Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1714973 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:Gőzölgő
« Válasz #1335 Dátum: 2016. Június 16. 07:26 »
Tűkön ülve várjuk a friss híreket... :)

« Válasz #1336 Dátum: 2016. Június 16. 07:47 »
Este már megjön Bross Brüsszelből.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1337 Dátum: 2016. Június 16. 07:57 »
Vagyunk itt százan akik írogatunk is, ki többet vagy kevesebbet. 100 ember azért több mint 12, mert tudtommal annyi egy tucat. Másrészt ha kevesli ezt valiki, lehet neki is billentyűzetet nyomkodni.  :)
Egyébként a médiában nem az számít hogy hányan készítik a műsort, hanem a nézettségi mutató.

« Válasz #1338 Dátum: 2016. Június 16. 09:56 »
Jaden Korr!
Lehet azért,mert a többiek beérik a friss,hiteles hírek olvasásával is... :)
Azért a tucatnál jóval többen írnak rendszeresen...
Mi meg figyelünk és képbe vagyunk. :) Ha meg van mondandónk,kérdésünk írunk mi is. :)

« Válasz #1339 Dátum: 2016. Június 17. 22:48 »
Jaden Korr mindig előre mutató,jószándékú,példás írásokkal
örvendeztette meg szerény méhészklubunk olvasóit .
Most is csak biztatni akarta kevesebbet író kollégákat !
Köszönjük a biztatást.

Csányi Antal

« Válasz #1340 Dátum: 2016. Július 27. 19:30 »
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1341 Dátum: 2016. Augusztus 01. 22:02 »
Izso60!

Tomipapa valóban jártas  a növénytermesztésben, ezt egy pillanatig sem vonom kétségbe. Soha nem is tettem.
Viszont az írásainak stílusából nem az jön le hogy ezt segítő szándékkal írná. Nekem inkább az jön le hogy pusztán, "tudásának" a fennhéjázó csillogtatása a lényeg. De azt sem értem, hogy miért éppen mi, a méheszek vagyunk a mániája.
Miért kellett tucatszor nick nevet változtatnia? A stílus mindíg azonos, lekezelő.  Én úgy emlékszem hogy a zöldön is ezt művelte, ha valaki is ellent mert mondani neki. Sőt vélelmezem, hogy ekkor érzi elemében magát.  Mi ez ha nem, szaktudás álcája mögé bujtatott trollkodás.

*

kas62

• 146
« Válasz #1342 Dátum: 2016. Augusztus 01. 22:11 »
A "Bér-t(r)ollnok"-ság, ma divatos elfoglaltság! ::)

« Válasz #1343 Dátum: 2016. Augusztus 02. 14:12 »
.......
Miért kellett tucatszor nick nevet változtatnia? A stílus mindíg azonos, lekezelő.  Én úgy emlékszem hogy a zöldön is ezt művelte, ha valaki is ellent mert mondani neki. Sőt vélelmezem, hogy ekkor érzi elemében magát.  Mi ez ha nem, szaktudás álcája mögé bujtatott trollkodás.

Robotur!

Nem szokásom válaszolni az ilyen mocskolódásokra, de ha jól emlékszem, a több nicken történő fórumozás az Ön praxisából sem maradt ki egykor, azzal a különbséggel, hogy mások esetleg vagy a "paradigma-váltás" jegyében váltottak nicket, vagy itt a sorozatos kitiltásokból eredő kényszerűségből. Látom, jól emlékszik néhány részletre a Ződön folytatott vendégszereplése idejéből, de nem árthat, ha visszaolvassa néha az ott használatos nickjei alatt írtakat, hátha tisztul a látása...

http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=11&t=73&p=112731&hilit=kobra#p112731
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=11&t=73&p=112737#p112737

Netán Önnek sem egy nicken volt regisztrációja anno...?

Akkor meg furcsa az a "pejoratív" felhangú megközelítése, hogy azért utasít el, mert én "tucatszor váltottam volna nicket". Bizonyára Geddekasra gondolt, az ő nickjeinek száma a fórumokon haladja meg a tucatnyit, Soknevűnkhöz képest mindnyájan gyenge kezdőnek számítunk...

Mindegy, eszerint nemigen van Önnek sem mit a másik szemére vetni...

