Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1715313 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Gőzölgő
« Válasz #1260 Dátum: 2016. Április 28. 21:26 »
A szolgálati közlemények utolsó hozzászólására reagálok:

Mi az hogy jól viselkedni? Ne má....!

Már bocsánat, de...
Nehogy már a farka csóválja a kutyát.
Nehogy már 13 500 méhészt kioktasson a minisztérium, hogyan kell az érdekeinket megvédeni.
Tessék már ott fenn a minisztériumban megérteni, hogy ők vannak miértünk és nem fordítva.
Ezt a mondatot azért írtam vastag és nagyobb betűvel, mert a feudalizmusnak vége van már 150 éve. Ezt minden tárgyaláson tudatosítani kell a minisztérium dolgozóival.

Szerintem a minisztériumban még fényévekkel le vannak maradva az OMME-hoz képest a méhészeti ágazat védelmének tekintetében, pedig az OMME se jeleskedhet egyes a témakörökben a Greenpeace-hoz képest.

Kedves Méhésztársak!

A minisztérium feladata, sőt kötelessége meghallani a méhészek igényeit akármilyen stilusban is érkezik az! Még akkor is, ha a jó édes anyukáját emlegeti és az összes szenteket a pápával együtt istentelen módon. Ugyanis Tűzoltó Józsi bácsi vagy Óvodapedagógus Mari néni 60-120 méhcsaládos méhész termel és joggal kéri, hogy a jószágai ne mérgeződjenek le a hivatalosan méhkímélőnek kihírdetett vegyszerektől a mezőgazdasági területeken.

Nemcsak meghallani kötelessége, de cselekedni is. Vagyis a méhkímélőnek kikiáltott vegyszereket kötelessége felülvizsgálni, mert mind a személyes tapasztalatok, mind a szakirodalom leleplezte, hogy a méhkímélő szerek engedélyei nem helytállóak.

És ez csak egy téma a sok közül.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1261 Dátum: 2016. Április 28. 23:08 »
Méhész újság májusi szám 22-23 oldal !!!!! Meg áll az ész sok nagy méhész kiakadt a két cikken !!!!!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1262 Dátum: 2016. Április 28. 23:11 »
QUQURIQ !!!

Ha jól tudom, Ludányi még egy számot szerkeszteni fog...
Abban mi lesz??? :( :o 8) ??? ::) :P :-[ :-X :'(

Kiskakaks

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1263 Dátum: 2016. Április 28. 23:29 »
Neki már mindegy. Azt csinál amit akar.

Tudjátok: Te döntesz! -szoktam mondani.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1264 Dátum: 2016. Április 29. 10:03 »
A 300 szerintem az alkuszokra vonatkozik.30 körüli biztosítótársaság termékeit ajánlja talán...Ahogy én értelmezem valami olyasmi lehet ez a cég,mint az OVB,eddig nem igazán hallottam róla,hogy nálunk ügyködnének,bár igen széles ívben kerülöm a biztosítósokat...
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1265 Dátum: 2016. Május 02. 12:35 »
Zéta írását átemeltem ide!
"
A méznek , nem a hideg, nem a méhészek létszáma, hanem a kormány által szorgalmazott szabadkereskedelmi egyezmények, Ukrajnával, az Ázsiai országokkal, szorgalmazása fogja megadni a  kegyelem döfést! Minden teher nélkül fog bejutni a pancsolt méz az unióba!"

« Válasz #1266 Dátum: 2016. Május 04. 10:29 »
https://www.youtube.com/watch?v=N05zdOVJD2w &nbsp

:'( :'( :'( :'( :'(

Az Ő szabályaikat kell alkalmazni! Ez vonatkozhat minden bajunkra!  ;D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #1267 Dátum: 2016. Május 19. 07:42 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 08:53 írta kivancsi111 »

« Válasz #1268 Dátum: 2016. Május 19. 08:12 »
Jenő!
Hagyd abba!
Soha nem voltál Nógrádban!
Hány méhészt hozzak ide, hogy bizonyítsa, igen is a hűvös-hideg hajnalok után bomba mézelés következik?
Hogy hasonlítod ehhez a mostani időjárást?
Most 15-17 fok van nappal!!!
Nem szeretnélek megsérteni, de valami gondod van.
A most a nappali hőmérsékletekkel van gond!!!!
Érted Jenő?
Nem nehéz ez ennyire.
Engem pedig hazugnak ne nevezz, és ne vont kétségbe 25 éves Nógrádban eltöltött tapasztalatimat.
Megadom Buchinger György telefonszámát.
Amikor én vittem a régi Kádár rezidencia területére, azon a hajnalon is deres volt a fű.
Gyurinak gőzöltek a kaptárai, mert pörgetés nélkül pakolásztunk a Baranya megyei Alsószentmártonban.
Minden kaptártetőt azonnal fel kellett nyitni mert féltünk a lefulladástól.
A mérlegese akkor (NB24-es) 102 Kg volt, így tettük fel őket.
Kétszer kaptam fölig defektet, egyszer kigyulladt a pótkocsi hátsó kereke a súlytól.
A harmadik sorba négyen tettük fel a 24-es kaptárakat majd be szartunk.
Tájolás után azonnal pergettek!!!!!
Az eredményt már tudjátok.
127 kg!!!!!!!!!!!!!!!!! (3 akácon)
Szórakozz a barátaiddal!
Deres hajnal után.
Nagyernyei Attila

