző vezetése egyaránt tökéletesen rossz érdekképviseleti munkát végzett és ennek a következménye, hogy a minisztérium proaktív érdekképviselete miatt monopolisztikus mennyiségben, tehát soha nem látott mértékben használhatják a Bayer-Syngenta technológiát a magyar mezőgazdaságban. Nem is értem a növényvédős piac többi szereplőit. Miért tűrik ezt?
És ez furcsa módon ez a robbanásig feszített helyzet éppen egybeesik az országgyűlési választásokkal. Ilyen esetben felvetődik a szerencsétlen méhész fejében bármilyen összeesküvés elmélet, pl az is, hogy talán még ilyenfajta korrupciós összefüggések is fennállhatnak. Ha ügyes lett volna az OMME tavaly-tavaly előtt, akkor már erre gondolva meg is előzhette volna a helyzet kialakulását és felhívhatta volna a miniszter figyelmét, hogy az országos választásokhoz közeledve veszélyes dolog ilyen kockázatos technológiát szabadon ereszteni. Én például a 2016-os nyári levélbe ezt az érvelést már betettem volna.
A kritikát követően egy kis ízelítőt írtam abból, hogyan is kéne az érdekképviseletet csinálni hatékonyan és adott esetben én milyen levelet látnék jónak. Persze a tagságot is mozgósítani kellene. A méhmérgezések ügyében nem csitítani kéne a a méhészeket, hanem sokkal nagyobb aktivitásra ébreszteni.