Nem tudom, mivel sérthettem meg a Méhész fórumon, de szemmel láthatóan azóta is szenved tőle.  Emlékeim szerint egyszer, Hegedűs dr. előadásának kapcsán merült fel közöttünk nézetkülönbség, akkor Ön átmenetileg éppen Kobra néven futotta a kürjeit:

"Kedves Kobra!

Feltehetően Ön a "pápaszemes" fajhoz (Naja naja) tartozhat a Naja nemzetségben, mert magabiztos értékítélete az éleslátás következtében alakulhatott ilyenné. Mindenesetre javasolnám, hogy mielőtt elkezdi köpködni az előadó véleményét, előtte hallgassa meg talán... Hátha első hallásra könnyebb lesz korrekt ítéletet alkotnia.... Egyébként is, a köpködő kobra már egy másik faj (Naja nigricollis).... Az nem hord pápaszemet, de köpköd..." (idézet a CCD-témából)

Nos, valójában nem tudom, ez a hozzászólásom hagyott-e Önben ily mély nyomot, amennyiben igen, bocsássa meg nekem, ha tudja. Ígérem, a megbocsájtása híján sem fogok álmatlanul forgolódni az ágyikómban, de valahogy nyugodtabb lennék, ha a szakmai értékítéletét nem vinné folyamatosan vakvágányra egykori mentális sérülése. Ha szakmai töltésű hozzászólásaim élvezetétől a stílusbéli hiányosságaim tántorítanák el, akkor javasolnám, bátran ugorja át azokat is, feltehetően Önnek nincs is azokra szüksége. Stílusomon, mentalitásomon erre a rövid időre már nem kívánok változtatni még az Ön kedvéért sem, aki pedig igényt tart a hozzászólásaim nyomán elérhető információkra a korlátaimból adódó hiátusaim ellenére is, az ne az Ön mentális sérülése miatt essék el az olcsón beszerezhető információktól. Ne akarjon hát mindenáron senkit eltávolítani innen, akinek stílusa, habitusa eltér az Önétől, ha Ön nem óhajtja felhasználni a portékámat, hát ne használja. Valahogy igyekszem majd feldolgozni az elutasító magatartását, bár valószínűleg nem attól maradok vissza a növésben.

« Válasz #1344 Dátum: 2016. Augusztus 02. 15:59 »
Tényeket közöltem, és nem mocskolódást! Látom már hogy a zöldön is szereztél befolyást, különben ilyen dolgokhoz mint mezei fórumozó, nem férnél hozzá. Igen volt kettő nick nevem, de azt is láthatod, hogy sokáig csak az első nick nevem használtam, annak ellenére hogy egy másikon is regisztráltam. (Mert ott a fórumozókról a látogatások dátumát, és az ott töltött időt is tárolják. ) Az csak puszta kíváncsiságból eredt, mert nem akartam elhinni, hogy egyire primitíven van megoldva a regisztráció. Komolyabb oldalakon nem lehet egy ip-ről, csak egyszer regisztrálni. Majd később valóban elkezdtem használni a másikat is. De ezt már csak akkor, amikor telelett a t..öm, a 1-2 nagyarcú méhész adminnal, és néhány buzgómócsing méhésszel.  De sajnálattal kell közölnöm hogy nem voltál, s nem is vagy azon emberek között, akire évekig haragudnék. Túl becsülöd magad jelentőségét, próbáltál engem is kikezdeni, de emlékezhetel arra is hogy egyszerűen kitértem előlle.
Nem gondolnám hogy foglalkoznom kellene bővebben veled, nincs jelentősége szempontomból. Mert pontosan tudom hogy az életet téged, ha kiélheteed fenhéjázó stílusod, mások cseszgetésében.   
Mi méheszek vagyunk, veled ellentétben. A kaptárvashoz szokot a kezünk, és nem trollkodó tolforgatáshoz. A ződön talán már minden másképpen gondolkodni merőt, kitiltottatok? Egyszerűen magamat adtam, mind a két nicnév alatt. Sajnálom hogy jelentéktelen személyemre kellett a drága idődet pazarolni, Na csá, léptem én most megyek és olyat teszek amit te soha :), Méhészkedem. ;D

« Válasz #1345 Dátum: 2016. Augusztus 03. 18:04 »
Gondolom, itt jobb helyen lesz, nem találtam összefüggést az eredeti témával....