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1269 Dátum: 2016. Május 19. 08:39 »
Nógrád az Nógrád. Szegény de szép.
 Viszont vegyük a fagyot. Két fajtája van a szállított és a kisugárzásos.
 A szállított az egyszerű. Eleve olyan hideg, hogy hiába bármilyen magas pára tartalom, éjszaka 0 fok alá megy a hőmérséklet.
 A kisugárzásos már bonyolultabb. Kell hozzá pára szegény levegő. Ugyan is a hőmérséklet csökkenés megáll, ha a levegőből a harmat kicsapódik. Annyi hő szabadul fel. Ezt nevezik harmat pontnak.
 Ezért egyszerűen meg lehet állapítani este , hogy reggelre lesz e fagy.. Kell hozzá egy hőmérő, és egy pára mérő, továbbá egy harmatpont táblázat.
 No már most. Ha magas a hőmérséklet napközben akkor este és éjszaka is magasabb, mert Nógrád nem a Kalahári. Innentől kezdve nem tud annyit hűlni a levegő, hogy fagy legyen. Ha viszont alacsony a napközbeni hőmérséklet és nincs elég pára a levegőben akkor bizony jön a fagy.
 Olyan viszont nincs, hogy olyan kevés legyen a pára, hogy 20 c fok, vagy afölötti napközbeni hőmérséklet esetén fagy legyen éjszaka. A harmatpont táblázat megmutatja. Mert 30% relatív nedvesség esetén is csak 17 fokot hűlhet. Persze van olyan, hogy 20%-nál 21 fokot, 10%-nál meg 29 fokot hűl. De ez csak a sivatagban van. Itt nincs ilyen alacsony pára tartalom.
 Következtetés képen, ahhoz, hogy éjszakai fagy legyen, alacsonyabb nappali hőmérsékletnek is kell lenni.

De, most sem a talajmenti fagyok okozták a legnagyobb bajt. Ha nem a megpattanás utáni mínusz 8 fok. Öregebb méhészekkel bizonyára előfordult már, hogy az ágakról majd leszakadt az akác virág és még sem mézelt, ott ahol máskor meg pergettek.
 Ennek minden esetben kivétel nélkül az az oka, hogy a fő rügy megfagyott. Ha megpattanás után közvetlenül fagy meg a mellék rügyek pár nap, vagy egy héten belül újra indulnak. De ezek már nem mézelnek. Ezért a méhek a reggeli harmat elmúltával nem is mennek rá. Most is ez történt.
 A nógrádi és az alföldi akác közötti, mondjuk a karancsvölgyi, és a kunpeszéri erdők közti két hét akkor állt fenn amikor a talaj itt fent még jelentősen átfagyott és később engedett fel, ezért itt később indult a rügy pattanás. Most már ilyen nincs. Tehát a két akác közt jó, ha 3 nap különbség van, ha nem fagy meg. Az attól nagyobb, főleg az 1 hét különbség arra utal, hogy bárhogy is nézzenek ki az erdők az akác mindenképpen megfagyott idefenn rügypattanás után.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1270 Dátum: 2016. Május 19. 09:55 »
Én amondó vagyok, a mai időjárást nem lehet lehet hasonlítani a régihez! Már itt bukott ez a vita. 5 évet jártunk Tarján fölé Rónafaluba, 94-ig.
Úgy van az ahogy Attila leírta , nincs abban hazugság semmi .
Na de akkoriban a pufajkás éjszaka után tényleg meleg volt, most ha jön a hideg akkor itt van 3 hétig meg tovább.
Az esők is melegek voltak :D., fürödni lehetett benne.
A mai és a 25-évvel ezelőtti időjárás közt, egész évben ég és föld a különbség, nem kell hozzá diploma.
Üdv:robi

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1271 Dátum: 2016. Május 19. 12:42 »
Igen csak az a relatív, hogy mit érzel hűvösnek. Ráadásul itt a völgyek a hűvösebbek, mivel a hideg mindig lefelé folyik mint a víz, és a völgyekbe össze gyűlik mivel nagyon ritkán fúj a szél. Amit te a völgyben 10 foknak érzel az a hegyekben már 15-18 fok. Tehát nem hűl le a levegő éjszakára sem úgy mint a völgyekben, és a nektárt onnan hordják a méhek. Ezt én írom, aki volt már Nógrádban, néha.

