Lassan 25 éve vándorolok én magam saját állományommal napra forgóra.
Azt tapasztaltam, hogy valamennyi elhullás minden évben volt. A legtöbb elhullás tapasztalatom szerint akkor van, ha napraforgó tábla tövébe pakoltunk. Ha sikerült napraforgó táblák közelébe, de tanyára, vagy erdőbe bepakolni, nem volt elhullás, és ez megmutatkozott a hordásban is.
Tehát még egyszer mondom, minden évben volt elhullás esetenként elég nagy.
De, ettől még soha nem tűntek el méhcsaládok. Abban a két esetben amikor tavaszra nagyobb család pusztulásom volt, egyszer a Nosema, mint később kiderült ez már a Nosema Cerana lehetett, mert nem voltak a Nosemára jellemző tünetek. A másik ok az volt, hogy a Gabon nevű atka ölő szer hatóanyagához az atka hozzá szokott és az hatástalanná vált.
No most, egyetértek azzal, hogy harcoljunk ellene. De ami nekem szemet szúr, hogy ez Csuja vessző paripája, egyszersmind úgy tekint a neonikotinra, mint karrier lehetőségre amivel Csuja bácsi beleszólhat valamibe Magyarul felszínen maradhat, ha már nem terjed a szelek szárnyán a geddekas nevű találmány.
Én bármibe fogadok bárkivel, hogy a mezőgazdasági lobby ellen harcolni falrahányt borsó. ha azt el bírták intézni, hogy Magyarországon az Eszterháziaknak még kisbirtoka sem volt, vagy is nem volt nekik 1200 hektár, most meg ennyi a kisbirtok, akkor az eredmény nagyon könnyen kikövetkeztethető.
De talán Csuja bácsi úgy van vele mint a nőkkel: "A világ minden nője nem lehet a miénk, de törekedni kell rá."
Tehát, ő is tudja, hogy ennek semmi eredménye nem lesz, de törekedik rá. " Én vagyok az öreg Szem /Sam/, de még mindig törekszem."