...
Írásod legtöbb kitételével -legalább részben- képes vagyok egyetérteni, de ismét abba a hibába esel, hogy nem figyelsz a részletekre. Egyszer-kétszer már összekülönböztünk ezen a Méhész fórumon is, sem a Natura 2000 területek, sem az Esterházy-család birtokainak méretét nem sikerült még eltalálnod. (Csak zárójelben: a történelmi neveket sem árt helyesen írni, az Esterházyak egyik ága sem használta "i"-vel a nevét, s az Eszterházy írásmód sem túl gyakori.) 
...

Beszéltünk már erről a Fórumon, s most sem a konfrontálódás jegyében, hanem a hiteles tájékoztatás igényével szeretném írásod e részét pontosítani.

Én azt sajnálom, hogy itt sokszor kioktatást kapunk. Azt meg végképp, hogy a felsőbbrendűséggel ötvözve. Az Eszterházyak név írásmódja is változott az idők alatt. Volt olyan történelmi időszak, amikor i-vel írta az anyakönyvvezető. Majdnem minden ágét! És ha volt reformtus hitre áttért Eszterházi (sok családban megesett) , az bizony i-vel írta a nevét. 
Ilyen pl. Bódvaszilas reformtus temploma. A homlokzati toronnyal felmagasló református templomot az 1840-es években építették. Szentélye egyenesen záródik. Festett belső berendezését feltehetően azok a mesterek készítették, akik Tornakápolnán is dolgoztak. A mennyezet felirata a következő: „EZEN ISTEN HÁZA ÉPÍTETTETETT II-IK FERENTZ EÖ FELSÉGE ÉS FÖLDES URUNK GALÁNTAI ESZTERHÁZI MIKLÓS FŐ HERCEG KEGYELMES ENGEDELMÉBÜL 1804-DIK ESZTENDŐB”
https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3dvaszilas

Lásd még OSzK: http://mek.oszk.hu/00600/00615/00615.htm#27  Mint l. Eszterházi Miklós.

vagy Macsed falu földesura is Eszterházi!
Magyar országnak leírása 1799. c. könyvében:

https://books.google.ru/books?id=m1VDAAAAYAAJ&pg=PA557&lpg=PA557&dq=Eszterhzi+reform%C3%A1tus&source=bl&ots=10C8idMI4N&sig=GLJYoEiX5gbHYV4KHw6mbUzOcEQ&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwix5oHcxKTOAhXEWhQKHRiLC8kQ6AEIOTAF#v=onepage&q=Eszterhzi%20reform%C3%A1tus&f=false 

Javasolom, hogy nyelvészeti kérdésekben keress egy másik fórumot, esetleg nézz utána. És legfőképpen kérlek, ne oktasd ki a méhészeket! Pláne úgy ne, hogy tájékozatlan vagy. Egyetlen internet oldal bemásolása sajna nem tesz olvasott, műveltté vagy tájékozottá. Próbáld meg pl.  a "többnyire" szócskát alkalmazni.

Az Eszterháziak nevüket többnyire y-nal írták.

Kedves Olvasta!

Írásából egyértelműen kiviláglik, hogy még nemigen képes az értő olvasásra...

Ha az ön által idézett textust még egyszer átfutná, talán megvilágosodna, mire gondoltam, de az a jobb, ha inkább segítek. Írásom fókuszában Vivaldinak az az állítása állt, mely szerint egykor az Esterházy-család birtoknagysága nem haladta volt meg Magyarországon az 1200 hektárt.
" Én bármibe fogadok bárkivel, hogy a mezőgazdasági lobby ellen harcolni falrahányt borsó. ha azt el bírták intézni, hogy Magyarországon az Eszterháziaknak még kisbirtoka sem volt, vagy is nem volt nekik 1200 hektár, most meg ennyi a kisbirtok, akkor az eredmény nagyon könnyen kikövetkeztethető."

