Semmi sem tökéletes, még a világ űr sem. Minden imbolyog még a föld tengelye is. Ezt legjobban a téli napfordulónál érezni. A föld nap körüli pályája sem tökéletes. 60 ezer éves ingadozások vannak benne. Van amikor közelebb van a naphoz és van amikor távolabb. Most igazából távolodnánk, tehát a föld légköre hűlni kezd. De, hát 60 ezer év az sok idő, és még az unokánk unokája se érez belőle sokat. Más részt meg a nap 1 millió évenként fényesebb 10%-al.
Bár biztos vagyok benne a globális felmelegedés hat, de régen is voltak rossz idők, még 1980-ban is, emlékszem akkor nősültem.
Tehát én azért nem vennék rá mérget, hogy az idei vagy a tavalyi vagy akármelyik évből mesze menő következtetések levonhatók. Csak az emlékezetünk rossz. Ültem már a tűznél akácon amikor majd meg fagytunk. Vártam már, hogy hozzák a nektárt a méhek, mert semmi nem volt, és le akart szakadni a gally a sok virágtól. Láttam amint az egyik nem túl képzett kollégám bottal verte a kaptár oldalát akácon, hogy a méhek jöjjenek ki a kaptárból. Volt olyan, hogy a méhek kijöttek a kijáróig, aztán néztek jobbra , néztek balra , majd köptek egyet az időjárásra és vissza mentek. És ez mind, mind más évben volt.
Az viszont levonható a méhészet nem gyár, ahol mindig képesek vagyunk ugyanazt a munka darabot legyártani, minden évben. Az idő a gazda mindenütt. Nem lehet megszavazni, hogy milyen legyen.
Az öregek mondogatták, a méhészetből megélni nem lehet, de meggazdagodni igen. Akkor még így volt. De, mostanság is van benne valami.
Tehát Uraim. Ha méhészkedünk, de mellette azért van annyi jövedelmünk, hogy semmiképpen se halunk éhen, akkor amit pergettünk és ha el is adjuk az olyan mintha nyertünk volna a lottón. Ha nem pörgetünk akkor se halunk éhen.
De ha csak ebből élünk. Lehet, hogy 10 évig nincs semmi baj. De a 11. az katasztrófa lehet, és bizony felkopik az állunk meg a családunké is.
Jelen pillanatban , csak imádkozni lehet, hogy a napraforgó sikerüljön valahogy. Mert ha nem bizony nagy gond lesz az őszi feletetés és gyógyszerezés is, mert valljuk be, ha igazán meg akarjuk védeni a méheket atka ellen, akkor bizony nem sok marad cukorra a támogatásból.
A kérdés az lesz, hogy az igazán nagy állományokban elég lesz a méztermés, vagy a támogatásból be lehet e telelni, vagy totális bukás következik. Ez már a 100 fölötti állományoknál is gond lehet.
És ha most rossz az év, semmi garancia nincs rá, hogy jövőre jobb lesz. Ez is biztos.