Vivaldi!
Szerintem a méhészek megállnak a lábukon, hogy vannak e "mézkereskedők szócsövei" a fórumokon azt nem tudom kiszűrni, a mézem eladásában nem a fórumokon elhangzó jóslatokra hagyatkozok, teszek rá nagy ívben hogy ki mit mond ebben a témában. Hál istennek tavaly is tettem rá nagy ívben, rögtön leadtam mindent, és az idén is, az árcsökkenést egy kicsit kompenzálta a naprám mennyisége, az ugyanis nekem rendkívül jó volt (de a méhek is!), mindenkinek ilyet kívánok. Összefoglalva nem gazdagodtam meg szemét módon egyik napról a másikra

, de a padló fogástól is nagyon messze vagyok, így nem is pánikolok, pénz a számlán, üres hordók eltéve várják a jövő évet.
Megdöbbenve olvasom mennyien kínálnak eladásra mézet, a méhész fórumokon

, ez már tényleg a végső elkeseredettség jele, innen már csak a kötél van.
Szóval felőlem beszélhet akárki akármit, nem érdekelnek az ötletelgetések, az én mézemmel én rendelkezek, és túl akarom élni.
Geddekas!
Tényleg nem ismerem, hunornál szerintem felesleges, de amit te javasoltál a 2x12 NB, az szerintem meredek termelő kaptár egy kicsit, nem sok lehetőséget ad a méhésznek, egy nagyon jó napraforgón már lehet hogy szépet mutat.
De hogy nem veszek ki belőle 20-30 kiló repcét tisztán és gyorsan az már biztos, márpedig nekem a túlélés miatt kell a jó repce is. Nem beszélve arról hogy egy jól beállított alacsonyabb keretes(hunor, feles) rakodókaptárnál a rajzás féken tartására is sokkal több a lehetőség, nem kell a kritikus(nálam már termelési!) időszakban turkálni, hétről hétre bölcsőzni járni. Aki itt felénk nagyboci fészekkel dolgozik rakodóban annak válogatott anyacsapata van, és egy rakás tartalék, amiből tuningolja a vándoroltatottakat, és így már repcén is eléri azt amit én egy átlagos hunorban, Mert ugye szép látvány a 8-10 nb keret fias kis mézkoszorúval, de még szebb ha van felette két feles méztér már repcén megdobva, de legalább egy hunor.
Nem véletlen vagyok a repcére kattanva, először is nekem van lehetőségem kihasználni, másodszor a napraforgó nélkül a magyar méhészetek java már rég ment volna a "levesbe", harmadszor az akác már rég nem a fő méhlegelőnk, egy-egy évet kivéve csak az idősek fejében az.