Nevezett "szerzőnk" anno a Méhész fórumon már elsütötte ezt az érvét, a hozzászólást és a választ a neki írt hozzászólásban idéztem, de a mai napig a Méhész fórumon az továbbra is olvasható. Gondolom, ezzel nem kíván vitába szállni, bár kiváló riposzt lehetne, hogy: "a mezőgazdasági lobbi el bírta intézni, hogy a felszabadulás után az Esterházy családnak semmilyen birtoka nem volt Magyarországon". Ez így igaz is lenne, a riposzt második felében foglaltakkal meg én nem tudnék, de nem is akarnék vitába szállni, noha Vivaldink nem ebben az értelemben igyekezett eme érvét ismételten elsütni. Viszont a mezőgazdasági lobbinak a család magyarországi birtokvesztésének tényéhez édeskevés köze volt, tehát eleve érvelési hiba a "mezőgazdasági lobbit" emlegetni.

Nos, ezek után térjünk rá az Ön "helyreigazítására". Mint olvashatta, nem azt írtam, hogy Magyarországon minden időben és mindenki az Esterházy írásmódot használta a történelmi családnév esetében, hanem konkrétan azt: " (Csak zárójelben: a történelmi neveket sem árt helyesen írni, az Esterházyak egyik ága sem használta "i"-vel a nevét, s az Eszterházy írásmód sem túl gyakori.)

Köszönöm, hogy törte magát, s keresett néhány linket, melyekkel állítását alátámasztani igyekezett, de fáradtsága teljesen fölösleges volt. Soha nem mondtam, hogy senki és sehol nem írta helytelenül az Esterházy családnevet, mindössze azt állítottam, hogy a család tagjai nem használták a "z"-t (azaz "sz") hangzós változatot, illetve nagyon ritka kivétellel Eszterházy-ként írták le a nevüket. Merészeltem ezt azért tenni, mert bár nem kutattam soha a család történetét, de mivel igen sűrűn látogatom a család temetkezési helyének helyt adó Ganna települést, volt alkalmam meggyőződni a helyes és a család által favorizált írásmódról is.
http://www.gadorosvendeghaz.hu/az-esterhazy-mauzoleum.html

Egyébként a helytelen írásmód egy félreértésből adódik, hiszen az Esterházy-család egyik legismertebb birtoka és kastélya az egykori Eszterházán, a mai Fertődön volt. csak hogy ez a településnév nem névadója a családnak, azt a mai Szlovákiában, a Csallóközben található Illésháza (egykor Esterháza) névből eredeztették az Esterházyak. Nem terhelném a részletekkel, fusson neki a család történetének, ha van rá elég ideje:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Esterh%C3%A1zy_csal%C3%A1d

Ha sikerült felkelteni az érdeklődését, hallgasson bele egy műsorba is:
https://www.youtube.com/watch?v=skRC4pAev70

Hozzá kell tennem, hogy nem csak némely egykori irás szerzője, de nagyon sok internetes oldal is helytelenül használta, használja a család nevét, de ez még semmi másra nem bizonyíték, mint hogy sok szerző, újságíró és honlapszerkesztő meglehetősen pongyola.

Egyébiránt általában nem csak egy-egy internetes oldalt szoktam olvasni azokban a témákban, melyek foglalkoztatnak, a családnévvel kapcsolatban többet is felkerestem, így bátran merem állítani, hogy nem tájékozatlanul "csaptam a húrok közé", elmuzsikálni Vivaldinak, mire gondolok. Ha veszi a fáradtságot, Ön is könnyen képbe kerülhet:
http://ki.oszk.hu/content/magyar-f-nemess-g-geneal-gi-ja
Aránylag könnyen kibontható:
http://opac.pim.hu/index.jsp?page=search&group=1

Innentől már csak pötyögje be: Esterházy, s kap 493 találatot...
http://opac.pim.hu/index.jsp?page=result&new=1&group=1&bib1ext=1002-8&search_term__0=Esterh%C3%A1zy&logic=1&bib1ext=20902-0&search_term__1=&logic=1&bib1ext=20900-0&search_term__2=&logic=1&bib1ext=20906-0&search_term__3=&logic=1&bib1ext=2090-1&search_term__4=&stepsize=10&dbname=database_gud

Javaslom, csinálja meg az ellenpróbákat is, keressen rá az Eszterházy és Eszterházi írásmódra is. Az előbbi ad két találatot, az utóbbira nincs találat...

Talán a történelmi főnemesi családok genealógiai adattára képes lehet meggyőzni, hogy milyen alapokon nyugszik a "dörgedelme"...