« Válasz #1272 Dátum: 2016. Május 19. 17:40 »
Vivaldi.
Igazad van, ez igaz a Börzsönyre és a Cserhátra is. Március közepe után volt a rügy pattanás, már akkor eldőlt az akác sorsa. Most csak tetézi a reggeli 4- 5 fok, de nem is ez a baj, a nappali felmelegedés ami hiányzik 14- 16- 18 fok az vajmi kevés. Beborul és már a hőmérséklet esik 3- 4 fokot, amire a szél még rátesz. 2015 évet az öt napos eső vitte el, nem is volt 4- 5 kg átlag ( nem napi!!!) összességében.
robi 75
Igazat adok ez már nem az az időjárás mint korában volt.
Attila.
Neked is igazad van. A virággal is baj van, de a legnagyobb bajt.
"nappali hőmérsékletekkel van gond!!!!"
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 19. 17:52 írta konihoney »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1273 Dátum: 2016. Május 19. 19:01 »
Semmi sem tökéletes, még a világ űr sem. Minden imbolyog még a föld tengelye is. Ezt legjobban a téli napfordulónál érezni. A föld nap körüli pályája sem tökéletes. 60 ezer éves ingadozások vannak benne. Van amikor közelebb van a naphoz és van amikor távolabb. Most igazából távolodnánk, tehát a föld légköre hűlni kezd. De, hát 60 ezer év az sok idő, és még az unokánk unokája se érez belőle sokat. Más részt meg a nap 1 millió évenként fényesebb 10%-al.
Bár biztos vagyok benne a globális felmelegedés hat, de régen is voltak rossz idők, még 1980-ban is, emlékszem akkor nősültem.
 Tehát én azért nem vennék rá mérget, hogy az idei vagy a tavalyi vagy akármelyik évből mesze menő következtetések levonhatók.  Csak az emlékezetünk rossz. Ültem már a tűznél akácon amikor majd meg fagytunk. Vártam már, hogy hozzák a nektárt a méhek, mert semmi nem volt, és le akart szakadni a gally a sok virágtól. Láttam amint az egyik nem túl képzett kollégám bottal verte a kaptár oldalát akácon, hogy a méhek jöjjenek ki a kaptárból. Volt olyan, hogy a méhek kijöttek a kijáróig, aztán néztek jobbra , néztek balra , majd köptek egyet az időjárásra és vissza mentek. És ez mind, mind más évben volt.
 Az viszont levonható a méhészet nem gyár, ahol mindig képesek vagyunk ugyanazt a munka darabot legyártani, minden évben. Az idő a gazda mindenütt. Nem lehet megszavazni, hogy milyen legyen.
 Az öregek mondogatták, a méhészetből megélni nem lehet, de meggazdagodni igen. Akkor még így volt. De, mostanság is van benne valami.
 Tehát Uraim. Ha méhészkedünk, de mellette azért van annyi jövedelmünk, hogy semmiképpen se halunk éhen, akkor amit pergettünk és ha el is adjuk az olyan mintha nyertünk volna a lottón. Ha nem pörgetünk akkor se halunk éhen.
 De ha csak ebből élünk. Lehet, hogy 10 évig nincs semmi baj. De a 11. az katasztrófa lehet, és bizony felkopik az állunk meg a családunké is.
 Jelen pillanatban , csak imádkozni lehet, hogy a napraforgó sikerüljön valahogy. Mert ha nem bizony nagy gond lesz az őszi feletetés és gyógyszerezés is, mert valljuk be, ha igazán meg akarjuk védeni a méheket atka ellen, akkor bizony nem sok marad cukorra a támogatásból.
 A kérdés az lesz, hogy az igazán nagy állományokban elég lesz a méztermés, vagy a támogatásból be lehet e telelni, vagy totális bukás következik. Ez már a 100 fölötti állományoknál is gond lehet.
És ha most rossz az év, semmi garancia nincs rá, hogy jövőre jobb lesz. Ez is biztos.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 19. 19:09 írta Vivaldi »

« Válasz #1274 Dátum: 2016. Május 19. 20:43 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 08:53 írta kivancsi111 »