Arra pedig megkérném, soroljon már fel néhány személyt az Esterházy családból, aki áttért a református, kálvinista, ágostai, stb. hitvallásra, mert én nemigen találom őket. Az Ön által belinkelt bódvaszilasi református templom történetét úgy tűnik, nickjének állításával  ellentétben nem olvasta, a linkből egyértelműen kiderül, hogy nem az "áttért" herceg építtette a templomot, hanem a katolikus kegyúr kegyelmesen engedélyezte annak felépítését a református hitközségnek... Eszébe nem jutott áttérni. Egyébként volt olyan katolikus Esterházy, aki földbirtokán nem csak engedélyezte a református templom építését, hanem azt anyagilag is támogatta, de nem ez volt a gyakoribb eset. Ha érdeklődne, szívesen szolgálok ilyen adatokkal is, de ez már beszélgetésünk szempontjából nem látszik túl fontosnak.

Rendkívül sajnálom, hogy még nem olvas készség-szinten, ennek ellenére nagyon szívesen ajánlok olvasmányokat azon témákban, melyeket én már "olvastam". A méhészeket eszembe sem jut "kioktatni", különösen nem tájékozatlanul. Valóban szomorú, ha az információk átadását néhányan így élik meg, de ne haragudjék, ez nem feltétlenül engem minősít. Azt viszont ezután sem hagyom szó nélkül, ha néhányan "félreolvasnak, félreintonálnak", s buta "méhész gőggel" igyekeznek megtámogatni és gerjeszteni az ellenszenvüket. Támogassák észérvekkel...

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1346 Dátum: 2016. Augusztus 03. 18:56 »
Mit keres keres még mindig itt ez a levéltetű hajtogató, káliszappan kenegető, nikotin és alkohol rágta nem méhész? 
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1347 Dátum: 2016. Augusztus 03. 20:06 »
Hát Laci nem ismerted fel?

Itt egy "emberileg jóval felkészültebb ember, egyes szavakon lovagol".  ;D  ;D  ;D  ;D  ;D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #1348 Dátum: 2016. Augusztus 03. 21:19 »

"Aki mindenhez ért, ő világ legbutább embere."
 David Crouse

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1349 Dátum: 2016. Augusztus 05. 10:34 »
Gondolom, itt jobb helyen lesz, nem találtam összefüggést az eredeti témával....

...
Írásod legtöbb kitételével -legalább részben- képes vagyok egyetérteni, de ismét abba a hibába esel, hogy nem figyelsz a részletekre. Egyszer-kétszer már összekülönböztünk ezen a Méhész fórumon is, sem a Natura 2000 területek, sem az Esterházy-család birtokainak méretét nem sikerült még eltalálnod. (Csak zárójelben: a történelmi neveket sem árt helyesen írni, az Esterházyak egyik ága sem használta "i"-vel a nevét, s az Eszterházy írásmód sem túl gyakori.) 
...

Beszéltünk már erről a Fórumon, s most sem a konfrontálódás jegyében, hanem a hiteles tájékoztatás igényével szeretném írásod e részét pontosítani.

Én azt sajnálom, hogy itt sokszor kioktatást kapunk. Azt meg végképp, hogy a felsőbbrendűséggel ötvözve. Az Eszterházyak név írásmódja is változott az idők alatt. Volt olyan történelmi időszak, amikor i-vel írta az anyakönyvvezető. Majdnem minden ágét! És ha volt reformtus hitre áttért Eszterházi (sok családban megesett) , az bizony i-vel írta a nevét. 
Ilyen pl. Bódvaszilas reformtus temploma. A homlokzati toronnyal felmagasló református templomot az 1840-es években építették. Szentélye egyenesen záródik. Festett belső berendezését feltehetően azok a mesterek készítették, akik Tornakápolnán is dolgoztak. A mennyezet felirata a következő: „EZEN ISTEN HÁZA ÉPÍTETTETETT II-IK FERENTZ EÖ FELSÉGE ÉS FÖLDES URUNK GALÁNTAI ESZTERHÁZI MIKLÓS FŐ HERCEG KEGYELMES ENGEDELMÉBÜL 1804-DIK ESZTENDŐB”
https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3dvaszilas

Lásd még OSzK: http://mek.oszk.hu/00600/00615/00615.htm#27  Mint l. Eszterházi Miklós.

vagy Macsed falu földesura is Eszterházi!
Magyar országnak leírása 1799. c. könyvében:

https://books.google.ru/books?id=m1VDAAAAYAAJ&pg=PA557&lpg=PA557&dq=Eszterhzi+reform%C3%A1tus&source=bl&ots=10C8idMI4N&sig=GLJYoEiX5gbHYV4KHw6mbUzOcEQ&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwix5oHcxKTOAhXEWhQKHRiLC8kQ6AEIOTAF#v=onepage&q=Eszterhzi%20reform%C3%A1tus&f=false 

Javasolom, hogy nyelvészeti kérdésekben keress egy másik fórumot, esetleg nézz utána. És legfőképpen kérlek, ne oktasd ki a méhészeket! Pláne úgy ne, hogy tájékozatlan vagy. Egyetlen internet oldal bemásolása sajna nem tesz olvasott, műveltté vagy tájékozottá. Próbáld meg pl.  a "többnyire" szócskát alkalmazni.

Az Eszterháziak nevüket többnyire y-nal írták.

Kedves Olvasta!

Írásából egyértelműen kiviláglik, hogy még nemigen képes az értő olvasásra...

Ha az ön által idézett textust még egyszer átfutná, talán megvilágosodna, mire gondoltam, de az a jobb, ha inkább segítek. Írásom fókuszában Vivaldinak az az állítása állt, mely szerint egykor az Esterházy-család birtoknagysága nem haladta volt meg Magyarországon az 1200 hektárt.
" Én bármibe fogadok bárkivel, hogy a mezőgazdasági lobby ellen harcolni falrahányt borsó. ha azt el bírták intézni, hogy Magyarországon az Eszterháziaknak még kisbirtoka sem volt, vagy is nem volt nekik 1200 hektár, most meg ennyi a kisbirtok, akkor az eredmény nagyon könnyen kikövetkeztethető."

Nevezett "szerzőnk" anno a Méhész fórumon már elsütötte ezt az érvét, a hozzászólást és a választ a neki írt hozzászólásban idéztem, de a mai napig a Méhész fórumon az továbbra is olvasható. Gondolom, ezzel nem kíván vitába szállni, bár kiváló riposzt lehetne, hogy: "a mezőgazdasági lobbi el bírta intézni, hogy a felszabadulás után az Esterházy családnak semmilyen birtoka nem volt Magyarországon". Ez így igaz is lenne, a riposzt második felében foglaltakkal meg én nem tudnék, de nem is akarnék vitába szállni, noha Vivaldink nem ebben az értelemben igyekezett eme érvét ismételten elsütni. Viszont a mezőgazdasági lobbinak a család magyarországi birtokvesztésének tényéhez édeskevés köze volt, tehát eleve érvelési hiba a "mezőgazdasági lobbit" emlegetni.

Nos, ezek után térjünk rá az Ön "helyreigazítására". Mint olvashatta, nem azt írtam, hogy Magyarországon minden időben és mindenki az Esterházy írásmódot használta a történelmi családnév esetében, hanem konkrétan azt: " (Csak zárójelben: a történelmi neveket sem árt helyesen írni, az Esterházyak egyik ága sem használta "i"-vel a nevét, s az Eszterházy írásmód sem túl gyakori.)

Köszönöm, hogy törte magát, s keresett néhány linket, melyekkel állítását alátámasztani igyekezett, de fáradtsága teljesen fölösleges volt. Soha nem mondtam, hogy senki és sehol nem írta helytelenül az Esterházy családnevet, mindössze azt állítottam, hogy a család tagjai nem használták a "z"-t (azaz "sz") hangzós változatot, illetve nagyon ritka kivétellel Eszterházy-ként írták le a nevüket. Merészeltem ezt azért tenni, mert bár nem kutattam soha a család történetét, de mivel igen sűrűn látogatom a család temetkezési helyének helyt adó Ganna települést, volt alkalmam meggyőződni a helyes és a család által favorizált írásmódról is.
http://www.gadorosvendeghaz.hu/az-esterhazy-mauzoleum.html

Egyébként a helytelen írásmód egy félreértésből adódik, hiszen az Esterházy-család egyik legismertebb birtoka és kastélya az egykori Eszterházán, a mai Fertődön volt. csak hogy ez a településnév nem névadója a családnak, azt a mai Szlovákiában, a Csallóközben található Illésháza (egykor Esterháza) névből eredeztették az Esterházyak. Nem terhelném a részletekkel, fusson neki a család történetének, ha van rá elég ideje:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Esterh%C3%A1zy_csal%C3%A1d

Ha sikerült felkelteni az érdeklődését, hallgasson bele egy műsorba is:
https://www.youtube.com/watch?v=skRC4pAev70

Hozzá kell tennem, hogy nem csak némely egykori irás szerzője, de nagyon sok internetes oldal is helytelenül használta, használja a család nevét, de ez még semmi másra nem bizonyíték, mint hogy sok szerző, újságíró és honlapszerkesztő meglehetősen pongyola.

Egyébiránt általában nem csak egy-egy internetes oldalt szoktam olvasni azokban a témákban, melyek foglalkoztatnak, a családnévvel kapcsolatban többet is felkerestem, így bátran merem állítani, hogy nem tájékozatlanul "csaptam a húrok közé", elmuzsikálni Vivaldinak, mire gondolok. Ha veszi a fáradtságot, Ön is könnyen képbe kerülhet:
http://ki.oszk.hu/content/magyar-f-nemess-g-geneal-gi-ja
Aránylag könnyen kibontható:
http://opac.pim.hu/index.jsp?page=search&group=1

Innentől már csak pötyögje be: Esterházy, s kap 493 találatot...
http://opac.pim.hu/index.jsp?page=result&new=1&group=1&bib1ext=1002-8&search_term__0=Esterh%C3%A1zy&logic=1&bib1ext=20902-0&search_term__1=&logic=1&bib1ext=20900-0&search_term__2=&logic=1&bib1ext=20906-0&search_term__3=&logic=1&bib1ext=2090-1&search_term__4=&stepsize=10&dbname=database_gud

Javaslom, csinálja meg az ellenpróbákat is, keressen rá az Eszterházy és Eszterházi írásmódra is. Az előbbi ad két találatot, az utóbbira nincs találat...

Talán a történelmi főnemesi családok genealógiai adattára képes lehet meggyőzni, hogy milyen alapokon nyugszik a "dörgedelme"...

Arra pedig megkérném, soroljon már fel néhány személyt az Esterházy családból, aki áttért a református, kálvinista, ágostai, stb. hitvallásra, mert én nemigen találom őket. Az Ön által belinkelt bódvaszilasi református templom történetét úgy tűnik, nickjének állításával  ellentétben nem olvasta, a linkből egyértelműen kiderül, hogy nem az "áttért" herceg építtette a templomot, hanem a katolikus kegyúr kegyelmesen engedélyezte annak felépítését a református hitközségnek... Eszébe nem jutott áttérni. Egyébként volt olyan katolikus Esterházy, aki földbirtokán nem csak engedélyezte a református templom építését, hanem azt anyagilag is támogatta, de nem ez volt a gyakoribb eset. Ha érdeklődne, szívesen szolgálok ilyen adatokkal is, de ez már beszélgetésünk szempontjából nem látszik túl fontosnak.

Rendkívül sajnálom, hogy még nem olvas készség-szinten, ennek ellenére nagyon szívesen ajánlok olvasmányokat azon témákban, melyeket én már "olvastam". A méhészeket eszembe sem jut "kioktatni", különösen nem tájékozatlanul. Valóban szomorú, ha az információk átadását néhányan így élik meg, de ne haragudjék, ez nem feltétlenül engem minősít. Azt viszont ezután sem hagyom szó nélkül, ha néhányan "félreolvasnak, félreintonálnak", s buta "méhész gőggel" igyekeznek megtámogatni és gerjeszteni az ellenszenvüket. Támogassák észérvekkel...

Igen és legfontosabb minden téma közül a szarrágás. Az eszterházi birtok nagysága /azért is kis e-vel és y nélkül/ a kutyát nem érdekli, ez csak nagyságrendileg értendő.
Azt azért fenntartom, hogy a kisbirtok nagysága 30 hektár alatti. afölött középbirtok , és 200 hektár fölött nagybirtok. 1000 hektár fölött meg latifundium. Ne nézzünk már senkit hülyének.
 Azonkívül azt is megmondom, bár személyes dolog, hogy pontosan emiatt fogom megszakítani azt a szokásomat 25 év után, hogy az említett pártra szavazok.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Augusztus 05. 18:31 írta Vivaldi »